Nederlandse bedrijven betalen snel hun rekeningen

Nederlandse bedrijven betalen snel hun rekeningen

Buitenlandse klanten hoeven niet bang te zijn dat ze lang moeten wachten tot men in Nederland een rekening betaalt. Onze bedrijven behoren wereldwijd namelijk tot de snelste betalers van rekening. De ondernemingen in ons land doen hier gemiddeld 46 dagen over.

Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes, dat hiervoor wereldwijd het betaalgedrag van 27.000 beursgenoteerde bedrijven bestudeerde. Terwijl er in Nederland gemiddeld zo’n anderhalve maand gewacht moet worden tot een bedrijf haar rekening betaalt, moet een kwart van de bedrijven die internationaal zaken doen minstens 88 dagen wachten op een betaalde nota. Landen die hier mede voor zorgen zijn Turkije, Italië, Griekenland en China; zij zijn de vier slechts betalende landen. Al laten ook bedrijven uit Portugal, Spanje en Frankrijk hun rekeningen een lange tijd liggen.

Per sector verschilt het hoe lang bedrijven erover doen om hun rekeningen af te lossen. In de elektronicasector (88 dagen), de machinebouw (87) en de bouw (82) wordt het slechtst betaald, terwijl in de agrisector juist de snelle betalers zijn te vinden. Volgens de onderzoekers is dit ook wel logisch, aangezien de handel in vers goed scherpe betalingsvoorwaarden kent.

Financiële ruimte oprekken

Het lang doen over een betaling, heeft heus niet alleen te maken met dat een bedrijf blijkbaar andere prioriteiten heeft. ” Door te wachten met betalen proberen bedrijven de financiële ruimte op te rekken die ze hard nodig hebben om hun groei te financieren”, zo legt Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland, uit.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat grote ondernemingen niet langer betaaltermijnen langer dan 60 dagen mogen afspreken met mkb’ers. Gebeurt dit wel, dan vervalt de clausule en geldt er automatisch een betaaltermijn van 30 dagen.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten