menu

Boekhoudsoftware

De boekhouding is bij het starten van een eigen bedrijf vaak de grootste ergernis, goede online boekhoudsoftware voor zzp- en mkb-ondernemers kan hier wat aan doen. Maar welke boekhoudsoftware is nu het beste, welke voor- en nadelen moet je op letten en welke is het meest geschikt als je de boekhouding zelf wilt doen?

Online boekhoudsoftware
De financiële administratie is het tijdrovendste en daarnaast ook nog eens het meest risicovolle onderdeel bij een startende onderneming. Fouten in de boekhouding kunnen een bedrijf compleet om zeep helpen. Als het niet je specialiteit is kun je de grootste berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder.

Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelfstandig maken van facturen. De meeste ondernemingen verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met boekhoudsoftware

Een groot deel van de boekhouding kun je (beter) zelf organiseren. Het invoeren van je facturen van uitgaves in een spreadsheetprogramma of andere boekhoudsoftware. Je houdt overzicht en kunt het altijd een boekhouder laten controleren voor je het naar de Belastingdienst stuurt.

Je kunt bijvoorbeeld boekhouden via Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles. Het nadeel is dat je alles zelf moet doen. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat ze hier al bekend mee zijn. Wat ze zich niet realiseren is dat Excel erg foutgevoelig is. Als je geen boekhoudspecialist bent loop je al snel de kans dat de boekhouding niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. 

Online boekhoudsoftware

Als je gaat boekhouden via externe software en hier specifiek boekhoudsoftware voor gaat aanschaffen raden wij je aan om de boekhouding online te doen. De ontwikkelingen op het gebied van internetboekhouden is zeer snel gegaan en er zijn inmiddels tientallen bedrijven die een eenvoudig boekhoudprogramma kunnen aanbieden waar ondernemers zelf ook prima mee aan de slag kunnen.

Voordelen

  1. Dagelijkse backups (nooit meer iets kwijt)
  2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
  3. Meestal prima betaalbaar
  4. Overal inzicht. Thuis, kantoor, vakantie
  5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken
  6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa

Nadelen:

In theorie is online software, en dus ook de software van jouw boekhouding, te hacken. In de praktijk blijkt dat software dat je lokaal installeert veel gevaarlijker door het gemis aan updates of doordat je eigen computer onveilig blijkt. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware.

Een ander nadeel is dat er meestal een abonnement aan vastzit waardoor je er elke maand een vast bedrag voor moet betalen. Maar omdat goede boekhoudsoftware je vaak veel tijd bespaart bij het maken van facturen, bijhouden van debiteuren en organiseren van overzichten, zul je zien dat je dit geld snel weer terugverdient. Daarnaast wordt het invoeren van belastingaangiftes dankzij boekhoudsoftware meestal een fluitje van een cent!

Boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven

Online boekhoudsoftware is er in alle soorten en maten. Voor elk soort ondernemer is er bijna wel een aanbieder met een software pakket dat bijna op maat mogelijk is. Wij hebben hieruit een selectie samengesteld waarvan wij denken dat ze online boekhoudsoftware aanbieden die goed aansluiten op vooral eenmanszaken die zelf cijfers willen invoeren en bereid zijn één tot enkele tientjes in de maand te betalen voor de boekhoudsoftware.

Aanbieders van boekhoudsoftware:

Check ook even bij je boekhouder

De meeste software biedt naast toegang voor de ondernemer ook speciale functies voor boekhouders. Hierdoor is het zeer geschikt voor ondernemers die zelf wel inzicht willen houden in hun cijfers en wel zelf facturen willen maken of betalen, maar die de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder. Heb je een boekhouder ingeschakeld die jou helpt bij de administratie? Informeer dan ook even of hij bekend is met de software van jouw keuze.