WordPress-website maken
Wanneer je een website wilt (laten) maken, is de kans groot dat je uitkomt bij WordPress, het meest gebruikte cms-systeem. WordPress is zelf gratis en heeft een groot aantal templates en plugins. Dankzij de eigen appstore kun je een WordPress-website eenvoudig uitbreiden met eindeloos veel functionaliteiten.
Wat is WordPress?
WordPress is het meest populaire content management systeem ter wereld. Hiermee kun je een website maken zonder dat je code hoeft te schrijven om een pagina te maken of veranderen. Je kunt jouw website maken met WordPress door in een beveiligde omgeving te werken met een simpele tekstverwerker. Hier kun je eenvoudig teksten schrijven, afbeeldingen uploaden of de navigatie aanpassen.
Naar eigen zeggen maakt zo’n veertig procent van alle websites er gebruik van. Zowel kleine hobbysites als professionele internetbureaus werken soms met WordPress. Ook grote populaire sites werken met dit cms. Voor alle functies die de software zelf niet biedt is er een enorm aanbod van plugins en thema’s.
Veertig procent van alle websites werkt met WordPress.
WordPress installeren op een eigen domeinnaam
Als je het eenmaal hebt geïnstalleerd kun je met WordPress gemakkelijk zelf een website bouwen en beheren. Maar de eerste stappen van het maken van een WordPress-site, zoals WordPress installeren of het instellen van het juiste thema, kunnen even lastig zijn.
Voordat je WordPress kunt installeren heb je eerst een domeinnaam en webhosting nodig. Elk pakket met php en mySQL voldoet en als je al een domeinnaam en hosting hebt kun je dus beginnen bij je eigen hosting provider. Al loont het om op zoek te gaan naar goede WordPress-hosting.
Zelf aan de slag met een WordPress-installatie? Hostingbedrijf Vimexx biedt een handige WordPress-handleiding om stap voor stap zelf de website te bouwen.
Naast de gewenste domeinnaam en hosting kun je hier meestal ook een SSL-certificaat afnemen. Een SSL-certificaat is een bewijs dat je de privacygevoelige informatie, zoals gegevens die mensen doorgeven via een contactformulier, is versleuteld via een beveiligde verbinding.
Met een thema de vormgeving bepalen
De vormgeving van jouw eigen WordPress-website bepaal je met een thema. WordPress themes zijn een soort sjablonen, die ervoor zorgen dat pagina’s netjes een header, footer en navigatie meekrijgen.
WordPress levert een standaard thema, maar je kunt ook andere thema’s installeren. Ook kun je zelf een eigen thema maken, maar het ontwikkelen van een complete lay-out voor WordPress is best lastig. Online kun je voldoende thema’s vinden waarmee je een professionele eigen website kan maken.
Een WordPress-thema kiezen
Met WordPress kun je eenvoudig een extra thema installeren en hiermee jouw website helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Er zijn duizenden gratis thema’s maar je kunt ook kiezen voor een betaald premium thema of een eigen ontwerp. Zonder programmeerkennis kun je het maken ervan beter overlaten aan een webdesigner.
Gratis klinkt goedkoop, toch zitten er tussen de gratis WordPress-thema’s meestal prima oplossingen om een simpele website mee te maken. Vaak zijn deze thema’s goed doorontwikkeld en volledig SEO-proof. Toch kiezen veel ondernemers ervoor om een professioneel premium WordPress-thema toe te voegen.
Er zijn duizenden gratis thema’s, toch kiezen ondernemers vaak voor een premium WordPress-thema.
Soms ziet deze er net wat professioneler uit bieden deze ook een makkelijkere manier om het thema aan te passen. Dit doe je door naar ’thema’s beheren’ te gaan en op ‘instellingen’ te klikken. Wie een op maat gemaakt template wil, kan hiervoor een webdesigner inschakelen.
Teksten schrijven en de content vormgeven
Als je WordPress op eigen hosting hebt geïnstalleerd en een thema hebt toegevoegd kun je daarna met de inhoud van website beginnen. Als je in het CMS-systeem bent ingelogd in het WordPress-dashboard kun je via editors, dit zijn een soort tekstverwerkers, de pagina’s bewerken.
Met de tekstverwerker kun je teksten plaatsen en hier gemakkelijk afbeeldingen aan toevoegen. Boven de editor staat een knop om media toe te voegen en hiermee kun je snel een afbeelding uploaden. In de tekst kun je deze vervolgens links of rechts uitlijnen en een onderschrift of alt-tag meegeven.
In WordPress kun je heel makkelijk een afbeelding toevoegen aan je pagina. Inclusief onderschrift of alt-tag.
Voor de opmaak van de tekst kun je deze headers weergeven en quotes of lijstjes invoegen. De styling daarvan wordt bij WordPress door het thema bepaald. Wanneer je in WordPress naar ‘weergave’ gaat, kun je het design en de indeling naar je eigen voorkeuren vormgeven. Hier vind je ook de algemene instellingen van je website.
Het verschil tussen pagina’s en berichten
Binnen WordPress heb je grofweg twee type webpagina’s maken: vaste pagina’s en blogberichten. Met de vaste pagina’s maak je ’tijdloze pagina’s’ zoals je contactpagina, over ons-pagina en dienstenpagina. Dit doe je door op ‘nieuwe pagina’ te klikken en bij titel de gewenste beschrijving in te vullen.
Hetzelfde principe kun je onder het kopje ‘berichten’ herhalen voor de blogberichten op je site. Veel websites gebruiken deze voor een blog. Hierbij toont WordPress de datum en deze staan vaak op volgorde van publicatiedatum. Standaard toont WordPress deze op je homepage, de eerste pagina die bezoekers zien als ze je website openen. Via de algemene instellingen kun je een andere homepage instellen.
Het is natuurlijk niet voor niets dat WordPress dit standaard toont: veel ondernemers zetten een blog in omdat het de nodige SEO-kansen biedt. Naast dat het goed werkt om regelmatig nieuwe blogs te plaatsen, kun je hiermee ook linkjes vergaren of je website actueel houden. En hoe vaker er naar jouw site wordt verwezen, hoe groter de kans is op een goede positie in de zoekmachines.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Een menu-item aanmaken in WordPress
Als je een pagina hebt aangemaakt moet je deze daarna nog toevoegen aan het menu. In het WordPress-dashboard is er voor het menu een aparte link. Als je een nieuw menu hebt aangemaakt moet je deze eerst een plek geven op het thema voordat deze zichtbaar is.
Je kunt werken met één duidelijk menu maar als je website groeit kun je ook meerdere menu’s aanmaken. Zo kun je in je footer contactgegevens of andere vaste zaken kwijt en in je hoofdmenu je diensten of bedrijfsinformatie.
Een plugin of widget toevoegen aan de website
Met een thema, pagina’s en menu heb je de basis van een complete website. Is dit voor jou niet genoeg? Met behulp van WordPress-plugins en -widgets kun je extra functies toevoegen en richt je de website verder in. Via het dashboard kom je rechtstreeks terecht bij ‘plugins’. Er zijn duizenden WordPress-plugins, zowel gratis als betaalde, waarmee je de site extra functionaliteiten geeft.
Mis je nog functies in jouw website? Via je dashboard kun je hiervoor een plugin installeren.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een contactformulier-, antispam-, SEO-, forum-, social media-, nieuwsbrief- of een Google Analytics-plugin. Er is zelfs een plugin om te controleren of je niet te veel plugins op je site hebt draaien. Hoewel er geen limiet zit aan het aantal WordPress-plugins dat je kunt installeren, is het niet handig om maar van alles te downloaden aangezien de site hier een stuk trager van kan worden en het continu bijwerken van al deze plugins vrij complex kan worden.
Zoek je gebruiksvriendelijke software om snel zelf een website mee te maken? Probeer Jimdo of het Nederlandse JouwWeb eens uit. Honderdduizenden mkb'ers gingen je voor.
Online verkopen dankzij de WooCommerce-plugin
Wil je (een deel van) jouw diensten of producten online verkopen, dan kun je met de plugin WooCommerce met je WordPress-site een webshop beginnen. In beginsel is dit gratis, maar zodra de webshop begint te groeien komt er een punt waarop betaalde extensies noodzakelijk zijn. Dit hoeft niet per se veel te kosten, tenzij je veel extensies of maatwerk nodig hebt.
Daarnaast heb je widgets, die je bereikt via ‘weergave’, waarmee je elementen die op meerdere pagina’s terugkomen kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een archief-widget aan de sidebar of de meest recente berichten-widget, zodat bezoekers de laatste berichten het eerst krijgen te zien.
De website laten scoren in zoekmachines
In de basis is WordPress zeer geschikt voor zoekmachines. Maar daarmee ben je er nog niet. Ook zaken als de url’s, de headers en het onderling doorlinken van pagina’s hebben invloed op hoe zoekmachines de website beoordelen. Dit regel je allemaal zelf als je menu-items maakt of de content toevoegt.
Je eigen content is het belangrijkste voor de vindbaarheid. Je kunt dit zelf optimaliseren met behulp van enkele plugins. De Yoast-plugin helpt je bijvoorbeeld om je teksten en afbeeldingen SEO-vriendelijk te maken. Deze plugin checkt diverse SEO-factoren en geeft direct binnen WordPress onderaan de pagina aan welke zaken je kunt verbeteren.
De betrouwbaarheid en laadtijd van je website
Naast je content, navigatie en keuze voor WordPress kunnen ook andere zaken van grote invloed zijn. Zo rangschikt Google ook websites op basis van betrouwbaarheid. Een website waar door andere sites vaker naar wordt verwezen heeft volgens Google meer autoriteit. Dat maakt de content volgens Google soms betrouwbaarder en bij sommige zoektermen is dat een belangrijke rankingfactor.
Of andere sites naar je verwijzen of hoe snel een pagina laadt speelt mee in de zoekresultaten van Google.
Ook de snelheid van je website speelt een rol. Door alle mogelijkheden die de software biedt zijn WordPress-websites soms niet de snelste. Ook kunnen plugins soms een website trager maker. Als jij met een plugin content van andere sites toevoegt, zoals je laatste Facebook of Instagram-berichten, kan dat ook een negatieve invloed hebben op de laadtijd van je website.
Zoekmachine-optimalisatie van je website uitbesteden
Net als het maken van de WordPress website kun je de zoekmachineoptimalisatie zowel zelf doen als uitbesteden. Er zijn diverse online marketing-bureaus die kunnen helpen bij het vergroten van jouw autoriteit, maar hier kan wel een aardig prijskaartje aan hangen. Je kunt ook kiezen voor een tussenoplossing, waarbij je bijvoorbeeld de blogartikelen (grotendeels) zelf schrijft en de techniek overlaat aan een gespecialiseerde partij.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over WordPress zijn:
Wat is WordPress?
WordPress is een content management systeem. Dat betekent dat je een website met WordPress kunt maken of beheren zonder dat je programmeerkennis nodig hebt. Veel zzp’ers maken hun eigen website zelf met behulp van deze software.
Waarom is WordPress zo populair?
Volgens WordPress zelf is ongeveer veertig procent van het internet gebouwd op deze software. Om te beginnen is de software open source en gratis te downloaden. Het is dus een goedkope manier om zelf een website mee te bouwen.
Daarnaast is WordPress erg sterk doorontwikkeld. Het kan bijna alles en voor de functies die het mist zijn er veel plugins en thema’s gemaakt. Zo kun je dankzij de WooCommerce-plugin er ook heel gemakkelijk een webwinkel mee beginnen!
Is WordPress echt het beste systeem voor zzp'ers?
WordPress is internationaal zeer populair maar niet altijd de beste keuze om je website mee te maken. Andere websitesoftware die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Wix, Jimdo of JouwWeb.
Deze laatste software is erg eenvoudig te gebruiken en is in Nederland gemaakt. Hierdoor sluit deze soms net wat beter aan bij de wensen van Nederlandse zzp’ers.
Wat kost een WordPress-website?
De software van WordPress is gratis en het platform biedt ook gratis hosting via een subdomein. In theorie kost het je dus niets, maar voor ondernemers raden we die constructie af. Meestal is een eigen domeinnaam en webhosting beter. De kosten daarvan zijn meestal een paar tientjes per jaar.
Daarnaast kun je kiezen voor een gratis thema, maar je kunt ook een premium thema kopen voor je website. Deze kosten gemiddeld tussen de 50 en 500 euro. Hiermee krijg je meer een eigen design. Je kunt ook een thema laten ontwerpen in je eigen huisstijl. De kosten daarvan liggen zo rond de duizend euro.
Is WordPress voldoende veilig?
WordPress zelf is veilige software en bij problemen gaat het meestal om menselijke fouten. Denk aan het gebruik van een te simpel wachtwoord of te lang wachten met het installeren van veiligheidsupdates.
Als je automatische updates hebt geactiveerd en een unieke gebruikersnaam en wachtwoord hebt gekozen dan is het systeem in principe veilig.
Maar let op: dat geldt niet voor alle WordPress-thema’s en -plugins. Pas op met aanpassingen in de code zelf en als je externe plugins of thema’s gebruikt is het belangrijk om bij te houden of de ontwikkelaars deze actief bijwerken. Maak je er geen gebruik meer van? Verwijder deze dan uit je website.