e-boekhouden

Zakelijk internet en telefonie

Je hebt thuis misschien al internet en telefonie. Je kunt dan overstappen op zakelijk internet maar voor jou is het huidige abonnement misschien voldoende. Wist je dat je ook op particuliere abonnementen thuis belastingvoordelen kunt halen?

Inhoud:

Internet is voor een ondernemer onmisbaar

zakelijk internet thuisWat zijn de eerste stappen die je neemt als je gaat ondernemen? Precies! Het googelen naar voorbeeld-ondernemingsplannen, visitekaartjes of benodigde verzekeringen. Het online vooronderzoek.

Nog niet iedereen kiest direct voor glasvezel of andere snelle internetverbinding, maar vrijwel elke ondernemer heeft internet. Al is het maar voor de boekhouding of belastingaangiftes. Een internetverbinding is onmisbaar voor bedrijven.

Belasting over internet is aftrekbaar

Je betaalt btw over je internetabonnement. Dat levert belastingvoordelen op die door veel startende ondernemers over het hoofd worden gezien. Dat je zakelijke kosten kunt aftrekken klinkt vaak bekend maar dat je door het googelen alleen ook al btw terug kunt krijgen, lijken de meeste startende ondernemers nog niet in te zien.

Werk je thuis aan de administratie en verstuur je vanaf hier ook belastingaangiftes? Dan kun je de kosten van het internet (deels) verrekenen in de boekhouding.

Ook de btw op je internet thuis kun je terugvragen

Bijna alle starters snappen dat zakelijke kosten aftrekbaar zijn. De btw van de laptop of bureaustoel wordt dus massaal teruggevraagd. Ook als deze thuis op zolder komt te staan, en ook als deze gewoon via marktplaats zijn gekocht. Wat veel beginnende ondernemers niet beseffen is dat die eerste telefoontjes en vooral lange zoektochten online ook al een btw-winst kunnen opleveren.

Want als je het internet thuis, of je particuliere mobiele abonnement, zakelijk gebruikt dan zijn deze internetkosten voor jou als ondernemer (deels) ook aftrekbaar. Zelfs als deze abonnementen gewoon op je huisadres geregistreerd staan, en je deze ook al had voordat je ging ondernemen.

Zelfs als je internet thuis via een particulier abonnement loopt en je deze al had.

Nieuw zakelijk internet-abonnement? Mag, maar hoeft niet

internetkosten aftrekbaarDe kosten voor zakelijk internet aftrekken is het makkelijkste wanneer je een los abonnement met internet en telefonie voor de zaak aanschaft. Providers als Ziggo, KPN, T-mobile of Vodafone bieden elk zakelijk internet aan.

Zo’n zakelijke verbinding biedt wat voordelen zoals hogere uptime, extra firewalls, backup-opslag of andere zakelijke toepassingen. Voor bedrijven is glasvezel soms een aanrader, omdat de snelheid van deze verbinding soms hoger ligt. Handig, maar als je net voor jezelf begint zit je even niet te wachten op extra kosten.

Heb je een kantoor aan huis? Gelukkig is ook je particuliere aansluiting al (deels) aftrekbaar als je deze zakelijk gebruikt. De belastingdienst maakt tenslotte geen direct onderscheid tussen hoe een provider het ‘in de markt zet’ en de naam van het pakket is dus niet doorslaggevend. De belastingdienst kijkt met name naar het gebruik. Als jij kunt aantonen dat jij als ondernemer het internet thuis (ook) zakelijk gebruikt mag je het delen met de zaak.

Heb je een thuiswerkplek ingericht en wil je vanaf hier je eigen bedrijf starten? Dan zijn er mogelijk nog wel meer aftrekposten voor de belasting.

Zakelijk internet thuis? Zorg dan voor bewijsmateriaal!

Bewaar de rekeningen van abonnementenAls je als ondernemer het internet thuis gebruikt, moet je wel heel goed kunnen aantonen dat het om zakelijk gebruik gaat. Een keertje thuis even googelen naar een goede verzekering maakt de kosten uiteraard nog niet aftrekbaar. Maar als die computer van de zaak alleen thuis staat en je deze dagelijks gebruikt voor zakelijk e-mailverkeer is het al logischer. Heb je een boekhoudprogramma? Deze werken vrijwel allemaal online dus ook voor het bijhouden van de boekhouding is internet zakelijk dan een vereiste.

Zelfs zonder software kun je er bij de administratie eigenlijk niet omheen. De Belastingdienst verplicht je ondernemers om online periodiek aangifte te doen van de btw- en inkomstenbelasting. Als je deze aangiftes verstuurt via de internetaansluiting thuis, dan is dat natuurlijk een direct bewijs dat deze verbinding onmisbaar is voor je onderneming.

Combinatie internet met telefonie en/of televisie?

Lastiger wordt het als je niet alleen internet, maar een combinatie hebt afgenomen. Veel aanbieders bieden tegenwoordig telefoon, internet en televisie via één abonnement en één factuur.

Gebruik je internet ook privé of staat ook je tv-abonnement op de factuur? Verdeel de kosten dan.

kosten internet en telefonie splitsenAls je internet zakelijk gebruikt kun je deze kosten aftrekken. Televisie kijken is voor een ondernemer meestal geen zakelijke bezigheid. Ook het vaste telefoonnummer thuis wordt niet altijd zakelijk gebruikt. Deze bedragen kun je dus niet zakelijk aftrekken. Je zult de factuur van je aanbieder dus eerst moeten specificeren op alleen internetkosten, en alleen deze kosten kun je fiscaal verrekenen.

Gebruik je internet thuis ook privé? Bepaal dan wat een goede splitsing van je providerkosten is. Dat hoeft echt niet precies achter de komma, maar kun je ook gewoon schatten. Indien het gebruik zowel zakelijk als privé ongeveer gelijk is, kun je dus vijftig procent van de kosten van het internet elke maand op de onderneming zetten. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon!

Ben je nog maar kort ondernemer? Lees dan ook alles over een administratie opzetten of hoe je als ondernemer belastingaangiftes zelf kunt regelen.