e-boekhouden

CMS-systemen

Met een cms-systeem kun je zelf een eigen website onderhouden. Er zijn veel verschillende cms-systemen. WordPress is als cms zeer populair en ook Wix en Jimdo hebben veel gebruikers.

Wat is een cms-systeem?

Cms is de afkorting van content management systeem. Het is, in simpel Nederlands vertaald, een websitebeheer-systeem. Content management systemen zetten tekst en afbeeldingen om in websitepagina’s. Dit gaat meestal via templates (sjablonen).

Hierdoor is je pagina automatisch in de juiste huisstijl, met de juiste navigatie en worden basiszaken als de bovenbalk of afsluiting van een pagina automatisch toegevoegd. Een cms maakt je website consequent, je kunt sneller werken en hebt minder kennis nodig om een nieuwe pagina online te zetten.

Wat zijn de voordelen van een content management systeem?

CMS-systemen

De meeste websites maken gebruik van een cms. Zo draait zo’n veertig procent van alle websites op WordPress, wat waarschijnlijk het populairste cms is wereldwijd. Dit zijn zowel kleine websites als zeer grote platforms. Vanwege de structuur draaien vrijwel alle webshops op een beheersysteem.

Dat heeft verschillende voordelen. Deze kunnen per gebruiker verschillen. Zo kan het voor starters en ondernemers interessant zijn omdat een eenvoudig cms ervoor zorgt dat iedereen zelf een website kan bouwen en beheren. Omdat de pagina wordt opgebouwd via een vooraf bepaalde huisstijl en indeling is het vrij gemakkelijk om dingen in een website aan te passen. Om te werken met een cms hoef je geen kennis van programmeertalen te hebben.

Zelfs programmeurs en webdesigners werken graag met een cms

Ook voor mensen die wel kunnen programmeren kan een cms-systeem veel voordelen bieden. Zo kan er zonder extra software direct online worden gewerkt. Dankzij de templates is het gemakkelijker om delen van de website aan te passen.

Dankzij een cms kun je snel en eenvoudig aan de inhoud van je website werken.

Verder heeft een cms-systeem vaak verschillende rechtenniveaus. Zo kan een website zijn ontworpen door een internetbureau dat  het uiterlijk en de techniek regelt, maar verschillende gebruikers of leden die elk hun eigen onderdeel en rechten hebben. Deze kunnen na een half uurtje oefenen met de software vaak zelf al een pagina maken of delen bewerken. De opmaak is meestal extern geregeld. Alleen door het toevoegen van tekst en afbeeldingen is een nieuwe pagina al een feit.

Websitesoftware is meestal inclusief eigen cms. Met JouwWeb of Phoenix kun je zonder programmeerkennis zelf een website bouwen.

Achterliggende techniek

Als gebruiker heeft de programmeertaal eigenlijk weinig invloed. Dit is vooral belangrijk voor de programmeurs. De hoofdreden waarom gebruik wordt gemaakt van content management systemen is over het algemeen gebruikersgemak zodat ook mensen zonder programmeerkennis ermee kunnen werken.

Wel zijn er onderling veel verschillen en die kunnen wel van invloed zijn als je webhosting zoekt voor je cms. Zo zijn de meeste cms-systemen momenteel geschreven in de programmeertaal php in combinatie met een mySQL-database. Die werken het beste via Linux. Maar er zijn ook systemen gebouwd met asp en ruby. Daarvoor is Windows-hosting soms meer geschikt.

Goede cms-systemen voor het mkb

Als je weinig kennis hebt van programmeren maar wel zelf je website wilt maken kun je het beste kiezen voor een gemakkelijk cms-systeem. Enkele eenvoudige systemen:

JouwWeb

JouwWebJouwWeb staat bekend om goede service en gebruikersgemak. In de intuïtieve ‘drag and drop‘-interface kun je makkelijk je eigen website ontwerpen zonder programmeerkennis. JouwWeb biedt alles om snel een complete website mee te maken.

JouwWeb is een bedrijf uit Eindhoven. De hele software is dus in het Nederlands en de klantenservice is in je eigen taal. Daarnaast heeft een website meer de uitstraling zoals je die in Nederland verwacht.

Wix

WixDit is een aanbieder van software uit Israël en biedt twee opties voor haar cms. Een voor beginnende en een voor ervaren gebruikers. Als je aangeeft dat je nieuw bent helpt de Wix Artificial Intelligence je met enkele vragen. Je maakt dan een volledig gepersonaliseerde website door enkele en alleen vragen te beantwoorden. Zelfs teksten en afbeeldingen worden op maat gemaakt.

Elke zzp’er kan hiermee in één dag een complete website maken. Maar je bent wel afhankelijk van de indeling en opties die het je voorschotelt. Daarnaast is het cms op deze manier meestal niet optimaal voor zoekmachines of mobiel gebruik. Als je echt wilt scoren in Google is het meestal niet het beste cms.

Jimdo

JimdoNet als Wix werkt ook Jimdo met twee verschillende manieren om een website te bouwen. Een voor ondernemers die in weinig tijd alleen een visitekaartje willen maken voor hun eigen bedrijf, en een voor mensen die het leuk vinden om alle onderdelen van de site helemaal uit te pluizen.

Net als bij Wix is het stappenplan voor beginners ook op basis van vragen. Zo moet je aangeven in welke sector je actief bent, wat het doel is van je website en kun je  enkele stijlen en afbeeldingen kiezen voor kleur- en ontwerpschema’s. Standaard maakt de software ook alvast enkele pagina’s voor je aan. Later kun je er altijd meer aan toevoegen.

Cms-systeem voor de e-commerce

Enkele geschikte platforms waarmee je zelf een webwinkel kunt beginnen:

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet ecommerceplatform voor het mkb, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. Dankzij de appstore, template engine en API is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Meer info op shoppagina.nl

Shopify

shopifyShopify is een zeer populair pakket in Amerika dat ook in Nederland sterk groeit. Met name bij webshops die gebruik willen maken van dropshipping of bij mensen die een internationale webshop willen starten. Shopify biedt hiervoor veel koppelingen. Meer info op shopify.nl

Bekende open source-oplossingen

WordPressVoor mensen die er niet bekend mee zijn kan open source klinken als een alternatieve oplossing maar het tegendeel is waar. WordPress, een open source-oplossing, geeft aan dat ongeveer veertig procent van alle websites draaien op dit cms. Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding voor de installatie waarna je zelf verder aan de slag kunt. Vervolgens moet je zelf aan de slag met design, techniek en de veiligheid.

Andere populaire systemen zijn Drupal, Typo3 en Joomla. In de ecommerce komen Magento, OpenCart of Prestashop ook regelmatig voor. Net als WordPress is vrijwel elk open source cms-systeem gratis mogelijk al vragen ze veel onderhoud en is het maken van een template meestal vrij ingewikkeld. Daarvoor moet je een internetbureau inschakelen. Online kun je gemakkelijk prijzen opvragen van webdesigners uit jouw regio.

Andere content management systemen

Naast bovenstaande oplossingen is er online nog veel meer cms-software te vinden. Soms werken internetbureaus met een systeem dat ze zelf hebben ontwikkeld. Ook zijn er veel bedrijven die een open source-formule zelf verder zijn gaan ontwikkelen.

Sommige van deze kleinere systemen zijn vrij goed, maar het is daarbij wel altijd de vraag hoe gemakkelijk deze zijn te koppelen aan andere oplossingen. Daarnaast verschillen ze enorm in kosten. Over het algemeen zijn de wat oudere, bij webdesign– of webhostingbedrijven in eigen huis ontwikkelde systemen wat duurder dan andere content management systemen.