Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Trouwen als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk stil te staan bij het eigendom van je bedrijf wanneer je gaat trouwen. Wat gebeurt er bij schulden, faillissement, of als je gaat scheiden? De gevolgen van huwelijkse voorwaarden.

Trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden

Trouwen als ondernemerIn Nederland kun je trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Spreek je niks af met je partner, dan ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezettingen en schulden van de echtgenoten worden dan gemeenschappelijk.

Daaronder valt ook de waarde van je onderneming. Zowel bij winst, als verlies, deel je dan het resultaat met je partner. Die krijgt dan in een klap de helft van jouw eigendom. Wil je dit niet, dan kan je ervoor kiezen om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Je maakt dan van tevoren afspraken over het vermogen en de bezittingen.

Je bedrijf en privévermogen scheiden? Dan is het misschien nu tijd om die eenmanszaak of vof om te zetten in een besloten vennootschap.

Als ondernemer trouwen op huwelijkse voorwaarden

Het trouwen op huwelijkse voorwaarden is populair onder ondernemers. Als je trouwt blijft jouw bedrijf van jou. Dat is eigenlijk altijd zo – ook in gemeenschap van goederen is je partner niet opeens mededirecteur en kan die dus niet zomaar jouw medewerkers ontslaan of leverancierscontract ontbinden – maar als je bedrijf een waarde vertegenwoordigt en je trouwt in gemeenschap van goederen is die waarde wel opeens voor de helft van je partner.

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden lijkt van de buitenkant dan soms onaardig. Alsof je jouw onderneming niet wilt delen met je partner. Maar vaak genoeg doen ondernemers het juist om de partner te beschermen.

Veel ondernemers trouwen onder huwelijkse voorwaarden om hun partner te beschermen.

Verschil tussen eenmanszaak en besloten vennootschap

Vooral bij een eenmanszaak of vof is trouwen op huwelijkse voorwaarden soms handig want daar ben je hoofdelijke aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Als je trouwt krijgt je partner niet alleen te maken met je bezittingen, maar ook met je bedrijfsschulden. Die kunnen verregaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan je huis. Als die van jullie allebei is en er is een overwaarde dan kunnen schuldeisers eisen dat je het huis verkoopt.

Is het huis alleen van je partner en ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan blijft het huis buiten schot. Al is het de vraag hoe groot die overwaarde werkelijk is als alle kosten voor de schuldeisers zijn en de opbrengsten voor de helft van je partner. Toch kun je veel verliezen. Denk aan je auto, pensioen, of het inkomen dat jij de komende jaren verdient.

Is je bedrijf geen eenmanszaak of vof maar een besloten vennootschap? Dan blijft de ondernemer bij een faillissement (meestal) buiten schot en spelen de schulden dus minder een rol. Ondernemers met een bv hoeven dus niet onder huwelijkse voorwaarden te trouwen om hun partner tegen de bedrijfsschulden te beschermen.

Je bedrijf en privévermogen scheiden? Dan is het misschien nu tijd om die eenmanszaak of vof om te zetten in een besloten vennootschap.

Scheiden als ondernemer

In het leven van een zzp’er of eigenaar van een eenmanszaak bestaat er geen scheiding tussen het privévermogen en het ondernemingsvermogen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan gaat bij een scheiding de helft van het ondernemingsvermogen naar je partner.

Je bedrijf is alleen van jou, maar als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen dan is de waarde van jullie samen. Als je gaat scheiden dan moet je dus je partner uitkopen. Je moet je bedrijf taxeren en dat bedrag aan je partner betalen. Maar de waardebepaling van je bedrijf, die vaak voor een groot deel bestaat uit toekomstige winst, is soms wat lastig.

Ga je scheiden en is je partner voor de helft eigenaar van je bedrijf? Dan moet je die uitkopen.

Want moet je je partner betalen voor de inzet die je zelf nog moet gaan leveren de komende jaren? En hoe zit het met het eenmaal uitbetalen van de helft van de waarde van het bedrijf? Het is zelden mogelijk om dat in cash te doen. De waarde zit immers in veel gevallen ‘vast’ in de onderneming en staat niet ergens als geld op een bank.

Deze situaties kun je oplossen door bijvoorbeeld een afbetalingsregeling te treffen of door je partner recht te geven op een aandeel in de toekomstige winst. Echt fijn is dit natuurlijk niet, want je bent dan soms wel jarenlang aan elkaar gekoppeld. Je kan lenen bij de bank, maar daar staat natuurlijk rente tegenover en daarmee wordt dat een duurdere kwestie. Een andere oplossing is wellicht het toedelen van andere waardevolle zaken, zoals het huis, aan je partner.

Regel het vooraf!

Hoe dan ook, spring niet té snel in het huwelijksbootje maar spreek alles goed af en vergeet de nodige dingen niet eerst vast te leggen. Wellicht wat minder romantisch, maar het voorkomt een boel gedonder in de toekomst!