Factoring
Voor bedrijven is factoring, waarbij je jouw facturen vooruit financiert, een praktisch alternatief voor traditionele financieringsvormen zoals een lening of krediet. Hierdoor blijft je debiteurenbeheer en werkkapitaal op orde zonder vreemd vermogen. Uitleg over de kosten en verschillen van factoring.
Inhoud:
- Hoe werkt factoring?
- Vormen van factoring
- Wat zijn de voorwaarden?
- Wat kost factoring?
- Zijn er ook nadelen?
Factoring voor het midden- en kleinbedrijf
Het door factoringbedrijven verstrekte krediet is in de eerste helft van 2023 gestegen met iets meer dan 3% naar 8,3 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van branchevereniging FAAN. Factoringmaatschappijen die ook werken met freelancers, zzp’ers en het mkb zijn:
Bij Svea kun je snel één factuur verkopen, of direct een serie indienen. Het bedrijf geeft je een snelle oplossing op maat, specifiek voor jouw bedrijfssituatie. De factoringtarieven variëren tussen 2 tot 5 procent per factuur.
Wil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig.
Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.
FreelanceFactoring bestaat sinds 2012 en richt zich specifiek op het kleinbedrijf. Het bedrijf hanteert een factorfee tussen de 1,5 en 5 procent van het factuurbedrag. Vraag vrijblijvend een offerte aan en krijg een op maat gemaakte oplossing.
Hoe werkt factoring?
Te lang uitstaande facturen zijn vervelend. Zonder werkkapitaal kun je geen investeringen doen of zelfs in de financiële problemen terechtkomen.
Voor extra liquide middelen kun je een bedrijfskrediet afsluiten waardoor je tijdelijk rood kunt staan, maar je kunt ook kiezen voor factoring.
Je verkoopt dan (het pandrecht op) een openstaande factuur aan een factoringmaatschappij. Je hebt direct je geld en geen betalingsrisico meer.
Verschillende vormen van factoring
Factoring kun je op meerdere manieren invullen. Wat bij elke maatschappij identiek is, is dat zij (een deel van) de openstaande facturen van jouw debiteuren voorfinancieren. Meestal tot negentig procent. Hoe de dienst verder werkt is aan de factormaatschappij zelf. Zo zijn er aanbieders die het hele debiteurenbeheer overnemen. Hierdoor is ook het risico dat de klant helemaal niet betaalt voor hun rekening.
Bij traditionele factoring dien je geen losse facturen in maar krijg je een bedrijfskrediet. De hoogte van dit bedrag is een percentage van de totale debiteurenportefeuille. Het debiteurenbeheer blijft dan bij jou waardoor deze vorm geen invloed heeft op een goede klantrelatie.
Elke factormaatschappij hanteert zijn eigen voorwaarden.
Er is geen contact met jouw klanten maar de factormaatschappij financiert alleen de facturen voor. Traditionele factoring wordt veelal aangeboden door (dochterondernemingen van) banken. In Nederland is deze vorm vooral populair bij grotere bedrijven die hiermee een soort doorlopend krediet realiseren.
American factoring
Naast zakelijk krediet op basis van de debiteurenstand wint American factoring snel terrein, met name binnen het midden- en kleinbedrijf. Hierbij dien je zelf een of meerdere facturen van debiteuren in bij de factoringmaatschappij.
De factoringmaatschappij doet per factuur een controle van de kredietwaardigheid van je debiteur. Als die is goedgekeurd koopt het de vordering van jou over en regelen zij de administratieve afhandeling.
Factoring is ook mogelijk per individuele factuur. Je kiest dan zelf welke debiteuren je laat voorschieten.
Zelf facturen indienen
Nadat je een factuur uploadt en deze slaagt voor de kredietcheck betaalt de factoringmaatschappij het factuurbedrag binnen 24 uur, minus de afgesproken kosten. Meestal is dit een percentage van het factuurbedrag. Omdat de factuur wisselt van eigenaar nemen maatschappijen hierbij ook de invorderingsprocedure en het risico van dubieuze debiteuren op zich.
Het voordeel van deze vorm van factoring is dat je zelf kunt kiezen welke factuur (of debiteur) je wilt overdragen. Hier staat tegenover dat de factormaatschappij deze keuze ook heeft. Wanneer zij bijvoorbeeld een bepaalde debiteur niet willen overnemen omdat deze in hun ogen een verhoogd risicoprofiel heeft, dan moet jij dit accepteren. Zelfs wanneer dit een grote of belangrijke klant voor je is.
Wat zijn de voorwaarden bij factoring?
De meeste factorbedrijven werken niet met deel- of termijnfacturen. Ook zijn goederen of diensten die vooraf worden gefactureerd niet geschikt voor factoring. Verder kan het zijn dat de factormaatschappij alleen de facturen richting zakelijke klanten wil overnemen. Lever je aan consumenten, dan is het aantal partijen dat wil samenwerken dus een stuk kleiner.
Wat kost factoring?
De kosten die je maakt als je een factormaatschappij inschakelt zijn afhankelijk van de financiële status van jouw debiteuren. Op basis van deze gegevens probeert de maatschappij in te schatten wat hun kredietwaardigheid (rating) is en hoe groot het risico is dat ze niet (op tijd) betalen. Hoe lager de kredietwaardigheid, des te hoger de kosten van factoring zijn.
Maatschappijen die factoring aanbieden werken openbare data en analyses van kredietinformatiebureaus als Graydon en Dun & Bradstreet. Factormaatschappijen die zijn gelieerd aan banken gebruiken hiervoor hun eigen analyses. Ook speelt de betaaltermijn die jij hanteert richting de klanten een rol.
Heb je een betaaltermijn van een maand, dan betaal je een hoger percentage dan wanneer je twee weken aanhoudt. Kosten zijn dus afhankelijk van meerdere variabelen, maar grofweg kun je zeggen dat de kosten van American factoring tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde ligt.
De kosten van factoring zijn gemiddeld tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde.
Binnen 24 uur het geld op je rekening
Of het een interessante financieringsvorm is, hangt af van meerdere factoren. Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rentepercentage hiervan ligt over het algemeen lager dan de kosten van een factormaatschappij.
Maar deze vergelijking is wel wat kort door de bocht. Om te beginnen omdat het aanvragen van een bedrijfskrediet soms best een tijdje kan duren en je via factoring dus sneller je geld op je rekening hebt. Daarnaast krijg je daarbij niet alleen een financiering, maar los je (meestal) direct een deel van je debiteurenbeheer en kredietrisico op. Ook heeft een factormaatschappij een adviserende functie. Zij kunnen snel inschatten of het verstandig is om te starten met een bepaalde opdrachtgever.
Wil je niet langer wachten op debiteuren? B2b-facturen kun je laten voorschieten door factoring. Een financier als Svea kan de volgende werkdag al jouw factuur betalen.
Nadelen van factoring
Net als bij elke andere zakelijke financiering zijn er ook nadelen bij factoring. Gemiddeld genomen is het duurder dan een bankkrediet. Ook kan het slecht vallen bij je klanten. Die kunnen denken dat het momenteel slecht gaat met jouw onderneming of dat je in geldnood zit. Ook zijn er mensen die het vervelend vinden om een factuur te krijgen via een factormaatschappij in plaats van direct van jou.
Vanwege het uitbesteden van het debiteurenbeheer vergelijken mensen factormaatschappijen soms met incassobureaus. En hoewel er de nodige overeenkomsten zijn – beide vragen debiteuren om openstaande facturen te betalen – zijn er grote verschillen.
Het belangrijkste verschil is dat een factormaatschappij de factuur vrijwel direct uitbetaalt, terwijl een incassobureau pas in actie komt na de reguliere betalingstermijn van een debiteur. Daarnaast is onbekend of een incassotraject succesvol is, terwijl je bij factoring soms het geld al dezelfde dag op je rekening hebt.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over factoring zijn:
Wanneer is factoring interessant?
Factoring is met name interessant als je veel facturen uit hebt staan maar niet wilt wachten op de betalingstermijn en je bedrijf dus harder groeit dan de bankrekening kan financieren. Maar ook voor veel andere gezonde bedrijven kan factoring een interessante vorm van extra werkkapitaal betekenen.
Is factoring slecht voor mijn kredietwaardigheid?
Dat is afhankelijk van welke vorm van factoring je afsluit al verkoop je de factuur en ga je dus zelf geen bedrijfslening of bedrijfskrediet aan. Je krijgt dus geen lening op de balans al verlies je wel wat eigen vermogen.
Wat zijn de kosten van factoring?
De kosten van factoring zijn sterk afhankelijk van welke vorm je afneemt. Bij American factoring verkoop je elke factuur los. Dat geeft veel flexibiliteit maar als je voor vele tienduizenden euro’s aan facturen verkoopt dan een bedrijfskrediet meestal een stuk goedkoper. Gemiddeld liggen de kosten tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde.