menu
e-boekhouden

Verzendsoftware

Verzendsoftware helpt bij het koppelen van PostNL, DHL of andere vervoerders en het efficienter regelen van de logistiek. Vaak zijn er ook gratis plugins of koppelingen, maar als de verzendvolumes stijgen dan verdient goede software zichzelf al snel terug. Daarnaast helpen aanbieders van verzendsoftware soms met een collectief contract bij de grote vervoerders.

Verzendsoftware: PostNL en andere vervoerders koppelenAls startende webwinkelier kan je het verzendproces waarschijnlijk nog overzien. Wekelijks enkele pakketten versturen is nog makkelijk. Als je een verzendlabel kunt printen en je bestellingen worden opgehaald, dan dan ben je al snel tevreden. Maar naarmate het aantal pakketjes per dag groeit, wordt het verwerken van orders, inpakken, verzendlabels printen, pakketjes afgeven en retouren verwerken al snel een tijdrovend proces. Logistieke software kan hierbij helpen.

Verzendsoftware biedt extra mogelijkheden

Met verzendsoftware wordt pakketten versturen een stuk gemakkelijker en overzichtelijker. Misschien houd je nu ordergegevens bij in Excel-sheets. In een logistiek softwareprogramma hoef je gegevens niet langer handmatig in te voeren per verzender. Jouw contracten met bijvoorbeeld PostNL en DHL kun je in één systeem koppelen. Daardoor kun je klanten een reeks aan bezorgopties bieden en bovendien sneller leveren.

Hoe kies je een geschikt softwareprogramma, en waar let je dan op? Zorg ten eerste dat jouw webwinkelsoftware wordt ondersteund, om deze direct te kunnen koppelen. Let daarnaast op een breed aanbod van vervoerders. Al gebruikte je hiervoor één verzender, nu kun je gemakkelijk uitbreiden naar twee of drie vervoerders. Of misschien wil je per zending een andere, voordeligere vervoerder inschakelen.

Sommige aanbieders bieden ook de optie om je bij hun contract met vervoerders aan te sluiten, zodat je verzendkosten dalen omdat je dan meeprofiteert van hun verzendvolume. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte verzendprogramma’s voor het mkb.

KeenDelivery

Van Mourik Transport merkte dat veel klanten verzending maar lastig vonden. Daarom is KeenDelivery, voormalig Jet Verzendt, in het leven geroepen in 2013. KeenDelivery koppelt automatisch vervoerders zoals DHL, DPD en PostNL met je webshop in een online verzendportaal. Hier worden orders automatisch geïmporteerd, labels gemaakt en track en trace-berichten verzonden. Ook verpakking en toebehoren kan KeenDelivery voor je regelen. Daarmee is het meer een allround aanbieder.

Shops United

Shops United is een van de oudste Nederlandse aanbieders van verzendsoftware. Het bedrijf verbindt vervoerders als PostNL, DHL, Fietskoeriers en Van Straaten Post aan je webwinkel- of administratiesoftware. In 2017 is het bedrijf overgenomen door PostNL, maar het opereert zelfstandig. Mede door haar lange bestaan heeft Shops United voordelige prijsafspraken met verzenders kunnen maken. Daarmee is het een van de goedkopere aanbieders.

SendCloud

SendCloud is opgericht in 2012 door drie voormalige webshop-eigenaars. Na slechte ervaringen met verzendingen richtten zij de all-in-one verzendsoftware SendCloud op. Inmiddels is het bedrijf snel gegroeid, mede dankzij grote investeerders. SendCloud koppelt eveneens diverse vervoerders, maakt verzendlabels en verstuurt automatisch track en trace-berichten. Het bedrijf biedt de mogelijkheid om via haar collectieve contract bij PostNL of DHL in te kopen, maar staat daarnaast toch met name bekend om haar uitgebreide verzendsoftware zelf. Dankzij internationale ambities kan deze aanbieder ook helpen bij verzendingen naar het buitenland.

Paazl

Paazl werd gelanceerd in 2009 en wil met name flexibele bezorging vergemakkelijken. De consument kan bijvoorbeeld een tijdstip kiezen voor de levering van zijn pakket in tijdsvensters van drie uur. Vervolgens is de bezorging real-time te volgen met Google Maps. Paazl biedt een breed spectrum van Nederlandse en buitenlandse vervoerders aan, van PostNL tot GLS en Australia Post. Wel dien je dan zelf daar nog een contract mee af te sluiten. Webshops als Sissy-Boy, G-Star en Bever maken gebruik van Paazl. Het programma is met name rendabel voor de relatief grotere webwinkels die bijvoorbeeld ook naar het buitenland willen verzenden.

MyParcel

MyParcel is een van de oudere Nederlandse spelers. Het bedrijf is opgericht in 2010 door twee voormalig webshop-eigenaren. In 2015 is het overgenomen door PostNL. Echter handelt MyParcel nog altijd zelfstandig met meerdere vervoerders en voordelige volumekorting voor klanten. Inmiddels maken duizenden webwinkels gebruik van deze aanbieder.

CheapCargo

Vergelijkingsplatform CheapCargo dateert uit 2008 en maakt per zending inzichtelijk welke vervoerder hier het beste op aansluit. Je kunt zodoende tarieven, looptijden, uitzonderingen en toeslagen vergelijken. Wanneer je de juiste match hebt gevonden kun je je order ook meteen boeken. CheapCargo wordt voornamelijk gebruikt door midden- en kleine webwinkels. De softwaresite kent duizenden actieve gebruikers. Ook CheapCargo valt onder PostNL sinds 2017, maar blijft zelfstandig. CheapCargo faciliteert dus nog steeds meerdere vervoerders met voordelige prijzen.