menu
e-boekhouden

Laadtijd website

Veel online ondernemers staan niet stil bij de laadtijd van hun website. Ze zetten het vol met informatie, video´s, afbeeldingen en links, maar snappen vaak niet hoe dit van invloed kan zijn op de laadtijd en dus op de beleving bij bezoekers of zelfs zoekmachines. Het is belangrijk te weten hoe jij de laadtijd van je website kan verbeteren.

Waarom is de laadtijd belangrijk?

Vind jij het fijn om lang te wachten bij de bakker? Nee, natuurlijk niet. En net zo min vindt je bezoeker het fijn om te moeten wachten als hij jouw zakelijke website bezoekt. Maar het zijn niet alleen je bezoekers waar je je druk om moet maken. Ook zoekmachines zijn niet zo happig op traag ladende websites.

Een goed internetbureau heeft het waarschijnlijk al geregeld maar als je zelf je website gemaakt hebt was je misschien niet mee bezig. Toch is het belangrijk: de laadtijd van je website is een van de rankingfactoren voor Google en bepaalt dus mede jouw positie en vindbaarheid in de meest gebruikte zoekmachine ter wereld!

Op zoek naar snelle websitesoftware? Met JouwWeb of het professionele (en duurdere!) Phoenix kun je makkelijk, veilig en snel zelf een website bouwen.

Laadtijd moet onder de 2 seconden

Google beveelt een pagina-laadtijd aan van onder de twee seconden. Veel websites halen dit bij lange na niet en mede daarom is het zaak om dit wel te proberen, want het betekent dat je (in ieder geval hierop) je concurrentie te slim af kan zijn.

Weten wat je laadtijd is

Allereerst is het zaak om te weten hoe snel – of traag – je website nou eigenlijk is. Dit kan met allerlei websites, maar Google Analytics biedt deze mogelijkheid ook. Je dient hiervoor wel een stukje code aan je website toe te voegen.

Websites waarmee je je laadtijd kan testen:

De laadtijd van je website analyseren

Weten wat je laadtijd is is één, het is natuurlijk ook fijn als je weet wat het precies betekent en hoe je de prestaties mogelijkerwijs zou kunnen verbeteren. In het Yahoo! Developer Network is er een tool, YSlow, die webpagina’s analyseert en manieren voordraagt die de prestaties van die pagina’s kunnen verbeteren. Ook Google heeft een soortgelijke tool. Met Page Speed Online wordt de inhoud van je webpagina geanalyseerd en worden er suggesties getoond om de pagina nog sneller te maken.

Meer tips om je laadtijd te verbeteren

Laadtijd website verbeteren? Maak 'm niet te zwaar!Onnodig uitgebreide CSS en Javascript-code kan flink wat invloed hebben op de laadtijd van je website. Ga deze code dus na om te kijken of het ook minder uitgebreid kan. Dit kan je doen door iemand die daar verstand van heeft, maar een site als CSScompressor.com kan dit wat CSS betreft ook op een snelle en simpele manier voor je doen. Wil je je Javascript-code verkleinen, dan helpt de Google Closure Compiler wellicht. Deze tool analyseert je code, verwijdert vervolgens ‘dode code’ en herschrijft en minimaliseert de code die dan is overgebleven.

Ook veel (grote) afbeeldingen op je site kunnen de pagina dermate vertragen dat dit negatieve invloed heeft op de beleving van je bezoekers of van de zoekmachine. Je doet er dan ook goed aan om al je gehoste afbeeldingen te verkleinen. Dit kan vaak heel goed zonder aan kwaliteit te hoeven inboeten. Natuurlijk kun je programma’s Photoshop gebruiken, maar ook voor deze laadtijd-verbetering zijn er allerhande gratis online tools beschikbaar.

Websites waarmee je afbeeldingen kan verkleinen: