e-boekhouden

Boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftware kan veel tijd besparen. Uitleg over welke software het beste is als je het boekhouden zelf doet en voor- en nadelen om op te letten als je meer wilt halen uit je boekhouding.

Inhoud:

Wat doet boekhoudsoftware precies?

Boekhoudsoftware is een programma waarmee je gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van je bedrijf bij kunt houden. Er zijn veel verschillen maar allemaal regelen ze de administratie en helpen ze je bij een winst- en verliesrekening. Hiermee kun je zelf factureren, boekhouden of de btw-aangifte doen vanuit deze software.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Daarnaast kun je met een boekhoudprogramma soms ook een jaarrekening en balans maken zodat je ook de aangifte van de inkomstenbelasting gemakkelijk kunt invullen. De belastingdienst verplicht het niet, maar de financiële administratie is al snel tijdrovend. Door delen te automatiseren bespaar je veel tijd en tikfouten in de boekhouding.

Boekhoudsoftware bespaart tijd en zorgt voor minder fouten in de boekhouding.

Als boekhouden niet je specialiteit is kun je fiscale berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen via een boekhoudprogramma. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelf maken van facturen. De meeste zzp’ers of ondernemers uit het mkb verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met boekhoudsoftware

boekhouding doen via softwareOndernemers kunnen meestal prima zelf facturen maken en rekeningen invoeren in een boekhoudprogramma. Niet alleen bespaar je zo onnodige kosten van de boekhouder, je bent zelf meestal ook beter op de hoogte van de inkomsten en uitgaven.

Jij weet wat er op een factuur moet staan. Daarnaast houd je zo beter het overzicht. Wel kun je de boekhouding even door een boekhouder laten controleren voor je een overzicht ervan naar de belastingdienst stuurt.

Zelfs als je een boekhouder inschakelt is zelf factureren via boekhoudsoftware aan te raden.

Voor- en nadelen van boekhouden in Excel

boekhouden in excelJe mag zelf bepalen hoe je de boekhouding bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden in Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles. Het nadeel van deze software is dat je niet alleen het invoeren zelf moet doen maar ook het maken van de berekeningen zelf. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud is bij elkaar een complex werkje.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat ze al bekend zijn met deze software. Wat ze zich niet realiseren is dat boekhouden in Excel erg foutgevoelig is. Als je er geen specialist in bent loop je al snel de kans dat de boekhouding niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. Als je even zoekt naar boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven ontdek je dat het tegenwoordig niet meer duur of ingewikkeld zijn.

Beste boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven

Online boekhoudsoftware is er in alle soorten en maten. Voor elk soort bedrijf uit het mkb is er bijna wel een aanbieder met een boekhoudpakket dat bijna op maat mogelijk is. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat het beste boekhoudprogramma is.

Bekende pakketten zijn bijvoorbeeld Exact Online, Twinfield of e-Boekhouden.nl. Deze spelers zijn momenteel marktleider in het mkb. Dat is niet voor niets, maar als jij geen werknemers hebt zijn zijn de eerste twee pakketten waarschijnlijk wel wat aan de dure kant. Voor de administratie van een zzp’er is een kleiner en goedkoper boekhoudpakket meestal ook voldoende.

Bekende boekhodsoftware is bijvoorbeeld Exact Online, Twinfield of e-Boekhouden.nl.

Betaalbare software voor zzp’ers

Vergelijken op basis van de kosten is dus één manier en er zijn ook tegen lage tarieven nog voldoende pakketten over. Boekhoudsoftware als e-Boekhouden, Moneybird of Moneymonk kosten niet meer dan een of enkele tientjes per maand. De software van e-Boekhouden kun je zelfs onbeperkt gratis proberen tot een jaar na inschrijving bij de KvK.

Boekhoudsoftware kan helpen bij de financiële administratie. De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Online boekhoudsoftwareAls je gaat boekhouden en op zoek bent naar software raden wij een online boekhoudpakket aan. De ontwikkelingen op het gebied van internetboekhouden is zeer snel gegaan en er zijn inmiddels tientallen spelers die een eenvoudig boekhoudprogramma aanbieden waar ondernemers zelf ook prima mee aan de slag kunnen.

Voordelen boekhoudsoftware

  1. Dagelijkse backups (nooit meer iets kwijt)
  2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
  3. Meestal prima betaalbaar
  4. Overal inzicht. Thuis, kantoor, vakantie
  5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken
  6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa

Nadelen

Nadelen boekhoudsoftwareIn theorie is online software, en dus ook online boekhoudsoftware, te hacken. In de praktijk blijkt dat software die je lokaal installeert veel gevaarlijker is door het gemis aan updates of doordat je eigen computer onveilig blijkt. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware.

Een ander nadeel is dat er aan alle online boekhoudprogramma’s een abonnement vastzit waardoor je er elke maand een vast bedrag voor moet betalen. Maar omdat goede boekhoudsoftware je vaak veel tijd bespaart bij het factureren, bijhouden van debiteuren en organiseren van overzichten, verdien je dit geld snel weer terug. Daarnaast wordt het invoeren van belastingaangiftes dankzij een goed boekhoudprogramma meestal een fluitje van een cent!

Meer halen uit de boekhouding?

UBL-facturen makenBetaalbare boekhoudsoftware waarmee jij gemakkelijk facturen kunt maken en btw-aangifte kunt doen. Dat klinkt als genoeg, maar bedenk wel dat er soms nog wel meer mogelijk is met online boekhouden. Zeker als je bedrijf groeit, en dus ook de tijd die je aan het boekhouden besteedt, kan het raadzaam zijn om te zien of je delen kunt automatiseren.

Een simpel voorbeeld is dat software die ubl-bestanden ondersteunt deze automatisch voor je kan inboeken. Zo hoef je niet meer elke maand in te loggen bij je telefoon-, internet-, of hostingaanbieder maar haalt de boekhoudsoftware automatisch deze facturen op en boekt deze in de administratie. Uiteraard moet je deze daar zelf nog goedkeuren maar het kan je veel tijd besparen bij het continu verzamelen van al deze vaste maandelijkse facturen.

Het automatisch inboeken is nog maar één voorbeeld, maar voor bedrijven die snel groeien zijn andere aanvullende functies op het gebied van de salarisadministratie, de debiteurenadministratie of het actief bijhouden van overzichten als de balans en jaarrekening soms ook erg interessant. Je kunt hier soms ook losse pakketten voor aanschaffen of dit uitbesteden, maar daar staan dan ook weer extra kosten tegenover. Als je alles in één goed systeem verzamelt en beheert bespaar je niet alleen tijd maar krijg je ook veel beter inzicht in de geldstromen van je bedrijf.

Check ook even bij je boekhouder

De meeste boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook speciale functies voor boekhouders. Hierdoor is het zeer geschikt voor ondernemers die zelf wel inzicht willen houden in hun cijfers en wel zelf willen boekhouden, maar die de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder. Heb je iemand ingeschakeld die jou helpt bij de administratie? Informeer dan ook even of die persoon bekend is met de software van jouw keuze.

Boekhoudsoftware - de laatste berichten: