menu
e-boekhouden

Boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware kan veel tijd besparen. Uitleg over welke software geschikt als je de boekhouding zelf wilt doen en voor- en nadelen om op te letten. Daarnaast uitleg voor, als je naast de verplichte basis voor de belastingdienst, meer wilt halen uit je boekhouding.

Online boekhoudsoftware
De financiële administratie is het tijdrovendste en daarnaast ook nog eens het meest risicovolle onderdeel bij een startende onderneming. Fouten in de boekhouding kunnen een bedrijf compleet om zeep helpen. Als het niet je specialiteit is kun je de grootste berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder.

Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen via een boekhoudprogramma. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelfstandig maken van facturen. De meeste zzp’ers of ondernemers uit het mkb verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met boekhoudsoftware

Facturen maken en rekeningen invoeren in een spreadsheetprogramma of andere boekhoudsoftware kunnen ondernemers meestal prima zelf. Niet alleen bespaar je zo onnodige kosten van de boekhouder, je bent zelf meestal ook beter op de hoogte van de inkomsten en uitgaven. Jij weet wat er op een factuur moet staan. Daarnaast houd je zo beter het overzicht. Wel kun je de boekhouding even door een boekhouder laten controleren voor je het naar de Belastingdienst stuurt.

Je mag zelf bepalen hoe je de boekhouding bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden via Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles. Het nadeel is dat je alles zelf moet doen. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat ze hier al bekend mee zijn. Wat ze zich niet realiseren is dat Excel erg foutgevoelig is. Als je geen boekhoudspecialist bent loop je al snel de kans dat de boekhouding niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. Als je even zoekt naar boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven zul je zien dat deze tegenwoordig niet meer duur of ingewikkeld hoeven te zijn.

Boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven

Online boekhoudsoftware is er in alle soorten en maten. Voor elk soort ondernemer is er bijna wel een aanbieder met een software pakket dat bijna op maat mogelijk is. Wij hebben hieruit een selectie samengesteld waarvan wij denken dat ze online boekhoudsoftware aanbieden die goed aansluiten op vooral eenmanszaken die zelf cijfers willen invoeren en bereid zijn één tot enkele tientjes in de maand te betalen voor de boekhoudsoftware.

Aanbieders van boekhoudsoftware:

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (917)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

Online boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftwareAls je gaat boekhouden via externe software en hier specifiek boekhoudsoftware voor gaat aanschaffen raden wij je aan om de boekhouding online te doen. De ontwikkelingen op het gebied van internetboekhouden is zeer snel gegaan en er zijn inmiddels tientallen aanbieders met eenvoudig boekhoudprogramma waar ondernemers zelf ook prima mee aan de slag kunnen.

Voordelen

 1. Dagelijkse backups (nooit meer iets kwijt)
 2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
 3. Meestal prima betaalbaar
 4. Overal inzicht. Thuis, kantoor, vakantie
 5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken
 6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa

Nadelen:

In theorie is online software, en dus ook online boekhoudsoftware, te hacken. In de praktijk blijkt dat software dat je lokaal installeert veel gevaarlijker door het gemis aan updates of doordat je eigen computer onveilig blijkt. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware.

Een ander nadeel is dat er meestal een abonnement aan vastzit waardoor je er elke maand een vast bedrag voor moet betalen. Maar omdat goede boekhoudsoftware je vaak veel tijd bespaart bij het maken van facturen, bijhouden van debiteuren en organiseren van overzichten, zul je zien dat je dit geld snel weer terugverdient. Daarnaast wordt het invoeren van belastingaangiftes dankzij boekhoudsoftware meestal een fluitje van een cent!

Meer halen uit de boekhouding?

Wil je boekhoudsoftware die niet te duur is, waarmee jij gemakkelijk facturen kunt maken en btw-aangiftes makkelijk zijn? Kijk dan niet verder en kies er hierboven eentje uit. Maar bedenk wel dat er soms nog wel meer mogelijk is. Zeker als je bedrijf groeit, en dus ook het aantal inkomende en uitgaande facturen stijgt, kan het raadzaam zijn om te zien of je zaken kunt automatiseren.

Een simpel voorbeeld is dat boekhoudsoftware dat ubl-bestanden ondersteunt deze automatisch voor je kan inboeken. Zo hoef je niet meer elke maand in te loggen bij je telefoon-, internet-, of hostingaanbieder maar haalt de boekhoudsoftware automatisch deze facturen op en boekt deze in de administratie. Uiteraard moet je deze daar zelf nog goedkeuren maar het kan je veel tijd besparen bij het continu verzamelen van al deze vaste maandelijkse facturen.

Het automatisch inboeken is nog maar één voorbeeld, maar voor bedrijven die snel groeien zijn andere aanvullende functies op het gebied van de salarisadministratie, de debiteurenadministratie of het actief bijhouden van overzichten als de balans en jaarrekening soms ook erg interessant. Je kunt hier soms ook losse pakketten voor aanschaffen of dit uitbesteden, maar daar staan dan ook weer extra kosten tegenover. Als je alles in één goed systeem verzamelt en beheert bespaar je niet alleen tijd maar krijg je ook veel beter inzicht in de geldstromen van je bedrijf.

Check ook even bij je boekhouder

De meeste boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook speciale functies voor boekhouders. Hierdoor is het zeer geschikt voor ondernemers die zelf wel inzicht willen houden in hun cijfers en wel zelf facturen willen maken of betalen, maar die de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder. Heb je een boekhouder ingeschakeld die jou helpt bij de administratie? Informeer dan ook even of hij bekend is met de software van jouw keuze.