Administratiekantoor

Als je de financiële administratie van jouw onderneming liever uitbesteedt dan kun je hiermee naar een administratiekantoor. Maar wat is het juiste kantoor en hoe weet je dat deze goed omgaat met jouw boekhouding?

Administratiekantoor inhuren

AdministratiekantoorAls je je liever niet in je administratie verdiept kun je delen hiervan uitbesteden aan een boekhouder. Al richt een boekhouder zich steeds meer op advies. Als je meer zoekt dan het indienen van de btw-aangifte of inhuren van advies kun je ook kiezen voor een administratiekantoor.

Deze biedt zowel het advies van een goede boekhouder als als goedkopere administratieve medewerkers die ook de basiszaken van de administratie voor jou uit handen nemen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Wat kun je aan een administratiekantoor uitbesteden?

Een administratiekantoor kan je ondersteunen bij je boekhouding. Grotere mkb-bedrijven schakelen een boekhoudkantoor meestal in voor de salarisadministratie of het uitzoeken van fiscale of financiële regelgeving.

Voor kleine zzp’ers blijft het meestal beperkt tot het verzorgen van de belastingaangifte en jaarlijks het opstellen van een balans en jaarrekening. Daarnaast controleert een administratiekantoor of je de cijfers goed verwerkt. De administratie van een zzp’er is meestal heel eenvoudig. Je kunt het dus ook zelf doen maar als je het geen fijn werk vindt helpt een boekhouder graag met administratieve taken als het controleren van belastingvoordelen of het berekenen van de afschrijvingen.

Administratiekantoren vergelijken

Het kan lastig zijn om te bepalen of het kantoor dat jij op het oog hebt, ook echt het beste kantoor is voor jouw onderneming. Dat is per bedrijf en ondernemer verschillend.

Om te beginnen is het belangrijk dat er een persoonlijke klik is. Dat jij jouw bedrijfscijfers durft te laten beoordelen door dit kantoor. Vaak is dit de laatste maar ook de doorslaggevende factor. Andere punten waarop je kantoren kunt vergelijken zijn de kosten en tarieven die een kantoor rekent, de expertise en branchekennis en de locatie van het kantoor.

Kosten administratiekantoor

boekhouding doenEen boekhoudkantoor beoordelen op de kosten is natuurlijk niet erg chic. Aan de andere kant is het niet meer dan logisch dat je het kantoor dat voor jou de cijfers op orde brengt deels ook afrekent op cijfers.

De administratie kost al genoeg tijd en geld en het moet daarom niet teveel geld kosten. Online kun je gemakkelijk offertes opvragen van kantoren uit de regio.

De kosten van een administratiekantoor meenemen in je vergelijking? Waarom niet!

De kosten van de administratie uitbesteden liggen voor een gemiddelde eenmanszaak zonder personeel tussen de duizend en vijftienhonderd euro per jaar. Je mag dan verwachten dat de omzetbelasting periodiek bij de belastingdienst wordt aangeleverd en er ondersteuning wordt geboden zodat de ondernemer zelf de inkomstenbelasting bij de belastingdienst kan indienen.

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.

Uurtarief van een administratiekantoor

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op een uurtarief van rond de 50 euro per uur, al wordt er soms met een totaaltarief, en dus niet met een uurtarief gerekend. Ook is het afhankelijk van de werkzaamheden. Wil je ook dat het kantoor je adviseert? Dan zal het tarief stijgen.

Financiële administratie controleren of aangiftes verzorgen hoeven niet veel te kosten.

uurtarief voor administratieve werkzaamhedenAan de andere kant hoef je je bij een kantoor dat een goedkoper tarief biedt niet meteen zorgen te maken. Meestal betekent dat alleen dat jij ook wat taken van de boekhouding zelf moet doen. Bijvoorbeeld dat je zelf de facturen in een spreadsheet-overzicht plaatst. Je moet zelf al wat voorwerk doen en administratie in Excel of een boekhoudprogramma toevoegen. Hierdoor maak je het gemakkelijker voor het kantoor om je boekhouding bij te houden. Die hoeven eigenlijk alleen te controleren.

Duurder kan uiteraard ook. Als je veel facturen hebt, verschillende btw-tarieven hanteert, veel met het buitenland zaken doet en wat andere meer tijdrovende zaken in de administratie hebt zitten.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Met enkele vrijblijvende offertes vergelijk je eenvoudig de tarieven van boekhouders en accountants uit je eigen regio.

Branchekennis van een kantoor

Een administratiekantoor is, het woord zegt het al, gespecialiseerd in alles dat bij de financiële administratie van ondernemingen komt kijken. In jouw werk zijn ze dus niet gespecialiseerd. Toch kan het handig zijn als er wel wat basiskennis aanwezig is. Soms zijn er branche-specifieke belastingvoordelen te behalen bijvoorbeeld. Soms zijn er zelfs kortingen mogelijk. Brancheorganisaties raden om die reden soms specifieke boekhoudkantoren aan.

Expertise van je adviseur

boekhouder adviseertHet ene kantoor is het andere niet. Zo zijn er de grote administratiekantoren die jij als ondernemer vast ook wel eens bij naam gehoord hebt. Zoals PWC, Deloitte of KPMG bijvoorbeeld. Deze kantoren hebben een enorme expertise van belastingen en regelgeving en enkele van de mensen van deze bedrijven zijn per wet erkend omdat zij een examen hebben afgelegd tot accountant.

Voor een kleine ondernemer zonder personeel is dat echter lang niet altijd noodzakelijk. Soms bestaat de administratie maar uit enkele facturen per maand die ook nog eens regelmatig naar dezelfde klanten gestuurd worden. Dan is de expertise natuurlijk nog steeds niet verkeerd maar mogelijk wel wat overbodig. Een simpele maar enthousiaste boekhouder is dan soms voldoende.

Locatie van het kantoor

Zeker als je ook advies wilt bij de inkomstenbelasting of mogelijk gaat groeien met de onderneming is het gewoon handig om een administratiekantoor te kiezen dat eventueel te bezoeken is als je echt even een dagje wilt kunnen sparren. Maar als je geen directe grote groeiambities hebt, en eigenlijk alleen iemand zoekt die jouw boekhouding controleert of helpt met een aangifte, dan is de locatie natuurlijk minder van belang. Er zijn meestal meer dan honderd administratiekantoren per provincie, dus is er ook vast wel een goed kantoor in jouw regio te vinden.

Online administratiekantoor

boekhoudprogrammaDe meeste ondernemers werken graag met een kantoor uit de buurt. Toch kun je je afvragen hoe belangrijk het is dat een boekhoudkantoor in jouw regio gevestigd is. Het is natuurlijk fijn dat je bij problemen even elkaar in de ogen kunt kijken. Zeker als je bedrijf groter wordt en je regelmatig advies nodig hebt over een financiering, overname, buitenlandse regelgeving of andere lastige financiële zaken. Maar de gemiddelde zzp’er zal vooral hulp willen bij de aangifte, en dat kan prima online.

Voor die ondernemers zijn er administratiekantoren die helemaal gedigitaliseerd zijn. Jij maakt zelf de facturen en betaalt zelf de rekeningen, maar verder neemt een online administratiekantoor de hele boekhouding uit handen. Ze controleren regelmatig je administratie en en regelen alle belastingaangiftes digitaal.

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.

Opgeruimd staat netjes

De veiligheid van je administratie staat boven alles. Nu ben jij dit al verplicht via de wetgeving en voor een administratiekantoor zal dit nog sterker gelden. Door privacywetgeving ben je verplicht om facturen netjes op te bergen, zodat onbevoegden er niet bij kunnen.

Heb je online een mooie website gevonden of zit er een boekhoudkantoor bij je in de buurt en ben je benieuwd of dit een goede keuze zou kunnen zijn? Ga dan eens langs. Garanties zijn wederom lastig maar gevoelsmatig krijg je toch al snel een beeld hoe het met die toegang voor onbevoegden gesteld is. Je ontdekt al snel of het administratiekantoor de boel op orde heeft. Zijn de bureaus netjes, slingeren er nergens allerlei mappen en facturen rond en geeft het kantoor een betrouwbare indruk?

Vooral een goede klik

Uiteindelijk zal de keuze voor een administratiekantoor toch gemaakt moeten worden op intuïtie. Met welk kantoor en welke persoon heb jij de beste klik? Het regelen van de boekhouding is voor veel ondernemers niet het leukste werk en als je dan bij vragen of andere onduidelijkheden een persoon tegenover je hebt zitten met wie het helemaal niet klikt wordt dit er niet beter op.

Je hoeft echt niet de beste vrienden te worden met de mensen aan wie jij de administratie hebt uitbesteed maar een beetje een persoonlijke klik is meer waard dan welke korting, branchekennis of expertise dan ook!