e-boekhouden

Webdesigners

Als je webdesign, oftewel het maken en onderhouden van je website, wilt uitbesteden dan zoek je een webdesigner. Daartussen zijn er grote verschillen. Sommige webdesigners zijn vooral technisch, terwijl anderen juist grafisch hele mooie dingen maken. Beide inschakelen is vaak beter, maar wat mag jouw website kosten?

Wat is webdesign?

Webdesign: het uitwerken van een vormgeving naar een websiteWebdesign is het uitwerken van een vormgeving en huisstijl naar een ontwerp voor een eigen website. Officieel maakt een webdesigner alleen het ontwerp (design) zelf, maar in de praktijk regelt die (deels) ook het ontwikkelen van de website.

Zolang de techniek bestaat uit zaken die direct het ontwerp beïnvloeden is er overlap. In de sector heet dit ook wel het front-end design. Als er echt geprogrammeerd moet worden dan is dat wel écht een ander vakgebied. Hierdoor zijn er grote verschillen tussen zowel de tarieven, als hoe mooi of technisch sterk een website gemaakt kan worden.

Wil je jouw website laten bouwen door een webdesignbureau maar daar niet direct de hoofdprijs voor betalen? Je kunt vrijblijvend online offertes aanvragen.

Uurtarief van een webdesigner

Regelmatig wordt ons gevraagd wat een zakelijke website mag kosten of aan welk bedrag je moet denken bij een uurtarief van een goede webdesigner. Daarop is geen kort antwoord mogelijk. Het is net als bij een auto ontzettend afhankelijk van je wensen. Een gemiddeld uurtarief ligt rond de 80 euro, maar dat is slechts een gemiddelde en ook afhankelijk van het aantal uur en de exacte werkzaamheden.

Het uurtarief van een webdesigner is gemiddeld zo’n 80 euro en is afhankelijk van de werkzaamheden.

Online kun je makkelijk vrijblijvend een prijsindicatie aanvragen bij verschillende webdesign-bedrijven en te vragen naar wat het kost om een website te laten maken. Om je vooraf toch een idee te geven van wat een webdesigner kost: een nieuwe website met enkel 5-6 pagina’s, wat simpele internetfoto’s en een basis ontwerp is mogelijk zo rond de 1.000 euro exclusief btw. Maar er zijn ook webdesign-bedrijven die geen opdrachten aannemen onder de 50.000 euro!

De gemiddelde prijs voor een eerste website van een nieuw bedrijf zal zo rond de 4.000-5.000 euro exclusief btw liggen. Maar dat komt ook omdat zzp’ers steeds vaker zelf een website bouwen. Afhankelijk van het succes van het bedrijf kan een website dienen als sterk marketingkanaal of beperkt blijven tot het visitekaartje dat ooit als eerste is gelanceerd.

Hulp inhuren of zelf een website bouwen

zelf een website makenEen webdesigner kan je helpen met maatwerk, maar het is de vraag of je dat altijd nodig hebt. Als je voldoende budget hebt en een WordPress-website wilt laten maken, is een professioneel design geen overbodige luxe. Met een professionele template kun je vervolgens zelf aan de slag. Je maakt dan zelf de pagina-inhoud zoals de teksten, kopjes en verdere zaken. Meestal is het wel aan te raden om ook een onderhoudscontract af te sluiten voor updates die de software uitbrengt.

Wil je een WordPress-website laten maken? Vergeet dan de onderhoudskosten niet.

Is je budget sterk beperkt? Met goede websitesoftware kun je ook zelf een prima website bouwen. Je hebt dan maandelijkse kosten voor het abonnement van de software maar meestal zijn deze lager dan wat je bij open source-formules aan onderhoud kwijt bent.

Wil je jouw website laten bouwen door een webdesignbureau maar daar niet direct de hoofdprijs voor betalen? Je kunt vrijblijvend online offertes aanvragen.

Verschillen tussen webdesigner, vormgever en programmeur

Het ontwerpen van je website kun je in de meeste gevallen het beste uitbesteden aan een of enkele webdesigners. Het is specialistisch werk. Zelfs zo sterk dat je niet al het werk aan dezelfde designer kunt uitbesteden. Het is direct zichtbaar als hier geen professional voor is ingeschakeld. Onder de webdesigners zelf zijn er grote verschillen. Ze zijn zowel actief als conceptontwikkelaar, grafisch vormgever, webmaster en programmeur.

De meeste webdesigners zullen van al deze zaken wel wat af weten en een kleine website kun je door één persoon laten maken. Als je een grotere website wilt die in de duizenden euro’s gaat kosten, zoek je een team van mensen waarbij elk zich in een van deze zaken heeft gespecialiseerd.

Webdesign is een grote tak van sport en elke webdesigner heeft zijn eigen expertise.

Het maken van een concept

Onder een concept valt onder andere het bedenken van een logo, kleurstelling, lettertype of de eerste omschrijving van een huisstijl. Een webdesigner verwacht dat je over dit soort zaken hebt nagedacht. Dat je ongeveer weet wat je wilt en wat je doelgroep is. Voor een website van een zzp’er of freelancer die betaalbaar uit wil zijn, is een combinatie tussen conceptontwerp en uitvoering geen probleem, maar grote bedrijven splitsen dit. Ze schakelen eerst een conceptontwikkelaar in, en gaan met zijn werk naar een webdesigner.

Een echte webdesigner kan prima vanuit een bestaand concept iets maken en is visueel ingesteld. Maar om ook goed te kunnen zijn in programmeren moet je bijna een beta-denker zijn. Het echte creëren van een nieuwe huisstijl kun je daarom in sommige gevallen beter overlaten aan een pure conceptontwikkelaar. Een reclamebureau of huisstijl-ontwerper bijvoorbeeld. Deze kan een logo, visitekaartje, eerste afbeelding voor de homepagina van de website en andere zaken verzorgen. Daarna kan een webdesigner met zijn materiaal aan de slag en hiervan een werkende website maken.

Uurtarieven van conceptdenkers liggen gemiddeld ongeveer tussen de 90-120 euro.

Het uitwerken van een ontwerp

Webdesign is vooral de buitenkant van de website. Technisch gezien is webdesign het uitwerken van een ontwerp naar een website. Het slicen van een Photoshop-bestand. Het maken van een navigatie, een stylesheet en organiseren van divjes en tabellen.

Uurtarieven van grafisch vormgevers liggen gemiddeld tussen de 60-90 euro.

Het programmeren van software

een website programmerenEen webdesigner kan uit het niets iets maken. Hij hoort de programmeertalen html en css goed onder de knie te hebben en kan een mooie website maken. Toch is een webdesigner geen pure programmeur. Als je écht een webbased software pakket wilt laten ontwikkelen, heb je hiervoor een programmeur nodig. De opdracht bestaat in dat geval grotendeels uit het maken van techniek.

Uurtarieven van programmeurs liggen gemiddeld tussen de 90-120 euro.

Het onderhouden van je website

Als je website staat en je tevreden bent over het resultaat maar dit wel up-to-date wilt houden, bijvoorbeeld elke dag de tekst even bijwerken of zo nu en dan wat afbeeldingen of navigatie onderdelen aanpassen, dan kun je dit uitbesteden aan een webmaster. Een webmaster is iemand die gespecialiseerd is in het onderhoud van websites. Hij is gewend direct met de klant te schakelen, soms zelfs op interim-basis te werken, en gaat lange(re) termijn samenwerkingen aan. Daarnaast heeft hij ervaring met verschillende cms systemen en kan hij basis werkzaamheden van alle bovenstaande webdesign-specialisten zelfstandig uitvoeren.

Uurtarieven van webmasters liggen gemiddeld tussen de 50-75 euro.