Administratiekantoor

Een administratiekantoor kan je helpen met de financiële administratie van jouw onderneming. Zowel de administratie, aangiftes als financiële overzichten kun je hieraan uitbesteden. Maar wat is het juiste kantoor en hoe weet je dat deze goed omgaat met jouw boekhouding?

Administratiekantoor inhuren

AdministratiekantoorAls je je liever niet in je administratie verdiept kun je delen hiervan uitbesteden aan een boekhouder. Al richt een boekhouder zich steeds meer op advies.

Als je meer zoekt dan het indienen van de btw-aangifte of inhuren van financieel advies kun je ook kiezen voor een professioneel administratiekantoor. Deze biedt zowel het advies van een goede boekhouder als goedkopere administratieve medewerkers die de basiszaken van de administratie voor jou uit handen nemen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

financiële administratie uitbesteden

Welke administratie kun je uitbesteden?

Een administratiekantoor kan je bij de volledige administratie ondersteunen. Denk aan taken als het boeken van inkomsten en uitgaven, het opstellen van balansen en winst- en verliesrekeningen, het voorbereiden van belastingaangiften, en het uitvoeren van salarisadministratie.

Grotere mkb-bedrijven schakelen een boekhoudkantoor meestal in voor de salarisadministratie of het uitzoeken van fiscale of financiële regelgeving. De administratie van een zzp’er is meestal heel eenvoudig. Daarbij beperkt een boekhouder zijn taken meestal tot de aangiften omzetbelasting en een keer per jaar het opstellen van een balans en jaarrekening voor de aangifte inkomstenbelasting.

De administratie van een zzp’er is meestal heel eenvoudig.

Verder kun je denken aan administratieve taken als het controleren van belastingvoordelen, (belasting)-advies of het berekenen van de afschrijvingen. Maar dan doe je alsnog veel dagelijkse administratie zelf. Als je de boekhouding geen fijn werk vindt kan een administratiekantoor je hierbij verder ondersteunen.

specialisten met actuele kennis

Administratiekantoren vergelijken

Het kan lastig zijn om te bepalen of het kantoor dat jij op het oog hebt, ook echt het beste kantoor is voor de administratie van jouw onderneming. Dat is per bedrijf en ondernemer verschillend.

Om te beginnen is het belangrijk dat er een persoonlijke klik is. Dat jij jouw bedrijfscijfers durft te laten beoordelen door dit kantoor. Vaak is dit de laatste maar ook de doorslaggevende factor. Andere punten waarop je kantoren kunt vergelijken zijn de kosten en tarieven die een kantoor rekent, de expertise en branchekennis en de locatie van het kantoor.

Kosten administratiekantoor

boekhouding doenEen boekhoudkantoor beoordelen op de kosten is natuurlijk niet erg chic. Aan de andere kant is het niet meer dan logisch dat je het kantoor dat voor jou de cijfers op orde brengt deels ook afrekent op cijfers.

De administratie kost al genoeg tijd en geld en het moet daarom niet teveel geld kosten. Online kun je gemakkelijk offertes opvragen van kantoren uit de regio.

De kosten van een administratiekantoor meenemen in je vergelijking? Waarom niet!

De kosten van de administratie uitbesteden liggen voor een gemiddelde eenmanszaak zonder personeel tussen de duizend en vijftienhonderd euro per jaar. Hiervoor levert het kantoor de omzetbelasting periodiek aan bij de belastingdienst en biedt het ondersteuning aan voor de inkomstenbelasting.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

Uurtarief van een administratiekantoor

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een uurtarief van rond de 50 euro per uur, al werken de meeste kantoren met een totaaltarief en dus niet met een uurtarief. Ook zijn de kosten afhankelijk van de administratie en werkzaamheden. Wil je ook dat het kantoor je adviseert? Dan zal het tarief stijgen.

Financiële administratie controleren of aangiftes verzorgen hoeven niet veel te kosten.

uurtarief voor administratieve werkzaamhedenAls een kantoor een goedkoper tarief rekent betekent dat meestal dat jij ook wat taken van de boekhouding zelf moet doen. Bijvoorbeeld dat je zelf de facturen in een spreadsheet-overzicht plaatst. Je moet zelf al wat voorwerk doen en administratie in Excel of een boekhoudprogramma toevoegen.

Hierdoor maak je het gemakkelijker voor het kantoor om je boekhouding bij te houden. Die hoeven eigenlijk alleen te controleren.

Duurder kan uiteraard ook. Als je veel facturen hebt, verschillende btw-tarieven hanteert, veel met het buitenland zaken doet en wat andere meer tijdrovende zaken in de administratie hebt zitten.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Branchekennis van een kantoor

Een administratiekantoor is, het woord zegt het al, gespecialiseerd in alles dat bij de financiële administratie van ondernemingen komt kijken. In jouw werk zijn ze dus niet gespecialiseerd. Toch kan het handig zijn als er wel wat basiskennis aanwezig is. Soms zijn er branche-specifieke belastingvoordelen te behalen bijvoorbeeld. Brancheorganisaties raden om die reden soms specifieke boekhoudkantoren aan.

Expertise van je adviseur

administratie van verschillende ondernemingen

Het ene kantoor is het andere niet. Zo zijn er de grote administratiekantoren die jij als ondernemer vast ook wel eens bij naam gehoord hebt. Zoals PWC, Deloitte of KPMG bijvoorbeeld. Deze kantoren hebben een enorme expertise van belastingen en regelgeving en enkele van de mensen van deze bedrijven zijn per wet erkend omdat zij een examen hebben afgelegd tot accountant.

Voor het mkb is een accountant meestal niet nodig. Voor een kleine ondernemer zonder personeel is een simpele maar enthousiaste boekhouder ruim voldoende. Soms bestaat de administratie maar uit enkele facturen per maand die ook nog eens regelmatig naar dezelfde klanten gestuurd worden. Dan is de expertise van een accountant natuurlijk nog steeds niet verkeerd maar mogelijk wel wat overbodig.

Locatie van het kantoor

Er zijn meestal meer dan honderd administratiekantoren per provincie, dus is er ook een goed kantoor in jouw regio te vinden. Zeker als je ook advies wilt, bijvoorbeeld bij de inkomstenbelasting, is het handig om te kiezen voor een administratiekantoor dat te bezoeken is als je echt even een dagje wilt kunnen sparren. Als je geen groeiambities hebt, en eigenlijk alleen iemand zoekt die jouw boekhouding controleert of helpt met een aangifte, is de locatie natuurlijk minder van belang.

Online administratiekantoor

boekhoudprogrammaDe meeste ondernemers werken graag met een kantoor uit de buurt. Toch kun je je afvragen hoe belangrijk het is dat een boekhoudkantoor in jouw regio gevestigd is.

Het is natuurlijk fijn dat je bij problemen even elkaar in de ogen kunt kijken. Zeker als je bedrijf groter wordt en je regelmatig advies nodig hebt over een financiering, overname, buitenlandse regelgeving of andere lastige financiële zaken. Maar de gemiddelde zzp’er zal vooral hulp willen bij de aangifte, en dat kan prima online.

Voor die ondernemers zijn er administratiekantoren die helemaal gedigitaliseerd zijn. Jij maakt de facturen en betaalt zelf de rekeningen, maar verder neemt een online administratiekantoor de hele boekhouding uit handen. Ze controleren regelmatig je administratie en en regelen alle belastingaangiftes digitaal.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

administratie van verschillende ondernemingen

Opgeruimd staat netjes

De veiligheid van je administratie staat boven alles. Nu ben jij dit al verplicht via de wetgeving en voor een administratiekantoor geldt dit nog sterker. Door privacywetgeving ben je verplicht om facturen netjes op te bergen, zodat onbevoegden er niet bij kunnen.

Heb je online een mooie website gevonden of zit er een boekhoudkantoor bij je in de buurt en ben je benieuwd of dit een goede keuze kan zijn? Ga dan eens langs. Garanties zijn wederom lastig maar gevoelsmatig ontdek je al snel of het administratiekantoor de boel op orde heeft. Zijn de bureaus netjes, slingeren er geen mappen of facturen rond en geeft het kantoor een betrouwbare indruk?

Vooral een goede klik

Uiteindelijk zal de keuze voor een administratiekantoor toch gemaakt moeten worden op intuïtie. Met welk kantoor en welke persoon heb jij de beste klik? Het regelen van de boekhouding is voor veel ondernemers niet het leukste werk en als je dan bij vragen of andere onduidelijkheden een persoon tegenover je hebt zitten met wie het helemaal niet klikt wordt dit er niet beter op.

Je hoeft echt niet de beste vrienden te worden met de mensen aan wie jij de administratie hebt uitbesteed maar een beetje een persoonlijke klik is meer waard dan welke korting, branchekennis of expertise dan ook.