menu

Leren ondernemen

Stel, je hebt jarenlang op kantoor gewerkt en opeens verlies je je baan. Aan de bak komen is lastig in deze tijden, dus wil je zelf gaan ondernemen. Maar hoe leer je het vak? Welke cursussen kun je volgen? Kan het CWI helpen en wat kun je zelf doen?

Het ondernemerschap is een mooi vak, maar het is niet iets wat iedereen zomaar even kan doen. Het is niet voor niets dat er diverse opleidingen zijn die je opleiden tot ondernemer of dat veel ondernemers eerst jarenlang voor een baas hebben gewerkt voordat ze besloten zelf te gaan ondernemen. Er zijn ook wel ondernemers die tijdens of na hun middelbare school of beroepsonderwijs met vallen en opstaan zich het ondernemerschap eigen maken, meestal omdat ze tijdens hun studie opeens een gouden idee hebben opgedaan dat ze willen uitwerken. Maar het overgrote deel daarvan houdt vooraf al rekening met het feit dat je zo niet gelijk een hypotheek of allerlei vaste lasten kunt betalen.

Wat nu als je al die vaste lasten wel al hebt? Wat als je al in de veertig bent, je baan verliest en zelfstandig verder wilt?

Leren ondernemen
Ondernemer worden
is in theorie maar een kleine stap. Je gaat naar de KVK, en schrijft je in. Iedereen kan het! Maar dan komt het. Want vervolgens moet je ook klanten vinden, ze tevreden weten te stellen met jouw kennis of kunde en daarbij voldoen aan een enorme berg met regels en verplichtingen. De meeste startende ondernemers zien daar de grootste drempels. Het marketinggedeelte (klanten vinden) aan de ene kant, en de Belastingdienst en andere overheidsregels aan de andere kant. Beide kanten zijn echter prima te leren. Hoe breed het ondernemerschap ook is, de drempels zijn met een beetje studie dus voor een groot gedeelte weg te nemen.

Het kan dan geen kwaad om eerst even met je neus in de boeken te duiken om zo de basiskennis op te doen en de bekende valkuilen te kunnen vermijden. Als je al tijdens de middelbare school weet dat je ondernemer wil worden dan kun je bijvoorbeeld Small Business & Retail Management volgen of een hbo-opleiding Ondernemerschap. Maar als je ouder bent en het misschien niet ziet zitten om een opleiding van vier jaar te volgen tussen allerlei jongeren dan is een cursus misschien wat meer voor jou.

Leren ondernemen met een cursus
Als je al hebt gewerkt voor een baas dan versta je je eigen vak waarschijnlijk al prima. Het belangrijkste deel van het ondernemen, hoef je niet meer te leren. Het zijn dan meer randzaken als marketing, fiscale zaken of boekhoudtechnische zaken die je moet leren. Dit kan dan met een relatief korte cursus.

Zo biedt de LOI talloze cursussen aan die vallen onder het kopje ‘zelfstandig ondernemen’. Of je nou al sportmasseur aan de slag wil of een eigen webwinkel wilt starten, de Leidse Onderwijsinstellingen heeft altijd wel een geschikte cursus. MKB Nederland biedt via Mkbct.nl diverse cursussen en trainingen aan voor ondernemers.  Er zijn allerlei cursussen, gericht op diverse onderdelen van het ondernemerschap, zoals marketing & verkoop, social media, ondernemerschap & management en nog veel meer. NHA biedt onder het kopje ‘Start je eigen zaak’ ook talloze cursussen aan, waarvan er vele specifiek zijn gericht op bepaalde beroepen zoals fotograaf, copywriter, cateraar en kapper.

Ondernemen en het CWI en UWV
Het CWI kan je ook aardig op weg helpen als je na jarenlang werken opeens op straat staat en weer aan het werk wil. Ze hebben een speciale site ingericht voor 50-plussers en wat zij kunnen doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Ben ik wel een ondernemer?
Maar als je zelfstandig verder wilt, kan het CWI je ook helpen door je meer te leren over het ondernemen zelf. Zo heeft het UWV Werkbedrijf een competentietest om je inzicht te geven in je kwaliteiten en de E-scan Ondernemerstest, waarmee je kwaliteiten vergeleken worden met de kwaliteiten van succesvolle ondernemers uit je vak. Zo weet je snel of je überhaupt wel geschikt bent voor het ondernemerschap!