menu

CMS-systemen

Een eigen website zelf onderhouden. Dat kan met een cms-systeem. Cms staat voor Content Management System, in het Nederlands ook omschrijfbaar als websitebeheer-systeem. Alhoewel cms-systemen in de eerste dagen van het internet nog ontzettend gebruiksonvriendelijk en duur in aanschaf waren, hoeft dit tegenwoordig niet meer zo te zijn. Er zijn veel verschillende oplossingen bijgekomen. Alleen al op open source-gebied zijn er vele tientallen cms-systemen beschikbaar.

CMS-systemen

CMS-systemen in het algemeen

Cms-systemen kunnen ervoor zorgen dat iemand zonder enige technische voorkennis als kennis van programmeertalen als html of php, toch geheel zelf een volledige eigen website op kan zetten. Ook voor mensen die wel veel kennis van programmeren hebben, kunnen cms-systemen veel voordelen bieden. Zo kan er zonder extra software direct online worden gewerkt.

Verder hebben de meeste cms-systemen verschillende rechtenniveaus. Zo kan een website een eigenaar hebben die het uiterlijk en de techniek regelt, maar verschillende redacteuren, columnisten, leden die elk hun eigen onderdeel en rechten hebben. Dezen kunnen na een half uurtje oefenen met de software vaak zelf al een pagina maken. De opmaak is meestal extern geregeld, er hoeft alleen wat tekst en afbeeldingen in te worden gestopt en zie daar, een nieuwe pagina is een feit.

Techniek & gebruikersgemak

Cms-systemen zijn momenteel het meeste geschreven in de programmeertaal php en werken veel met mySQL-databases. Toch hoeft dat niet de beste oplossing te zijn. Op het gebied van asp of Ruby zijn er soms betere oplossingen te vinden. Als gebruiker heeft de programmeertaal eigenlijk weinig invloed. Dit is vooral belangrijk voor de programmeurs. De hoofdreden waarom gebruik wordt gemaakt van cms-systemen is over het algemeen gebruikersgemak. Wel zijn er onderling veel verschillen. Oriënteer daarom goed bij de keuze voor het systeem!

Kosten

De kosten voor cms-systemen zijn echt ontzettend divers en compleet afhankelijk van uw wensen. Over het algemeen zijn de wat oudere, bij webdesign– of webhostingbedrijven in eigen huis ontwikkelde systemen wat duurder dan bijvoorbeeld open source cms-systemen.

Open source

Open source wil zeggen dat ze vrij toegankelijk zijn. Er zijn verschillende open source cms-systemen die zo via internet te downloaden zijn. Bekende namen zijn bijvoorbeeld WordPress, Joomla, Typo3 of Drupal. Met een eigen webhostingpakket kunnen deze binnen een paar minuten worden geïnstalleerd en kan er aan de slag worden gegaan. Het vergt natuurlijk dan wel wat tijd om te kijken welke opties het pakket biedt, en hoe ermee gewerkt moet worden, maar op de eigen geïnvesteerde tijd na, zijn de kosten voor de software vrijwel nihil.

Wel heeft open source het nadeel dat deze populair zijn onder hackers. Er worden regelmatig updates aangeboden die je moet installeren, waardoor het onderhoudsgevoelig kan zijn om gebruik te maken van een open source-platform.