e-boekhouden

Startkapitaal

Wil je geld lenen om een bedrijf te starten? Een nieuw opgestart bedrijf heeft nog onvoldoende inkomsten. Als er wel groei-ambities zijn dan is er vaak investeringskapitaal, het zogenaamde startkapitaal, nodig.

Inhoud:

Startkapitaal eenmanszaak, vof of bv?

startkapitaal lenenHet is normaal dat een nieuw opgericht bedrijf de eerste maanden verlies maakt. Dit moet worden opgevangen. Veel ondernemers moeten daarom geld lenen om het bedrijf mee te starten. Als je nog geen omzetcijfers hebt moet je op zoek naar startkapitaal.

Veel mensen vragen zich af hoeveel startkapitaal een startende ondernemer nodig heeft om een eigen bedrijf te beginnen. Dat is lastig te zeggen. Het is voor een eenmanszaak of vof niet verplicht. Ook voor de besloten vennootschap is tegenwoordig geen startkapitaal meer vereist, al is het meestal wel handig om te starten met wat eigen vermogen.

Wil je een zakelijke aankoop doen of een dip overbruggen met je onderneming? Dan kun je hiervoor ook online een bedrijfslening afsluiten.

Als je kosten laag zijn en je het vooral als buffer ziet is een bedrag tussen de tien- en twintigduizend euro gebruikelijk. Dat mag ook in natura. Als je de bv dus eigenaar maakt van een laptop, mobiele telefoon of een winkelvoorraad, kun je deze waarde ook zien als het startkapitaal van de onderneming.

Startkapitaal is niet verplicht, maar wel nodig om die eerste kosten te betalen.

Hoeveel geld heb jij nodig om de eerste fase door te komen?

Meestal moet je wel wat kosten maken bij de start van je bedrijf. Hoeveel dit is, is helemaal afhankelijk van jouw onderneming. Als je een eigen horecatent start heb je meteen veel meer opstartkosten dan wanneer je als zzp’er bij een klant op locatie werkt. Als je benodigde startkapitaal meevalt kun je je eigen spaargeld inzetten.

Soms is dat niet genoeg. Zelfs als je alleen een nieuwe computer, bestelbus of gereedschap moet kopen kan dit al te duur zijn om zelf te betalen. Veel ondernemers gaan dan op zoek naar een goedkope starterslening maar dat is nog niet zo makkelijk.

Wil je een zakelijke aankoop doen of een dip overbruggen met je onderneming? Dan kun je hiervoor ook online een bedrijfslening afsluiten.

Geld lenen om bedrijf mee te starten

Bedrijven lenen regelmatig geld om werkkapitaal aan te vullen, investeringen te kunnen financieren of om harder te kunnen groeien. Maar voor startkapitaal is het vaak lastig lenen.

Het nadeel is dat een nieuwe onderneming zijn bestaansrecht nog niet heeft bewezen. Ongeveer de helft van alle startende bedrijven stopt weer binnen twee jaar omdat ze niet genoeg inkomsten kunnen realiseren. Natuurlijk is dat een kip-en-het-ei-verhaal, want toegang tot voldoende startkapitaal heeft zeker invloed op het succes. Maar financierders vinden dit vaak te risicovol en dus lenen ze vrijwel geen geld aan startende bedrijven. Of ze geven alleen een financiering tegen hele strikte voorwaarden.

Lening bij de bank

incassotrajectAls je nog in loondienst bent is de financiering wat makkelijker. Een telefoontje naar de bank voor de mogelijkheid tot rood staan, is vaak zo gedaan. Als dit niet genoeg is kun je een persoonlijke lening afsluiten. Deze lening sluit je persoonlijk af en daarbij zijn de voorwaarden meestal soepeler dan wanneer je met je bedrijf een lening wilt afsluiten.

Zodra je eenmaal met je onderneming bent gestart is er vaak geen weg terug en zijn geldverschaffers opeens zeer sceptisch. Tenzij je drie goede jaren hebt gehad en hiervan de cijfers kunt aantonen. Maar dan heb je geen startkapitaal meer nodig!

Online een lening afsluiten

Naast de bank zijn er ook online veel alternatieve financiers. Nieuwe online fintechs kunnen soms razendsnel schakelen en op basis van weinig data toch snel een scherp aanbod doen. Vaak moet je hiervoor wel al wat data kunnen bieden. Als je net je ondernemingsplan af hebt zijn deze dus minder geschikt. Meestal moet je wel twee jaar ingeschreven staan bij de KvK. Maar als het vooral om groeikapitaal gaat dan kun je ook online een rondje maken.

Wil je een zakelijke aankoop doen of een dip overbruggen met je onderneming? Dan kun je hiervoor ook online een bedrijfslening afsluiten.

Subsidies

Vaak zijn er subsidies mogelijk bij innovatie, haalbaarheidsstudies en op de kosten van personeel. Ook is de WBSO-subsidie populair. Echt startkapitaal is zo nu en dan mogelijk voor zogenaamde technostarters.

Durfkapitaal van een bekende investeerder

Ga je geld lenen van vrienden, familie of een andere informele geldschieter? Dan kun je spreken van durfkapitaal. Dit wordt ook wel de Tante Agaath-lening genoemd. De Belastingdienst noemt het durf- of startkapitaal. Indien je het niet bij één partij ophaalt, maar de financiering door een groot aantal mensen uit het publiek laat verzorgen, spreken we over crowdfunding.

Business angels

Leen je het van een investeerder die aan meer starters geld uitleent? Deze particuliere investeerders worden ook weleens informal investor, of business angel genoemd. Dit zijn vaak (oud-)ondernemers die jonge ondernemers op gang willen helpen.

Business angels zijn investeerders die graag jonge ondernemers op gang helpen!

Een investeerder eist vaak meer zekerheid en is meestal ook wat strenger dan gebruikelijk is bij een Tante Agaath-lening, maar het voordeel is dat een ervaren ondernemer op meer vlakken ondersteuning kan bieden. Bijvoorbeeld met zijn kennis of netwerk. Als je zelf nog geen groot netwerk met (oud)ondernemers hebt, kan het lastig zijn om een informal te vinden. Een incubator kan voor kleine nieuwe startups soms een uitkomst bieden.

Venture capital

venture capitalStartkapitaal is een markt waar veel geld in om gaat en dus zijn er natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven die startups willen helpen met kapitaal met een hoog risico. Meestal gaat dit niet om een kleine lening, maar eerder om startkapitaal van enkele tonnen in ruil voor aandelen. Bij venture capital is het niet ongebruikelijk dat de investeerder werkelijk invloed krijgt door tijdelijk aandelen in te kopen en een commissarisfunctie komt vervullen binnen het bedrijf. Zaken als stemrecht, garanties en zeggenschap zijn vaak tot in details uitgewerkt.

Heb je echt tonnen nodig aan startkapitaal voor je eigen bedrijf? Dan is venture capital een optie.

Bij venture capital gaat het vaak om grote bedragen. Je bedrijf moet al snel miljoenen waard (kunnen) worden dus voor een klein bedrijf is venture capital niet geschikt. Een eenmanszaak heeft  geen aandelen en meestal is venture capital ook pas geschikt als de directie uit meerdere personen bestaat. Maar als je echt veel geld nodig hebt en uiteindelijk echt de wereld wil veroveren is een investeringsmaatschappij wel een interessante optie. Zij kunnen veel verder gaan dan de reguliere bank.

Eigen startkapitaal?

Startkapitaal

Let bij startkapitaal goed op: geld lenen kost geld! Die slogan zie je niet voor niets bij reclames. Voordat je geld gaat lenen van een externe partij is het altijd verstandig eerst je eigen persoonlijke situatie goed onder de loep te nemen. Door je privékosten te laten zakken en alle omzet direct zelf weer te investeren in je bedrijf kun je zelf ook al veel eigen startkapitaal realiseren. Dan is extern startkapitaal helemaal niet nodig om te kunnen starten!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over startkapitaal zijn:

Hoeveel startkapitaal heb je nodig voor een eigen bedrijf?

Hoeveel geld heb je nodig om een eigen bedrijf te starten? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Als je thuis achter de laptop werkt dan heb je nog niet veel kosten met je bedrijf. Het benodigde starterskapitaal is dan beperkt.

Heb jij een snelgroeiende startup en neem je al medewerkers aan terwijl je omzet nog laag is? Dan heb je al snel enkele tonnen nodig!

Waar kan ik startkapitaal vinden?

Ben je een eigen bedrijf begonnen en heb je geld nodig voor investeringen of andere kosten? Dan zijn er verschillende mogelijkheden! In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van online geld lenen van de bank, durfkapitaal van bekenden of de mogelijkheden van een investeerder.

Hoeveel startkapitaal heeft een bv nodig?

Voor een bv is startkapitaal niet langer verplicht. Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet nodig is! Een bv moet aan zijn kosten kunnen voldoen. Meestal is het daarom slim om wel met startkapitaal te starten, al hoef je daarvoor geen bedrijfslening af te sluiten. Vaak kun je in natura ook al veel kapitaal op de balans zetten. Zoals een laptop, inventaris of voorraad.

Hoeveel startkapitaal is nodig voor een vof?

Een vof oprichten bij de KvK kost vijftig euro. Meer is er wettelijk niet nodig voor een vennootschap onder firma, dus echt startkapitaal lenen is ook lang niet altijd noodzakelijk.

Toch is het slim om direct met wat bedrijfskapitaal te starten zodat jij en je vennoot de start kunnen voorschieten. Hoeveel dit is kun je zelf bepalen. Veel vennootschappen hebben niet veel meer nodig dan een werkplek en internetaansluiting, en kunnen dus al starten met een paar duizend euro aan kapitaal.

Hoeveel startkapitaal is nodig voor een eenmanszaak?

Een eenmanszaak oprichten bij de KvK kost vijftig euro. Meer is er wettelijk niet nodig voor een eenmanszaak.

Met een eenmanszaak is zelfs een zakelijke rekening niet altijd verplicht. Je hoeft dus niet eerst geld te verzamelen al helpt het als je even hebt gespaard zodat je de eerste maanden kunt overbruggen.

Hoeveel je moet sparen om een eenmanszaak op te richten is helemaal afhankelijk van jouw ambities. Een eigen bedrijf kost geld, maar vaak kun je dit redelijk spreiden. Je hebt het dus helemaal zelf in de hand.