Laadtijd website
Veel online ondernemers staan niet stil bij de laadtijd van de website. Ze zetten het vol met informatie, video´s, afbeeldingen en links en zien niet dat dit van invloed is op de snelheid van de website. Die sitesnelheid is belangrijk voor bezoekers en zoekmachines als Google. Je kunt de laadtijd zelf verbeteren.
Waarom is de laadtijd belangrijk?
Vind jij het fijn om lang te wachten bij de bakker? Nee, natuurlijk niet. En net zo min vindt je bezoeker het fijn om te moeten wachten als jouw zakelijke website bezoekt. Maar het zijn niet alleen je bezoekers waar je je druk om moet maken. Ook Google en andere zoekmachines zijn niet zo happig op een trage website.
Bezoekers en zoekmachines houden niet van een trage website.
Een goed internetbureau heeft het waarschijnlijk al geregeld maar als je zelf je website gemaakt hebt was je misschien niet mee bezig. Toch is het belangrijk: de laadtijd van je website is een van de ranking-factoren voor Google en bepaalt dus mede jouw positie en vindbaarheid in de meest gebruikte zoekmachine.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Gemiddelde laadtijd moet onder de 2 seconden
Google beveelt een pagina-laadtijd aan van onder de twee seconden. Veel websites zijn na vijf seconden nog niet geladen en halen het dus bij lange na niet. Toch is het belangrijk om dit wel te proberen, want het betekent dat je (in ieder geval hierop) je concurrentie te slim af kan zijn. Op een desktop is het geduld soms iets langer maar mobiel vaak zelfs nog korter dan dat.
De snelheid van jouw website meten
Allereerst is het zaak om te weten hoe snel – of traag – jouw website nou eigenlijk is. Google Analytics en Google Search Console geven hier informatie over. Hier kun je ook gelijk de laadtijd bekijken over een langere periode.
Als je actief de snelheid van je website verbeteren wilt kun je beter een andere online tool gebruiken, omdat je dan direct wilt weten of alle aanpassingen echt zorgen voor een snellere site. Test de laadtijd van je website bijvoorbeeld eens via Pagespeed Insights van Google, GTMetrix.com of Pingdom.com.
Met online kun je gemakkelijk de laadtijd van je website testen.
De laadtijd van je website analyseren
Het is goed om de laadsnelheid van je site te weten, maar natuurlijk ook om te weten hoe je de prestaties kan verbeteren. Vaak hebben kleine aanpassingen al veel invloed op de laadtijd. Zo kun je gaan kijken naar de snelheid van de hosting, of de manier waarop alle code geschreven is als je een trage website hebt. Maar meestal is de invloed daarvan erg klein.
Het Yahoo! Developer Network heeft een test, YSlow, die pagina’s analyseert en manieren voordraagt die de prestaties van die pagina’s verbeteren. Ook Google heeft een soortgelijke test. Pagespeed Insights analyseert de inhoud van je webpagina. Je krijgt een score voor de laadtijd en suggesties om de pagina sneller te maken.
Mediabestanden optimaliseren en caching toevoegen
Vaak kun je met wat simpele aanpassingen al snel veel winst pakken. Gebruik je bijvoorbeeld veel afbeeldingen of video’s? Deze kunnen je website enorm vertragen. Hoe leuk mooi beeldmateriaal ook is, het laden van grote afbeeldingen op je site heeft een negatieve invloed op de beleving van je bezoekers of van de zoekmachine. Vaak kun je dit oplossen door afbeeldingen te verkleinen.
Dit kan vaak heel goed zonder kwaliteitsverlies. Natuurlijk kun je programma’s Photoshop gebruiken, maar ook voor deze laadtijd-verbetering zijn er online gratis tools beschikbaar. Een eerste tip is daarom om te testen of je mediabestanden de juiste resolutie en formaten hebben. Als je wil weten hoeveel winst hierop te behalen is, kun je eens een afbeelding invoeren in online tools als TinyPNG.com of JPEGmini.com.
Afbeeldingen en video’s hebben veel invloed op de snelheid van je website.
Ook kun je soms code van je website later inladen. Staat er bijvoorbeeld onderaan elke pagina deelbuttons voor social media? Dan kun je eerst je eigen content inladen en pas wanneer dat is gelukt de deelbuttons toevoegen. Dit heet lazyloading en hierdoor kan je bezoeker vast beginnen met het lezen van de pagina. Ook kan caching, wat betekent dat je website in tijdelijk geheugen wordt opgeslagen, veel snelheid bieden. Zo zijn er meer tips waarmee je website er hetzelfde uit blijft zien maar wel sneller laadt.
Meer tips om de snelheid te verbeteren
Als je een optimale laadtijd voor je website wilt moet je het optimaliseren overal doorvoeren. Dan moet je uiteindelijk toch ook met de website-code zelf aan de slag. Onnodig uitgebreide CSS en Javascript-code kan flink wat invloed hebben op de laadtijd van je website. Ga deze code dus na om te kijken of het ook minder uitgebreid kan.
Dit kan je laten doen door iemand die daar verstand van heeft, maar een site als CSScompressor.com kan dit wat CSS betreft ook op een snelle en simpele manier voor je doen. Wil je je Javascript-code verkleinen, dan helpt de Google Closure Compiler wellicht. Deze tool analyseert je code, verwijdert vervolgens ‘dode code’ en herschrijft en minimaliseert de code die dan is overgebleven.