Boekhouding software

De boekhouding is bij het starten van een eigen bedrijf vaak de grootste ergernis. Deze financiële administratie is het tijdrovendste en daarnaast ook nog eens het meest risicovolle onderdeel bij een startende onderneming. Fouten in de boekhouding kunnen een bedrijf compleet om zeep helpen, dus is goede boekhouding software aan te raden. Als de boekhouding niet je specialiteit is kun je de grootste berekeningen en het doen van de aangiftes beter over laten aan een boekhouder. Toch zal deze je waarschijnlijk wel aanraden een deel van de boekhouding zelf te doen.

Zelf deels de boekhouding doen

Een groot deel van de boekhouding kun je (beter) zelf organiseren. Het invoeren van je facturen van uitgaves in een spreadsheet programma of andere boekhouding software. Je houdt overzicht en kunt het altijd een boekhouder laten controleren voor je het naar de Belastingdienst stuurt. Je kunt bijvoorbeeld boekhouden via Excel. Het voordeel van het boekhouden via deze software is dat je alles in de hand hebt. Je kunt zelf alle berekeningen maken en Excel software kan eigenlijk alles. Als je er echt goed mee overweg kunt is Excel misschien wel het programma dat het meeste voor je kan betekenen. Het nadeel is dat je alles zelf moet doen. Het opmaken, invoeren van berekeningen en organiseren van de complete inhoud.

Als je geen boekhoudspecialist bent kun je hier heel wat steken laten vallen of fouten maken. Beter is het dan om een online software pakket voor de boekhouding aan te schaffen.

Online boekhouding software

Als je gaat boekhouden via externe software en hier specifiek boekhouding software voor gaat aanschaffen raden wij je aan om de boekhouding online te doen. De ontwikkelingen in deze markt zijn met het internet razendsnel gegaan en er zijn inmiddels tientallen bedrijven welke perfecte online boekhouding software kunnen aanbieden.

Voordelen online boekhouding software

1. Dagelijks backups (nooit meer iets kwijt)
2. Voldoet automatisch aan de laatste wet- en regelgeving
3. Meestal prima betaalbaar.
4. Kun je overal inzien. Thuis, kantoor, vakantie.
5. Kunnen meerdere mensen in een boekhouding werken.
6. Veel koppelingen. Belastingdienst, webwinkel, kassa etc.

Nadelen:

In theorie is online software, en dus ook de software van jouw boekhouding, te hacken. In de praktijk blijkt dat software dat je enkel op je eigen PC installeert door het gemis aan updates of doordat je eigen PC onveilig blijkt, gevaarlijker. Hier is het in het verleden vaker misgegaan dan met online software. Deze veiligheid is natuurlijk voor zover als elke aanbieder dit mogelijk ziet, dichtgetimmerd.

Aanbieders voor starters en kleine ondernemers

Online boekhouding software is er in alle soorten en maten. Voor elk soort ondernemer is er bijna wel een aanbieder met een software pakket dat bijna op maat mogelijk is. Wij hebben hieruit een top 5 samen gesteld waarvan wij denken dat ze online boekhouding software pakketten aanbieden die goed aansluiten op vooral eenmanszaken die zelf wel cijfers willen invoeren, bereid zijn één tot enkele tientjes in de maand te betalen en toch een zo compleet mogelijk software pakket willen aanschaffen.

Enkele goede boekhouding software aanbieders:

e-Boekhouden.nl
e-Boekhouden.nl staat bekend als compleet, eenvoudig en betaalbaar. Of je nu een eenvoudige administratie hebt als zzp’er of freelancer, of een geavanceerde administratie met bijvoorbeeld bankkoppelingen en Scan & Herken, je bepaalt zelf welke functies je gebruikt. Als je net gestart bent, is het eerste jaar zelfs helemaal gratis! Hoogst gewaardeerde boekhoudprogramma met een 9,3! (bron: Trustpilot)

Exact Online
Het voorkeurspakket van veel boekhouders en de bekendste naam in het rijtje waarschijnlijk. Exact is een echt grote speler in de markt van boekhoudsoftware. Het is al jaren actief en waarschijnlijk marktleider in dit segment. Misschien niet de goedkoopste maar gezien het gebruikersgemak en compleetheid van het pakket voordelig te noemen. Zeer betrouwbaar en goede aansluiting met de Belastingdienst.

MoneyBird
Hebben ook een gratis versie maar de betaalde versie is eigenlijk direct aan te raden. Je kunt facturen gemakkelijk versturen als PDF per e-mail en de klant kan online direct het complete overzicht zien en via iDeal betalen. Elke iDeal transactie kost je 0,59 euro maar je zult merken dat deze gemakkelijke snelle manier van betalen zorgt voor een goed debiteurenbeheer!

MoneyMonk
Ben je ZZP’er of freelancer en zoek je vooral een oplossing voor je urenregistratie en/of rittenadministratie? Beiden zijn gratis af te nemen bij MoneyMonk dat zich met haar boekhouding software specifiek op urenschrijvende ondernemers richt. Mocht je ook de facturatie en administratie via MoneyMonk willen verzorgen ben je daar 20 euro per maand voor kwijt.