Ecommerce-platform
De keuze voor het beste ecommerce-platform is niet makkelijk. Wilde je vijftien jaar geleden een webwinkel beginnen dan kon je deze zelf programmeren of kiezen uit een handvol platforms. Inmiddels is veel meer aanbod. Elk met zijn eigen expertise. Welk platform is nu het meest geschikt voor jouw webwinkel?
Als je vroeger een webwinkel wou beginnen moest je aardig technisch zijn. Tegenwoordig hoef je geen whizzkid meer te zijn om zelf een productpagina, bestelsysteem en online kassa te bouwen.
Ook jij kunt zelf een eigen webwinkel maken op basis van een bestaand, bijgewerkt en compleet doorgetest ecommerce-platform.
Ecommerce-platforms vergelijken
Enkele geschikte platforms voor het Nederlandse mkb:
Wix
Mede dankzij meer dan 500 professionele webshop-designs, en een simpel stappenplan, is Wix.com een ideale oplossing voor starters die net beginnen met online verkopen. Maar voor bedrijven waarvan de online omzet groeit heeft Wix ook voldoende mogelijkheden. Internationaal draaien meer dan 700.000 webshops op de software van Wix.com.
JouwWeb
JouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl
Shopify
Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify is zeer eenvoudig om mee te starten, technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en dankzij een internationale appstore is vrijwel alles ermee mogelijk. Zo biedt het bijvoorbeeld vrijwel alle dropship-oplossingen en social media-integraties.
Lightspeed Ecommerce
Lightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning zijn inbegrepen. Startende webwinkeliers beginnen eenvoudig webwinkels ‘in the cloud’ en dankzij de template engine en API is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.
WooCommerce & Magento
Naast de platforms die in Nederland zijn ontwikkeld kun je ook kijken naar internationale spelers. Om te beginnen met open source. Heb je ervaring met WordPress? Daarvoor is er WooCommerce, een ecommerce-plugin. Samen met Magento is het daarmee een van de meest populaire ecommerce-platforms wereldwijd. In beide is het mogelijk om een miljoenenonderneming op te zetten. Zeker oplossingen dus die we kunnen aanraden. Een alternatief voor open source, dat ook actief is in Nederland, is Shopify.
Mogelijkheden van een platform vergelijken
Kijk goed naar wat je precies wilt bereiken voor je besluit welk platform het meest geschikt is. Want alhoewel ze allemaal de basisfuncties inmiddels wel bieden, zijn er veel verschillen onderling. Voordat je jouw besluit maakt is het dus verstandig om op de sites van de aanbieders te zoeken naar goede referentiecases. Op basis daarvan kun je precies zien of het ecommerce-platform ook de mogelijkheden biedt die specifiek voor jouw wens en branche van toepassing zijn.
Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.
Een keuze maken uit de verschillende platforms
Voor een leek kan het lastig zijn om te kiezen uit alle oplossingen. Sommige daarvan bestaan al jaren en hebben naast de open source-giganten als Magento of WooCommerce hun eigen nichemarkt weten te veroveren. Zo is Lightspeed uitgegroeid tot volwaardig omnichannel-oplossing dat door veel retailers wordt gebruikt die ook een stenen winkel hebben. JouwWeb richt zich met haar ecommerce-platform juist wat meer op de startersmarkt.
Wat vooral belangrijk is, is of je er zelf handig in kunt werken. Zo is met Intershop, een groot internationaal platform, bijna alles mogelijk qua functionaliteiten. Maar de software is dermate complex dat het voor zzp’ers of kleine eenmanszaken totaal ongeschikt is. Die kunnen door de eindeloze mogelijkheden compleet verdwaald raken in de software. Het wordt daarom ook meer gebruikt door grote b2b-organisaties en giganten als de Bijenkorf of Jumbo.
Bedenk vooraf goed welke mogelijkheden een platform moet bieden.
Bedenk dus vooraf goed wat je wilt. Het meest uitgebreide platform met doorgroeimogelijkheden klinkt misschien aanlokkelijk, maar is in dezen echt niet realistisch. Ook zijn lang niet alle mogelijkheden relevant. Als jij een kledingwebwinkel wilt beginnen dan zijn horeca-functies niet zo belangrijk. Daarentegen kan een goede module voor retouren je op jaarbasis heel wat kopzorgen ontnemen!
Vergelijken van de kosten
Elk softwarepakket heeft zijn eigen tarief. Het is belangrijk daar vooraf even naar te kijken want deze kunnen aardig uiteenlopen. Zo is een volledige webwinkel al mogelijk voor een paar tientjes per maand. Maar grote conglomeraten als IBM, SAP of Oracle bieden ook oplossingen die pas mogelijk zijn vanaf een miljoen of meer per jaar.
Daarnaast is het verstandig om niet alleen de keuze te baseren op de kosten van aanschaf, maar ook de kosten van het onderhoud en updates mee te rekenen. Zo is zijn Magento of WooCommerce kosteloos in aanschaf maar ben je door een onderhoudscontract bij deze oplossingen op jaarbasis al snel meer geld kwijt dan dat je had betaald aan bijvoorbeeld een abonnement voor Shopify of andere software waarbij je een vast bedrag per maand betaalt.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over ecommerce-platforms zijn:
Wat is het beste ecommerce-platform?
Er zijn veel verschillende platforms waarmee je zelf een webwinkel beginnen kunt. Die verschillen sterk qua kosten en mogelijkheden, dus er is geen platform dat voor iedereen het beste is.
In dit artikel leggen we enkele opties naast elkaar. Werk je al met WordPress? Dan is de WooCommerce-plugin misschien wat voor jou. Wil je zelf de webwinkel maken? Dan wil je waarschijnlijk een oplossing die meer gericht is op starters.
Welk platform is populair in Nederland?
Ondanks dat we maar een klein land zijn, hebben we wel echt onze eigen ecommerce-platforms. Deze zijn helemaal gericht op de Nederlandse markt, betaalwijzen, cultuur en wetgeving. Meestal zijn deze sterk gericht op ondernemers die zelf de webwinkel maken.
Welk platform is het meest geschikt voor dropshipping?
Dropshipping kan met elk platform, maar er zijn wel spelers die zich daar extra in hebben gespecialiseerd. Zo staat Shopify bekend als een platform dat veel koppelingen heeft met dropshipping-leveranciers en ook qua documentatie hier sterk op gericht is.