Combined Shape menu

Boekhoudsoftware

De boekhouding is bij het starten van een eigen bedrijf vaak de grootste ergernis, goede online boekhoudsoftware voor zzp- en mkb-ondernemers kan hier wat aan doen. Belangrijk, want de financiële administratie is het tijdrovendste en daarnaast ook nog eens het meest risicovolle onderdeel bij een startende onderneming. Fouten in de boekhouding kunnen een bedrijf compleet om zeep helpen. Kies ook voor goede boekhoudsoftware. 

Online boekhoudsoftware
Als de boekhouding niet je specialiteit is kun je de grootste berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelfstandig maken van facturen. De meeste ondernemingen verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met boekhoudsoftware

Een groot deel van de boekhouding kun je (beter) zelf organiseren. Het invoeren van je facturen van uitgaves in een spreadsheetprogramma of andere boekhoudsoftware. Je houdt overzicht en kunt het altijd een boekhouder laten controleren voor je het naar de Belastingdienst stuurt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden via Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel software kan eigenlijk alles. Als je er echt goed mee overweg kunt is Excel misschien wel het programma dat het meeste voor je kan betekenen. Het nadeel is dat je alles zelf moet doen. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud.

Als je geen boekhoudspecialist bent kun je hier heel wat steken laten vallen of fouten maken. Beter is het dan om een online software pakket voor de boekhouding aan te schaffen.

Online boekhoudsoftware

Als je gaat boekhouden via externe software en hier specifiek boekhoudsoftware voor gaat aanschaffen raden wij je aan om de boekhouding online te doen. De ontwikkelingen in deze markt zijn met het internet razendsnel gegaan en er zijn inmiddels tientallen bedrijven die perfecte online boekhoudprogramma’s kunnen aanbieden.

Voordelen

1. Dagelijks backups (nooit meer iets kwijt)
2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
3. Meestal prima betaalbaar.
4. Kun je overal inzien. Thuis, kantoor, vakantie.
5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken.
6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa.

Nadelen:

In theorie is online software, en dus ook de software van jouw boekhouding, te hacken. In de praktijk blijkt dat software dat je enkel op je eigen PC installeert door het gemis aan updates of doordat je eigen PC onveilig blijkt, gevaarlijker. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware. Deze veiligheid is natuurlijk voor zover als elke aanbieder dit mogelijk ziet, dichtgetimmerd.

Boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven

Online boekhoudsoftware is er in alle soorten en maten. Voor elk soort ondernemer is er bijna wel een aanbieder met een software pakket dat bijna op maat mogelijk is. Wij hebben hieruit een selectie samengesteld waarvan wij denken dat ze online boekhoudsoftware pakketten aanbieden die goed aansluiten op vooral eenmanszaken die zelf cijfers willen invoeren en bereid zijn één tot enkele tientjes in de maand te betalen voor de boekhoudsoftware.

Aanbieders van boekhoudsoftware: