BV of eenmanszaak? Alle voor en nadelen op een rij!

BV of eenmanszaak? Alle voor en nadelen op een rij!

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm gaat niet over één nacht ijs. Welke rechtsvorm past het best bij welke ondernemersactiviteit. Een bouwvakker loopt immers een heel ander risico dan een IT consultant. Om te helpen bij de keuze heeft fiscalist Rick Schmitz van OnlineFlex een overzicht gemaakt van alle punten die relevant zijn voor de keuze voor een BV of eenmanszaak.

Persoonlijke aansprakelijkheid vs bestuurdersaansprakelijkheid

Het voorkomen van privé aansprakelijkheid is voor sommige ondernemers dé reden om te kiezen voor een BV. Een BV is namelijk zelf verantwoordelijk voor zijn schulden. Gaat het onverhoopt mis, dan kunnen de schuldeisers zich in principe alleen verhalen op bezittingen van de BV.

Bij een eenmanszaak of Vof is dit anders. Als eigenaar van een eenmanszaak of Vof ben je 100% privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Elke schuldeiser kan deze schulden persoonlijk op jou en je partner (bij huwelijkse gemeenschap) verhalen.

Privé aansprakelijkheid voor de bestuurder van de BV is in uitzonderlijke gevallen wel mogelijk als de bestuurder zich ‘onbehoorlijk’ gedraagt.

Belastingen

Het grote nadeel van een BV t.o.v. een eenmanszaak of Vof is het gemis van de aftrekposten in de inkomstenbelasting. Een ondernemer met een eenmanszaak heeft toegang tot de  zelfstandigenaftrek (€ 7.280), startersaftrek (€ 2.123) en MKB winstvrijstelling (14%).

Door al deze aftrekposten heb je een relatief lage belastingdruk bij een lage winst. Het kan dus vanuit een belastingoogpunt beter zijn te kiezen voor een eenmanszaak of Vof als winstverwachting laag is.

Een BV heeft geen toegang tot deze aftrekposten. De BV betaalt vennootschapsbelasting (VPB) over de winst. Het VPB tarief is 20% over de eerste € 200.000 van de winst en daarboven 25%.

Als de BV de winst besluit uit te keren aan de aandeelhouder (dividend) dan is er dividendbelasting verschuldigd. Over dit dividend is 25% inkomstenbelasting verschuldigd (box 2, inkomen uit aanmerkelijk belang).

DGA salaris / gebruikelijk loon

Een bestuurder van een BV die 5% of meer heeft van de aandelen in een BV is ‘verplicht’ om een salaris uit te keren aan de directeur. Dit bedrag is bij fictie gesteld op €44.000 (2015). Echter veel startende ondernemers hebben niet eens €44.000 aan omzet in het eerste jaar. In zo’n geval volstaat een lager salaris.

Kosten BV versus eenmanszaak

Het starten van een eenmanszaak is zeer laagdrempelig. Een afspraak maken bij de KvK en je loopt met je inschrijvingsbewijs van je kersverse onderneming de deur uit.

Bij een BV werkt dit anders. Alleen een notaris kan een BV oprichten en registreren bij de KvK.  Hierdoor zijn de kosten hoger. Een BV oprichten rechtstreeks bij de notaris kost je in de regel €500 – €700.

De kosten voor de administratie zijn redelijk vergelijkbaar. Beide ondernemingen moeten namelijk een administratie bijhouden. Een BV moet wel een aangifte vennootschapsbelasting en een jaarrekening indienen. Die extra kosten komen erbij. Dat kost in de regel zo’n €750 meer.

About us

Over ons

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten