menu
e-boekhouden

Middenstandsdiploma

Wie vroeger wilde ondernemen, had een middenstandsdiploma nodig. Tegenwoordig is een bezoek aan de Kamer voor Koophandel meestal voldoende. Welke diploma’s zijn dan nu verplicht?

MiddenstandsdiplomaTot eind 2000 was het voor elke startende ondernemer verplicht om eerst een middenstandsdiploma te halen voordat deze zich konden inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Met dit papiertje toonde je aan dat je voldoende kennis hebt op het gebied van ondernemen, boekhouden en de wetten waarmee je te maken krijgt als zelfstandige. Naast de benodigde basiskennis zorgde de cursus voor een drempel voor beginnende ondernemers.

Vanaf eind 2000 tot en met eind 2007 werd de regeling versoepeld en was een middenstandsdiploma, of een gelijkwaardig diploma, alleen nog verplicht voor bepaalde branches. Maar ook dit is inmiddels afgeschaft, waardoor het middenstandsdiploma volledig is komen te vervallen. In Nederland bestaat het middenstandsdiploma dus niet meer.

Een diploma is niet verplicht om te ondernemen. Wel zijn sommige beroepen beschermd.

Afschaffing middenstandsdiploma

De belangrijkste reden is dat de overheid de extra eis van een middenstandsdiploma overbodig vond. Als ondernemers over te weinig vaardigheden beschikken, te weinig vakkennis hebben of niet voldoende financiële middelen hebben, kunnen zij hiervoor simpelweg hulp inschakelen of worden zij volgens de overheid door de marktwerking vanzelf teruggefloten.

In de markt is de VAR-verklaring een tijdje als alternatief gebruikt. Hiermee toonde je weliswaar geen ondernemingskwaliteiten aan, maar hiermee werd wel een indicatie afgegeven of het ging om een onderneming of hobby. Deze werd afgegeven door de belastingdienst die hiermee vooraf een indicatie gaf. Ook deze verklaring is inmiddels komen te vervallen.

Wel zijn er bepaalde beroepen wettelijk beschermd, waardoor je een passend diploma nodig hebt om de functie te mogen uitoefenen. Hierbij maakt het niet uit of je het beroep in loondienst uitoefent of als zelfstandige. Maar wanneer we het puur hebben over het ondernemerschap, dan is een (middenstands)diploma dus niet meer aan de orde.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Wanneer heb je wel een diploma nodig?

Alleen wanneer jouw functie behoort tot een gereglementeerd beroep is een diploma vereist. Heb je jouw papiertje in het buitenland gehaald, dan je moet je een verzoek tot erkenning van het diploma indienen. In Nederland is Nuffic de autoriteit die hiervoor bevoegd is. Ook vind je via hun website een overzicht van de beschermde beroepen binnen de Europese Unie.

Wil je werken in het onderwijs, bij de politie, in de kinderopvang, als advocaat of notaris, in het onroerend goed, in de zorg of in de luchtvaart, dan zal je sowieso een diploma moeten kunnen overleggen. Ook kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt. Dit geldt vooral voor functies waarbij je met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld werkt. Verder zijn er branches, zoals de horeca of het transport, waarin een vergunning gebruikelijk is.

Studie, cursus of training overbodig?

Het oprichten van een bedrijf mag dan sinds 2001 makkelijker zijn geworden, het ondernemerschap blijft even uitdagend. Want ondanks dat een diploma voor de meeste zelfstandigen geen harde eis meer is, moet je natuurlijk wel kennis van zaken hebben. Er wordt wel eens gezegd dat je het ondernemen vooral leert door het te doen en eventueel wat leergeld te betalen.

Maar als je bekijkt hoeveel starters er al na enkele jaren met hun onderneming moeten stoppen omdat het niet rendabel blijkt, vraag je je af of een studie, cursus of training misschien toch geen overbodige luxe is. Want dat je goed bent in je vak betekent niet dat je ook een goede ondernemer zal zijn.

Is een ondernemingsplan verplicht?

Wat in elk geval wordt aangeraden, is het schrijven van een ondernemingsplan waarin je onder meer uitlegt hoe het met je ondernemersvaardigheden is gesteld, hoe je ervoor denkt te zorgen dat jouw onderneming gaat slagen, wat de risico’s zijn, welke klanten je gaat bedienen en hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe zij te werk gaan en wat de toegevoegde waarde is van jouw product of dienst.

Daarnaast zal je moeten stilstaan bij de wettelijke eisen waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Heb je bijvoorbeeld een diploma, vergunning of VOG nodig? En hoe ga je de administratie, verzekeringen en financiering regelen? Hoewel het niet verplicht is om een ondernemingsplan te schrijven, is het dus wel een aanrader. Niet alleen voor jezelf om te bepalen wat mogelijke struikelpunten kunnen zijn, maar ook wanneer je (in de toekomst) geld wilt ophalen via de bank of een alternatieve financier.