Online betalen

Met een online betaalsysteem kun je betaalopties als iDEAL, creditcards, PayPal of andere vormen van online betalen mogelijk maken in jouw webshop. De bank biedt oplossingen, maar er zijn ook andere betalingssystemen en betaalproviders actief.

Online betalingssystemen

veilig afrekenen via een goed online betalingssysteemAls je in een eigen webshop producten of diensten online verkoopt wil je dat men die veilig kan afrekenen. Dit kan met een online betalingssysteem.

Je kunt hiervoor een abonnement afsluiten bij een payment service provider. De software hiervan kun je koppelen of integreren in jouw nieuwe webshop. Dankzij het online betalingssysteem kun je  alle populaire betaalmethodes in één keer aanbieden.

Met een online betaalsysteem kunnen klanten veilig en direct afrekenen met verschillende betaalmethoden.

Zoek je een kassa met de juiste betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelst groeiende spelers in Europa.

online betaalmogelijkheden

Voordelen van internetkassa van betaalprovider

Betaalproviders, vaak omschreven als payment service provider of psp, hebben veel ervaring met ecommerce. Banken bieden meestal ook wel een oplossing voor populaire iDEAL of creditcards maar het systeem van betaalproviders is vaak gebruiksvriendelijker en meer servicegericht.

De online betaalsystemen van deze payment service providers sluiten goed aan op webshopsoftware. Ook helpt een psp bij het implementeren van een veilige omgeving. Verder hebben ze vaak betere tarieven dan een bank, bieden ze meer ondersteuning bij problemen en uitgebreide dashboards en koppelingen.

Een online betaalsysteem kun je het beste afnemen van een betaalprovider.

Online betaalproviders vergelijken

mobiel betalen bij een webshopEen payment provider heeft het faciliteren van internetbetalingen als corebusiness gemaakt. Gespecialiseerde betaalproviders zijn bijvoorbeeld Mollie, Adyen of Buckaroo.

Online betaalsystemen van betaalproviders bieden in de basis dezelfde diensten dus vaak zijn er meerdere goede keuzes voor je webwinkel. De beste service of  tarieven kan de doorslag geven. Meestal betaal je per transactie en afhankelijk van je volumes zijn deze kosten soms onderhandelbaar.

Naast de kosten kun je ze ook vergelijken op de verschillende betaalmethoden en koppelingen die ze aanbieden. Meestal bieden ze niet alleen toegang tot iDEAL of creditcards maar brengen ze vaak allerlei extra technische mogelijkheden. Denk aan het terugstorten van een transactie bij een retour, creditmanagement, buitenlandse betaaloplossingen of koppelingen met boekhoudprogramma’s.

Je kunt betaalproviders vergelijken op tarieven of service, maar kijk ook goed naar de koppelingen.

iDEAL in Nederland populair

Via iDeal kun je online betalen met internetbankierenVia betaalproviders heb je meestal toegang tot meerdere betalingssystemen, al heb je er in je webwinkel maar een paar nodig. De belangrijkste hiervan is iDEAL.

Hierbij rekent de klant direct af via de eigen omgeving van de bank. iDEAL heeft als online betalingssysteem veel vertrouwen bij consumenten.

Creditcard populair bij grote transacties

In 2021 had deze betaalmethode een marktaandeel van 71%. Daarmee is het verreweg marktleider, al zijn er ook veel andere manieren om in een webwinkel af te rekenen. Zo hebben drie op de vier online shoppers ook wel eens een bestelling gedaan met een creditcard.

Mede door de opkomst van webwinkels die internationaal verkopen zijn creditcards weer marktaandeel aan het winnen. Voordelen van creditcards voor consumenten zijn dat het bedrag later wordt afgeschreven en dat je de bestelling achteraf kunt annuleren. De creditcardmaatschappij staat hiervoor garant.

Andere online betaalmethodes

Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere betalingssystemen actief in ons land. Consumenten die een of meerdere aankopen deden bij Nederlandse webwinkels in 2022 maakten daarbij gebruik van de volgende methodes om af te rekenen:

  • 96% – iDEAL
  • 31% – Creditcard
  • 26% – PayPal
  • 22% – Klarna/Riverty (AfterPay)
  • 19% – Cadeaubonnen/spaarpunten
  • 14% – Betaalverzoeken (Tikkie)
  • 10% – Pin/Cash (bij levering/afhaal)
  • 9% – Overschrijving internet/mobiel bankieren
  • 5% – Apple Pay/Google Pay
  • 4% – Machtiging (eenmalig/doorlopend)

Bron: Thuiswinkel.org

Andere betaaloplossingen

alleen de betaalmethode iDeal is voor je webwinkel niet voldoendeIn Nederland heb je met de betalingssystemen van iDEAL en creditcards de meeste klanten voorzien van een acceptabele betalingsmethode. Volgens de Nederlandse wetgeving is het ook verplicht om, als je levert aan consumenten, een vorm te bieden waarbij de klant pas afrekent bij of na levering.

Daarnaast leveren steeds meer webshops internationaal waardoor extra betalingsvormen aan te raden zijn. Zoals het betalingssysteem van PayPal, dat populair is voor online betalingen met creditcards. Deze biedt een digitale bankrekening waarmee je online kunt betalen zonder dat je bankgegevens of je creditcardnummer achter hoeft te laten.

PayPal biedt dus een stukje veiligheid en gemak. Maar daar staan wel hogere kosten tegenover voor de retailer. Hierdoor accepteren niet alle webshops PayPal. Soms zijn webwinkeliers het niet eens zijn met de tarieven of zien ze geen meerwaarde ten opzichte van het zelf accepteren van creditcards.

Zoek je een kassa met de juiste betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelst groeiende spelers in Europa.

Achteraf online betalen

Een webshop die levert aan consumenten moet zich houden aan de Koop op afstand-wetgeving wat betekent dat je niet alleen vooruitbetalen mag aanbieden. Daarnaast is het vertrouwen van consumenten soms groter als ze online aankopen niet vooruit hoeven te betalen.

Kleine en middelgrote webwinkels die achteraf betalen aanbieden doen dit vaak via een betalingssysteem dat ook het frauderisico op zich neemt. Betalingsproviders werken hiervoor samen met Klarna, Riverty of Billink of bieden hiervoor eigen betaaloplossingen.