menu
e-boekhouden

Werkkapitaal

Het geld op je lopende rekening wordt ook wel je werkkapitaal genoemd. Je kunt hiermee uitgaven betalen en het gebruiken als buffer voor als inkomsten wat langer op zich laten wachten. Maar wat nu als dit te lang duurt, en er een tekort aan werkkapitaal dreigt? Hoe kun je dit dan het beste voorfinancieren?

Inhoud:

Wat is werkkapitaal?

werkkapitaalHeel simpel gezegd is je werkkapitaal het bedrag dat op de lopende rekening staat. Om een onderneming draaiende te houden, heb je geld nodig. Al was het alleen maar om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de leveranciers, het aanvullen van de voorraden en eventueel het uitkeren van salarissen.

Heel simpel gezegd is je werkkapitaal het bedrag dat op de lopende rekening staat.

Bedrijven die niet genoeg werkkapitaal hebben, komen al snel in de problemen met deze dagelijkse uitgaven. Door het berekenen van je liquiditeit kun je zien hoeveel werkkapitaal jouw bedrijf nodig heeft. Je berekent dan hoe goed jouw bedrijf in staat is om de lopende kosten op korte termijn te kunnen voldoen.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Werkkapitaal en het voorfinancieren van btw

Dat er onvoldoende geld op de lopende rekening staat, kan verschillende oorzaken hebben. Sowieso is het heel normaal dat de liquiditeit pieken en dalen kent. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het moment net voor en net na de btw-aangifte. Heb je nog geen aangifte gedaan, dan staan niet alleen jouw eigen liquide middelen op de rekening, maar ook de btw die je bij klanten hebt geïncasseerd en nog moet afdragen.

Ook het tegenovergestelde komt voor. Zeker bij een wat langere betaaltermijn is de kans groot dat nog niet alle uitstaande facturen zijn betaald op het moment dat jij kwartaalaangifte moet doen. Je moet het bedrag aan btw voorfinancieren. Dit zorgt voor een negatieve invloed op het werkkapitaal en wanneer het om grote bedragen gaat, kan dit lastig zijn.

Omzetbelasting heeft soms veel invloed op het lopende werkkapitaal.

Grote uitgaven voorfinancieren

Werkkapitaal voorfinancierenHetzelfde geldt voor de btw die je voorschiet op bedrijfskosten. Nu valt dit bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen als een laptop, bureaustoel of printer nog wel mee, maar er zijn ook zelfstandigen die eerst duizenden euro’s moeten investeren in machines of gereedschappen voordat zij überhaupt aan de slag kunnen.

Hoewel de btw kan worden teruggevraagd en er door het afschrijven van de bedrijfsmiddelen de nodige belastingvoordelen kunnen worden behaald, moet alles wel eerst worden betaald. In de praktijk gebeurt het dan ook regelmatig dat het voorschieten van de kosten zorgt voor een te geringe liquiditeit.

Zelf je werkkapitaal verbeteren

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je zelf het werkkapitaal kunt verbeteren. Allereerst door invloed uit te oefenen op je debiteuren. Het klinkt als een open deur, maar hoe langer jouw betaaltermijn is, des te langer het duurt voordat debiteuren zich geroepen voelen om de factuur te betalen.

Er zijn een aantal manieren waarop je zelf het werkkapitaal kunt verbeteren.

Een betaaltermijn van dertig dagen mag dan heel coulant zijn richting je klant, voor je werkkapitaal is het beter om veertien dagen aan te houden. Verder kun je invloed uitoefenen op het betaalgedrag van de klant door hen sneller herinneringen te sturen. Of wellicht kun je alvast een deel van het factuurbedrag vooruit laten betalen.

Voor de inkomende facturen geldt het omgekeerde. Als je de factuur van leveranciers niet direct betaalt, maar bijvoorbeeld enkele dagen voor de betaaltermijn, zorg je ervoor dat het werkkapitaal langer beschikbaar blijft voor eventuele andere uitgaven. Een gedegen administratie is echter essentieel, want je wilt niet keer op keer de uiterste betaaldatum missen en hierdoor de relatie met je leverancier verpesten.

Werkkapitaal financieren

Red je het niet op eigen kracht om je liquide middelen op peil te houden? Dat hoeft geen probleem te zijn. Er zijn diverse mogelijkheden waarmee je financiering kunt ophalen. Voor veel ondernemers is de bank een logische eerste gedachte. Terecht, want als dit lukt is dit vaak een goedkope manier om aan extra geld te komen.

Wel is de bank erg kritisch over de besteding van het geld. Tegenwoordig wordt een zakelijke lening vrijwel alleen nog verstrekt wanneer je wilt investeren in je inventaris, machines nodig hebt of een bedrijfspand wilt aanschaffen / verbouwen. Oftewel, zaken die een duidelijk onderpand hebben voor het geval het misgaat met je bedrijf.

Rekening courant-krediet: rood staan via de bank

rekening courant-krediet: rood staanWil je niet investeren in middelen, maar zoek je simpelweg werkkapitaal om je bestedingsruimte te vergroten of je rekeningen (vooruit) te betalen, dan is een rekening courant-krediet (bedrijfskrediet) beter geschikt. Hierbij kun je tot een afgesproken bedrag rood staan. Dit wordt ook wel de kredietlimiet genoemd.

Bij een rekening courant-krediet kun je tot een bepaald bedrag rood staan.

Vooral bedrijven die grote pieken en dalen kennen, bijvoorbeeld omdat ze seizoensgebonden werk hebben of seizoenartikelen verkopen, financieren de liquiditeit veelal op deze manier. Het grote voordeel is dat je altijd geld achter de hand hebt op het moment dat je hier behoefte aan hebt. Bovendien betaal je alleen rente over het bedrag dat je rood staat.

Hierbij is het wel handig om de rentekosten van een rekening courant-krediet in de gaten te houden. Deze kunnen wisselen, en als je niet oplet betaal je ook voor geld dat je zelf had kunnen financieren. Dit komt onder meer omdat je betaalt voor de hoge mate van flexibiliteit. Ook geldt er geen aflossingsplicht, waardoor je rente blijft betalen. Een ander punt om rekening mee te houden is dat deze rentelasten elk moment kunnen veranderen, omdat ze meebewegen met de markt. Bij een dalende rente ga je minder betalen, maar stijgt de rente dan kunnen jouw maandlasten dus veel hoger uitvallen.

Online werkkapitaal lenen

Daarnaast zijn er steeds meer online leenplatformen actief in Nederland. Het grote verschil met de bank is dat deze platformen doorgaans werken zonder onderpand. Bovendien automatiseren ze het gros van de processen, waardoor kredietaanvragen veel sneller kunnen worden verwerkt. Enkele aanbieders die momenteel populair zijn binnen het mkb:

Kredietvooruit

KredietVooruitHeb je 50.000 euro omzet en bestaat je bedrijf langer dan een jaar? Dan kun je hier een zakelijk krediet afsluiten. Vooraf wordt een schatting gemaakt van je toekomstige inkomsten. Ideaal voor het voorfinancieren van eenmalige grote uitgaves zoals een grote klus, voorraad of vervangen van een kapotte machine. Bezoek de website.

Floryn

FlorynBiedt bedrijven met een omzet vanaf 100.000 euro en die verkopen aan andere bedrijven een bedrijfskrediet (rood staan) op basis van een analyse van je recente rekeninghistorie en enkele andere databronnen. Hierdoor kun je zeer snel zien of je geld kunt lenen en zelf kijken hoeveel je precies besluit op te nemen. Bezoek de website.

New10

New10New10 valt onder de paraplu van ABN Amro. Het kan hierdoor goedkoop geld aantrekken en biedt ook redelijke rentepercentages. Daarnaast werkt het als online fintech helemaal als zelfstandige financier en heeft het een goed en snel algoritme waardoor het snelle doorlooptijd van aanvragen kan aanbieden. Bezoek de website.

Factoring: facturen laten voorfinancieren

Heb je een (tijdelijk) tekort aan liquiditeit omdat je moet wachten tot jouw afnemers hun openstaande facturen betalen? Dan kun je ervoor kiezen om deze uitstaande facturen, ook wel vorderingen genoemd, te verkopen via factoring. Hierbij schiet de factormaatschappij (een deel van) de factuur voor.

Binnen de factoring zijn er verschillende varianten ontstaan, waardoor de financiering op meerdere manieren kan worden ingevuld. Binnen het mkb is de American factoring het meest gebruikelijk. Bij deze variant bepaal je zelf welke facturen je wilt laten voorfinancieren. De keerzijde is dat de factormaatschappij deze keuze ook heeft. Als zij vinden dat een bepaalde debiteur te veel risico’s met zich meebrengt, dan zullen ze de bijhorende factuur weigeren.

Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je wilt laten voorfinancieren.

Verder zijn er factormaatschappijen die alle uitstaande facturen op een hoop gooien en op basis van het totaalbedrag een krediet verstrekken. Deze werkwijze staat bekend als traditionele factoring. Ook komen er steeds meer aanbieders op de markt die de twee varianten combineren. Bij hen kun je een flexibel krediet krijgen, waarbij de vorderingen leidend zijn voor het bedrag dat je kunt opnemen.

Leverancierskrediet: voorfinanciering via je leverancier

werkkapitaal lenenIn sommige gevallen hoef je helemaal geen geld te lenen, maar ben je er al mee geholpen wanneer je de kosten kunt uitstellen. Dit kun je onder meer doen met leverancierskrediet, waarbij je (een deel van) de ingekochte voorraad op een later moment betaalt. Er wordt wel eens gedacht dat leverancierskrediet voornamelijk bedoeld is voor startende ondernemers, omdat het voor hen lastiger zou zijn om hun assortiment bij elkaar te sprokkelen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Juist bij een snelle groei kan het voorfinancieren van de steeds groter wordende voorraad zorgen voor liquiditeitsproblemen.

Wanneer je gebruik wilt maken van voorraadfinanciering zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen accepteren niet alle leveranciers een krediet of achterafbetaling. Verder komt het vaak voor dat leveranciers in ieder geval een deel van het bedrag vooraf willen factureren en dat geld moet je dan uiteraard wel op je rekening hebben staan.

Daarnaast zijn er grote verschillen in de betaaltermijn, de betaalvoorwaarden en de hoogte van het leverancierskrediet. Ook zijn er leveranciers die best even willen wachten op hun geld, maar in ruil hiervoor een rentevergoeding vragen. En dan kan het best zijn dat een rekening courant krediet via de bank weer voordeliger is.

Investeerders: lenen via één of meerdere financiers

Vind je het prettiger om met één geldverstrekker te werken in plaats van een heleboel, en wil je gelijk een groot bedrag zodat je bedrijf snel door kan groeien? Dan biedt een investeerder wellicht uitkomst. Net als bij de voorgaande financieringsvormen heb je ze in allerlei varianten. Wanneer je kapitaalbehoefte niet heel groot is, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de steun van een vermogende particulier. In het wereldje worden zij business angels of informal investors genoemd. Meestal zijn dit (oud-)ondernemers die anderen willen helpen met hun kennis en geld.

Crowdfunding? Niet voor werkkapitaal

Ook crowdfunding, waarbij je het benodigde bedrag ophaalt bij meerdere mensen, kan een interessante manier zijn om aan geld te komen. Al is het voor werkkapitaal meestal minder geschikt. Het publiek wil vaak zien dat je jouw bedrijf succesvoller maakt en extra geld op de lopende rekening is dan niet heel spannend.

Er wordt wel eens gedacht dat crowdfunding een makkelijke manier is om geld op te halen, maar dit is onterecht. Niet alleen het platform moet vertrouwen hebben in jouw plannen, ook moet je het publiek voor je zien te winnen. Aangezien crowdfunding nog altijd in opkomst is, heeft de crowd de luxe om te kiezen uit talloze projecten.

Om te voorkomen dat jouw idee ondersneeuwt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de investeerders echt iets te bieden hebt.  Over het algemeen hebben initiatieven die uniek zijn, een hoge gunfactor hebben of een aantrekkelijk rendement bieden de meeste kans van slagen.