Combined Shape menu

Ondernemer of in loondienst?

Zul je zien. Ben je net vol goede moed, financiering en durf aan je onderneming begonnen, word je na een paar maanden benaderd door een groot bedrijf om voor hen te gaan werken in loondienst. Tsja, wat doe je dan? Ga je overstag of blijf je zelfstandig ondernemer?

Ondernemer of in loondienst

Help ik ben zzp’er en krijg een baan aangeboden!

Het kan als zzp’er verleidelijk zijn om bij de gelegenheid te kiezen voor het werken in loondienst. Meer financiële zekerheid, minder premies en verzekeringen waar je zelf zorg voor moet dragen en wellicht ook nog betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. Maar als die zaken zo belangrijk voor je zijn, waarom ben je dan in eerste instantie als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan?

Waarom ben je ondernemer geworden?

En dat is uitgerekend dé vraag die je jezelf moet stellen als je op het punt staat om een baan in overweging te nemen. Waarom ben je ondernemer geworden? Was het meer uit nood, omdat er bijvoorbeeld lang geen werk was te vinden, of heb je het gedaan omdat je altijd al ondernemer wilde worden en je graag geconfronteerd wordt met risico’s, vrijheid en een flexibele werkomgeving?

Wel of niet in loondienst gaan

Als dat laatste het geval is, kun je wellicht vriendelijk bedanken en verdergaan met ondernemen, wetende dat je het blijkbaar goed doet en dat je gewild bent. Wat je ook kan doen, als het aanbod wel érg aantrekkelijk is en je hebt het op het moment vrij rustig qua opdrachten, is vragen aan de geïnteresseerde of het mogelijk is om in opdracht voor hen te werken. Op die manier behoud je de vrijheid die bij het zelfstandig ondernemerschap hoort, maar ben je toch verzekerd van een extra opdracht.

Of misschien kun je ervoor kiezen om beide werelden te combineren? Je zult heus niet de eerste ondernemer zijn die een inkomen naast zijn eigen bedrijf heeft. Sterker nog: in 2017 gaf het CBS aan dat meer dan de helft van alle zzp’ers een inkomen had naast zijn eigen bedrijf. Misschien kun je enkele dagen in loondienst en daarnaast parttime ondernemen. Mocht de opdracht en de opdrachtgever nou erg goed bevallen, dan kun je er misschien na een jaar of zo alsnog voor kiezen om er fulltime aan de slag te gaan!

Keuze laten bepalen door je thuisfront

Mocht je nu samenwonen of zelfs een gezin moeten onderhouden, dan is het geen overbodige luxe om de stap even met het thuisfront te overleggen. Misschien ben je als zelfstandig ondernemer vaak thuis en is dat juist iets wat je partner en/of kinderen koesteren en dus willen behouden.

Maar aan de andere kant kun je bij de aangeboden baan misschien wel veel meer verdienen dan je nu doet. Tel daarbij op het feit dat je in loondienst iedere maand hetzelfde salaris krijgt en het kan opeens, in ieder geval financieel, heel aantrekkelijk zijn om voor een baas te gaan werken.

Als je het ondernemerschap opgeeft en je gaat in loondienst, vergeet dit dan niet aan de Belastingdienst te melden, zodat je geen aangiftes omzetbelasting meer hoeft in te dienen. En je kan je dan natuurlijk ook weer uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.