CMS systemen

Een eigen website zelf onderhouden. Dat kan met cms systemen. Cms staat voor content management systems, in het Nederlands ook omschrijfbaar als website beheer systemen. Alhoewel cms systemen in de eerste dagen van het internet nog ontzettend ongebruiksvriendelijk en duur in aanschaf waren, hoeft dit tegenwoordig niet meer zo te zijn. Er zijn veel verschillende cms systemen bij gekomen. Alleen al op Open Source gebied zijn er vele tientallen cms systemen bij gekomen.

Algemeen
Cms systemen kunnen ervoor zorgen dat iemand zonder enige technische voorkennis als kennis van programmeertalen als html of php, toch geheel zelf een volledige website op kan zetten. Ook voor mensen die wel veel kennis van progammeren hebben, kunnen cms systemen veel voordelen bieden. Zo kan er zonder extra software direct online worden gewerkt. Verder hebben de meeste cms systemen verschillende rechtenniveaus. Zo kan een website een eigenaar hebben die het uiterlijk en de techniek regelt, maar verschillende redacteuren, columnisten, leden die elk hun eigen onderdeel en rechten hebben. Dezen kunnen na een half uurtje oefenen met de software vaak zelf al een pagina maken. De opmaak is vaak al extern geregeld, er hoeft alleen wat tekst in te worden gestopt en zie daar, een nieuwe pagina is een feit.

Techniek
Cms systemen zijn momenteel het meeste geschreven in de programmeertaal PHP en werken veel met mySQL databases. Deze werken prima op Linux webservers. Linux webhosting wordt dan ook veel aanbevolen.

Gebruikersgemak
De hoofdreden waarom gebruik wordt gemaakt van cms systemen is over het algemeen gebruikersgemak. Wel zijn er onderling veel verschillen. Oriënteer u daarom goed bij de keuze voor het systeem!

Kosten
De kosten voor cms systemen zijn echt ontzettend divers en compleet afhankelijk van uw wensen. Over het algemeen zijn de wat oudere, bij webdesign of webhosting bedrijven in eigen huis ontwikkelde cms systemen wat duurder dan bijvoorbeeld open source cms systemen.

Open source
Open source wil zeggen dat ze vrij toegankelijk zijn. Er zijn verschillende open source cms systemen die zo via internet te downloaden zijn. Met een eigen webhosting pakket kunnen deze binnen een paar minuten worden geïnstalleerd en kan er aan de slag worden gegaan. Het vergt natuurlijk dan wel wat tijd om te kijken welke opties het pakket biedt, en hoe ermee gewerkt moet worden, maar op de eigen geïnvesteerde tijd na, zijn de kosten voor de software vrijwel nihil. Kijk voor meer informatie op Open Source Websites.nl.

 

Aanraders
Uiteraard hebben wij een aantal cms systemen doorgenomen om eens rond te kijken wat de beste systemen zijn. Onze voorkeur gaat vrij snel uit naar open source systemen. Deze zijn toch vaak iets uitgebreider, flexibeler en inzichtelijker dan de commerciële cms systemen. Open source software maakt momenteel een grote vogelvlucht en is sterk aan het verbeteren, de cms software is hierbij geen uitzondering. Onze top 5 in willekeurige volgorde: