Crediteuren

Crediteuren zijn bedrijven of consumenten die nog geld van jou tegoed hebben. Crediteuren kun je ook wel schuldeisers noemen. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers die leveren op rekening of bedrijven die facturen sturen waar jij nog aan moet voldoen.

Crediteuren

Crediteuren in het kort

Jij moet nog geld betalen aan crediteuren. Crediteuren zijn dus een schuld en worden gezien als kort vreemd vermogen. Op de balans plaats je een crediteur daarom aan de debetzijde. Andersom ben jij voor jouw leverancier een debiteur: een klant die de rekening nog moet betalen.

Zodra je crediteuren betaalt, vallen ze weg. In de business-to-consumer-wereld of bij betalingen tussen consumenten onderling wordt een rekening meestal direct voldaan. Tussen bedrijven wordt er enorm veel op rekening of op termijn afgerekend.

Crediteuren zijn bedrijven of mensen waar jij nog aan moet betalen.

Controleer inkomende facturen

Een crediteur moet je dus betalen. Tenminste, als de factuur ook echt klopt. Want let op: soms sturen bedrijven offertes die eruit zien als een factuur. Als je nooit om die offerte gevraagd hebt, kun je zelfs spreken van spookfacturen. Denk aan een rekening voor de opname in een bedrijvengids of zoekmachine. Let er bij crediteuren dus goed op of jij een product of dienst ook echt besteld hebt, of het geleverd is, wanneer je moet betalen en of de prijs klopt.

In je crediteurenadministratie is het ook verstandig om een datum van ontvangst op facturen te zetten. Als de factuur zelf weinig informatie geeft, weet je achteraf nog waar de rekening voor is. In veel boekhoudprogramma’s kun je extra toelichting bij facturen van crediteuren plaatsen.

Crediteuren zijn onderdeel van de boekhouding. Met een goed boekhoudprogramma beheer je ze zelf. Liever uitbesteden? Zie dan: een boekhouder inschakelen.

Crediteuren op je balans

Alle crediteuren aan wie je nog geld moet overmaken vormen samen een totaalpost op de balans. Bedrijven hebben onderling soms enorme schulden bij elkaar. Schuld bij crediteuren is vreemd vermogen: hierdoor is jouw eigen vermogen naar verhouding dus lager. Door crediteuren te betalen daalt het vreemd vermogen en stijgt je solvabiliteit. Maar omdat er geld van je lopende rekening afgaat, daalt tegelijkertijd je liquiditeit. Kijk dus goed naar je betalingstermijn bij crediteuren. Hiermee kan je deze bedrijfscijfers namelijk beïnvloeden.

Een slimme betalingstermijn voor crediteuren

Als je crediteuren niet direct betaalt, kun je jouw liquiditeit iets verbeteren. Omdat je wel snel inkomsten krijgt maar je uitgaven zijn uitgesteld, heb je meer werkkapitaal tot je beschikking. Grote bedrijven hebben hier zelfs speciaal beleid voor. Door crediteuren pas na een vaste termijn te betalen, houden zij het kasgeld op peil. Op het moment dat deze bedrijven crediteuren betalen, is er waarschijnlijk alweer geld binnengekomen.

Soms is het kasgeld enorm, zoals bij bedrijven met een jaaromzet van 10 miljoen of meer. In dat geval zullen zij met het kasgeld rendement proberen te behalen. Zogenaamde treasury-afdelingen beheren het geld en zetten het kort, soms maar enkele uren, uit.

Crediteuren later betalen heeft wel een nadeel. Je crediteuren moeten namelijk verplicht wachten op hun geld. Het werkkapitaal van jouw toeleveranciers zal hierdoor afnemen. Neem je betalingstermijnen bij crediteuren dus niet te ruim. Weinig bedrijven zullen dit je in dank afnemen.

Sommige bedrijven proberen het werkkapitaal te verhogen door zo laat mogelijk facturen te betalen.

Meer werkkapitaal in plaats van je crediteuren betalen klinkt natuurlijk leuk. Toch is het soms aan te raden om rekeningen van crediteuren snel te betalen. Zoals voor kleine bedrijven die voldoende liquiditeit hebben en dus niet verlegen zitten om werkgeld. Je kunt hier natuurlijk wel je voordeel uit halen. Vraag je leverancier bijvoorbeeld of hij extra korting geeft wanneer jij direct of zelfs vooruit kunt betalen.

De Belastingdienst als crediteur

Er is één crediteur die elk bedrijf heeft: de belastingdienst. Zo moet elk bedrijf btw afdragen. Dit gaat op vaste betalingstermijnen die meestal vooraf zijn geregeld. Toch is er soms ruimte voor aanpassingen. Op sommige belastingen krijg je dan ook korting als je direct, in één keer of vooruit betaalt. Bekijk dus altijd of de belastingdienst of gemeente korting geeft als jij sneller de rekening betaalt.