e-boekhouden

Pakket versturen

Een pakket versturen kan eenvoudig op het postkantoor. Al is dit tijdrovend en kan het verzenden goedkoper. Zodra het aantal orders begint te groeien zijn er betere manieren om zakelijk pakketten te laten bezorgen, zoals via verzendsoftware, andere vervoerders of het uitbesteden aan een fulfilmentpartij.

Inhoud:

Een pakket versturen

pakket versturenEén pakket versturen is makkelijk, maar als je een webshop gaat beginnen en regelmatig pakketten wilt versturen wil je het verzendproces automatiseren.

Je kunt op het postkantoor een zakelijk pakket versturen via PostNL. De verzendkosten zijn dan hoog en met een beetje pech sta je telkens in de rij te wachten op je verzendlabel. Die kun je ook zelf printen.

Je kunt een pakket versturen op het postkantoor. Maar als je vaker pakketten verstuurt zijn er betere oplossingen.

Als je volume groeit wil je verzenden met lage foutmarges, met de juiste verpakking en verzendmethode en zonder dat de verzending te veel tijd of geld kost. Je blijft het gehele traject – ook wanneer het pakket niet meer in jouw bezit is – verantwoordelijk voor de zending.

Consumenten zien een snelle ontvangst steeds meer als vanzelfsprekend. Loop je op dit vlak achter op de concurrent, dan wordt het lastig om de concurrentiestrijd aan te gaan. Zeker als je concurrenten niet alleen snel leveren, maar pakketten ook nog eens (vrijwel) gratis versturen.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Goedkoop pakket versturen met verzendsoftware

goedkoop pakketten versturenSlimme verzendsoftware maakt het versturen goedkoper en sneller. Het maken van je verzendlabel of het toevoegen van het adres van de ontvanger kun je hiermee bijvoorbeeld automatiseren. Via verzendsoftware kun je via meerdere vervoerders je pakket laten bezorgen, print je eenvoudig zelf pakketlabels bij elk bestelling en kun je track-&- trace-mailtjes automatiseren.

Je kunt een pakket zowel versturen via PostNL, DHL, DPD of andere pakketbezorgers. Met voldoende volume kan PostNL de pakketten komen halen. Wil je goedkoop een pakket versturen via bijvoorbeeld DPD, DHL of UPS dan kun je je pakketje afgeven bij geselecteerde punten van de betreffende vervoerder. Als er een DHL servicepoint bij jou in de buurt zit kan dat al veel tijd besparen.

Tarieven van vervoerders vergelijken

PostNL en DHL de beste verzender voor jouw webshop?PostNL en DHL zijn in Nederland de populaire pakketbezorgers maar er zijn ook andere vervoerders. Wie het voordeligst jouw pakketje verstuurt is afhankelijk van bijvoorbeeld de afmeting van het pakket, het gewicht en de afleverlocatie. Voor zware pakketten zijn PostNL en DHL minder geschikt en een klein pakketje kun je goedkoop als brievenbuspakje versturen.

Ook het aantal pakketten dat je verwacht te sturen, is van belang. De verzendkosten zijn via verzendsoftware vaak lager omdat je meelift op hun volumes. Soms kun je nog goedkoper je pakket versturen via een eigen contract met PostNL of DHL maar dan moet je maandelijks veel pakketten versturen.

PostNL is zeker niet de enige manier waarop je jouw pakket versturen kunt!

Als je het goed instelt kun je aardig wat tijd besparen op het versturen van je pakket. Verder krijg je via verzendsoftware soms ook korting op verzendverpakkingen of andere bedrijfskosten.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Je pakket laten versturen door een fulfilmentpartij

versturen via fulfilmentMet een serieus ordervolume kun je ook de voorraad opslaan bij een ecommerce fulfilment-bedrijf en zowel het versturen van je pakketten als de orderverwerking aan hen overlaten. Zaken als het verzendklaar maken van de bestelling, de logistiek, de retourverwerking en eventueel de logistieke klantenservice besteed je in dit geval uit.

Je kunt de logistiek, van het opslaan tot het versturen van pakketten, uitbesteden via fulfilment.

Naast dat het jou veel tijdswinst oplevert, heeft dit als voordeel dat je je klanten een later cutofftijd kunt aanbieden. Verstuur je de pakketten in eigen beheer, dan moet je de orders uiterlijk om 18.00 uur versturen en in het weekend zelfs een uurtje eerder. Vanwege de collectiviteit van een fulfilmentpartij komen de logistieke vervoerders daar meerdere keren per dag, tot ’s avonds laat. Hierdoor is een cutofftijd van 23.59 uur vrij gangbaar.

Een ander voordeel is de volumekorting die deze fulfilmentpartijen bedingen bij de pakketvervoerders. Uiteraard rekenen deze bedrijven eigen tarieven voor de opslag en werkzaamheden die je uitbesteedt. Het pakket versturen is dus niet goedkoper maar je bespaart wel de kosten van een magazijn, het orderpicken of de opslag.

Zoek je ecommerce fulfilment? en heb je jaarlijks minimaal zo’n vijfduizend orders? Kijk dan eens naar Active Ants. Een snelgroeiend fulfilmentbedrijf voor webshops.

Dropshipping: leverancier verstuurt direct naar de klant

dropshipmentAls de leverancier direct het pakket verstuurt naar jouw klant, en je dus zelf geen voorraad aanhoudt, heet dit dropshipping. Dat je geen producten hoeft in te kopen, op te slaan en hoeft te versturen, lijkt ideaal maar dropshipping kent ook wel wat nadelen.

Zo ben jij verantwoordelijk voor het product én de verzending. Binnen dit traject kan heel wat misgaan; het artikel kan tegenvallen, de zending kan beschadigd zijn, onderweg kwijtraken of de ontvanger kan deze retour sturen. En omdat de klant met jou zakendoet, moet jij het oplossen.

Verstuurt jouw leverancier elke bestelling direct naar de consument? Dan heet dit dropshipping.

Daarnaast levert dropshipping meestal minder op omdat dropshipping-leveranciers de (extra) werkzaamheden doorrekenen in hun tarief. Hierdoor is jouw winst op dropship-bestellingen meestal lager.

Pakket versturen: verzendopties en de conversie

Hoe belangrijk de kosten van het versturen ook zijn, met alleen een prijsvergelijking ben je er nog niet. De impact van de verzendopties op de conversie kan ook doorslaggevend zijn. Denk aan opties waarbij klanten zelf hun bezorgdatum of tijdvak kunnen selecteren. Zo willen veel mensen liever niet dat de bezorger het pakket bij de buren bezorgt. Als je hier onduidelijk over bent is dit niet goed voor je conversie.

Een ander belangrijk punt is de (aflever)betrouwbaarheid van de vervoerder. Je bent als webwinkelier verantwoordelijk voor de pakketverzending tot het moment dat de koper het daadwerkelijk in handen heeft. Nu gebeurt het regelmatig dat mensen op het oplevermoment niet thuis zijn. Zeker wanneer de ontvanger hierin zelf geen invloed heeft.

Jij blijft verantwoordelijk voor het pakket totdat de koper het in handen heeft.

Vaak zal de bezorger het pakketje proberen af te leveren bij de buren. Dit is een prima oplossing, totdat het pakket de rechtmatige eigenaar nooit bereikt. Wanneer je redelijk veel pakketjes verstuurt die gemiddeld een relatief lage orderwaarde hebben, kun je ervoor kiezen om dit risico in te calculeren in de verkoopprijs. Een andere optie is, als het sporadisch gebeurt, om zelf dit verlies te nemen. Verstuur je een pakket met een hoge orderwaarde, dan kun je kiezen voor een zending een afleverbewijs met behulp van een handtekening of een verzekering.

Kosten van het versturen binnen en buiten Nederland

Tarieven van een pakket naar het buitenland versturen. Als je binnen Nederland een pakket versturen wilt zijn er heel veel mogelijkheden en vrijwel elke pakketbezorger kan het pakket de volgende dag bij de ontvanger afleveren. Bijna elke vervoerder biedt ook internationale zendingen aan, maar de kosten en aflevertijden van het verzenden naar het buitenland verschillen sterk.

De kosten van een pakket naar het buitenland versturen liggen soms veel hoger.

Dat komt omdat veel partijen het binnen Nederland zelf afhandelen maar een zending naar het buitenland bij de grens afgeven aan een andere bezorger. Wil je vaker een pakket versturen naar het buitenland? Dan loont het om hiervoor op zoek te gaan naar een collectief verzendcontract.

Pakketten met andere afmeting of gewicht

Een pakket versturen met andere afmeting of gewichtAls je voldoende pakketten verstuurt kun je een contract afsluiten met PostNL, DHL of DPD. Maar meestal heeft de vervoerder wel enkele voorwaarden. Bijvoorbeeld over je verzendlabel, waar je pakketten afgeeft maar ook over het gewicht en de afmetingen.

Zo kun je meestal niet zomaar een pallet of ander groot pakket versturen via jouw verzendcontract. Werk je met een collectief contract zoals Sendcloud, Shops United of CheapCargo? Dan hebben zij ook voor een zware of grote verzending meestal wel een oplossing.

Verzekerd je pakket versturen

Ondanks dat vervoerders de meeste pakketten prima afleveren, gaat er ook tijdens het transport wel eens iets mis. Zijn de verstuurde pakketten niet verzekerd, dan zijn de kosten van een beschadigd of vermist pakketje vaak voor jou. In het meest ongunstige geval heb je niet alleen te maken met dubbele verzendkosten, maar verlies je ook nog eens de waarde van het verzonden product.

De mate waarin producten verzekerd zijn, verschilt per vervoerder en/of per verzendoptie. Wil je bij (bepaalde) artikelen verzekerd je pakket versturen, lees dan goed na waar de pakketjes precies aan moeten voldoen en wat de uitzonderingen zijn. Zo moet je een pakket goed verpakken. Ook zijn er vaak uitzonderingen – zoals voedsel of risicovolle bestemmingen – die niet in aanmerking komen voor een verzekering.

Pakketten correct verpakken

Pakket inpakken in de juiste verpakkingVervoerders stellen eisen aan de manier waarop je het pakket verpakt.

Een vrij globale richtlijn is dat het pakket zo stevig verpakt moet zijn dat je het vanaf één meter hoogte kan laten vallen zonder dat het kapot gaat. Als verpakkingsmateriaal kiezen de meeste webwinkels voor stevige kartonnen dozen en houden zij de loze ruimtes zo klein mogelijk.

Je moet een pakket zo versturen dat deze niet kapot gaat als je deze vanaf één meter hoogte laat vallen.

Juiste verzendverpakking en vulmateriaal gebruiken

Het gebeurt vaak dat het formaat van de verzenddoos niet passend is voor het product. Is de verzendverpakking te groot, dan is de kans groot dat deze indeukt. Een te kleine verpakking is ook niet handig, aangezien het product (te) dicht op de buitenverpakking zit waardoor de kans op schade eveneens groot is. Voor extra bescherming kun je gebruikmaken van vulmateriaal.

Met alleen een correcte verpakking ben je er nog niet, het is ook belangrijk dat het verzendlabel aan de gestelde voorwaarden voldoet. Die moet de juiste informatie bevatten over de bestemming van het pakket en goed leesbaar zijn. Verder willen vervoerders dat je het verzendlabel op de langste zijde van het pakket plaatst. Daarnaast moet het verzendlabel makkelijk te scannen zijn, waardoor het af te raden is om bijvoorbeeld plakband over de barcode te plakken.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via Sendcloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Pakket retour (laten) versturen

verzendkosten retourenVoor webwinkeliers omvat het logistieke proces meer dan alleen het pakket versturen. Tenzij je bijvoorbeeld producten levert die op maat worden gemaakt of bederfelijke voedingsmiddelen verkoopt, is het een feit dat je te maken krijgt met retouren. Hoe je met deze teruggestuurde artikelen omgaat, is slechts deels je eigen keuze.

Als gevolg van het herroepingsrecht, ook wel retourrecht genoemd, ben je verplicht om het aankoopbedrag plus de betaalde verzendkosten terug te betalen aan de klant. Je bent wel vrij om te bepalen wat je met de retourkosten doet. Klanten waarderen gratis retourneren, maar je bent wettelijk niet verplicht om de retourkosten (volledig) zelf te dragen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over pakketten versturen zijn:

Hoe kan ik makkelijk een pakketje versturen?

Er zijn verschillende manieren om een pakket te versturen. De gemakkelijkste is via het postkantoor. Al is dit omslachtig en duur. Als je vaker pakketten verstuurt zijn er betere oplossingen. Met verzendsoftware kun je zelf verzendetiketten afdrukken en je pakketten op meer locaties afgeven. Webwinkels brengen hun zendingen zelden naar het postkantoor!

Wat kost het versturen van een pakket?

Een pakketzegel via de webshop van PostNL kost zo’n 7 euro per stuk. Maar als je vaker pakketten verstuurt kan het vaak goedkoper door een contract af te sluiten. Dat kan direct via PostNL, maar met verzendsoftware krijg je vaak een goedkoper tarief voor het versturen van pakketten.

Welke opties heb ik naast PostNL?

PostNL is in Nederland marktleider met pakket-verzendingen. Maar DHL, DPD, UPS en GLS zijn hier ook actief. DHL is de meest serieuze concurrent maar een andere speler kan ook de beste keuze zijn.

Zeker wanneer het pakket dat je wilt versturen niet heel standaard is, bijvoorbeeld door afwijkende afmetingen of gewicht, kan het helpen om even rond te kijken!

Hoe verstuur ik iets aangetekend?

Een pakket waarvoor de ontvanger moet tekenen kun je ook gewoon bij het postkantoor afleveren. Ook kun je via verzendsoftware of fulfilment aangetekend versturen. Wel heb je hiervoor een ander verzendlabel nodig en zijn de kosten hoger bij aangetekend versturen.

Hoe laat ik iets retour sturen?

Heb je iets naar een klant gestuurd en wil die het retourneren? Je kunt de ontvanger het retour laten sturen op zijn eigen kosten maar de kosten ook op je nemen. Bijvoorbeeld door de klant een verzendlabel toe te sturen waarmee die het kosteloos bij een PostNL of DHL servicepoint kan afleveren.