Bedrijf starten vanuit een uitkering

Een onderneming starten als je in de bijstand zit, een werkloosheidsuitkering krijgt of arbeidsongeschikt bent? Het kan allemaal en meestal kun je tijdens het voorbereiden en opstarten je uitkering behouden. Wel zijn er voorwaarden en zaken om op te letten als je een eigen bedrijf wilt starten vanuit een uitkering.

Inhoud:

Eigen bedrijf starten met een uitkering

bedrijf starten vanuit de ww of bijstandNaast een uitkering kun je een onderneming oprichten. Je kunt dus vanuit arbeidsongeschiktheid, of naast een bijstand- of ww-uitkering starten. Wel moet je het vooraf melden en kan het inkomen invloed hebben op je uitkering.

Al maak je als zelfstandig ondernemer in het begin vooral veel kosten. Denk aan een werkplek, een eigen website of de kosten van een goed boekhoudprogramma. Zeker als je zelf de boekhouding wilt regelen is het belangrijk om geen aftrekbare kosten te missen als je voor jezelf gaat beginnen.

Je kunt een eigen onderneming starten vanuit de ww-, bijstand- of andere uitkering.

Word je zelfstandig ondernemer en zoek je meer informatie? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, online boekhouden of hoe je zelf je eigen website maken kunt.

Bedrijf starten vanuit de bijstand

vanuit de ww je op het ondernemerschap voorbereidenAls je een eigen bedrijf wilt oprichten vanuit een bijstandsuitkering, dan kun je voor financiële steun gebruikmaken van het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz).

Voorwaarde is wel dat de gemeente het eens is dat starten als zelfstandige voor jou de snelste weg uit de uitkering is. Deze regeling zorgt ervoor dat je inkomen boven het sociaal minimum blijft.

De uitkering voor levensonderhoud is een aanvulling tot het sociaal minimum in de vorm van een renteloze lening voor 6 maanden en kan daarna worden verlengd tot maximaal 36 maanden. In deze periode kun je je voorbereiden op het zelfstandig ondernemerschap.

Ontvang je bijstand vanuit de gemeente? Als die voor jou kansen ziet als ondernemer kun je de uitkering behouden.

thuis je bedrijf starten

Starten vanuit een ww-uitkering

eigen bedrijf starten vanuit een uitkeringJe kunt een bedrijf beginnen met behoud van je ww-uitkering, maar deze ook stoppen en direct volledig starten als zelfstandig ondernemer. Als je een eigen onderneming start naast een ww-uitkering dan zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Voor de voorbereiding heb je 6 weken waarin je niet hoeft te solliciteren en kunt onderzoeken of de plannen haalbaar zijn. Via het UWV moet je de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen en je hebt vooraf toestemming nodig van je adviseur werk. Ook moet je soms een ondernemingsplan schrijven. Hiermee bewijs je dat jouw idee een levensvatbaar bedrijf oplevert.

Ontvang je een ww-uitkering? Dan mag je een bedrijf starten. Er zijn wel regels rond je uitkering.

Zonder sollicitatieplicht ondernemen

Met een succesvolle voorbereiding kun je met een ww-uitkering 26 weken lang, of tot einde van je uitkering als die eerder stopt, ondernemen met een uitkering die 29% lager is, ongeacht wat je hiermee verdient. Je mag dan alle uren aan het eigen bedrijf besteden en hoeft deze periode niet te solliciteren.

Een belangrijk detail is dat je in de periode van je uitkering geen opdrachten voor je ex-werkgever mag uitvoeren. Dit is om te voorkomen dat werkgevers werknemers ontslaan om deze tegen lagere voorwaarden in te huren als zelfstandige.

Zoek je een werk- of vergaderruimte? Met Regus.com huur je snel een flexibele werkplek, maar ook compleet ingerichte ruimtes met eigen werkplekken, inclusief faciliteiten door het hele land.

Een onderneming beginnen terwijl je een ww-uitkering ontvangt.

Invloed van inkomsten uit je onderneming

Je kunt ondernemer worden om een toekomstperspectief of idealen. Maar de inkomsten zijn meestal ook belangrijk. Ondernemerschap als onderdeel van een re-integratie is niet zonder risico. Allereerst de risico’s van het ondernemerschap zelf. Zo ben je met een eenmanszaak of vof aansprakelijk voor alle gevolgen.

Ook kunnen je uren en inkomsten de hoogte van je uitkering beïnvloeden. Als zelfstandig ondernemer met een uitkering moet je soms het UWV en de belastingdienst je inkomsten en gewerkte uren doorgeven. Hiervoor kun je zelf een urenregistratie bijhouden. Instanties bieden kunnen hierbij adviseren.

Of inkomsten je uitkering beïnvloeden is van meerdere zaken afhankelijk. Het UWV kan je hierover adviseren.

Ben je parttime ondernemer en heb je een omzet onder de 20.000 euro? Met de KOR-regeling voor kleine ondernemers reken je geen btw en hoef je ook geen btw-aangifte meer te doen.

Inkomsten bedrijf opgeven bij het UWV

Als je geld verdient met je eigen bedrijf moet je deze inkomsten opgeven bij het UWV. Of ze deze met je uitkering verrekenen hangt af van het type uitkering en fase van het ondernemerschap. Als je winst maakt informeert het UWV of het de uitkering aanpast. Zes maanden na de start van je bedrijf bekijkt het UWV hoe het gaat. Er zijn dan drie scenario’s denkbaar:

  • Je bedrijf levert voldoende inkomen waardoor je uitkering afneemt of stopt.
  • Je bedrijf maakt winst maar je inkomen is nog wisselend. Hierbij is meer maatwerk mogelijk vanuit het UWV. Word je in deze situatie ziek, dan krijg je je oude uitkering opnieuw.
  • Een eigen onderneming blijkt toch niet haalbaar. Je stopt met ondernemen en krijgt je uitkering terug.

financiering en startkapitaal

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Startkapitaal

Een werkcoach kan adviseren bij het verzekeren van ziekte of arbeidsongeschiktheid of het zoeken naar startkapitaal. Bijvoorbeeld als je geld wilt lenen bij een bank. Soms kan het UWV je helpen om een zakelijk krediet te krijgen.

Kun je geen zakelijke financiering afsluiten bij een bank? Dan kun je soms een borgstelling of (rentedragende) lening aanvragen bij een financieringsplatform zoals Qredits. Ook helpt een UWV-coach soms met vergoedingen voor voorzieningen, die je nodig hebt om als zelfstandig ondernemer te beginnen.

Naast je uitkering biedt het UWV startende ondernemers ondersteuning door bepaalde kosten van de bij de start van je bedrijf te vergoeden. Daarbij geldt een drempelbedrag. Per 1 januari 2023 is het drempelbedrag voor voorzieningen ruim 165 euro. Al mag je kosten wel bij elkaar optellen. Als het totaalbedrag hoger is dan het drempelbedrag vergoedt het UWV het totale bedrag.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die naast een uitkering een bedrijf starten zijn:

Kan ik naast een uitkering ook (parttime) ondernemen?

Een uitkering voorziet je van een inkomen, maar dat wil niet zeggen dat je niet wilt ondernemen. Ziekte of een beperkte financiële buffer maken het lastiger, maar niet onmogelijk om een eigen bedrijf te starten.

Ook als het niet direct het gewenste inkomen oplevert. Bijna de helft van de zzp’ers heeft naast het eigen bedrijf ook inkomsten uit loondienst, een pensioen of een uitkering. In 2020 hadden 1,6 miljoen personen inkomsten als zzp’er en voor ruim 600.000 was dit niet de belangrijkste inkomensbron.

Kan ik mijn bedrijf starten vanuit een ww-uitkering?

Vaak wel. Er is een mogelijkheid om, zonder dat je tussendoor hoeft te solliciteren, je voor te bereiden op een eigen onderneming. Al gelden er tijdens deze voorbereiding en opstartperiode wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je een online training volgen, soms een ondernemingsplan schrijven en je uren en resultaten doorgeven.