e-boekhouden

Factoring

Door te kiezen voor factoring, waarbij je jouw facturen vooruit financiert, blijft je werkkapitaal op peil. Uitleg over de kosten en verschillen. Zo is binnen het mkb vooral American factoring populair.

Inhoud:

Wanneer is factoring interessant?

factoringKlanten die te laat of helemaal niet betalen, het is de nachtmerrie van elke ondernemer. Deze uitstaande facturen kunnen er zomaar voor zorgen dat jij bepaalde investeringen niet kunt doen of zelfs in de financiële problemen terechtkomt.

Dit kun je afdekken via een bedrijfskrediet waardoor je tijdelijk even rood kunt staan, maar je kunt ook kiezen voor factoring. Je onderneming gaat dan geen lening aan maar verkoopt (het pandrecht op) een factuur. Door deze over te dragen aan een factoringmaatschappij heb jij direct je geld en dragen zij het betalingsrisico.

Niet langer wachten op je geld maar facturen direct laten voorfinancieren? Vergelijk vrijblijvend offertes aan en kijk welke factormaatschappij bij jou past.

Verschillende vormen van factoring

Factoring kun je op meerdere manieren invullen. Wat bij elke maatschappij identiek is, is dat zij (een deel van) de openstaande facturen voorfinancieren. Meestal is dit maximaal negentig procent. Hoe de dienst verder werkt is aan de factormaatschappij zelf. Zo zijn er aanbieders die het hele debiteurenbeheer overnemen. Hierdoor is ook het risico dat de klant helemaal niet betaalt voor hun rekening.

Maar er zijn ook partijen die helemaal niet zitten te wachten op interactie met jouw klanten en zodoende uitsluitend de facturen voorfinancieren. Bij traditionele factoring dien je geen losse facturen in, maar krijg je een bedrijfskrediet. De hoogte van dit bedrag is een percentage van de totale uitstaande debiteurenportefeuille. Factormaatschappijen die volgens deze methode werken kunnen zowel een vast bedrag per jaar rekenen als een percentage van de omzet eisen.

Elke factormaatschappij hanteert zijn eigen voorwaarden.

Ook is het gebruikelijk dat er een verplichting geldt voor het aantal facturen dat je er minimaal moet onderbrengen per maand. Een ander belangrijk kenmerk is dat deze partijen doorgaans niet bereid zijn om het debiteurenbeheer over te nemen en/of het kredietrisico af te dekken. Traditionele factoring wordt veelal aangeboden door banken of dochterondernemingen van banken. Deze hanteren strenge voorwaarden en bieden minder maatwerk dan factormaatschappijen die werken met American factoring en niet aan een bank zijn gelieerd.

In Nederland is deze vorm vooral populair bij grotere bedrijven die op deze manier een soort doorlopend krediet kunnen realiseren.

American factoring

american factoringNaast zakelijk krediet op basis van de debiteurenstand wint American factoring snel terrein, met name binnen het midden- en kleinbedrijf. Hierbij dien je een of meerdere facturen in bij de factormaatschappij.

De factormaatschappij doet per factuur een controle van de kredietwaardigheid van je debiteur. Als die is goedgekeurd koopt het de vordering van jou over.

Bij American factoring kijkt de factormaatschappij per factuur of hij deze accepteert.

Ze betalen het factuurbedrag binnen 24 uur, minus de vooraf afgesproken kosten voor factoring. In de meeste gevallen is dit een bepaald percentage van het factuurbedrag. Omdat de factuur letterlijk wisselen van eigenaar nemen maatschappijen hierbij eveneens de invorderingsprocedure en het risico van dubieuze debiteuren op zich.

Het voordeel van American factoring is dat je zelf kunt kiezen welke factuur (of debiteur) je wilt overdragen. Hier staat tegenover dat de factormaatschappij deze keuze ook heeft. Wanneer zij bijvoorbeeld een bepaalde debiteur niet willen overnemen omdat deze in hun ogen een verhoogd risicoprofiel heeft, dan moet jij dit accepteren. Zelfs wanneer dit een grote of belangrijke klant voor je is.

Factoring voor het midden- en kleinbedrijf

In Nederland zijn er veel factoringmaatschappijen actief die zich richten op het grootbedrijf. Gelukkig zijn er ook voor freelancers, zzp’ers en het mkb aanbieders die factoring aanbieden en financiers met vergelijkbare oplossingen.

Voldaan

voldaan logoWil je niet wachten tot jouw debiteur jouw factuur betaalt? Dien de factuur online in bij Voldaan en na beoordeling heb je binnen 24 uur het geld op je rekening. Het hele mkb is welkom en er zijn geen jaarcijfers, zekerheden of borg voor nodig. Zie Factuurvoldaan.nl.

Offerte opvragen

Factoring-OfferteBij factoring-offerte.nl kun je per e-mail direct gratis (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factorbedrijven. Ook geschikt voor het mkb. Direct offertes opvragen.

Finturi

FinturiBiedt een afgeschermde online marktplaats voor b2b-facturen. Binnen 24 uur kun je via het platform tot tachtig procent van factuurbedragen lenen. Gratis account aanmaken.

Wat zijn de voorwaarden bij factoring?

Waar factoring voorheen alleen voor de grotere concerns beschikbaar was, is het nu ook toegankelijk voor het midden- en kleinbedrijf. Dankzij nieuwe vormen zijn de kosten van factoring ook goed te overzien. Al zijn er wel bepaalde voorwaarden waar de facturering aan moet voldoen. De meeste factorbedrijven werken bijvoorbeeld niet met deel- of termijnfacturen. Ook zijn goederen of diensten die vooraf worden gefactureerd doorgaans niet geschikt.

Verder kan het zijn dat de factormaatschappij alleen de facturen richting zakelijke klanten wil overnemen. Lever je aan consumenten, dan is het aantal partijen dat wil samenwerken dus een stuk kleiner.

Wat kost factoring?

kosten factoringDe kosten die je maakt als je een factormaatschappij inschakelt is grotendeels afhankelijk van de financiële status van jouw debiteuren. Op basis van deze gegevens probeert de maatschappij in te schatten wat hun kredietwaardigheid (rating) is en hoe groot het risico is dat ze niet (op tijd) betalen. Hoe lager de kredietwaardigheid, des te hoger de kosten van factoring zijn.

Maatschappijen die American factoring aanbieden, maken hiervoor gebruik van analyses die worden verstrekt door kredietinformatiebureaus als Graydon en Dun & Bradstreet. Factormaatschappijen die zijn gelieerd aan banken gebruiken hiervoor hun eigen analyses.

Ook wordt er gekeken naar de betaaltermijn die jij hanteert richting de klanten. Heb je een betaaltermijn van een maand, dan betaal je een hoger percentage dan wanneer je twee weken aanhoudt. Kosten zijn dus afhankelijk van meerdere variabelen, maar we kunnen wel een goede indicatie geven van wat factoring kost. Grofweg kun je zeggen dat de kosten van American factoring tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde ligt.

De kosten van factoring zijn gemiddeld tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde.

Duurder dan een zakelijk krediet maar wel binnen 24 uur het geld op je rekening

Of het voor jou een interessante financieringsvorm is, hangt niet alleen af van bovenstaande variabelen, maar ook van externe factoren. Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rentepercentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappij vragen aan commissie.

Maar deze vergelijking is wel wat kort door de bocht. Om te beginnen omdat het aanvragen van een bedrijfskrediet soms best een tijdje kan duren en je via factoring dus sneller je geld op je rekening hebt. Daarnaast krijg je bij factoring niet alleen een financiering, maar los je (meestal) direct een deel van je debiteurenbeheer en kredietrisico op. Ook heeft een factormaatschappij een adviserende functie. Zij kunnen immers als geen ander inschatten of het verstandig is om al dan niet met een bepaalde opdrachtgever in zee te gaan.

Niet langer wachten op je geld maar facturen direct laten voorfinancieren? Vergelijk vrijblijvend offertes aan en kijk welke factormaatschappij bij jou past.

Zijn er ook nadelen?

American factoringDat factoring diverse voordelen heeft, is inmiddels wel duidelijk. Maar net als bij elke andere zakelijke financiering kleven er ook nadelen aan. Naast het feit dat het gemiddeld genomen duurder is dan een bankkrediet, kan het ook slecht vallen bij je klanten. Zo kunnen zij denken dat het momenteel slecht gaat met jouw onderneming of dat je in geldnood zit. Ook zijn er mensen die het vervelend vinden om een factuur te krijgen via een factormaatschappij in plaats van direct van jou.

Vanwege het uitbesteden van de debiteuren, vergelijken mensen factormaatschappijen soms met incassobureaus. En hoewel er de nodige overeenkomsten zijn – in beide gevallen worden debiteuren opgeroepen om de openstaande factuur te betalen – zijn er grote verschillen.

Het belangrijkste verschil is dat een factormaatschappij de factuur vrijwel direct uitbetaalt, terwijl een incassobureau pas in actie komt zodra een debiteur de betalingstermijn heeft overschreden. Daarnaast is het maar zeer de vraag hoe succesvol een incassotraject is, terwijl je bij factoring soms het geld al dezelfde dag op je rekening hebt.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over factoring zijn:

Wanneer is factoring interessant?

Factoring is met name interessant als je veel facturen uit hebt staan maar niet wilt wachten op de betalingstermijn en je bedrijf dus harder groeit dan de bankrekening kan financieren. Maar ook voor veel andere gezonde bedrijven kan factoring een interessante vorm van extra werkkapitaal betekenen.

Is factoring slecht voor mijn kredietwaardigheid?

Dat is afhankelijk van welke vorm van factoring je afsluit. Bij American factoring verkoop je de factuur en ga je dus zelf geen bedrijfslening of bedrijfskrediet aan. Je krijgt dus geen lening op de balans al verlies je wel wat eigen vermogen.

Wat zijn de kosten van factoring?

De kosten van factoring zijn sterk afhankelijk van welke vorm je afneemt. Bij American factoring verkoop je elke factuur los. Dat geeft veel flexibiliteit maar als je voor vele tienduizenden euro’s aan facturen verkoopt dan een bedrijfskrediet meestal een stuk goedkoper. Gemiddeld zijn de kosten van factoring tussen de vier en acht procent van de factuurwaarde.