e-boekhouden

Vijfentwintig jaar punt NL

Maxime Verhagen heeft vandaag de website geopend waarmee het jubileum van vijfentwintig jaar .nl wordt gevierd. Er is veel veranderd in al deze jaren maar de essentie is nog steeds hetzelfde. Nog steeds is het Internet de motor van innovatie en nog steeds groeit de rol van de domeinnaam in het Nederlandse bedrijfsleven.

In februari 2010 vierden we nog het vijfentwintigjarig bestaan van de internationale punt com, vandaag is het de beurt aan ons eigen punt nl. Als start van www.de25jaarvan.nl wordt gedurende de eerste 25 uur elk uur een bijdrage geplaatst door bekende Nederlanders. Persoonlijk zouden we dan kiezen voor vijfentwintig mensen die een grote invloed hebben gehad op het Nederlandse Internet. De oprichter van XS4ALL of Geenstijl.nl bijvoorbeeld. De oprichters van Planet.nl of een echte internetpionier als Boris Velthuizen van Zanten of de oprichters van Marktplaats.nl. Een andere leuke in onze ogen is de oprichter van Gratiz.nl. Een website uit 1998 waarmee de oprichter nog steeds online geld weet te verdienen terwijl die nog steeds het oorspronkelijke ontwerp heeft.

Frankwatching…..punt com?!
Een andere leuke bijdrage was die van Frank Janssen geweest, bekend van Frankwatching.com. Hij is bij het grote publiek misschien niet de bekendste internetter, maar zijn weblog is gericht op o.a. trends en marketing en daarbij zijn aardig wat internetontwikkelingen langsgekomen. En toevallig bestaat zijn weblog vandaag zeven jaar! Leuk om te lezen wat een internetexpert, zo kan Frank zichzelf inmiddels wel noemen, allemaal heeft meegemaakt in zeven jaar internet. Maar ja, met een .com domeinnaam maakt hij bij dit feestje natuurlijk minder kans. 😉

De organisatie kijkt vooral naar de bekende Nederlanders anno vandaag. En deze kunnen hun persoonlijke ervaringen met het internet in tekst en beeld bekend maken. Zo is er een bijdrage van Raymond Spanjar (Hyves) en Alexander Klöpping (bekend van o.a. De Wereld Draait Door).

Grappig ook dat er mensen zijn die een bijdrage mogen leveren voor hun internetactiviteiten terwijl ze niet om die reden bekend zijn geworden. Zoals Hanna Verboom (actrice) en Jacco Eltingh (tennisser).

In ieder geval is het leuk om bij vijfentwintig jaar .nl, eens wat van die eerste .nl domeinnamen langs te laten komen. Wat zijn nu in de beginperiode de echte successen geweest? Veel zijn we al bijna vergeten want er is al zoveel gebeurd!

Geschiedenis
Op 25 april 1986 werd het .nl-domein als een van de eerste landendomeinen ter wereld overgedragen aan een instantie buiten de Verenigde Staten. Initiatiefnemer hiervan was Piet Beertema, op dat moment werkzaam bij het CWI. “Wie in die tijd zei dat straks in iedere huiskamer een Internetaansluiting zou komen, werd ter plekke voor gek verklaard, al was het alleen maar vanwege de toen enorme kosten en lage snelheden. Inmiddels kunnen zelfs kleuters over het Internet surfen of hebben ze een eigen homepage”, schetst Beertema.

Inmiddels is het domein uitgegroeid tot het op drie na grootste landendomein ter wereld met ruim vier miljoen actieve domeinnamen en het groeit nog steeds. Afgelopen jaar kwamen er nog ruim een half miljoen domeinnamen bij. Het .nl-domein is niet alleen qua omvang een zeer succesvol domein, maar is daarnaast een van de veiligste top level domeinen die er bestaan.

Gerelateerde berichten