Aantal deurwaarders daalt met 20 procent

Aantal deurwaarders daalt met 20 procent

Het aantal deurwaarders in Nederland is hard aan het afnemen. De afgelopen vijf jaar zijn er namelijk 20 procent minder dan voorheen. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, maar volgens de voorzitter van de beroepsorganisatie komt het met name door een terugloop van het werkaanbod.

BNR heeft cijfers opgevraagd bij de Kamer van Koophandel en bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en daaruit blijkt er 80 deurwaarderskantoren minder zijn, terwijl het aantal deurwaarders met 187 verminderde.

Overheid schakelt minder vaak deurwaarder in

Wilbert van de Donk, voorzitter van de beroepsorganisatie, zegt dat de afname met name te wijten is aan een terugloop van het werkaanbod. Volgens hem komt dit doordat de overheid als schuldeiser steeds meer zelf aan incasso doet en hierbij minder vaak de deurwaarder inschakelt.

‘Niet goed als schuldeisers zelf aan de slag gaan met vorderingen’

Een andere factor die volgens de voorzitter meespeelt is dat commerciële deurwaarders steeds minder de gang naar de rechter vinden. “Hierdoor wordt een aantal schulden eenvoudigweg niet betaald.” En daar is de voorzitter allerminst over te spreken. “Ik maak me zorgen over eigenrichting, dat schuldeisers zelf aan de slag gaan met hun vorderingen in plaats van dat ze daar een onafhankelijke ambtenaar tussen zetten.”

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten