Online betalen
De bekendste vorm van online betalen is waarschijnlijk iDeal, of een overschrijving via internetbankieren. De bank biedt hiervoor oplossingen, maar er zijn ook online betalingssystemen en betaalproviders actief.
Online betalingssystemen
Als je op internet producten of diensten verkoopt wil je dat men de aankopen veilig online kan afrekenen. Dit kan via verschillende betaalmethodes en payment service providers.
Starters regelen het online betalingssysteem vaak bij de eigen bank. Toch blijkt een onafhankelijke betaalprovider meestal een betere keuze.
Zoek je een kassa met de juiste betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelst groeiende spelers in Europa.
Internetkassa van betaalprovider is beter dan de bank
De bank heeft meestal ook wel een oplossing voor iDeal of creditcard-betalingen en dat is voor veel klanten al voldoende. Maar betaalproviders hebben door de enorme volumes vaak betere tarieven dan een bank. Online worden ze ook wel omschreven als payment service provider, vaak afgekort als psp.
Deze betaalproviders hebben veel ervaring met ecommerce. De software sluit goed aan op dat van de webshop en ze helpen bij het implementeren van een veilige omgeving. Ook kunnen ze je ondersteunen bij problemen, fraude helpen tegengaan, of bieden ze betere dashboards en koppelingen dan de bank.
Een online betaalsysteem kun je het beste afnemen van een betaalproviders.
Online betaalproviders vergelijken
Betaalproviders hebben hun corebusiness gemaakt van het faciliteren van internetbetalingen. Deze tussenpersonen kunnen ervoor zorgdragen dat het afrekenen van een product of dienst goed gebeurt. Er zijn veel van dit soort spelers actief. Gespecialiseerde betaalproviders zijn bijvoorbeeld Mollie, MultiSafepay of Buckaroo.
Betaalproviders bieden in de kern allemaal dezelfde diensten dus vaak zijn er meerdere goede keuzes voor je webwinkel. De juiste klik met de klantenservice of de beste tarieven kan dus al de doorslag geven. Meestal betaal je per transactie en afhankelijk van je volumes zijn deze kosten soms onderhandelbaar.
Maar los van de kosten kun je ze ook vergelijken op de verschillende oplossingen en koppelingen die ze aanbieden. Meestal bieden ze niet alleen toegang tot iDeal of creditcards maar brengen ze vaak allerlei extra technische mogelijkheden. Denk aan het terugstorten van een betaling bij een retour, creditmanagement, buitenlandse betaaloplossingen of koppelingen met boekhoudprogramma’s.
Je kunt betaalproviders vergelijken op tarieven of service, maar kijk ook eens naar de koppelingen.
iDeal in Nederland populair voor internetbetalingen
Via betaalproviders heb je meestal toegang tot tientallen betalingssystemen, al heb je er in je webwinkel maar een handjevol van nodig. De belangrijkste hiervan is vaak iDeal. Dit werkt vergelijkbaar met internetbankieren. Je betaalt direct via de online omgeving van je eigen bank.
iDeal heeft als online betalingssysteem van de Nederlandse banken voor vertrouwen bij consumenten gezorgd. Ruim vier op de vijf Nederlandse consumenten had al in 2015 een of meerdere keren gebruik gemaakt van deze vorm van betalen. Juist door de komst van iDeal is het beginnen van een webwinkel opeens in een enorme stroomversnelling beland.
Creditcard populair in buitenland en bij grote transacties
Toch is ook in Nederland iDeal zeker niet de enige manier om in een webwinkel af te rekenen. Zo hebben drie op de vier internetconsumenten ook wel eens een internetbestelling gedaan met een creditcard.
Ondanks dat iDeal het online betaallandschap in ons land domineert, is het nog lang niet zeker dat de creditcards in Nederland hun slag van iDeal verloren hebben. Juist door de opkomst van webwinkels die ook over landsgrenzen heen opereren zijn creditcards juist weer marktaandeel aan het winnen. Andere voordelen zijn dat de betaling later wordt afgeschreven en dat je de bestelling achteraf kunt annuleren. De creditcardmaatschappij staat hiervoor garant.
Andere online betaalmethodes
Ook andere betalingssystemen zijn in ons land actief. Zo zijn er nieuwe betaalvormen van buitenlandse aanbieders die pas afgelopen jaren in Nederland zijn gestart. De markt is nog steeds in ontwikkeling en doordat webwinkels steeds vaker ook over de grens verkopen, zijn er steeds meer partijen die in elkaars vaarwater terecht komen. Betaalvormen die door Nederlandse webwinkels werden aangeboden in 2017. Bron: Twinkle 100.
- 95% – iDeal
- 93% – Creditcards
- 63% – PayPal
- 30% – Cadeaukaart
- 29% – Overboeken/vooruitbetalen
- 22% – Afrekenen bij afhaalpunt
- 21% – Achteraf betalen (AfterPay/Klarna)
- 17% – Acceptgiro/factuur
- 17% – Rembours
- 40% – Andere buitenlandse betaalmethoden
iDeal en creditcards toch onvoldoende
In Nederland heb je met de betalingssystemen van iDeal en creditcards de meeste klanten voorzien van een acceptabele betalingsmethode. Volgens de Nederlandse wetgeving is het ook verplicht om, als je levert aan consumenten, een vorm te bieden waarbij de klant pas betaalt bij of na levering. Daarnaast leveren steeds meer webshops internationaal waardoor extra betalingsvormen aan te raden zijn.
Het betalingssysteem PayPal is populair voor online betalingen met creditcards. PayPal is een soort online bankrekening waarop je geld kunt storen met je creditcard of via een bankoverschrijving. Vervolgens kun je hiermee via internet betalen zonder dat je bij alle verschillende websites en webwinkels je bankgegevens of creditcardnummer achter hoeft te laten.
PayPal biedt dus een stukje veiligheid en gemak. Maar daar staan wel hogere kosten tegenover voor de retailer. Hierdoor accepteren niet alle webshops PayPal. Soms zijn webwinkeliers het niet eens zijn met de tarieven of zien ze geen meerwaarde ten opzichte van het zelf accepteren van creditcard-betalingen.
Zoek je een betaalprovider met goede betaalopties, snel te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelst groeiende spelers in Europa.
Achteraf betalen
Nog altijd zijn er webshops in Nederland die geen enkele achteraf-betaalmethode aanbieden. Maar dit is meestal wel verplicht. Een webshop die levert aan consumenten moet zich houden aan de Koop op afstand-wetgeving wat betekent dat je niet alleen vooruitbetalen mag aanbieden. Daarnaast is het vertrouwen van consumenten soms groter als ze online niet vooruit hoeven te betalen.
Achteraf betalen kan via een acceptgiro. Deze bestaan al jaren en veel retailers hebben hiermee geëxperimenteerd, maar sommigen zijn hier na korte tijd weer mee gestopt omdat het gevoelig zou zijn voor vormen van fraude. Grotere webshops, of webwinkels die aan bedrijven verkopen, bieden dit vaak wel.
Kleine en middelgrote webwinkels die achteraf betalen aanbieden doen dit vaak via een betalingssysteem dat ook het frauderisico op zich neemt. Bekende partijen zijn bijvoorbeeld betalingsproviders met eigen oplossingen of oplossingen als Afterpay, Klarna of Billink die door vrijwel alle grote betaalproviders worden aangeboden.