Middenstandsdiploma
Vroeger had je een middenstandsdiploma nodig om een eigen onderneming op te richten. Tegenwoordig hoef je niet meer aan te tonen of je voldoende ondernemersvaardigheden bezit. Er zijn wel vrijwillige cursussen en opleidingen die je kunt volgen om te leren ondernemen.
Wat is het middenstandsdiploma?
Met een middenstandsdiploma liet je zien dat je genoeg ondernemersvaardigheden had voor het starten van een eigen bedrijf.
Bijvoorbeeld dat je kennis had van ondernemen, boekhouden en de regels waar je als zelfstandige mee te maken hebt. Naast de nodige basiskennis zorgde de cursus voor een drempel voor beginnende ondernemers.
Het examen is inmiddels niet meer nodig. Je kunt ook zonder diploma’s een onderneming oprichten bij de Kamer van Koophandel.
Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.
Middenstandsdiploma niet meer verplicht
Tot eind 2000 was het middenstandsdiploma verplicht voor elke startende ondernemer. Zonder dit diploma konden zij geen eigen bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Sinds 2007 zijn ook gelijkwaardige diploma’s niet langer vereist. In Nederland bestaat het middenstandsdiploma voor ondernemers niet meer.
Een diploma is niet verplicht om te ondernemen. Wel zijn sommige beroepen beschermd.
Het middenstandsdiploma is afgeschaft omdat de overheid de eis overbodig vond. Als ondernemers bepaalde vaardigheden, vakkennis of financiële middelen missen, kunnen zij daar nu hulp voor inschakelen. Of zij worden, volgens de overheid, vanzelf teruggefloten door de marktwerking.
VAR-verklaring bestaat ook niet meer
In de markt is de VAR-verklaring of opdrachtgeversverklaring een tijdje als alternatief gebruikt. Dit was geen diploma dat je kennis van het ondernemerschap aantoonde, maar wel een teken dat je onderneming een professioneel bedrijf was in plaats van een hobby.
De VAR-verklaring werd afgegeven door de belastingdienst. Ook deze verklaring is inmiddels komen te vervallen. Voor beschermde beroepen is soms een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of vakdiploma nodig.
Wanneer heb je een ondernemers-opleiding nodig?
Om te mogen ondernemen is geen enkele opleiding, cursus of studie verplicht. Maar als jouw beroep wettelijk beschermd is, heb je wel een passend diploma nodig om die functie te mogen uitoefenen. Het maakt dan niet uit of je het beroep in loondienst uitoefent of als zelfstandig ondernemer.
Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.
Heb je jouw papiertje in het buitenland gehaald? Dan je moet je een verzoek tot erkenning van het diploma indienen. In Nederland is Nuffic de hiervoor bevoegde autoriteit. Ook vind je via hun website een overzicht van de beschermde beroepen binnen de Europese Unie.
Als jouw beroep beschermd is, heb je een passend diploma nodig om het te mogen uitoefenen.
Verklaring omtrent gedrag
Wil je werken in het onderwijs, de kinderopvang of bij de politie? Of ga je aan de slag als advocaat, notaris, in het onroerend goed, de zorg of de luchtvaart? Dan heb je voor het uitoefenen van je beroep een opleiding nodig.
Ook kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt. Dit geldt vooral voor functies waarbij je met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld werkt. Verder zijn er branches, zoals de horeca of het transport, waarin een vergunning gebruikelijk is.
Opleiding, studie, cursus of training overbodig?
Een bedrijf oprichten is sinds 2001 makkelijker geworden, het ondernemerschap blijft alsnog een uitdaging. Ondanks dat een diploma voor de meeste zelfstandigen geen harde eis meer is, moet je natuurlijk wel kennis van zaken hebben. Je kunt dan leren ondernemen door het te doen maar ook dan moet je soms wat leergeld betalen.
Of je ook op die manier moet leren boekhouden en klanten leren werven, is nog maar zeer de vraag. Veel starters moeten al na enkele jaren met hun onderneming stoppen omdat het niet rendabel blijkt. Met dit in gedachten is een studie, cursus of training misschien toch geen overbodige luxe. Want dat je goed bent in je vak, betekent niet dat je ook een goede ondernemer bent.
Is een ondernemingsplan verplicht?
Wat in elk geval wordt aangeraden, is het maken van een ondernemingsplan voor je bedrijf. Uit een goed plan blijkt al snel hoe het met je ondernemersvaardigheden is gesteld. Hierin leg je ook uit waarom jij denkt dat jouw onderneming slaagt en wat de risico’s zijn. Maar ook welke klanten je gaat bedienen, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe zij te werk gaan. En natuurlijk wat de toegevoegde waarde is van jouw product of dienst.
Sta ook stil bij de wettelijke eisen waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Heb je voor jouw vak bijvoorbeeld een diploma, vergunning of VOG nodig? En hoe ga je de administratie, verzekeringen en financiering regelen? Hoewel het niet verplicht is om een ondernemingsplan te schrijven, is het dus wel een aanrader. In de eerste plaats om voor jezelf te bepalen wat mogelijke struikelblokken zijn. Bovendien komt het van pas als je in de toekomst geld wilt ophalen via de bank of een andere financier.