Boekhouder eenmanszaak

Boekhouder eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt dan moet je een bedrijfsadministratie bijhouden en periodiek belastingaangiftes verzorgen. Je kunt dit zelf doen, maar ook uitbesteden aan een boekhouder. Wij geven je uitleg over de kosten van een boekhouder en tips over hoe je een boekhouder kiest die bij je past.

Een boekhouder is iemand die voor jou de boekhouding kan doen. Dat is veel werk, maar zzp’ers met een kleine eenmanszaak kunnen zelf ook al veel doen om de administratie beperkt te houden. Het maken van facturen en bijhouden van bonnetjes is soms best leuk werk om zelf te doen. Veel zzp’ers met een eenmanszaak doen dit in Excel of een simpel boekhoudprogramma. Ook een kilometeradministratie of de eigen urenregistratie, mocht dit nodig zijn voor het halen van het urencriterium, weten ondernemers met een kleine eenmanszaak vaak wel zelf op te lossen.

Maar daarnaast moet je ook de belastingdienst informeren over bijvoorbeeld de omzetbelasting en jaarlijks rond de inkomstenbelasting. Dat mag je zelf doen en moeilijk is dit niet, maar het is wel tijdrovend om alle belastingzaken zelf uit te zoeken. Ook het bijhouden van de debiteurenadministratie of het verwerken van alle bonnetjes in een grootboek, zodat hier aan het einde van het jaar een overzichtelijke jaarrekening en balans van kan worden gemaakt, wordt vaak overgelaten aan een boekhouder.

Kosten boekhouder bij een eenmanszaak

Boekhouder eenmanszaakAls je zelf zoveel mogelijk zelf doet, en je facturen bijvoorbeeld zelf maakt en verwerkt, dan vallen de tarieven van een boekhouder meestal reuze mee. De kosten van een boekhouder voor alleen het laten doen van de belastingaangiftes (omzetbelasting en inkomstenbelasting) zijn meestal beperkt tot zo’n duizend euro per jaar. Een goede boekhouder kent niet alleen belastingregels al uit zijn hoofd, maar weet soms ook extra fiscale voordelen te vinden waardoor hij zichzelf vaak zelfs kan terugverdienen.

De kosten van een boekhouder vallen dus reuze mee als deze alleen een controlerende functie heeft voor wat basiszaken van de belastingdienst. Natuurlijk kunnen deze wel flink oplopen als je daarnaast ook veel vragen hebt over bijvoorbeeld subsidies, het aantrekken van een financiering via een bank, of hulp bij een mogelijke overname. De tarieven voor deze adviesuren zijn meestal wat hoger dan de basiszaken voor de belastingdienst.

Boekhouder kiezen

Als je een boekhouder zoekt kun je natuurlijk kijken naar de tarieven die hij rekent of de regio waarin hij actief is. Want het is wel prettig als je bijvoorbeeld jaarlijks even samen de inkomstenbelastingaangifte kan doornemen. Ook kan het prettig zijn als zijn kantoor in de buurt is, zodat je een keertje samen koffie kunt drinken als je start met een eerste medewerker of andere vragen hebt waarbij het handig is om even bij elkaar op locatie af te spreken.

Toch is het slim om vooral te kijken naar de manier van werken. Als jij nu al prettig werkt in Excel of een goed boekhoudprogramma dan zoek je waarschijnlijk een boekhouder die daarbij past. Het kan dan slim zijn om even te informeren bij de makers van jouw boekhoudprogramma met welke boekhouders zij zoal samenwerken.

Want als jouw boekhouder wil dat jij gaat werken in software waar jij niets van begrijpt, dan ben je straks misschien opeens twee keer zoveel tijd kwijt bij het maken van facturen. Ook zitten niet alle boekhouders te wachten op zzp’ers of eenmanszaken als klant. Sommige boekhoudkantoren werken liever voor de middelgrote bv’s, omdat die vaak veel meer vragen hebben over fiscale zaken, financieringen of andere dingen waarbij boekhouders echt even wat uitzoekwerk kunnen verrichten.

Als jij nooit verder komt dan ergens onderaan het prioriteitenlijstje van je boekhouder is het maar de vraag of die jouw boekhouding en aangiftes op de beste manier zal verwerken. Een boekhouder die is gespecialiseerd in eenmanszaken, bijvoorbeeld eentje die zelf ook zzp’er is of een die veel zaken automatiseert zodat hij voordelige tarieven kan rekenen, is dan veel prettiger!

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten