menu

Debiteurenadministratie

Een goede betalingstermijn en debiteurenadministratie zorgt dat je sneller je geld ontvangt. Met deze tips kun je er direct mee aan de slag. Valt het resultaat tegen? Dan kun je dit deel van de administratie ook grotendeels uitbesteden.

DebiteurenadministratieDebiteuren zijn klanten die wel een rekening hebben ontvangen, maar die nog niet hebben betaald. Zij hebben daarom een soort kortlopende schuld (lening) lopen voor dit bedrag. Het goed beheren van deze geldstromen is belangrijker dan veel ondernemers beseffen. Ongeveer een op de vier faillissementen ontstaat wegens een slechte debiteurenadministratie. Want het lijkt zo logisch dat een klant netjes binnen de betalingstermijn betaalt, dit blijkt in de praktijk toch vaak tegen te vallen. En wat doe je dan?

Debiteurenbeheer voorkomt slechte betalers

Een belangrijk onderdeel van de financiële administratie is de debiteurenadministratie. Ga je ervan uit dat zodra je een opdracht binnen de deadline afrondt je hier netjes binnen de betalingstermijn voor betaald wordt? Hou dan je hart maar vast. In Nederland is het voor veel bedrijven de gewoonte om rustig een dag of 40-60 te wachten met het betalen van facturen. Zij betalen pas na een derde herinnering.

Zonder debiteurenbeheer met tijdige herinneringen en duidelijke sancties kan het dan ook zijn dat een groot gedeelte van het inkomen zo’n 3-4 maanden wordt uitgesteld. Geld waarvoor wel al een tegenprestatie moet worden geleverd.

Standaard debiteurenadministratie

Als men begint met ondernemen wil men de klant niet te veel onder druk zetten. Betalen bij no-cure-no-pay en een factuur achteraf is standaard. Daarna gaat men er soms ten onrechte vanuit dat de factuur wel betaald wordt. De eerste factuur staat gewoonlijk een week of drie open. De eerste herinnering komt dan na ongeveer een maand. De tweede herinnering wachten veel ondernemers mee omdat het te opdringerig overkomt. Deze komt dan misschien pas na een maand of twee. Een groot percentage bedrijven heeft het lef om te gaan wachten tot de derde aangetekende herinnering. Dan hoeven ze pas te betalen na meerdere maanden.

Maar de ondernemer zit ermee. Die heeft wellicht moeten lenen om de hele opdracht al te moeten voorfinancieren. Die is misschien al twee maanden met de opdracht bezig en werkt al twee maanden voordat er een factuur verstuurd kan worden.

Debiteurenadministratie uitbesteden, of zelf doen?

Pas wanneer je beslag wilt leggen of het echt juridisch wordt is hulp van een deurwaarder noodzakelijk. Je kunt het dus zelf doen, maar ook de debiteurenadministratie uitbesteden als dit te veel negatieve energie geeft of als je liever niet te lang wacht op je geld. Het herinneren kun je overlaten aan een incassobureau, maar via factoring kun je ook al eerder je facturen uit handen geven of zelfs selectief debiteuren aan anderen overlaten.

Factoringmaatschappijen die zich specifiek op  freelancers, zzp’ers en het mkb richten. of financiers met vergelijkbare oplossingen:

 • Factoring-offerte.nl
  Hier kun je direct (en vrijblijvend) offertes opvragen van meerdere factoringbedrijven. Zie website.
 • Floryn
  Heb je continu behoefte aan extra werkkapitaal? Floryn biedt snel extra zakelijk krediet op basis van bedrijfscijfers als omzet en openstaande debiteuren. Zie website.
 • Kredietvooruit
  Niet precies hetzelfde als factoring maar als je snel geld nodig hebt soms wel een oplossing met vergelijkbare flexibiliteit. Zie website.

Hoe ga je om met debiteuren?

Wil je liever niet het debiteurenbeheer uitbesteden en juist die kosten besparen door zelf je debiteuren te bewaken? Door gebruik te maken van een paar handigheidjes heb je hier zelf ook al veel invloed op. Door periodiek een uurtje te reserveren voor debiteuren kan er hier al snel veel geld worden bespaard. Enkele tips om dubieuze debiteuren te voorkomen:

 1. Bij twijfel over een klant; informeer vooraf bij externen over het betalingsgedrag.
 2. Zorg dat er een gedeelte vooruit moet worden betaald.
 3. Verstuur de factuur op tijd. Tijdens en na de factuur kan er nog prima service worden verleend.
 4. Hanteer een korte betalingstermijn (14 dagen is eigenlijk al ruim!)
 5. Informeer een klant tijdig over de betalingstermijn.
 6. Hanteer een korting voor snelle betalers (3% korting bij vooruitbetaling of jaarbetaling)
 7. Verstuur stipt na de betalingstermijn een eerste duidelijke herinnering.
 8. Maak boetes duidelijk tijdens herinneringen (breng €25 administratiekosten in rekening)
 9. Gebruik meerdere kanalen (bel de klant, bevestig het telefoongesprek per e-mail en post)
 10. Wees streng voor de klant (En voor jezelf. Wat is de kans dat hij betaalt?)
 11. Neem geen nieuwe opdrachten aan voor de oude is betaald.
 12. Herken smoesjes (“Mijn vrouw doet de administratie”. “Hond heeft de factuur opgegeten”)
 13. Gun je concurrent de slechte betalers.
 14. Kom je er niet uit? Neem een incassobureau in de hand.
 15. Houd rekening met wanbetalers – een bepaald percentage betaalt nooit!
 16. Meer tips nodig? Debiteurenbeurs heeft nog eens 30 tips bij openstaande facturen.

Dubieuze debiteuren en wanbetalers

Dubieuze debiteuren en wanbetalersHoe hard het ook klinkt: Een bepaald percentage betaalt niet. Hoe groot dit percentage wanbetalers is valt moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van het risico voor de (dubieuze?) debiteur. Factoren die van invloed kunnen zijn bestaan uit je locatie van je bedrijf, het bedrag dat betaald moet worden, het contact dat er geweest is met de klant, de dienst of het product dat geleverd is of moet worden en de financiële situatie van de debiteur.

Bijvoorbeeld:
Bij een product zoals webhosting t.w.v. 50 euro waar enkel per e-mail contact is geweest en de leverancier in Groningen woont en de klant in Zeeland is er weinig kans dat de ondernemer het persoonlijk zal komen halen. Er is een kleine kans dat er politie zal worden ingeschakeld of dat er veel moeite gedaan zal worden om het geld te krijgen.

Daarentegen is de kans dat de tuinman op de stoep staat om zijn geld persoonlijk te komen halen groot. Die heeft misschien een tuin aangelegd voor enkele honderden of zelfs duizenden euro’s en werkt in een straal van 25 kilometer weg en is al vier keer langs geweest op het adres. Hij kent je gezicht en zal veel meer moeite doen voor het bedrag. De kans dat hij niet betaald wordt is kleiner maar pas op: ook daar gebeurt het.

Betalingstermijnen

In sommige gevallen is er weinig keuze. Als je klanten hebt als Philips, Shell en de overheid dan kun je deze klanten nog zo hard aanpakken; zij hebben hun eigen administratie en wijken daar niet van af. Vraag hier dan ook duidelijk vooraf wat voor betalingstermijn ze hanteren zodat je vooraf op de hoogte bent en weet hoe lang zij debiteur zullen zijn. Eventueel kan bij een lange betalingstermijn worden afgesproken om de factuur in delen te splitsen om zo grote gedeelten toch tussentijds al te ontvangen. Maar bij kleinere klanten zoals particulieren of het MKB is het aan te raden strenge betalingstermijn te hanteren om zo het bedrag aan debiteuren onder controle te houden.

In Nederland is het in veel markten gangbaar om een betalingstermijn van 14 dagen te hanteren op de eerste factuur. De eerste herinnering is meestal gratis en heeft een termijn van 8 dagen. Een tweede herinnering heeft zo nu en dan administratie kosten en opnieuw een betalingstermijn van 8 dagen. Daarna is het gangbaar om een incassobureau in te schakelen. Dat kan dus al na 30 dagen na de eerst verzonden factuur.

Online debiteuren bijhouden

Startende ondernemers verliezen regelmatig het overzicht. Facturen worden wel netjes in Excel of Word gemaakt, maar daarna in een map gestopt en er wordt haast niet meer naar omgekeken. Hierdoor hebben ze vaak geen idee wat de precieze stand van zaken is en ondernemen daarom ook vaak niet op tijd actie. Ben jij er zo een, dan is het misschien een oplossing om online je debiteurenadministratie bij te houden. Goede boekhoudsoftware geeft je de mogelijkheid om het overzicht te bewaren tussen openstaand, verlopen en betaald.

Als het écht een goed boekhoudprogramma is kun je daar zelfs meldingen, herinneringen en overzichten van genereren. Op die manier verdient het opzetten van een goede financiële administratie zichzelf uiteindelijk weer terug!