e-boekhouden

Partner werkt mee

Werkt je partner mee in het bedrijf? Een meewerkende partner van een ondernemer heeft veel invloed op de belasting. Je kunt dit op meerdere manieren regelen en het is verstandig om uit te zoeken welke manier het voordeligst is. Een overzicht van mogelijkheden.

Werkt je partner mee in je bedrijf?

Partner werkt meeOp papier staan ondernemers met een eenmanszaak er alleen voor maar in de praktijk is er vaak een partner die meehelpt. De manier waarop dit gebeurt kan enorm verschillen. Als de meewerkende partner zelf ook een baan heeft blijft het soms beperkt tot ongevraagd advies tijdens het avondeten, maar soms is de situatie vrijwel gelijkwaardig.

Een meewerkende partner heeft invloed op jouw inkomstenbelasting.

De manier waarop een partner meehelpt heeft veel invloed op de aangifte van de inkomstenbelasting. Enkele mogelijkheden op een rij.

Meewerkaftrek: als je partner onbetaald meewerkt

Wanneer je meewerkende partner niet betaald krijgt voor het werk is er de meewerkaftrek. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek. Je moet dus het urencriterium kunnen bewijzen, bijvoorbeeld via een urenregistratie. Ook is het afhankelijk van het salaris en het aantal meegewerkte uren (zie tabel). Een percentage mag van de winst worden afgehaald en hierover wordt geen inkomstenbelasting geheven.

meewerkaftrek bij hulp van je partner
meewerkaftrek in 2020

Rekenvoorbeeld van de meewerkaftrek over 2020: stel je verdient €100.000 en je partner werkt 900 uur per jaar mee, dan mag je 2% in mindering brengen van €100.000.

Benieuwd naar de meerwaarde van een besloten vennootschap vergeleken met een vof? Ga hierover in gesprek met een boekhouder uit je eigen regio.

Meewerkende partner krijgt een arbeidsbeloning

Wanneer de partner een vergoeding ontvangt van minimaal 5.000 euro voor de meegewerkte uren, mag dit bedrag worden afgetrokken van de winst (ook wel de Meewerkbeloning). De beloning moet wel reëel zijn, ook hier is het weer verstandig om een urenadministratie bij te houden. De partner moet over de beloning uiteraard inkomstenbelasting en premie volksverzekering betalen. Is de beloning lager dan 5.000 euro dan geldt de meewerkaftrek.

Arbeidsovereenkomst voor je partner

partner in dienst nemenJe kunt ook je partner in dienst nemen via een arbeidsovereenkomst. De partner moet werken onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als de andere werknemers en ontvangt hiervoor salaris.

Van eenmanszaak naar man-vrouwfirma

In Nederland is vooral de eenmanszaak populair, maar wanneer beide partners voldoen aan de eisen die de belastingdienst stelt aan ondernemers is een man-vrouwfirma soms fiscaal voordeliger. Hierbij hebben beide partners ieder recht op ondernemersaftrek die geldt voor ondernemers (zelfstandigenaftrek, mkb winstvrijstelling) waarmee de belastingdruk afneemt.

Uiteraard heeft de stap van eenmanszaak naar vof niet alleen gevolgen voor de belastingdienst, maar ook op aansprakelijkheid, eigendom en beslissingsbevoegdheid. Het is daarom raadzaam om deze stap met een adviseur te bespreken.

De keuze kan ieder jaar worden aangepast.