Leren ondernemen

Succesvol ondernemen kun je leren. Je kunt ervoor studeren, maar soms heb je daar helemaal geen tijd voor. Gelukkig is een opleiding lang niet altijd nodig. Er zijn wel vaardigheden die je bij een eigen bedrijf onder de knie moet hebben, zoals administratie en klantenwerving.

Niet voor iedereen

Succesvol leren ondernemenHet ondernemerschap is mooi, maar niet iets dat zomaar iedereen kan doen. Niet voor niets zijn er verschillende studies die je opleiden tot ondernemer.

Ook beginnen veel ondernemers pas voor zichzelf nadat zij eerst jarenlang voor een baas hebben gewerkt. Al maakt dat het lang niet altijd gemakkelijker om een eigen bedrijf te starten.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Leren ondernemen kan met of zonder diploma

Er zijn ondernemers die zich al tijdens hun middelbare school of vervolgopleiding het ondernemerschap eigen maken, hetzij met vallen en opstaan. Dit omdat zij tijdens hun studie opeens een gouden idee hebben en dat willen uitwerken. Het overgrote deel daarvan beseft dat de start vooral veel zelfstudie is.

Het kan lang duren voor je echt geld verdient als ondernemer. Maar wat als je je baan verliest en zelfstandig verder wilt? Als je direct een hypotheek of allerlei vaste lasten van je onderneming moet betalen dan heb je niet de tijd om eerst een opleiding te volgen. Gelukkig is dat ook niet nodig. Voor de meeste soorten ondernemingen zijn geen diploma’s meer vereist. Je kunt dus snel beginnen met ondernemen.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Wat is beter: stabiel inkomen of veel vrijheid?

Voorkom beginnersfouten met een studie

Ondernemer worden is in theorie maar een kleine stap. Je gaat naar de KvK en schrijft je onderneming in bij het Handelsregister. Maar dit is pas het begin. Vervolgens moet je klanten vinden, ze tevreden stellen met jouw kennis of kunde en ook nog voldoen aan een enorme berg aan regels en verplichtingen.

De meeste startende ondernemers zien daar de grootste drempels. Het marketinggedeelte aan de ene kant, de belastingdienst en andere overheidsregels aan de andere kant. Maar dit is allemaal prima te leren. Hoe breed het ondernemerschap ook is, de drempels zijn met een beetje studie grotendeels weg te nemen.

Ondernemen kun je leren door een studie of met vallen en opstaan in de praktijk.

Door te starten met een cursus kun je wat basiskennis opdoen en de bekende valkuilen vermijden. Als je al tijdens de middelbare school weet dat je ondernemer wilt worden, kun je bijvoorbeeld een hbo-opleiding Ondernemerschap of Small Business & Retail Management volgen. Maar als je ouder bent en het niet ziet zitten om een opleiding van vier jaar te doen, is een cursus misschien meer iets voor jou.

Leren ondernemen met een cursus

Als je al voor een baas hebt gewerkt, dan versta je je eigen vak waarschijnlijk wel. Het belangrijkste deel van het ondernemen, hoef je dus niet meer te leren. Wel kun je nog een workshop of cursus volgen over:

Elk van deze punten is snel te leren. Als je al wat basiskennis hebt, is een goede workshop zelfs al genoeg. Mensen die vanaf nul beginnen, doen er goed aan te starten met een cursus.

Online leren ondernemen via het LOI, NHA of NCOI

leren boekhoudenOnline zijn verschillende cursussen te vinden. Zo biedt de LOI talloze cursussen die vallen onder het kopje ‘zelfstandig ondernemen’. Of je nou als sportmasseur aan de slag wil of een eigen webwinkel wilt starten, de Leidse Onderwijsinstellingen hebben er een geschikte cursus voor. Het NCOI biedt zowel basisvaardigheden als een heuse hbo in ondernemerschap.

MKB Nederland biedt via Mkbct.nl verschillende cursussen en trainingen aan voor ondernemers. Die zijn gericht op allerlei onderdelen van het ondernemerschap, van leren boekhouden, online marketing en social media, tot leren verkopen tot algehele studies in ondernemerschap en management. NHA biedt onder het kopje ‘Start je eigen zaak’ ook talloze cursussen aan, waaronder opleidingen tot specifieke beroepen zoals fotograaf, copywriter, cateraar en kapper.

Er zijn verschillende cursussen en workshops te vinden voor specifieke kanten van het ondernemerschap.

Ondernemen en het CWI en UWV

Het CWI kan je ook op weg helpen als je zelfstandig aan de slag wil. Je kunt dan leren over ondernemen en wat daar allemaal bij komt kijken, zonder verlies van een uitkering bijvoorbeeld. Ook heeft het CWI een site ingericht voor vijftigplussers en wat zij kunnen doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

tevreden ondernemer

Ben ik wel een ondernemer?

Als je zelfstandig verder wilt, kan het CWI je ook helpen door je meer te leren over het ondernemen zelf. Zo heeft het UWV een competentietest om je inzicht te geven in je kwaliteiten. Er is zelfs een E-scan Ondernemerstest, waarmee jouw eigenschappen kunt vergelijken met de kwaliteiten van succesvolle ondernemers uit je vakgebied. Zo kun je ook ontdekken of je geschikt bent voor het ondernemerschap.

Gerelateerde berichten