menu

Zakelijk internet en telefonie

Je hebt thuis misschien al een abonnement voor internet en telefonie, maar ook als je kantoor niet aan huis is, wil je daar misschien ook liever overstappen op zakelijk internet. Maar wist je dat je ook belastingvoordelen kunt halen op je particuliere abonnement voor internet en telefonie thuis?

Zakelijk internet
Wat zijn de eerste stappen die je neemt als je ondernemer wordt? Precies! Het online googelen naar voorbeeld-ondernemingsplannen, visitekaartjes of benodigde verzekeringen. Het online vooronderzoek. Internet is voor ondernemers onmisbaar geworden. Dat levert fiscale voordelen op die door veel startende ondernemers over het hoofd worden gezien. Dat je zakelijke kosten kunt aftrekken klinkt vaak bekend. Maar dat je door het googelen alleen ook al btw terug kunt krijgen, lijken de meeste startende ondernemers nog niet in te zien.

Internet thuis zakelijk aftrekbaar?

Bijna alle startende ondernemers weten wel dat kosten op de zaak kunnen worden gezet en daar aftrekbaar zijn. De btw van de laptop of bureaustoel wordt dus massaal teruggevraagd. Ook als deze thuis op zolder komt te staan, en ook als deze gewoon via marktplaats zijn gekocht. Wat veel beginnende ondernemers niet beseffen is dat die eerste telefoontjes en vooral lange zoektochten op het internet ook al een btw-winst kunnen opleveren.

Want het internet thuis of je particuliere mobiele abonnement, wordt opeens voor een zeer groot gedeelte ook zakelijk gebruikt. Dan mag je als ondernemer deze (deels) als zakelijke kosten zien. Zelfs als deze gewoon op je huisadres staat, en je deze ook al had voordat je ging ondernemen.

Nieuw zakelijk internet-abonnement? Mag, maar hoeft niet

De kosten voor zakelijk internet aftrekken is het makkelijkste wanneer je een los abonnement met internet en telefonie voor de zaak aanschaft. Internetaanbieders als Ziggo, KPN, of Vodafone bieden stuk voor stuk zakelijk internet aan. Die bieden wat voordelen zoals hogere uptime, extra firewalls, backup-opslag of andere zakelijke toepassingen. Handig, maar als je net voor jezelf begint zit je even niet te wachten op extra kosten.

Gelukkig kun je ook je particuliere internet-abonnement al deels op de zaak zetten. De Belastingdienst maakt tenslotte geen direct onderscheid tussen hoe een aanbieder het ‘in de markt zet’ en de naam van het pakket is dus niet doorslaggevend. De Belastingdienst kijkt met name naar het gebruik. Als jij kunt aantonen dat jij als ondernemer het internet thuis (ook) zakelijk gebruikt mag je het delen met de zaak.

Zakelijk internet thuis? Zorg dan voor bewijsmateriaal!

Als je als ondernemer het internet thuis gebruikt, moet je wel heel goed kunnen aantonen dat het om zakelijk gebruik gaat. Een keertje thuis even googelen naar een goede verzekering maakt het uiteraard nog niet aftrekbaar. Maar als die computer van de zaak alleen thuis staat, je deze dagelijks gebruikt voor zakelijk e-mailverkeer en het bijhouden van de boekhouding is het al logischer.

De Belastingdienst verplicht je om als ondernemer van internet gebruik te maken doordat je online periodiek aangifte moet doen van de btw- en inkomstenbelasting. Als je deze aangiftes verstuurt via de internetaansluiting thuis, dan is dat natuurlijk een direct bewijs dat het internet thuis onmisbaar is voor je onderneming.

Combinatie internet met telefonie en/of televisie?

Lastiger wordt het als je niet alleen internet, maar een combinatie hebt afgenomen. Veel aanbieders bieden tegenwoordig telefoon, internet en televisie via één abonnement en één factuur. Als je internet zakelijk gebruikt kun je deze kosten aftrekken. Televisie kijken is natuurlijk voor de meeste ondernemers geen zakelijke bezigheid. Ook het vaste telefoonnummer thuis wordt niet altijd zakelijk gebruikt. Deze bedragen kun je dus niet zakelijk aftrekken. Je zult de factuur van je aanbieder dus eerst moeten specificeren op alleen internetkosten, en alleen deze kun je fiscaal verrekenen.

Gebruik je internet thuis ook privé? Bepaal dan wat een goede splitsing is. Dat hoeft echt niet precies achter de komma, maar kun je ook gewoon schatten. Indien het gebruik zowel zakelijk als privé ongeveer gelijk is, kun je dus vijftig procent van de kosten van het internet elke maand op de onderneming zetten. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon!