menu

Online betalen

Als je denkt aan ondernemen op het internet dan denk je eigenlijk al snel aan vormen waarbij je online kunt betalen. Bijvoorbeeld aan een een webwinkel of aan affiliate marketing. Tegenwoordig is voor veel mensen heel gewoon. Ze betalen met regelmaat online met allerlei verschillende betalingsvormen. Een paar jaar geleden werd dit door sommigen misschien verwacht maar niemand had echt precies kunnen weten dat het betalen op het internet de wereld zo zou veranderen.

iDeal domineert het Online betalen
In Nederland is het online betalen in een stroomversnelling geraakt toen de betalingsvorm iDeal werd geïntroduceerd. Deze betalingsvorm, die vergelijkbaar is met het internetbankieren van de Nederlandse banken, heeft voor veel vertrouwen bij de online consument gezorgd. Ruim vier op de vijf Nederlandse consumenten had al in 2015 een of meerdere keren gebruik gemaakt van deze vorm van online betalen. Juist door de komst van iDeal is het beginnen van een webwinkel opeens in een enorme stroomversnelling beland.

Toch is ook in Nederland iDeal zeker niet de enige vorm van online betalen.  Ook andere betalingsvormen en -systemen worden in ons land gebruikt. Zo hebben drie op de vier internetconsumenten ook wel eens een online betaling gedaan met een creditcard. Alhoewel het volume de laatste jaren in Nederland kleiner lijkt te zijn geworden, is het nog lang niet zeker dat de creditcards in Nederland hun slag verloren hebben. Juist door de opkomst van webwinkels die ook over landsgrenzen heen opereren zijn creditcards juist weer marktaandeel aan het winnen.

De betalingsmethode PayPal wordt vaak als alternatief gezien voor online betalingen met creditcards. PayPal is een soort online bankrekening waarop je geld kunt storen met je creditcard of via een bankoverschrijving. Vervolgens kun je hiermee online betalen zonder dat je bij alle verschillende websites en webwinkels je bank- of creditcardgegevens achter hoeft te laten. Een stukje veiliger dus. PayPal wordt echter lang niet overal geaccepteerd omdat webwinkeliers het vaak niet eens zijn met de tarieven van deze organisatie of geen meerwaarde zien ten opzichte van het zelf accepteren van creditcard betalingen.

Achteraf betalen
In Nederland bieden de meeste webwinkels ook vormen van achteraf betalen. Webwinkels die aan consumenten leveren hebben zich te houden aan de Koop op afstand-wetgeving wat betekent dat niet enkel vooruitbetalen mag worden aangeboden. Consumenten hebben online volgens de wetgeving ook het recht om (een deel) pas te betalen bij overdracht of achteraf. Daarnaast is het vertrouwen van consumenten soms groter als ze online niet vooruit hoeven te betalen.

Achteraf betalen kan via een acceptgiro of rekening achteraf maar enkele webwinkels zijn hiermee gestopt omdat het gevoelig zou zijn voor vormen van fraude. Enkele grotere webwinkels bieden dit nog wel. Kleine en middelgrote webwinkels die achteraf betalen aanbieden doen dit in de meeste gevallen in samenwerking met een partner, die het frauderisico op zich neemt. Bekende partijen zijn bijvoorbeeld enkele betalingsproviders met eigen oplossingen of facturatiebureau’s zoals Afterpay en Klarna.