e-boekhouden

Bedrijf starten vanuit een uitkering

Een onderneming starten als je in de bijstand zit of een ww-uitkering krijgt? En wat als je arbeidsongeschikt bent? Het is allemaal mogelijk. Maar een bedrijf starten vanuit een uitkering brengt natuurlijk wel extra obstakels met zich mee.

Een uitkering en je eigen bedrijf? Dat kan!

eigen bedrijf oprichten vanuit een uitkeringEen uitkering voorziet je van een inkomen, maar dat wil niet zeggen dat je niet wilt ondernemen. Het is lastig bij ziekte of bepaalde fases van een zwangerschap, maar ook dan starten veel mensen graag een eigen bedrijf. Sterker nog: van de 1,5 miljoen Nederlandse zzp’ers in 2017 had ruim de helft naast het eigen bedrijf nog een baan in loondienst, een pensioen of een uitkering.

Veel mensen worden ondernemer vanwege de inkomsten, maar ook vanuit een toekomstperspectief of idealen. Ondernemen is niet zonder risico, maar ook met een uitkering is het zeker mogelijk. Er zijn namelijk genoeg instanties die je willen helpen en ondersteunen, mocht het nodig zijn.

Word je ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Een eigen bedrijf naast een WW-uitkering

Als je moet rondkomen van een uitkering zoals de bijstand of werkloosheidsuitkering, kan je daarnaast een onderneming starten. Je werkcoach kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld bij een pand huren, je onderneming van de grond krijgen of met wat startgeld. Nu is het makkelijk voor te stellen dat het in deze situatie lastig is om een zakelijke financiering te krijgen bij een bank. Wat je dan kan doen, is een borgstelling of zelfs microkrediet aanvragen bij een financieringsplatform, zoals Qredits.

Als je een eigen bedrijf hebt, krijg je in geval van ziekte, zwangerschap of arbeidsongeschiktheid niet automatisch een uitkering. Wil je in zulke situaties toch verzekerd zijn van een inkomen, dan moet je dit zelf regelen. Met een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering kun je voor je zzp-activiteiten verzekeringen afsluiten voor ziekte en voor  arbeidsongeschiktheid.

Ontvang je WW? Dan mag je een bedrijf starten. Er zijn wel strenge regels rond je uitkering.

Inkomsten en uren doorgeven

Als je eenmaal bent gestart als zelfstandig ondernemer, moet je aan het UWV en de belastingdienst je inkomsten en urenregistratie doorgeven. Heb je in overleg met je werkcoach besloten om je uitkering in je startperiode te houden? Dan hoef je je uren alleen aan de belastingdienst door te geven.

Kies je voor een mindering op je uitkering? Dan hoef je niet je inkomsten aan het UWV te melden, maar alleen de uren die je aan je eigen bedrijf besteedt. Je inkomsten moet je dan wel nog steeds bij de belastingdienst melden.

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

uitkering en eigen bedrijfAls je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, kun je ook zelfstandig een onderneming starten. Maar ook hier kunnen er obstakels op je pad komen, bijvoorbeeld als je geld wilt lenen bij een bank. In zo’n geval kan het UWV je helpen om een krediet te krijgen. Ook kan de overheidsinstelling je ondersteunen met verschillende vergoedingen voor voorzieningen, waardoor het gemakkelijker is om als zelfstandig ondernemer te beginnen. Het UWV vergoedt trouwens geen bedragen die lager zijn dan een drempelbedrag. Per 1 januari 2021 is het drempelbedrag voor voorzieningen ruim 143 euro.

Inkomsten bedrijf opgeven bij het UWV

Verdien je geld met je eigen bedrijf? Dan moet je deze inkomsten opgeven bij het UWV. Zij verrekenen dan je inkomsten met je uitkering. Maak je winst, dan bekijken zij ook of de uitkering aangepast moet worden. Zes maanden nadat je je bedrijf bent gestart, bekijkt het UWV hoe het gaat. Er zijn dan drie scenario’s denkbaar:

  • Je kan met je bedrijf voor je eigen inkomen zorgen. Je krijgt dan minder of helemaal geen uitkering meer.
  • Je hebt wel succes met je bedrijf, maar je inkomen is nog erg wisselend. Mocht het nodig zijn, dan wordt je uitkering aangepast. Word je in deze situatie ziek, dan krijg je je oude uitkering opnieuw.
  • Een eigen bedrijf runnen blijkt toch niet haalbaar. Je stopt met je bedrijf en krijgt je oude uitkering terug.

Je uren hoef je niet bij te houden voor het UWV. Wel moet je je uren en natuurlijk je inkomsten doorgeven aan de belastingdienst.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Bedrijf starten vanuit de bijstand

Bedrijf starten vanuit een uitkeringAls je een eigen bedrijf wilt starten vanuit een bijstandsuitkering, dan kun je voor financiële steun gebruikmaken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je krijgt dan een jaar de tijd om je voor te bereiden op de start van je bedrijf, terwijl je in dit jaar je uitkering behoudt. Voorwaarde is wel dat de gemeente het erover eens is dat starten als zelfstandige voor jou de snelste weg uit de uitkering is.

Ontvang je bijstand vanuit de gemeente? Als die voor jou kansen ziet als ondernemer kun je de uitkering behouden.

Seminar over starten vanuit een uitkering

Mocht je nu nog meer informatie willen over hoe je een onderneming kunt starten vanuit een uitkering, dan is een seminar van de Kamer van Koophandel hierover misschien wat voor jou. Regelmatig organiseert de KvK seminars door het land. Daar vertellen ze je wat van uitkeringsinstanties nou wel en niet mag en wat er mogelijk is qua financiering en inkomensondersteuning. Ook krijg je tips over begeleiding en leer je over de valkuilen bij het starten van een eigen bedrijf.