Websitesoftware

Met goede websitesoftware kan elke ondernemer zelf zijn eigen website maken. Dat kan ook als je geen enkele kennis van programmeren hebt! Handig, want als bedrijf kun je tegenwoordig niet zonder een website.

Zelf een website maken is heel eenvoudig

websiteJe kunt het bouwen van je website uitbesteden aan een webdesigner maar als je voldoende tijd hebt kun je ook zelf je eigen website maken. Heb je weinig technische kennis van programmeren of het internet in het algemeen? Dat is geen probleem. Goede websitesoftware helpt je met een handig stappenplan en visuele handleiding.

Als je stap voor stap de uitleg volgt is het maken van een website eigenlijk vrij eenvoudig. Tenminste, met de juiste software. Want zelfs ervaren websitebouwers maken meestal gebruik van software om websites mee te maken.

Benodigdheden voor een eigen website

WebsitesoftwareVoor een website heb je verschillende zaken nodig. Je moet een domeinnaam registreren, hosting reserveren, een huisstijl ontwerpen en duidelijke navigatie bedenken. Als je dit allemaal zelf gaat regelen kan dat een hele klus zijn maar met goede websitesoftware zijn al dit soort dingen meestal erbij inbegrepen.

Bij het bestellen van de software moet je meestal een domeinnaam opgeven en zij regelen vervolgens de rest. Ook helpt het softwarebedrijf je vaak met wat tips voor het design of de navigatie. Soms kun je er zelfs logo’s of een hele huisstijl mee maken! Wel ben je altijd beperkt tot de opties die ze met de websitesoftware bieden. Vroeger bestonden die uit enkele templates, lettertypes of kleuren maar tegenwoordig is er echt veel mogelijk en kun je bijna alles naar wens aanpassen.

Een website maken is heel eenvoudig met goede websitesoftware.

Controleer wel even goed of ze de domeinnaam op jouw naam zetten en deze dus jouw eigendom wordt. Op die manier kun je altijd later besluiten om de website te verhuizen, als je niet meer tevreden bent over deze aanbieder.

Keuze maken in websitesoftware

Er zijn diverse opties waarmee je gemakkelijk een website in elkaar kunt zetten, ook als je zelf niet kunt programmeren. Meestal vallen de kosten reuze mee. De keuze voor een aanbieder van websitesoftware hangt daarom bovenal samen met jouw specifieke wensen.

Wil je bijvoorbeeld hosting zelf regelen of dit laten doen? Wil je meerdere domeinnamen, en wil je ook betalingen kunnen faciliteren op je website? Hoe uitgebreid je wensen zijn heeft ook invloed op de prijs. Je hoeft maandelijks echter niet meer dan tien euro tot enkele tientjes betalen. Enkele bekende voorbeelden van software voor ondernemers zijn:

Wix

wixWil je zelf met jouw website aan de slag? Mede dankzij meer dan 500 professionele website-designs is Wix.com hiervoor een ideale oplossing. Internationaal draaien meer dan 700.000 websites op deze software. Het bouwen is gratis, pas als jij tevreden bent over de website moet je een abonnement afsluiten. Mogelijk vanaf 10 euro per maand.

JouwWeb

JouwWebMet het in Eindhoven gevestigde JouwWeb maak je zelf in een handomdraai een eigen zakelijke website. jouwweb.nl biedt een eenvoudige 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een website maakt. Voor €9 per maand kun je er ook een webshop mee beginnen. De software is nu ook de eerste drie maanden gratis.

Jimdo

JimdoNet als Wix werkt ook Jimdo met een stappenplan om een website te bouwen. Beginners moeten bijvoorbeeld aangeven wat het doel van de website is en stijlen, lay-outs en afbeeldingen kiezen voor kleur- en ontwerpschema’s. De software maakt de eerste pagina’s voor je aan, daarna kun je zelf verder bouwen. Kosten: vanaf 9 euro per maand.

Je website bouwen op basis van WordPress

Een blog makenNaast bovenstaande oplossingen kun je ook kiezen voor WordPress. Deze software is enorm populair onder mensen die meerdere websites bouwen. Om een idee te krijgen van de populariteit van dit pakket: inmiddels draait ruim veertig procent van het hele internet op de software van WordPress. Ook overheden, grote bedrijven en ontelbaar veel webwinkels maken er gebruik van.

Het houdt je website consequent en kan veel tijd besparen. Heb jij al eerder websites gemaakt en schrik je ook niet terug voor wat html of css? Die kennis is met deze websitesoftware een grote plus. De code van de site staat vast maar wat er op het scherm verschijnt kun je alsnog meestal helemaal naar eigen wens samenstellen.

WordPress minder geschikt voor starters en zzp’ers

WordPress is een open source content management systeem. Dit betekent kortweg dat de code openbaar is waardoor iedereen nieuwe functies kan ontwikkelen. WordPress staat bekend als zeer compleet en is zeer modulair. Er zijn veel plugins beschikbaar waarmee je extra functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Of je nu een kleine WordPress-website of blog wilt maken, of dat je een grote site met duizenden pagina’s, met dit cms is het zeker mogelijk.

WordPress is voor een kleine website meestal een te zwaar pakket.

Al heeft het feit dat WordPress wereldwijd zo populair is niet alleen maar voordelen. Voor een Amerikaan is het beheersysteem misschien intuïtief, voor een beginnende zzp’er is het dat zeker niet. Als je er net mee begint kost het wel wat tijd voor je alle functies echt onder de knie hebt. Ook is de software enorm populair onder hackers. Als je kiest voor WordPress zorg dan voor een serieus wachtwoord en houd rekening met het onderhoud van de website.

Laat WordPress installeren op eigen hosting

WordPressJe kunt WordPress gratis gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je geen eigen domeinnaam hebt, maar een subdomein zoals bedrijfsnaam.wordpress.com in plaats van bedrijfsnaam.nl. Nederlandse hostingbedrijven bieden WordPress meestal kosteloos aan als je hosting afneemt, waardoor je alsnog een eigen domein hebt. Dat oogt wel zo professioneel voor bezoekers. Het hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding waarmee je direct zelf aan de slag kunt.

WordPress heeft ook betaalde versies met meer geavanceerde mogelijkheden. De prijs is met name afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte die je wilt hebben. De uitgebreidere pakketten hebben ook meer functionaliteiten voor online marketing en zoekmachines. Ook is er een pakket speciaal voor ecommerce beschikbaar. Daarmee kun je bezorgopties en internationale betalingen integreren in je webshop, bijvoorbeeld.

Ben jij helemaal nieuw met webdesign en gaan je ambities niet verder dan een online visitekaartje voor je eigen bedrijf? Dan zijn er ook oplossingen die meer geschikt zijn voor starters die voor het eerst een website maken.