menu
e-boekhouden

Webhosting

Webhosting is een dienst op het internet die aan particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud. Het Engelse woord hosting wordt ook veelvuldig in het Nederlands gebruikt en is in het Nederlands een synoniem voor webhosting.

WebhostingWat is webhosting?

Webhosting alleen wil alleen zeggen dat er een stukje schijfruimte op een computer is gereserveerd waar bestanden op kunnen worden geplaatst. Deze computer staat dag en nacht in verbinding met het internet, en is dus een ideale plaats om een website op te plaatsen. Deze computer wordt ook wel server genoemd. Hij is niet bedoeld om zelf te gebruiken, er is geen beeldscherm op aangesloten maar hij is dienaar (server) voor alle computers van bezoekers van de websites.

Alle webhosting-bedrijven in Nederland bieden ook domeinregistraties aan, wat samen alle voorzieningen brengt voor het plaatsen van een website.

Websitesoftware heeft vaak webhosting bij het abonnement inbegrepen. Zoals bij JouwWeb of Phoenix. Hiermee kun je zonder voorkennis zelf een website bouwen.

Vormen van webhosting (hardwarematig)

Er zijn verschillende vormen van webhosting. De bekendste zijn shared webhosting, dedicated webhosting en webhosting door middel van co-locatie. Vroeger waren deze verschillen ook altijd hardwarematig, tegenwoordig zijn er ook servers die virtueel (softwarematig) zo worden ingesteld dat ze zich gedragen alsof ze dedicated, shared of een hybride oplossing zijn.

 1. Shared webhosting
  Met shared webhosting krijg je een klein gedeelte van de ruimte op een server. Op deze server kunnen zo wel tussen de een en de 300 websites staan. Afhankelijk van de limieten die de provider (aanbieder van webhosting) aan de server stelt. Je deelt dan samen met alle andere website-eigenaren de server. Voor kleine websites die niet meer dataverkeer gebruiken dan 30 gigabyte, is shared webhosting eigenlijk altijd wel aan te raden.
 2. Dedicated webhosting
  Wil zeggen dat de server puur en alleen voor jou wordt gebruikt. Andere gebruikers worden op een andere server gezet. Zo heb je geen last meer van andere websites die aangevallen worden, of servers die traag worden omdat andere websites veel van uw bandbreedte gebruiken. De server is nog steeds eigendom van de provider, maar wordt exclusief voor jou ingezet.
 3. Co-locatie
  Is hetzelfde als dedicated webhosting met als verschil dat de server zelf jouw eigendom is. Jij hebt deze zelf gekocht en waarschijnlijk zelf in een datacentrum geplaatst. De ruimte waarin je computer staat, het zogenaamde datacentrum, biedt alle faciliteiten zoals een droge en veilige ruimte. Deze huur je via een provider.

Webhosting is feitelijk niets anders dan schijfruimte dat verbonden is met internet.

Vormen van webhosting (softwarematig)

Alhoewel Windows op zakelijke en particuliere werkstations veruit het grootste marktaandeel heeft, heeft Linux op de servermarkt een meerderheidspositie. Linux is goedkoper, wordt minder vaak gehackt en werkt prima samen met de programmeertalen als PHP en de mySQL database. Deze programmeertaal wordt ontzettend veel gebruikt bij het ontwerpen van websites. Veel CMS systemen of andere software waarvoor gegevens moeten worden opgeslagen, gebruiken PHP en MySQL.

Van de software op de server merk  je vaak vrij weinig. Je hoeft geen kennis te hebben van Linux om een website te plaatsen op een Linux-server. De enige verschillen zijn dat Linux vaak beter overweg kan met PHP en mySQL, en dat Windows servers beter met de programmeertaal ASP en MS SQL overweg kunnen. Verder is Linux webhosting vaak stukken goedkoper. Tenzij je weet dat de website van jouw bedrijf gemaakt is in de ASP programmeertaal, kun je het beste kiezen voor Linux omdat deze een groter marktaandeel heeft en er hiervoor dus meer support en mogelijkheden zijn.

Waar op te letten bij webhosting

Voor webhosting zijn er veel aanbieders op de markt. Waarschijnlijk bieden ze allemaal wel een vergelijkbaar pakket en het maakt dan ook vaak niet uit of je bij aanbieder A of bij aanbieder B zit. Bij de top100 grootste webhosting bedrijven in Nederland zijn de pakketten redelijk vergelijkbaar met elkaar. Als je voor het eerst met een website begint of zelf je eigen website bouwt zijn er enkele zaken waar je op kunt letten.

 1. Dataverkeer
  Dataverkeer is het duurste onderdeel van webhosting. Als je een plaatje plaatst op je website, dan wordt dit bij elk bezoek aan de pagina gedownload. Het totaal van bandbreedte dat hierdoor gebruikt wordt, is je dataverkeer per maand.
  Bijvoorbeeld: je hebtt 3 pagina’s van 1 kb groot, met elk een plaatje van 10 kb. Elke bezoeker ziet gemiddeld elke pagina. Je hebt 10 bezoekers per dag.
  ((11kb x 3 pagina’s)  x 10 bezoekers) x 30 dagen = 9900 kb dataverkeer per maand.
  Met veel plaatjes, grote bestanden, of veel bezoekers kan het dataverkeer oplopen. Gemiddeld gebruikt een kleine MKB website zo tussen de 500 mb en 1,5 gb dataverkeer per maand.
 2. Schijfruimte
  Uw schijfruimte is het deel van de harde schijf dat je mag gebruiken. Meestal vrij strikt gelimiteerd om te zorgen dat je niet veel dataverkeer kunt gebruiken, en om te zorgen dat de back-up die bij veel providers dagelijks gemaakt wordt, snel gemaakt kan worden. De schijfruimte kun je vergelijken met de harde schijf van de eigen computer of mobiele telefoon.
 3. Database
  Bij webhosting is meestal ook een database beschikbaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. Niet elke website heeft er een nodig. Maar als je later gegevens wilt opslaan via het internet, bijvoorbeeld een forum, inschrijfformulier, content management systeem of andere dynamische content, dan is een database vaak nodig.
 4. Overige opties
  Voor sommige ondernemers zijn overige opties nog van belang. Zoals het aantal e-mail adressen, subdomeinen, spamfilter, een virusscanner en de snelheid van de server. Bijna elke server die in Nederland staat is snel genoeg, maar een server met 100 websites is sneller dan een die 500 websites verdragen moet. Verder zijn dagelijkse back-ups en een telefonische helpdesk aan te raden bij de aanschaf van webhosting.

Zijn bovenstaande opties vergelijkbaar? Dan kun je kiezen voor de laagste prijs, of beste reputatie. Houd de prijs zeker in de gaten! De prijzen van webhosting verschillen redelijk sterk en vergelijkbare webhosting kan zomaar bij provider B 50% duurder zijn dan bij provider A.