menu
e-boekhouden

Ecommerce-platforms

De keuze voor de beste ecommercesoftware is tegenwoordig niet zo makkelijk. Wilde je vijftien jaar geleden een webwinkel beginnen dan kon je deze zelf programmeren of kiezen uit een handvol ecommerce-platforms. Inmiddels is er een breed scala aan webshop platforms beschikbaar. Elk met zijn eigen expertise. Welk ecommerce-platform is nu het beste geschikt voor jouw webwinkel?

Ecommerce-platformsAls je een webwinkel wilde beginnen was nog niet zo lang geleden de keuze voor de techniek vrij beperkt. De software voor de meeste webshops werd daarom gebouwd door whizzkids die goed konden programmeren en zelf een productpagina, bestelsysteem en online kassa konden bouwen. Anderen kozen voor software als osCommerce en Virtuemart. Die waren complex, traag en zelden echt goed geschikt, maar zorgden wel voor een vliegende start. Je had in no-time een complete webwinkel gelanceerd.

Ecommercesoftware WooCommerce & Magento populair

Goede opensource ecommercesoftware zijn er nog altijd. Denk aan WooCommerce, de ecommerce-oplossing voor WordPress. Samen met Magento is het een van de meest populaire ecommerce-platforms wereldwijd. In beide is het mogelijk om een miljoenenonderneming op te zetten. Zeker oplossingen dus die aan te raden zijn.

Nederlandse ecommerce-platforms vergelijken

Woocommerce (WordPress) en Magento zijn internationaal goede keuzes, en dus ook voor de Nederlandse markt. Maar daarnaast zijn er veel meer platformen bijgekomen waardoor het niet voor iedereen de beste webshop software is. Enkele geschikte ecommerce-platforms voor het Nederlandse mkb:

JouwWeb

JouwWebWaar pakketten meestal echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl


Lightspeed Ecommerce

Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet ecommerceplatform voor het mkb, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. Dankzij de appstore, template engine en API is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.


Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Meer info op shoppagina.nl

Mogelijkheden van ecommercesoftware

Kijk goed naar wat je precies wilt bereiken voor je besluit welke software het meest geschikt is. Want alhoewel alle platformen de basisfuncties inmiddels wel bieden, zijn er steeds meer verschillen onderling. Voordat je jouw besluit maakt is het dus verstandig om op de sites van de aanbieders te zoeken naar goede referentiecases. Zo kun je precies zien of de ecommercesoftware ook de functionaliteiten biedt die specifiek voor jouw branche van toepassing zijn.

Wil je online geld verdienen met een webwinkel? Benieuwd naar de regels, software of veelgestelde vragen? Lees dan verder over een webshop beginnen.

Een keuze maken uit de verschillende platforms

Voor een leek kan het lastig zijn om te kiezen uit bovenstaande aanbieders. Sommige daarvan bestaan al jaren en hebben naast deze open source-giganten hun eigen nichemarkt weten te veroveren. Zo is Lightspeed uitgegroeid tot volwaardig omnichannel-oplossing dat door veel retailers wordt gebruikt die ook een fysieke vestiging hebben. Shoppagina richt zich met haar ecommerce-platform juist wat meer op de startersmarkt.

Wat vooral belangrijk is, is of je er zelf handig in kunt werken. Zo is met Intershop, een groot internationaal platform, bijna alles mogelijk qua functionaliteiten. Maar de software is dermate complex dat het voor zzp’ers of kleine eenmanszaken totaal ongeschikt is. Die kunnen door de eindeloze mogelijkheden compleet verdwaald raken in de software. Het platform wordt daarom ook meer gebruikt door grote b2b-organisaties en giganten als de Bijenkorf of Jumbo.

Bedenk dus vooraf goed wat je wilt. Het meest uitgebreide platform met doorgroeimogelijkheden klinkt misschien aanlokkelijk, maar is in dezen echt niet realistisch. Ook zijn lang niet alle mogelijkheden relevant. Als jij een kledingwebwinkel wilt beginnen dan zijn horeca-functies niet zo belangrijk. Daarentegen kan een goede module voor retouren je op jaarbasis heel wat kopzorgen ontnemen!

Vergelijken van de kosten

De platformen hebben elk hun eigen tarieven. Het is belangrijk daar vooraf even naar te kijken want deze kunnen aardig uiteenlopen. Zo is een volledige webwinkel al mogelijk voor een paar tientjes per maand. Maar grote conglomeraten als IBM, SAP of Oracle bieden ook oplossingen die pas mogelijk zijn vanaf een miljoen of meer per jaar. Zelfs binnen de ecommerce-platforms zelf zijn er soms verschillen. Zo is Magento mogelijk via een open source-licentie, en is die gratis te downloaden. Maar de zakelijke variant Magento Commerce is pas mogelijk vanaf enkele tienduizenden euro’s per maand.

Daarnaast is het verstandig om niet alleen de keuze te baseren op de kosten van aanschaf, maar ook de kosten van het onderhoud en updates mee te rekenen. Zo is zijn de gratis varianten van Magento of WooCommerce kosteloos in aanschaf maar ben je door een onderhoudscontract bij deze oplossingen op jaarbasis al snel meer geld kwijt dan dat je had betaald aan bijvoorbeeld een abonnement voor Shopify of andere software waarbij je een vast bedrag per maand betaalt.