Crediteuren

Een crediteur is een bedrijf of persoon die nog geld van jou tegoed heeft. Crediteuren kun je ook wel schuldeisers noemen. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers die leveren op rekening of bedrijven die facturen sturen waar jij nog aan moet voldoen.

Crediteuren in het kort

crediteuren staan op de balans

Jij moet nog geld betalen aan crediteuren. Ze ontstaan wanneer jij facturen ontvangt of op een andere manier een schuld aangaat.

Boekhoudkundig leveren ze kort vreemd vermogen. Op de balans plaats je een crediteur daarom aan de debetzijde. Andersom ben jij voor jouw leverancier een debiteur: een klant die de rekening nog moet betalen. Zodra je crediteuren betaalt, vallen ze weg.

In de business-to-consumer-wereld of bij betalingen tussen consumenten onderling wordt een rekening meestal direct voldaan. Tussen bedrijven wordt er enorm veel op rekening of op termijn afgerekend. Ook de belastingdienst is vaak een crediteur, doordat je vaak btw ontvangt wat je weer moet afdragen.

Crediteuren zijn bedrijven of mensen waar jij nog aan moet betalen.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl, SnelStart of MoneyMonk vrijblijvend uit. Meer dan 100.000+ ondernemers gingen je voor.

verschillen tussen debiteuren en crediteuren.

Controleer inkomende facturen

Een crediteur moet je betalen. Tenminste, als de factuur ook echt klopt. Want let op: soms sturen bedrijven offertes die eruit zien als een factuur. Als je nooit om de offerte hebt gevraagd, kun je zelfs spreken van spookfacturen. Let er bij binnenkomende facturen dus goed op of jij een product of dienst ook echt besteld hebt, of het geleverd is, wanneer je moet betalen en of de prijs klopt.

In je crediteurenadministratie is het ook verstandig om een datum van ontvangst op facturen te zetten. In veel boekhoudprogramma’s kun je extra toelichting bij facturen van crediteuren plaatsen. Als de factuur zelf weinig informatie geeft, kun je achteraf terugvinden waar de rekening voor was.

Crediteuren zijn onderdeel van de boekhouding. Met een goed boekhoudprogramma beheer je ze zelf. Liever uitbesteden? Zie dan: een boekhouder inschakelen.

Crediteuren op je balans

Alle crediteuren aan wie je nog geld moet overmaken vormen samen een totaalpost op de balans. Bedrijven hebben onderling soms enorme schulden bij elkaar. Schuld bij een crediteur is vreemd vermogen: hierdoor is jouw eigen vermogen naar verhouding dus lager.

Door openstaande facturen te betalen daalt het vreemd vermogen en stijgt je solvabiliteit. Maar omdat er geld van je lopende rekening afgaat, daalt tegelijkertijd je liquiditeit. Kijk dus goed naar je betalingstermijn bij crediteuren. Hiermee kan je deze bedrijfscijfers beïnvloeden.

Een slimme betalingstermijn voor crediteuren

Als je crediteuren niet direct betaalt kun je jouw liquiditeit iets verbeteren. Omdat je wel snel inkomsten ontvangt maar je uitgaven uitstelt heb je meer werkkapitaal op je rekening. Soms hebben bedrijven hier zelfs speciaal beleid voor. Door pas na een vaste termijn te betalen houden zij het kasgeld op peil. Tegen de tijd dat deze bedrijven crediteuren betalen is er alweer geld op de rekening binnengekomen.

Soms is het kasgeld enorm, zoals bij bedrijven met een jaaromzet van 10 miljoen of meer. Dan kunnen ze hiermee rendement op proberen te behalen. Zogenaamde treasury-afdelingen beheren de liquiditeit en zetten het kort, soms maar enkele uren, uit.

Uitstaande facturen later betalen heeft wel een nadeel. Je crediteuren moeten langer wachten op hun geld. Het werkkapitaal van jouw toeleveranciers neemt hierdoor af. Niet elke leverancier vindt dit fijn. Neem je betalingstermijnen bij crediteuren dus niet té ruim.

Sommige bedrijven proberen het werkkapitaal te verhogen door zo laat mogelijk facturen te betalen.

Meer werkkapitaal in plaats van je crediteuren betalen klinkt natuurlijk leuk. Toch is het soms aan te raden om niet te lang te wachten met het betalen van openstaande rekeningen. Bedrijven die voldoende liquiditeit hebben en hier niets mee doen, winnen er niets mee. Al kun je soms wel voordeel halen uit snel betalen. Vraag je leverancier bijvoorbeeld of die extra korting geeft als jij direct of zelfs vooruit betaalt.

De belastingdienst als crediteur

De meest veelvoorkomende crediteur is de belastingdienst. De meeste bedrijven moeten ontvangen btw afdragen. Dit gaat op vaste betalingstermijnen die meestal vooraf zijn geregeld. Toch is er soms ruimte voor aanpassingen. Op sommige belastingen krijg je dan ook korting als je direct, in één keer of vooruit betaalt. Bekijk dus altijd of de belastingdienst of gemeente korting geeft als jij sneller de rekening betaalt.