menu
Banner 728x90

Startkapitaal

Een nieuw opgestart bedrijf heeft vaak niet direct voldoende klanten en relatief veel investeringskapitaal, het zogenaamde startkapitaal, nodig. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste 6-12 maanden na het oprichten van een eigen bedrijf er verlies wordt geleden. Dit moet worden opgevangen. Veel ondernemers moeten daarom geld lenen om het bedrijf mee te starten. 

Startkapitaal

Startkapitaal bv, vof of eenmanszaak?

Veel mensen vragen zich af hoeveel startkapitaal nodig is om een eigen bedrijf te beginnen. Dat is lastig te zeggen. Als je een eenmanszaak of vof begint is startkapitaal niet verplicht maar als je een investering moet doen in een nieuwe computer, bestelbus of gereedschap heb je natuurlijk alsnog een starterslening nodig. Ook voor de besloten vennootschap is tegenwoordig geen startkapitaal meer vereist, al is het meestal wel handig om te starten met wat eigen vermogen. Dat mag ook in natura. Als je bv dus eigenaar wordt van een laptop, mobiele telefoon of een winkelvoorraad op de balans krijgt, kun je deze waarde ook zien als het startkapitaal van de onderneming.

Geld lenen om bedrijf mee te starten

Als je geen eigen startkapitaal hebt zijn er twee verschillende mogelijkheden maar beide hebben ze een keerzijde.

 • Risicomijdend. Alleen mogelijk met solide geschiedenis en onderpand.
 • Risicodragend. Hoog risico dus met verwacht hoog rendement (hoge rente en eisen).

Lening bij de bank

Als je nu nog in loondienst bent is het verstandig vooraf aan het benodigde startkapitaal te denken. Als je eenmaal met je onderneming bent gestart is er vaak geen weg terug en zijn geldverschaffers opeens zeer sceptisch. Tenzij je drie goede jaren hebt gehad en hiervan de cijfers kunt aantonen. Maar in dat geval heb je geen startkapitaal meer nodig!

Als je nog in loondienst bent is lenen wel gemakkelijk. Een telefoontje naar de bank voor de mogelijkheid tot rood staan, is vaak zo gedaan. Als dit niet genoeg is kun je een persoonlijke lening afsluiten. Vaak tegen zeer schappelijke rentes en voorwaarden (voor zelfstandig startende ondernemers begrippen).

Online een lening afsluiten

Naast de bank zijn er ook online veel alternatieve financiers. Voor pure starters zijn deze niet altijd geschikt. Meestal moet je wel twee jaar ingeschreven staan bij de KvK. Maar als het vooral om groeikapitaal gaat dan kun je ook online een rondje maken. Bekende partijen zijn Funding Circle, Krediet Vooruit en New10 (onderdeel van ABN Amro).

Subsidie

Vaak zijn er subsidies mogelijk bij innovatie, haalbaarheidsstudies en op de kosten van personeel. Echt startkapitaal is zo nu en dan mogelijk voor zogenaamde technostarters.

Tante Agaath-lening

De meest bekende vorm van startkapitaal is de Tante Agaath-lening. Tegenwoordig is de naam Tante Agaath komen te vervallen, in ieder geval bij de Belastingdienst, maar onderling wordt er nog wel veel over deze naam gesproken. De Belastingdienst noemt het durf- of startkapitaal. Indien je het niet bij één partij ophaalt, maar de financiering door een groot aantal mensen uit het publiek laat verzorgen, spreken we over crowdfunding.

Informal Investors

Oud-ondernemers of mensen met veel vermogen kunnen dit in een zelfstandige onderneming onder brengen. In dit geval is vaak meer zekerheid vereist dan bij de Tante Agaath lening, maar het voordeel is dat een ervaren ondernemer soms op meer vlakken ondersteuning kan bieden. Bijvoorbeeld met zijn kennis of netwerk.

Als je zelf nog geen groot netwerk met (oud)ondernemers hebt, kan het lastig zijn om een informal te vinden. Een incubator kan voor kleine nieuwe startups soms een uitkomst bieden.

Voordelen

 • Ervaren ondernemer
 • Persoonlijk netwerk
 • Grote betrokkenheid
 • Nauwe relatie, maar blijft op afstand
 • Vaak toegang tot tweede ronde financiering
 • Startfase
 • 25.000 tot 200.000 euro.

Nadelen

 • Persoonlijke match belangrijk
 • Gericht op rendement (exit)
 • Zonder groot netwerk lastig te vinden
 • Fysiek dichtbij

Venture capital

Startkapitaal is een markt waar veel geld in om gaat en dus zijn er natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven die startende ondernemers willen helpen met kapitaal met een hoog risico. Hier tegenover staat wel vaak dat de geldverstrekker zelf inzicht wil hebben in wat er gebeurd met het geld. Dit beloven is dan niet meer voldoende.

Bij venture capital is het niet ongebruikelijk als de investeerder werkelijk invloed binnen het bedrijf krijgt door tijdelijk aandelen in te kopen en een commissarisfunctie komt vervullen binnen het bedrijf. Zaken als stemrecht, garanties en zeggenschap zijn vaak tot in details uitgewerkt. Is het plan goed en is er een duidelijke kans op hoog rendement? Dan stapt de venture capital investeerder erin. Na verloop van tijd indien er genoeg geld is verdiend kan de ondernemer de investeerder weer uitkopen door middel van een management buy-out. De ondernemer koopt de aandelen van de overige aandeelhouders weer terug.

Bij venture capital gaat het vaak om grote bedragen. Een eenmanszaak heeft eigenlijk geen aandelen en bij een bedrijf in opstart stappen ze minder vaak in. Maar als u de eerste maanden goed gedraaid hebt maar echt enkele honderdduizenden nodig heeft om werkelijk van de grond te kunnen komen, is een investeringsmaatschappij wel een interessante optie. Zij kunnen veel verder gaan dan de reguliere bank.

Startkapitaal

Meer info over startkapitaal

Op zoek naar partijen die kunnen investeren? Kijk dan ook eens op Investeerders.nl.

Eigen startkapitaal?

Let bij startkapitaal goed op: geld lenen kost geld! Die slogan zie je niet voor niets bij reclames. Voordat je geld gaat lenen van een externe partij is het altijd verstandig eerst je eigen persoonlijke situatie goed onder de loep te nemen. Door je privékosten te laten zakken en alle omzet direct zelf weer te investeren in je bedrijf kun je zelf ook al veel eigen startkapitaal realiseren. Dan is extern startkapitaal helemaal niet nodig om te kunnen starten!