Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Online betalen

Online betalen is niet meer weg te denken bij online ondernemen. De bekendste vorm is waarschijnlijk betalen via iDeal, of een overschrijving via internetbankieren. De bank biedt hiervoor oplossingen, maar er zijn ook online betalingssystemen en betaalproviders actief.

Online betalingssystemen

Als je een online gaat verkopen wil je dat klanten veilig kunnen afrekenen. Dit kan via verschillende betalingssystemen. Starters regelen het online betalingssysteem vaak bij de bank. Die heeft meestal ook wel een oplossing voor iDeal of creditcard-betalingen. Toch blijkt een onafhankelijke betaalprovider meestal een betere keuze.

Zoek je een kassa met de juiste betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

Betaalproviders hebben door de enorme volumes vaak betere tarieven dan de bank. Daarnaast hebben betaalproviders meer ervaring met ecommerce. De software sluit beter aan op de webshop en ze helpen bij het implementeren van een veilige omgeving. Ook kunnen ze je ondersteunen bij problemen, fraude helpen tegengaan, of bieden ze betere dashboards en koppelingen dan de bank.

Een online betaalsysteem kun je het beste afnemen van een betaalproviders.

Betaalproviders vergelijken

Betaalproviders hebben hun corebusiness gemaakt van het faciliteren van online betalingen. Deze tussenpersonen kunnen ervoor zorgdragen dat alles goed gebeurt. Er zijn veel van dit soort spelers actief. Gespecialiseerde betaalproviders zijn bijvoorbeeld Mollie, MultiSafepay of Buckaroo.

Betaalproviders bieden in de kern allemaal dezelfde diensten dus vaak zijn er meerdere goede keuzes. De juiste klik met de klantenservice of de beste tarieven kan dus al de doorslag geven. Maar vergelijk ook de verschillende oplossingen en koppelingen eens. Meestal bieden ze niet alleen toegang tot iDeal of creditcards maar brengen ze vaak allerlei extra technische mogelijkheden. Denk aan het terugstorten van een betaling bij een retour, creditmanagement, buitenlandse betaaloplossingen of koppelingen met boekhoudprogramma’s.

Je kunt betaalproviders vergelijken op tarieven of service, maar kijk ook eens naar de koppelingen en betaalmogelijkheden.

iDeal domineert het online betalen

Online betalen gebeurt vaak via iDealVia betaalproviders heb je meestal toegang tot tientallen betalingssystemen, al heb je er hier maar een handjevol van nodig. De belangrijkste hiervan is vaak iDeal. Dit is vergelijkbaar met internetbankieren. Dit betalingssysteem van de Nederlandse banken heeft voor vertrouwen bij consumenten gezorgd. Ruim vier op de vijf Nederlandse consumenten had al in 2015 een of meerdere keren gebruik gemaakt van deze vorm van online betalen. Juist door de komst van iDeal is het beginnen van een webwinkel opeens in een enorme stroomversnelling beland.

Toch is ook in Nederland iDeal zeker niet de enige manier om online af te rekenen. Ook andere betalingssystemen en -vormen zijn in ons land actief. Zo hebben drie op de vier internetconsumenten ook wel eens een online betaling gedaan met een creditcard. Ondanks dat iDeal het online betaallandschap in ons land domineert, is het nog lang niet zeker dat de creditcards in Nederland hun slag verloren hebben. Juist door de opkomst van webwinkels die ook over landsgrenzen heen opereren zijn creditcards juist weer marktaandeel aan het winnen.

Daarnaast zijn er nieuwe betaalvormen van buitenlandse aanbieders die pas afgelopen jaren in Nederland zijn gestart. De markt is nog steeds in ontwikkeling en doordat webwinkels steeds vaker ook over de grens verkopen, zijn er steeds meer partijen die in elkaars vaarwater terecht komen.

Betaalvormen die door Nederlandse webwinkels werden aangeboden in 2016. Bron: Twinkle 100.

  • 95% – iDeal
  • 93% – Creditcards
  • 63% – PayPal
  • 30% – Cadeaukaart
  • 29% – Overboeken/vooruitbetalen
  • 22% – Betalen bij afhaalpunt
  • 21% – Achteraf betalen (AfterPay/Klarna)
  • 17% – Acceptgiro/factuur
  • 17% – Rembours
  • 40% – Andere buitenlandse betaalmethoden

iDeal en creditcards toch onvoldoende

Veel webwinkels bieden iDeal aanIn Nederland heb je met de betalingssystemen van iDeal en creditcards de meeste klanten voorzien van een acceptabele betalingsmethode. Volgens de Nederlandse wetgeving is het ook verplicht om een vorm van minimaal 50% achteraf betaling aan te bieden indien je levert aan consumenten. Daarnaast leveren steeds meer webshops internationaal waardoor extra betalingsvormen aan te raden zijn.

Het betalingssysteem PayPal is een populair alternatief gezien voor online betalingen met creditcards. PayPal is een soort online bankrekening waarop je geld kunt storen met je creditcard of via een bankoverschrijving. Vervolgens kun je hiermee online betalen zonder dat je bij alle verschillende websites en webwinkels je bank- of creditcardgegevens achter hoeft te laten. Een stukje veiliger dus. Al accepteren niet alle webwinkels PayPal. Soms zijn webwinkeliers het niet eens zijn met de tarieven of zien ze geen meerwaarde ten opzichte van het zelf accepteren van creditcard-betalingen.

Zoek je een betaalprovider met goede betaalopties, snel te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

Achteraf betalen

Nog altijd zijn er webwinkels in Nederland die geen enkele achteraf-betaalmethode aanbieden. Maar dit is meestal wel verplicht. Webwinkels die aan consumenten leveren hebben zich te houden aan de Koop op afstand-wetgeving wat betekent dat je niet alleen vooruitbetalen mag aanbieden. Consumenten hebben online, volgens de Nederlandse wetten, ook het recht om (een deel) pas te betalen bij overdracht of achteraf. Daarnaast is het vertrouwen van consumenten soms groter als ze online niet vooruit hoeven te betalen.

Achteraf betalen kan via een acceptgiro of rekening achteraf. Deze bestaan al jaren en veel webwinkels hebben hiermee geëxperimenteerd, maar sommigen zijn hier na korte tijd weer mee gestopt omdat het gevoelig zou zijn voor vormen van fraude. Grotere webwinkels, of webwinkels die aan bedrijven verkopen, bieden dit vaak wel. Kleine en middelgrote webwinkels die achteraf betalen aanbieden doen dit vaak via een betalingssysteem dat ook het frauderisico op zich neemt. Bekende partijen zijn bijvoorbeeld betalingsproviders met eigen oplossingen of facturatiebureau’s zoals Afterpay en Klarna.