Webshop-software
Vind de perfecte webshopsoftware voor jouw online onderneming. Vergelijk de beste platforms op functies, gebruiksgemak en prijs om je ideale match te vinden. Of je nu een beginner bent of een ervaren verkoper, ontdek de tool die aan al je zakelijke eisen voldoet.
Webshopsoftware vergelijken
Als je een webwinkel start is de keuze voor de juiste webshopsoftware een belangrijke stap. Met het volgende overzicht van webshop-platforms kun je zelf zelf je webwinkel maken. Alle pakketten bevatten alle benodigdheden om hiermee een succesvol ecommerce-avontuur te starten.
JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.
Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.
Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.
Lightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning zijn inbegrepen. Startende webwinkeliers beginnen eenvoudig webwinkels ‘in the cloud’ en dankzij de template engine en API is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen.
Magento is onderdeel van Adobe. Het is een open-source e-commerce platform. Het biedt uitgebreide functies voor webshopbeheer, aanpasbare webdesigns, en krachtige marketing-, zoekmachineoptimalisatie- en catalogusbeheertools. Vooral geschikt voor grotere ondernemingen.
Een open-source e-commerce plug-in voor WordPress. Het is ontworpen voor kleine tot grote online handelaars die WordPress gebruiken. WooCommerce maakt het mogelijk om een online winkel op te zetten en te beheren, met flexibiliteit en toegang tot honderden gratis en premium WordPress-extensies.
Populariteit platformen
Van bovenstaande lijst is WooCommerce het meest populair. Dat komt deels omdat gewone bedrijfswebsites vaak op WordPress draaien. Als je daarop verkoopfuncties wilt installeren, bijvoorbeeld voor de verkoop van enkele diensten, kun je daarvoor WooCommerce als ecommerce-plugin gebruiken.
Voor een volledige webshop zijn Wix en Shopify twee populaire oplossingen. Voorheen waren Lightspeed en Magento erg populair in Nederland, en in de top draaien deze pakketten zeker nog actief mee, maar qua populariteit hebben deze wel wat marktaandeel verloren afgelopen jaren.
Hoe vind je de beste webshopsoftware?
Kijk goed naar wat je precies wilt bereiken voor je besluit welk platform het beste is. Elke software moet je webshop mobiel en SEO-vriendelijk kunnen maken, en voor jou gebruiksvriendelijk zijn. Alhoewel ze de basisfuncties dus allemaal inmiddels wel bieden, zijn er veel verschillen onderling.
Zaken waarop je software goed kunt vergelijken:
– Functies en integraties
Zelfs met een simpele Nederlandse webshop is het belangrijk om te kijken of je in de toekomst alle gewenste functionaliteit kunt toevoegen. Zaken als kortingscodes, zoekfuncties, productfilters, productbeoordelingen of automatische mails na aankoop of achtergelaten winkelwagentjes zitten niet standaard in elk pakket.
– Design- en layout-opties
Veel ecommerce-platforms bieden al voorgeprogrammeerde thema’s aan. Dit zijn vaak professionele templates die ook op mobiele schermen goed werken. Het is dus geen probleem om hiermee te starten maar kijk wel of je het ontwerp daarna zelf kunt aanpassen aan je eigen wensen. De uitstraling van je merk en webshop hebben veel invloed op het succes ervan.
– Kosten
Tarieven van softwarepakketten vergelijken klinkt wat suf, maar de verschillen zijn soms groot en ook met een klein budget heb je vaak al hele goede software. Kijk daarbij niet alleen naar de opstartkosten maar ook naar transactiekosten of meerprijzen voor plugins of integraties.
– Onderhoud en updates
Webshops zijn vrijwel altijd in ontwikkeling. Hierdoor zijn de kosten van onderhoud, of het gemak van doorvoeren van updates, al belangrijk bij de keuze voor de software. Het liefst wil je software die jarenlang meegaat.
Zo is zijn Magento of WooCommerce kosteloos in aanschaf maar ben je door een onderhoudscontract hierbij meestal meer geld kwijt dan de abonnementskosten van software as a service-oplossingen als Shopify, JouwWeb. Voor deze software betaal je een vast maandbedrag en daar zijn updates bij inbegrepen.
– Gebruiksgemak
Software moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit is belangrijk voor het snel toevoegen van producten, het aanpassen van de winkel en het beheren van bestellingen.
– Schaalbaarheid
Als je bedrijf groeit, wil je niet beperkt worden door het platform. Misschien wil je binnenkort ook via Amazon klanten in het buitenland klanten bedienen. Naast dat je dan producten in een andere taal wilt bieden en extra verzend- en betalingsopties nodig hebt, werk je dan vaak ook met verschillende voorraadlocaties en integraties met softwarepakketten.
– Beoordelingen en feedback
Lees beoordelingen van andere gebruikers om een idee te krijgen van de voor- en nadelen van de software. Kijk ook eens wat anderen schrijven over de klantenservice. Softwarebedrijven zijn lang niet altijd telefonisch bereikbaar. Het liefst heb je gebruiksvriendelijke software waarbij alles direct duidelijk is. Toch kan het handig zijn als je snel contact kunt opnemen.
Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over webshopsoftware zijn:
Wat is de beste webwinkelsoftware?
Er zijn veel verschillende platforms waarmee je zelf een webwinkel beginnen kunt. Die verschillen sterk qua kosten en mogelijkheden, dus er is geen platform dat voor iedereen het beste is.
In dit artikel leggen we enkele opties naast elkaar. Werk je al met WordPress? Dan is de WooCommerce-plugin misschien wat voor jou. Wil je zelf de webwinkel maken? Dan wil je waarschijnlijk een oplossing die meer gericht is op starters.
Welk platform is het meest geschikt voor dropshipping?
Dropshipping kan met elk platform, maar er zijn wel spelers die zich daar extra in specialiseren. Zo staat Shopify bekend als een platform dat veel koppelingen heeft met dropshipping-leveranciers en ook qua documentatie hier sterk op gericht is.