Middenstandsdiploma

Wie vroeger wilde ondernemen, had een middenstandsdiploma nodig. Nu is een bezoek aan de Kamer van Koophandel al genoeg. Er zijn wel cursussen die je kunt volgen om te leren ondernemen.

Wat is het middenstandsdiploma?

MiddenstandsdiplomaMet een middenstandsdiploma liet je zien dat je genoeg ondernemersvaardigheden had voor het starten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld dat je kennis had van ondernemen, boekhouden en de wetten waar je als zelfstandige mee te maken krijgt. Naast de nodige basiskennis zorgde de cursus voor een drempel voor beginnende ondernemers. Het examen is inmiddels niet meer nodig.

Wil je zelf boekhouden voor je eigen bedrijf? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Middenstandsdiploma niet meer verplicht

Tot eind 2000 was het middenstandsdiploma verplicht voor elke startende ondernemer. Zonder dit diploma konden zij geen eigen bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Sinds 2007 zijn ook gelijkwaardige diploma’s niet langer vereist. In Nederland bestaat het middenstandsdiploma voor ondernemers dus niet meer.

Een diploma is niet verplicht om te ondernemen. Wel zijn sommige beroepen beschermd.

Het middenstandsdiploma is afgeschaft omdat de overheid de eis overbodig vond. Als ondernemers tekortschieten in bepaalde vaardigheden, vakkennis of financiële middelen, kunnen zij daar gewoon hulp voor inschakelen. Of zij worden, volgens de overheid, vanzelf teruggefloten door de marktwerking.

Ook de VAR-verklaring bestaat niet meer

In de markt is de VAR-verklaring een tijdje als alternatief gebruikt. Dit was geen diploma in ondernemerschap, maar wel een teken dat je onderneming een professioneel bedrijf was in plaats van een hobby. Deze verklaring werd afgegeven door de belastingdienst. Ook deze verklaring is inmiddels komen te vervallen. Nu is geen enkele opleiding, cursus of studie verplicht om te ondernemen.

Wanneer heb je als ondernemer wel een opleiding nodig?

Alleen als jouw beroep wettelijk beschermd is, heb je een passend diploma nodig om die functie te mogen uitoefenen. Hierbij maakt het niet uit of je het beroep in loondienst uitoefent of als zelfstandige.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Heb je jouw papiertje in het buitenland gehaald? Dan je moet je een verzoek tot erkenning van het diploma indienen. In Nederland is Nuffic de hiervoor bevoegde autoriteit. Ook vind je via hun website een overzicht van de beschermde beroepen binnen de Europese Unie.

Als jouw beroep beschermd is, heb je een passend diploma nodig om het te mogen uitoefenen.

Ondernemen beschermd beroepWil je werken in het onderwijs, de kinderopvang of bij de politie? Of ga je aan de slag als advocaat, notaris, in het onroerend goed, de zorg of de luchtvaart? Dan zal je altijd eerst een opleiding moeten volgen. Ook kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt. Dit geldt vooral voor functies waarbij je met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld werkt. Verder zijn er branches, zoals de horeca of het transport, waarin een vergunning gebruikelijk is.

Opleiding, studie, cursus of training overbodig?

Een bedrijf oprichten mag dan sinds 2001 makkelijker zijn geworden, het ondernemerschap blijft alsnog een uitdaging. Ondanks dat een diploma voor de meeste zelfstandigen geen harde eis meer is, moet je natuurlijk wel kennis van zaken hebben. Er wordt wel eens gezegd dat je het beste kunt leren ondernemen door het te doen. Mogelijk moet je daarbij wat leergeld betalen.

Of je ook op die manier moet leren boekhouden en klanten leren werven, is nog maar zeer de vraag. Veel starters moeten al na enkele jaren met hun onderneming stoppen omdat het niet rendabel blijkt. Met dit in het achterhoofd is een studie, cursus of training misschien toch geen overbodige luxe. Want dat je goed bent in je vak, betekent niet dat je ook een goede ondernemer zal zijn.

Is een ondernemingsplan verplicht?

Wat in elk geval wordt aangeraden, is het maken van een ondernemingsplan voor je bedrijf. Uit een goed plan blijkt al snel hoe het met je ondernemersvaardigheden is gesteld. Hierin leg je ook uit hoe jij ervoor denkt te zorgen dat jouw onderneming slaagt en wat de risico’s zijn. Maar ook welke klanten je gaat bedienen, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe zij te werk gaan. En natuurlijk wat de toegevoegde waarde is van jouw product of dienst.

Sta ook stil bij de wettelijke eisen waaraan jouw bedrijf moet voldoen. Heb je voor jouw vak bijvoorbeeld een diploma, vergunning of VOG nodig? En hoe ga je de administratie, verzekeringen en financiering regelen? Hoewel het niet verplicht is om een ondernemingsplan te schrijven, is het dus wel een aanrader. In de eerste plaats om voor jezelf te bepalen wat mogelijke struikelblokken zijn. Bovendien komt het van pas als je in de toekomst geld wilt ophalen via de bank of een andere financier.