menu
e-boekhouden

Thuiswerkplek inrichten

Thuis een thuiswerkplek inrichten? Waarom niet! Steeds meer zzp’ers ondernemen vanuit huis. Uitleg over de voor- en nadelen van een goede thuiswerkplek. Hoe je deze kunt inrichten, wat je zoal nodig hebt en hoe je dit fiscaal afrekent met de belastingdienst.

Overheid ziet thuiswerkplek wel zitten

thuiswerkplekThuiswerken wordt steeds populairder. Ook de overheid stimuleert het maar je moet wel op een aantal zaken letten bij een werkplek thuis.

De politiek denkt er zelfs aan de gehele reiskosten niet langer aftrekbaar te maken. Allemaal tekenen dat de overheid liever heeft dat we ook thuiswerken, dan dat iedereen elke ochtend de file in moet.

Voor startende ondernemers is het ook wel praktisch. Je hebt veel meer flexibiliteit in zowel de kosten, werkruimte als je eigen houding als je een thuiswerkplek inricht. Maar waar moet je allemaal opletten tijdens het inrichten van een thuiswerkplek?

Een thuiswerkplek: praktisch en goedkoop.

De locatie

De locatie is erg belangrijk, want dit is de plek van waaruit je de gehele werkdag zal werken. Kies daarom liever niet voor de keukentafel, of de bank met de laptop op schoot, want zoiets is misschien wel gezellig of relaxed, het zal in de meeste gevallen de productiviteit niet bevorderen. Het beste kun je kiezen voor een lege, rustige kamer in het huis (de studiekamer?), waar je niet te veel wordt afgeleid door geluiden, beelden, het uitzicht of huisgenoten. In het geval van huisgenoten is het ook handig om die op de hoogte te brengen van wat je werkplek is, zodat ze op de dagen dat je thuis werkt niet constant ‘je kantoortje’ in en uit lopen en je lastigvallen terwijl je juist niet gestoord wil worden.

Ga je zelf een thuiswerkplek inrichten? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

De werktijden

Als je eigen baas bent, ben je altijd al vrij om je werktijden flexibel te houden. Maar als je bedrijfsruimte thuis is ingericht kun je nog veel flexibeler hierin zijn! Je kunt vroeg starten en indien nodig een keer ’s avonds of in het weekend rustig doorwerken zonder dat je een gezellig etentje met je familie hoeft te missen. Een bedrijfsruimte thuis is daarom ideaal als je een flexibele werkplek zoekt!

De afleiding

ThuiswerkenJuist omdat je je in zo’n vertrouwde en laagdrempelige omgeving bevindt, is je huis de ideale locatie om telkens weer afgeleid te worden door het een of ander. Een bedrijfsruimte thuis vergt dan ook een bepaalde vorm van discipline. Het is namelijk érg verleidelijk om je favoriete muziek hard door de speakers te laten knallen, de krant uitgebreid te lezen, even lekker te gaan lunchen, een kopje koffie te gaan drinken bij de buurvrouw of met je huisgenoten te kletsen.

Zorg er daarom voor dat je van tevoren duidelijke deadlines voor jezelf hebt gemaakt en probeer je daar aan te houden. Natuurlijk heb je thuis ook het recht op pauzes, koffieautomaat-gesprekken of even je mail checken, maar wees je wel bewust van al die afleidingen. Plan daarom je pauzes in en probeer je eraan te houden. Op die manier kun je gewoon hard werken en, net als op kantoor, uitkijken naar het moment dat je pauze kunt houden!

De eenzaamheid

Vergis je niet: Een thuiswerkplek kun je heel productief, leuk en inspirerend maken, maar het kent voor sommige mensen toch ook aanzienlijke nadelen. En een van die nadelen is toch het gemis van collega’s. Nu zul je ze misschien niet allemaal even erg missen, maar gewoon het feit dat je op kantoor aanspraak hebt wanneer je dat wil (of dat nou over werk gerelateerde zaken gaat of niet), maakt voor sommigen het thuiswerken iets minder aantrekkelijk.

Probeer te voorkomen dat je thuiswerken als iets eenzaams gaat zien en maak eens een ommetje door het park, ga even bij de buren langs, spreek wat vrienden aan via sociale netwerken of bel je moeder. Tegenwoordig kiezen veel mensen die wel willen thuiswerken maar niet alleen thuis willen zitten voor ‘thuiswerken op locatie’. Zij gaan dan naar een lokaal koffiebarretje, een bibliotheek of een speciaal voor thuiswerkers op locatie ingerichte (bedrijfs-)ruimte om daar met hun laptop aan de slag te gaan. Ze worden dan omringd door gelijkgezinden en dat werkt voor hen een stuk prettiger dan wanneer ze thuis alleen zouden zitten.

Fiscale voordelen

Een thuiswerkplek is natuurlijk al snel goedkoper omdat de kosten daar toch al privé gemaakt zijn. Maar het kan soms ook zakelijk voordelen brengen. De grootste voordelen zijn te behalen bij een eigen ingang en toilet voor zakelijk gebruik. Nu is dat in de meeste huizen niet mogelijk maar dat wil niet zeggen dat er gelijk niets meer mogelijk is. Voor bijna iedereen zijn er wel fiscale voordelen als je een thuiswerkplek inricht.