Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware kan veel tijd besparen. Uitleg over welke software geschikt als je de boekhouding zelf wilt doen en voor- en nadelen om op te letten. Daarnaast uitleg als je meer wilt halen uit je boekhouding dan alleen de verplichte basis voor de belastingdienst.

Inhoud:

Boekhoudsoftware verplicht?

Boekhoudsoftware is een programma waarmee je gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van je bedrijf bij kunt houden. Meestal sluit deze software volledig aan op de wensen van de belastingdienst en kun je er ook een balans of belastingaangifte mee regelen.

De belastingdienst verplicht het niet, maar de financiële administratie is al snel tijdrovend. Door delen te automatiseren bespaar je dus veel tijd en tikfouten. Fouten in de boekhouding kunnen een bedrijf compleet om zeep helpen.

Boekhoudsoftware bespaart tijd en zorgt voor minder fouten in de boekhouding.

Als het niet je specialiteit is kun je fiscale berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen via een boekhoudprogramma. Denk aan het verzamelen van de bonnetjes of het zelf maken van facturen. De meeste zzp’ers of ondernemers uit het mkb verzorgen dit zelf via online boekhoudsoftware.

Zelf werken met boekhoudsoftware

boekhoudingFacturen maken en rekeningen invoeren in een spreadsheetprogramma of andere boekhoudsoftware kunnen ondernemers meestal prima zelf. Niet alleen bespaar je zo onnodige kosten van de boekhouder, je bent zelf meestal ook beter op de hoogte van de inkomsten en uitgaven. Jij weet wat er op een factuur moet staan. Daarnaast houd je zo beter het overzicht. Wel kun je de boekhouding even door een boekhouder laten controleren voor je het naar de Belastingdienst stuurt.

Zelfs als je een boekhouder inschakelt is zelf factureren via boekhoudsoftware aan te raden.

Je mag zelf bepalen hoe je de boekhouding bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden in Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel kan eigenlijk alles. Het nadeel is dat je niet alleen het invoeren zelf moet doen maar ook het maken van de berekeningen zelf. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud is bij elkaar een complex werkje.

Veel ondernemers kiezen voor Excel omdat ze hier al bekend mee zijn. Wat ze zich niet realiseren is dat Excel erg foutgevoelig is. Als je geen boekhoudspecialist bent loop je al snel de kans dat de boekhouding niet meer klopt door een tik- of rekenfout. Dan kun je beter online software voor de boekhouding kopen. Als je even zoekt naar boekhoudsoftware voor zzp & mkb-bedrijven zul je zien dat deze tegenwoordig niet meer duur of ingewikkeld hoeven te zijn.

Software voor zzp & mkb-bedrijven

Online boekhoudsoftware is er in alle soorten en maten. Voor elk soort ondernemer is er bijna wel een aanbieder met een boekhoudpakket dat bijna op maat mogelijk is. Voor het geld hoef je het meestal niet te laten. Boekhoudsoftware als e-Boekhouden, Moneybird of Moneymonk hoeft meestal niet veel meer te kosten dan een of enkele tientjes per maand. De boekhoudsoftware van e-Boekhouden is het hele eerste jaar na inschrijving bij de KvK volledig gratis.

Boekhoudsoftware kan helpen bij de financiële administratie. De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Online boekhoudsoftwareAls je gaat boekhouden via externe software en hier specifiek boekhoudsoftware voor gaat aanschaffen raden wij je aan om de boekhouding online te doen. De ontwikkelingen op het gebied van internetboekhouden is zeer snel gegaan en er zijn inmiddels tientallen spelers die een eenvoudig boekhoudprogramma aanbieden waar ondernemers zelf ook prima mee aan de slag kunnen.

Voordelen boekhoudsoftware

  1. Dagelijkse backups (nooit meer iets kwijt)
  2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
  3. Meestal prima betaalbaar
  4. Overal inzicht. Thuis, kantoor, vakantie
  5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken
  6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa

Nadelen

Nadelen boekhoudsoftwareIn theorie is online software, en dus ook online boekhoudsoftware, te hacken. In de praktijk blijkt dat software die je lokaal installeert veel gevaarlijker is door het gemis aan updates of doordat je eigen computer onveilig blijkt. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online boekhoudsoftware.

Een ander nadeel is dat er meestal een abonnement aan vastzit waardoor je er elke maand een vast bedrag voor moet betalen. Maar omdat goede boekhoudsoftware je vaak veel tijd bespaart bij het maken van facturen, bijhouden van debiteuren en organiseren van overzichten, zul je zien dat je dit geld snel weer terugverdient. Daarnaast wordt het invoeren van belastingaangiftes dankzij boekhoudsoftware meestal een fluitje van een cent!

Meer halen uit de boekhouding?

Wil je boekhoudsoftware die niet te duur is, waarmee jij gemakkelijk facturen kunt maken en btw-aangiftes makkelijk zijn? Kijk dan niet verder en kies er hierboven eentje uit. Maar bedenk wel dat er soms nog wel meer mogelijk is. Zeker als je bedrijf groeit, en dus ook het aantal inkomende en uitgaande facturen stijgt, kan het raadzaam zijn om te zien of je zaken kunt automatiseren.

Een simpel voorbeeld is dat boekhoudsoftware dat ubl-bestanden ondersteunt deze automatisch voor je kan inboeken. Zo hoef je niet meer elke maand in te loggen bij je telefoon-, internet-, of hostingaanbieder maar haalt de boekhoudsoftware automatisch deze facturen op en boekt deze in de administratie. Uiteraard moet je deze daar zelf nog goedkeuren maar het kan je veel tijd besparen bij het continu verzamelen van al deze vaste maandelijkse facturen.

Het automatisch inboeken is nog maar één voorbeeld, maar voor bedrijven die snel groeien zijn andere aanvullende functies op het gebied van de salarisadministratie, de debiteurenadministratie of het actief bijhouden van overzichten als de balans en jaarrekening soms ook erg interessant. Je kunt hier soms ook losse pakketten voor aanschaffen of dit uitbesteden, maar daar staan dan ook weer extra kosten tegenover. Als je alles in één goed systeem verzamelt en beheert bespaar je niet alleen tijd maar krijg je ook veel beter inzicht in de geldstromen van je bedrijf.

Check ook even bij je boekhouder

De meeste boekhoudprogramma’s bieden naast toegang voor de ondernemer ook speciale functies voor boekhouders. Hierdoor is het zeer geschikt voor ondernemers die zelf wel inzicht willen houden in hun cijfers en wel zelf facturen willen maken of betalen, maar die de belastingaangifte liever overlaten aan een boekhouder. Heb je een boekhouder ingeschakeld die jou helpt bij de administratie? Informeer dan ook even of hij bekend is met de software van jouw keuze.

Boekhoudsoftware - de laatste berichten: