Loondienst en/of eigen bedrijf

In loondienst of een eigen bedrijf als zzp’er. Een vaste baan geeft werknemers veel zekerheid, maar de vrijheid en belastingvoordelen van een eigen onderneming zijn ook interessant. Hoe vergelijk je deze twee zaken nu het beste met elkaar? En kun je parttime ondernemen naast een vaste baan?

Inhoud:

zzp of loondienst: wat is beter?De meeste mensen hebben geen keus. Veel zelfstandigen in de bouw, horeca of logistiek werken liever in loondienst maar vinden alleen werk als zzp’ers.

Aan de andere kant heeft het weinig zin om op een vacature te reageren als zzp’er. Meestal zoekt een bedrijf dan een werknemer die naast de functie geen andere opdrachtgevers of nevenactiviteiten heeft.

Keuze maken: zzp of loondienst

Soms kun je zelf bepalen of je liever zzp of in loondienst werkt. Als je als werknemer in dienst bent maar twijfelt of je vanuit een eigen bedrijf niet meer klanten kunt bedienen, of als eigen baas juist wat meer vrijheid over je uren en agenda krijgt, kan het zelfstandig ondernemerschap een oplossing voor je zijn.

Loondienst of zzp: beide hebben voor- en nadelen.

Juridisch heb je als zzp’er minder zekerheid. Het nadeel van opdrachten is dat deze zomaar kunnen stoppen. Het is natuurlijk afhankelijk van de opdracht en je contract maar in de regel loop je met een eigen bedrijf meer risico om zonder werk te komen dan werknemers die in loondienst werken.

In loondienst is er altijd een opzegtermijn en heb je daarna het vangnet van een uitkering. Zaken als ziekte en het opbouwen van pensioen zijn zaken die in loondienst geregeld zijn maar je als zelfstandige zelf moet oppakken. Daarnaast krijg je als ondernemer te maken met de financiële administratie.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Wat is beter: stabiel inkomen of veel vrijheid?

Belasting betalen als zzp’er

Tegenover de zekerheden in loondienst staan belastingvoordelen en meer vrijheid voor zelfstandigen, al verschilt dat per ondernemer. De fiscale gevolgen bij de aangifte inkomstenbelasting zijn sterk afhankelijk van je inkomen. Meestal betaal je bij hetzelfde inkomen minder belasting als ondernemer.

Al hangt het ook weer af van het urenaantal dat je besteed aan je onderneming en de arbeidsvoorwaarden van een contract in loondienst. Kun je netto meer verdienen als zzp’er? Dan kun je een poging wagen. Met ruim één miljoen zzp’ers ben je niet de eerste die het probeert.

Werken als zzp’er? Je bent niet de eerste die het probeert.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Als zzp’er een vaste baan aannemen

zelfstandig als zzp'er of in dienst als werknemerOngeveer de helft van alle mensen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel stopt binnen twee jaar. Soms omdat er het financieel nodig was. Maar ook vaak omdat de zzp’er ergens zo goed werk heeft geleverd dat de opdrachtgever een vaste baan aanbiedt. Wat doe je dan?

Heb je gekozen voor het werken als zelfstandige maar krijg je een baan in loondienst aangeboden? Dat kan verleidelijk zijn. Meer financiële zekerheid, minder premies je weet dat je goed verzekerd bent. Daarnaast krijg je misschien ook nog betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris.

Maar als dat zo belangrijk voor je is waarom ben je dan eerder zelfstandig gaan ondernemen? Waarom wil je ondernemer worden? Was het uit nood, omdat je anders bijvoorbeeld geen werk kon vinden? Of wilde je altijd al ondernemen en heb je geen moeite met risico’s, vrijheid en een flexibele werkomgeving?

Parttime ondernemen en in loondienst werken

loondienst en eigen bedrijfAls het aanbod aantrekkelijk is en je hebt het op het moment vrij rustig qua opdrachten kun je vragen of het mogelijk is om in opdracht te werken. Je kunt  het ook combineren. Je neemt een baan voor een vast aantal uren en gaat daarnaast parttime ondernemen.

Dat kan. In 2017 gaf het CBS aan dat meer dan de helft van alle zzp’ers een inkomen had naast het eigen bedrijf. Je kunt parttime werken voor een werkgever in loondienst en daarnaast parttime ondernemen. Dan behoud je de vrijheid die bij het zelfstandig ondernemerschap hoort, maar ben je deels verzekerd van een vast inkomen.

Parttime in loondienst en een eigen bedrijf? Combineer beide werelden!

Als de opdracht en de opdrachtgever goed bevallen kun je als parttime ondernemer er later altijd nog fulltime aan de slag. Maar als je liever ondernemer blijft kun je ook elke baan afwijzen. Je kunt verdergaan met je onderneming, wetende dat je het blijkbaar goed doet en dat je gewild bent.

Keuze laten bepalen door je thuissituatie

twijfels bij je familie, vrienden of partnerWoon je samen of moet je zelfs een gezin onderhouden? Dan speelt je thuissituatie een grote rol. Misschien ben je als zelfstandig ondernemer vaak thuis en is dat juist iets wat je partner en/of kinderen koesteren en dus willen behouden.

Maar misschien kun je bij de aangeboden baan wel meer verdienen dan je nu doet. Bovenop het feit dat je bij een baan in loondienst iedere maand hetzelfde salaris krijgt maakt dit het soms financieel heel aantrekkelijk om voor een werkgever te gaan werken.

Als je het ondernemerschap opgeeft en je gaat in loondienst, vergeet dit dan niet aan de belastingdienst te melden, zodat je geen aangiftes omzetbelasting meer hoeft in te dienen en om je uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel.