Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Bedrijf starten vanuit een uitkering

Een onderneming starten als je in de bijstand zit? Of een ww-uitkering krijgt? En wat als je arbeidsongeschikt bent? Het is allemaal mogelijk! Maar een onderneming starten vanuit een uitkering brengt natuurlijk wel extra obstakels met zich mee.

Een uitkering en eigen bedrijf? Dat kan!

Bedrijf starten vanuit een uitkeringEen uitkering voorziet van een inkomen, maar dat wil niet zeggen dat je niet wilt ondernemen. Het is lastig bij ziekte of bepaalde fases van een zwangerschap, maar toch starten veel mensen ook dan graag een eigen bedrijf. Sterker nog: van de 1,5 miljoen zzp’ers die Nederland eind 2017 telde vulde ruim de helft zijn inkomen aan met loondienst, pensioen óf een uitkering.

Veel mensen worden ondernemer vanwege de inkomsten, maar ook vanuit een toekomstperspectief of idealen. Nu is dit niet zonder risico, maar het is zeker mogelijk. Er zijn namelijk genoeg instanties die je willen helpen en ondersteunen waar dat nodig mocht zijn.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Een eigen bedrijf naast een WW-uitkering

Als je moet rondkomen van een uitkering, bijvoorbeeld de bijstand of werkloosheidsuitkering, maar je wil tegelijkertijd een onderneming starten, dan is dit mogelijk. Je werkcoach kan je hierbij helpen. Bijvoorbeeld met wat startgeld, om een pand te huren of om je onderneming van de grond te krijgen. Nu is het makkelijk voor te stellen dat het in deze situatie, waarin je een uitkering hebt, vrij lastig is om een zakelijke financiering te krijgen bij een bank. Wat je dan kan doen is bij bijvoorbeeld Qredits een borgstelling, of zelfs microkrediet aanvragen.

Ontvang je WW? Dan mag je een bedrijf starten. Wel gelden er strenge regels rond je uitkering!

Als je een eigen bedrijf hebt, krijg je in geval van ziekte, zwangerschap of arbeidsongeschiktheid niet automatisch een uitkering. Wil je in zulke situaties toch verzekerd zijn van een inkomen, dan moet je dat zelf regelen. Met een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering kun je voor het gedeelte dat je als zelfstandige aan de slag gaat verzekeringen afsluiten voor ziekte en voor arbeidsongeschiktheid.

Inkomsten en uren doorgeven

Als je eenmaal bent gestart als ondernemer, dan moet je aan het UWV en de belastingdienst je inkomsten en uren doorgeven. Heb je in overleg met je werkcoach ervoor gekozen om je uitkering te houden in je startperiode, dan hoef je je uren alleen aan de belastingdienst op te geven. Kies je voor mindering op je uitkering, dan hoef je je inkomsten niet aan het UWV te melden, maar enkel de uren op te geven dat je aan je eigen bedrijf besteedt. Je inkomsten moet je dan nog wel steeds bij de belastingdienst melden.

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt kun je ook zelfstandig een onderneming starten. Maar ook hier kunnen er obstakels op je pad komen als je probeert geld te lenen bij een bank. In zo’n geval kan bijvoorbeeld het UWV je helpen om een krediet te krijgen. Ook kunnen ze je ondersteunen met diverse vergoedingen voor voorzieningen, waardoor het gemakkelijker is om het zelfstandig ondernemerschap te beginnen. Het UWV vergoedt trouwens geen bedragen die lager zijn dan een drempelbedrag. Per 1 januari 2016 was het drempelbedrag voor voorzieningen 131 euro.

Verdien je geld met je eigen bedrijf? Dan moet je deze inkomsten opgeven bij het UWV. Zij verrekenen dan je inkomsten met je uitkering. Maak je winst, dan bekijken zij ook of de uitkering aangepast moet worden. Zes maanden nadat je je bedrijf bent gestart kijkt het UWV hoe het gaat. Er zijn dan in principe drie scenario’s denkbaar:

  • Je kan met je bedrijf voor je eigen inkomen zorgen. Je krijgt dan minder of helemaal geen uitkering meer.
  • Je hebt wel succes met je bedrijf, maar je inkomen is nog sterk wisselend. Mocht het nodig zijn, dan wordt je uitkering aangepast. Word je in deze situatie ziek, dan krijg je je oude uitkering opnieuw.
  • Een eigen bedrijf runnen blijkt toch niet haalbaar. Je stopt met je bedrijf en krijgt je oude uitkering weer.

Je uren hoef je niet bij te houden voor het UWV. Wel moet je je uren (en uiteraard je inkomsten) doorgeven aan de belastingdienst.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Starten vanuit de bijstand

Als je een eigen bedrijf wil starten vanuit een bijstandsuitkering, dan kun je voor financiële steun gebruikmaken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je krijgt dan een jaar de tijd om je voor te bereiden op de start van je bedrijf, terwijl je in die periode je uitkering behoudt. Voorwaarde is wel dat de gemeente van oordeel is dat starten als zelfstandige voor jou de snelste weg uit de uitkering is.

Seminar over starten vanuit een uitkering

Mocht je nu nog meer informatie willen over hoe je een onderneming kunt starten vanuit een uitkering, dan is een seminar van de Kamer van Koophandel hierover misschien wat voor jou. Regelmatig organiseert de KvK seminars door het land, waarbij ze je vertellen wat wel en wat niet mag van de uitkeringsinstanties, krijg je tips voor begeleidingsmogelijkheden, leer je over de valkuilen en tips bij het starten van een eigen bedrijf en krijg je inzicht in wat er mogelijk is voor financiering en inkomensondersteuning.