menu
e-boekhouden

Ondernemer of in loondienst?

In loondienst of zelfstandig werken. Voor veel mensen is dit een lastige keuze. Loondienst geeft veel zekerheid, maar de vrijheid en fiscale voordelen die je zelfstandig hebt kunnen ook interessant zijn. Hoe vergelijk je deze twee zaken nu het beste met elkaar? 

Ondernemer of in loondienst?De meeste mensen hebben geen keus. Veel zelfstandigen in de bouw, horeca of logistiek zouden liever in loondienst werken maar kunnen alleen werk vinden voor zzp’ers. Aan de andere kant heeft het weer weinig zin om op een vacature te reageren als zzp’er. Meestal zoekt een bedrijf dan iemand die écht 100% voor alleen deze functie wil gaan en geen andere opdrachtgevers of nevenactiviteiten heeft.

Wat is beter: loondienst of zelfstandig?

Vaak wordt de keuze dus al bepaald, maar soms moet je zelf de keuze maken. En dat kan erg lastig zijn. Als je in loondienst werkt maar twijfelt of je zelfstandig niet meer klanten zou kunnen bedienen of juist wat meer vrijheid over je agenda zou kunnen krijgen, kan het zelfstandig ondernemerschap een oplossing voor je zijn. Het nadeel is echter wel, dat je juridisch gezien minder zekerheid hebt.

Het nadeel van opdrachten, is dat deze zomaar kunnen stoppen. Het is natuurlijk afhankelijk van de opdracht en je contract maar in de regel loop je met een eigen bedrijf meer risico om zonder werk te komen dan indien je in loondienst werkt. In loondienst is er altijd een opzegtermijn en heb je daarna ook altijd nog het vangnet van een uitkering. Ook zaken als administratie, wat te doen bij ziekte en het opbouwen van pensioen zijn allemaal extra zaken die in loondienst geregeld waren, maar je zelfstandig nu zelf moet oppakken.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Zelfstandig als zzp’er

Tegenover de zekerheden in loondienst staan fiscale voordelen en meer vrijheid als zelfstandige. Wat dat precies inhoudt, is lastig te zeggen. Het is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Heb je écht zelf de keuze en denk je als zzp’er het wel even uit te houden? Dan zou je het eigenlijk gewoon eens kunnen proberen. Met één miljoen zzp’ers in ons land zou je niet de eerste zijn die het eens probeert!

Feit is wel dat ongeveer de helft van alle mensen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel ook binnen twee jaar weer stopt. Soms omdat er geen klanten zijn en het financieel dus nodig was. Maar ook heel vaak omdat de zzp’er ergens zo goed werk heeft geleverd, dat de opdrachtgever een baan aanbiedt. Wat doe je dan?

Ik ben zzp’er en krijg een baan aangeboden!

Heb je gekozen voor het werken als zelfstandige maar krijg je een baan in loondienst aangeboden? Dat kan verleidelijk zijn. Meer financiële zekerheid, minder premies en verzekeringen waar je zelf zorg voor moet dragen en wellicht ook nog betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Maar als die zaken zo belangrijk voor je zijn, waarom ben je dan in eerste instantie als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan?

Waarom ben je ondernemer geworden?

Dat is uitgerekend dé vraag die je jezelf moet stellen als je op het punt staat om loondienst of zelfstandig werken in overweging te nemen. Waarom ben je ondernemer geworden? Was het meer uit nood, omdat er bijvoorbeeld lang geen werk was te vinden, of heb je het gedaan omdat je altijd al ondernemer wilde worden en je graag geconfronteerd wordt met risico’s, vrijheid en een flexibele werkomgeving?

Wel of niet in loondienst gaan

Als dat laatste het geval is, kun je wellicht vriendelijk bedanken en verdergaan met ondernemen, wetende dat je het blijkbaar goed doet en dat je gewild bent. Wat je ook kan doen, als het aanbod wel érg aantrekkelijk is en je hebt het op het moment vrij rustig qua opdrachten, is vragen aan de geïnteresseerde of het mogelijk is om in opdracht voor hen te werken. Op die manier behoud je de vrijheid die bij het zelfstandig ondernemerschap hoort, maar ben je toch verzekerd van een extra opdracht.

Of misschien kun je ervoor kiezen om beide werelden te combineren? Je zult heus niet de eerste zijn die naast een baan een eigen bedrijf heeft. Sterker nog: in 2017 gaf het CBS aan dat meer dan de helft van alle zzp’ers een inkomen had naast zijn eigen bedrijf. Misschien kun je enkele dagen in loondienst en daarnaast parttime ondernemen. Mocht de opdracht en de opdrachtgever nou erg goed bevallen, dan kun je er later alsnog voor kiezen om er fulltime aan de slag te gaan!

Keuze laten bepalen door je thuisfront

Mocht je nu samenwonen of zelfs een gezin moeten onderhouden, dan is het geen overbodige luxe om de stap even met het thuisfront te overleggen. Misschien ben je als zelfstandig ondernemer vaak thuis en is dat juist iets wat je partner en/of kinderen koesteren en dus willen behouden.

Maar aan de andere kant kun je bij de aangeboden baan misschien wel veel meer verdienen dan je nu doet. Tel daarbij op het feit dat je in loondienst iedere maand hetzelfde salaris krijgt en het kan opeens, in ieder geval financieel, heel aantrekkelijk zijn om voor een baas te gaan werken.

Als je het ondernemerschap opgeeft en je gaat in loondienst, vergeet dit dan niet aan de Belastingdienst te melden, zodat je geen aangiftes omzetbelasting meer hoeft in te dienen. En je kan je dan natuurlijk ook weer uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ondernemer of in loondienst? - de laatste berichten: