e-boekhouden

Boekhoudsoftware

Goede boekhoudsoftware geeft inzicht in je financiële situatie. Ondernemers kunnen nog veel tijd besparen met online boekhouden. Uitleg over welke software het beste is als je de financiële administratie zelf doet en voor- en nadelen om op te letten als je meer wilt halen uit je boekhouding.

Inhoud:

Wat doet boekhoudsoftware precies?

Software voor de administratie en facturatie van je ondernemingBoekhoudsoftware is een programma waarmee je gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van je bedrijf kunt bijhouden.

Er zijn veel verschillen maar allemaal regelen ze de administratie en helpen ze je bij een winst- en verliesrekening. Hiermee kun je zelf slim boekhouden, factureren of de btw-aangifte doen vanuit deze boekhoudsoftware.

Je administratie bijhouden met een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s als je liever zelf enkele pakketten wilt vergelijken.

Daarnaast kun je met een boekhoudprogramma soms ook je urenregistratie en jaarrekening en balans maken zodat je ook de aangifte van de inkomstenbelasting gemakkelijk kunt invullen. De belastingdienst verplicht het niet, maar de financiële administratie is al snel tijdrovend. Met een eenvoudig boekhoudpakket kun je administratieve taken deels automatiseren en bespaar je veel tijd en tikfouten in de boekhouding.

Slimme boekhoudsoftware bespaart tijd en zorgt voor minder fouten in de boekhouding.

Als boekhouden niet je specialiteit is kun je fiscale berekeningen en aangiftes beter over laten aan een boekhouder of accountant. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen via een boekhoudprogramma. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelf maken van facturen. De meeste zzp’ers of ondernemers uit het mkb verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met een online boekhoudprogramma

boekhouding doen via softwareOndernemers kunnen meestal prima zelf facturen maken en rekeningen invoeren in een online boekhoudprogramma. Niet alleen bespaar je zo onnodige kosten van de boekhouder, je bent zelf meestal ook beter op de hoogte van de inkomsten en uitgaven.

Jij weet wat er op een factuur moet staan. Daarnaast houd je zo beter het overzicht. Wel kun je de boekhouding even door een boekhouder laten controleren voor je een overzicht ervan naar de belastingdienst stuurt.

Zelfs als je een boekhouder inschakelt is zelf factureren via boekhoudsoftware aan te raden.

Voor- en nadelen van boekhouden in Excel

boekhouden in excelJe mag zelf bepalen hoe je de boekhouding bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden in Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat hier al mee bekend zijn. Ook al weten ze ook wel dat dit niet de beste software is voor de administratie. Het nadeel is dat het meestal werkt als offline software en zowel het invoeren als het maken van de berekeningen zelf moet doen. Een boekhoudsysteem berekent bijvoorbeeld eenvoudig je afschrijvingen, maar in Excel moet je deze allemaal zelf uitrekenen.

Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud is veel werk en boekhouden in Excel is erg foutgevoelig. Als je er geen specialist in bent loop je al snel de kans dat de administratie niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. Als je even zoekt naar geschikte boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven ontdek je dat deze niet meer duur of ingewikkeld zijn.

Beste boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven

e-boekhouden.nl biedt 15 maanden gratis boekhoudsoftwareBoekhoudsoftware vergelijken is niet eenvoudig. Voor elk soort bedrijf uit het mkb is er bijna wel een boekhoudpakket dat bijna op maat mogelijk is. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat het beste boekhoudprogramma is.

Enkele van de beste boekhoudpakketten zijn bijvoorbeeld Exact Online, Twinfield of e-Boekhouden.nl. Deze spelers bieden allemaal een compleet boekhoudpakket voor het mkb. Al zijn de eerste twee pakketten waarschijnlijk wel wat aan de dure kant. Voor de administratie van een zzp’er is een kleiner en goedkoper boekhoudprogramma ook voldoende.

Bekende boekhoudsoftware is bijvoorbeeld Exact Online, Twinfield of e-Boekhouden.nl.

Betaalbare pakketten voor zzp’ers

Boekhoudprogramma’s vergelijken op basis van de kosten is dus één manier en er zijn ook tegen lage tarieven nog voldoende pakketten over. Boekhoudsoftware als e-Boekhouden, Moneybird of Moneymonk kosten niet meer dan een of enkele tientjes per maand. Met de software van e-Boekhouden kun je zelfs onbeperkt gratis boekhouden tot een jaar na inschrijving bij de KvK.

Boekhoudsoftware kan helpen bij de financiële administratie. De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Start direct met online boekhoudsoftwareAls je gaat boekhouden en op zoek bent naar software raden wij een online boekhoudpakket aan. De ontwikkelingen op het gebied van internetboekhouden is zeer snel gegaan en er zijn inmiddels tientallen spelers die een eenvoudig boekhoudprogramma aanbieden waar ondernemers zelf ook prima mee boekhouden.

Voordelen boekhoudsoftware

  1. Dagelijkse backups (nooit meer iets kwijt)
  2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
  3. Meestal prima betaalbaar
  4. Overal inzicht. Thuis, kantoor, vakantie
  5. In een online boekhouding kun je met meerdere mensen werken
  6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa

Nadelen

Nadelen van een boekhoudprogrammaIn theorie is online software, en dus ook online administratiesoftware, te hacken. In de praktijk blijkt offline boekhoudsoftware die je lokaal installeert veel gevaarlijker is door het gemis aan updates of doordat je eigen computer onveilig blijkt. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware.

Een ander nadeel is dat er aan alle online boekhoudprogramma’s een abonnement vastzit waardoor je er elke maand een vast bedrag voor moet betalen. Maar omdat goede boekhoudsoftware je vaak veel tijd bespaart bij het factureren, bijhouden van debiteuren en organiseren van overzichten, verdien je dit geld snel weer terug. Daarnaast wordt het invoeren van belastingaangiftes dankzij een goed boekhoudprogramma meestal een fluitje van een cent!

Meer halen uit de boekhouding?

Boekhoudpakketten die UBL-facturen makenMet betaalbare boekhoudsoftware kun je gemakkelijk facturen maken en btw-aangifte doen, maar soms is er nog meer mogelijk met online boekhouden. Zeker als je bedrijf groeit, en dus ook de tijd die je aan het boekhouden besteedt, kan het raadzaam zijn om te zien of je delen van de administratie kunt automatiseren.

Een simpel voorbeeld is dat slimme software werkt met ubl-bestanden, en deze automatisch voor je kan inboeken. Zo hoef je niet meer elke maand in te loggen bij je telefoon-, internet-, of hostingaanbieder maar haalt de boekhoudsoftware automatisch deze facturen op en boekt deze in de administratie. Uiteraard moet je deze zelf goedkeuren maar het bespaart veel tijd bij het verzamelen van alle vaste maandelijkse facturen.

Slimme boekhoudpakketten kunnen met ubl-facturen delen van de administratie automatiseren.

Het automatisch inboeken is nog maar één voorbeeld, maar voor bedrijven die snel groeien zijn andere aanvullende functies op het gebied van de salarisadministratie, de debiteurenadministratie of het actief bijhouden van overzichten als de balans en jaarrekening soms ook interessant. Je kunt hier losse pakketten voor aanschaffen of dit uitbesteden, maar daar staan dan ook weer extra kosten tegenover. Als je alles in één goed systeem verzamelt en beheert bespaar je niet alleen tijd maar krijg je ook veel beter inzicht in de geldstromen van je bedrijf.

Check ook even bij je boekhouder

online boekhouden met moneybirdDe meeste boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook speciale functies voor boekhouders.

Hierdoor is het zeer geschikt voor ondernemers die zelf wel inzicht willen houden in hun cijfers en wel zelf willen boekhouden, maar die de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder. Heb je iemand ingeschakeld die jou helpt bij de administratie? Informeer dan ook even of die persoon bekend is met de software van jouw keuze.

Boekhoudsoftware - de laatste berichten: