Foto’s voor website
Je kunt op verschillende manieren foto’s voor je website vinden. Je kunt eigen foto’s maken, een fotograaf inhuren of rechtenvrije afbeeldingen kopen bij een beeldbank. Haal nooit zomaar foto’s van internet, zeker niet als je ze commercieel gaat gebruiken. Dit kan veel gedoe met auteursrechten opleveren.
Waarom zijn foto’s goed voor je website?
Naast dat teksten waarin voldoende afbeeldingen staan fijner zijn om te lezen, zijn er nog meer voordelen van het gebruik van foto’s op je website. Zo zijn foto’s goed voor de SEO van je website.
Vooral als je zoekwoorden toevoegt in de alt-tag van de afbeelding. Ook op social media zijn mensen eerder geneigd om te klikken op een (blog)bericht met een foto dan een tekst zonder afbeelding.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Waar vind ik foto’s voor mijn website?
De eerste foto’s van je bedrijf kun je zelf fotograferen, maar waarschijnlijk ontdek je al snel dat hier veel tijd in gaat zitten. Het maken van goede zakelijke foto’s voor een website is minder makkelijk dan het lijkt. Voor de homepage kun je een goede fotograaf inschakelen, maar voor eenmalig gebruik in een blog of artikel is dat vrij kostbaar. Als je ook deze content wilt aanvullen met foto’s kom je al snel bij stockfotografie uit.
Hiervoor kun je eenvoudig geschikte afbeeldingen vinden via beeldbanken, waar professionele fotografen hun foto’s online verkopen. Deze foto websites worden ook wel stockfoto-platforms genoemd. Bekende fotografie-websites zijn iStock, Shutterstock, Getty Images, Adobe Stock en Alamy.
Hier vind je een groot aanbod van mooie foto’s en stockbeelden in uiteenlopende categorieën. Het nadeel van stockfotografie is dat de foto’s al snel Amerikaans of nep overkomen. Het voordeel is dat deze afbeeldingen meestal betaalbaar zijn, de kwaliteit goed is en dat het aanbod groot is.
Stockfoto-platforms hebben soms ook gratis stockfoto’s.
Stockfoto-platforms werken vaak met abonnementen of credits waarmee je de afbeeldingen kunt kopen. Ook is er meestal een kleine selectie gratis foto’s. iStock, één van de grotere aanbieders van stockfoto’s, stelt bijvoorbeeld wekelijks een wisselende selectie gratis foto’s beschikbaar, die je een beperkte periode gratis mag downloaden.
Zoek je betaalbaar beeldmateriaal? iStock is een toonaangevend platform voor royalty free content. Biedt naast prachtige digitale foto's en video's ook illustraties, muziek en geluidseffecten.
Hoe zit het met het auteursrecht?
De maker van foto’s, afbeeldingen of teksten krijgt hiervoor automatisch auteursrecht. Dit wordt ook wel copyright genoemd. Als je een foto van iemand anders wilt gebruiken voor je website heb je hier dus toestemming voor nodig van de fotograafmaker. Heb je geen toestemming, dan maak je inbreuk op het auteursrecht en kun je een boete krijgen of schadevergoeding moeten betalen.
Voorkom claims en check het auteursrecht.
Voor je website heb je dus toestemming of rechtenvrije foto’s nodig. De meeste foto’s bij stockfoto-platforms zijn rechtenvrij. Maar met alleen foto’s zonder auteursrechten ben je er nog niet. Je moet ook weten hoe je de foto mag gebruiken.
Het kan zijn dat er beperkingen zijn, bijvoorbeeld voor het gebruik van de foto’s in nieuwsbieven of dat een foto alleen redactioneel en niet commercieel mag worden gebruikt. Daarnaast mag je deze foto’s meestal niet doorverkopen. De voorwaarden kun je nalezen in de licentieovereenkomsten. Deze vind je naast de foto’s.
Zoek je betaalbaar beeldmateriaal? iStock is een toonaangevend platform voor royalty free content. Biedt naast prachtige digitale foto's en video's ook illustraties, muziek en geluidseffecten.