menu
e-boekhouden

Een derde Belgische bedrijven betaalt factuur te laat

Een derde Belgische bedrijven betaalt factuur te laat

Een op de drie bedrijven in België heeft haar factuur te laat betaald in het afgelopen kwartaal. En het aantal wanbetalers is ook flink toegenomen: meer dan één op de tien facturen was na drie maanden nog steeds niet voldaan. Deze waarnemingen zouden duiden op cashproblemen bij veel Belgische bedrijven en op een economische verslechtering.

Dit schrijft De Tijd op basis van cijfers van Graydon. Die stelt regelmatig een index op, op basis van achthonderd leveranciers. Het afgelopen kwartier zag het informatiebedrijf een flinke afname in de stiptheid van betalingen in België.

De 32,9 procent van facturen die te laat werd betaald zit op hetzelfde niveau als het derde kwartaal van 2013. Ook tien werd er niet heel nauwkeurig omgegaan met de betaaldeadlines. En het afgelopen kwartaal was 11 procent van de facturen na drie maanden nog steeds niet betaald.

Meer bedrijven in cashproblemen

“Dat wijst erop dat meer bedrijven in cashproblemen zitten, wat een voorteken kan zijn van een economische vertraging”, aldus de Belgische krant. “Leveranciers moeten langer zeuren om hun facturen betaald te krijgen. Daardoor dreigt een domino-effect, want het cashprobleem van het ene bedrijf veroorzaakt een liquiditeitsprobleem bij de zakenpartner.”

Verslechtering van conjunctuur in zicht

Volgens Graydon is hun betaalindex geen harde voorspeller, maar wel een vinger aan de pols. Volgens het bedrijf kan het dat België over een maand of drie een verslechtering van de conjunctuur krijgt te zien. Het baseert zich daarbij onder meer op een gelijkaardige evolutie enkele maanden voor de crisis van 2008-2009.

Reacties