menu
e-boekhouden

Emoties van het ondernemen

Als je voor jezelf begint houd je vaak enorm veel rekening met allerlei cijfermatige of marketingtechnische zaken. Wat kost een eigen bedrijf? En wat ga ik verdienen? Hoe ga ik het verdienen? Hoe kom ik aan klanten en wat wil de KvK of Belastingdienst eigenlijk allemaal van me weten? Maar naast deze rationele vragen komen er ook hele andere zaken en emoties op je af als je voor jezelf begint.

Ondernemers emotiesAls je alle concrete struikelblokken in een sterk ondernemingsplan hebt beschreven en je hebt er een paar maanden voorbereiding op zitten dan heb je vaak het vertrouwen dat je 100% voorbereid bent. Tot die dag dat je je baan opzegt. Je alleen op je zolderkamer zit en voor de derde keer één kopje koffie gaat halen. Opeens merk je dat de hele dag in je uppie op die zolderkamer zitten eigenlijk helemaal niet jouw ding is. Je bent fulltime bezig met je eigen bedrijf, hebt totaal geen ontspanning meer en kunt je werk en privé maar moeilijk scheiden.

Emoties en randzaken

Je zal niet de eerste zijn die geen rekening had gehouden met de emoties die komen kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf! Het psychologische aspect hoor je weinig over in de folders van de KvK of Belastingdienst maar enorm veel starters hebben hier last van. Je mist niet enkel je vaste inkomsten bij een eigen bedrijf, maar ook je vaste collega’s, gespreksstof, even het huis uit zijn en je gedachten verzetten.

Dat je er weinig over hoort is niet omdat het weinig van invloed is. Meer omdat je er zelf weinig aan kunt doen. Het is iets dat je  mee moet maken voordat je de impact hiervan kent Je moet het ervaren en er een eigen weg in vinden. Wel zijn er manieren om het weer meer je werk te maken.

Klankbord

Je partner wordt vast gek als je elke dag wilt vertellen wat je hebt meegemaakt. Nu was dit met een baan al zo maar (de start van) een eigen bedrijf is vaak veel intensiever en hierdoor wil je hier vaak nog veel meer je verhaal kwijt. Door op zoek te gaan naar een ondernemer in een andere branche, kun je vaak vrijblijvend advies vragen aan elkaar en in ieder geval je verhaal kwijt. Spreek af dat je elke woensdagmiddag samen eet. Of ga iets anders samen doen zodat je elke week even een luisterend oor hebt.

Bedrijfsruimte

Door niet thuis op zolder te werken maar een echte bedrijfsruimte te huren krijg je opeens een werkplek. Je gaat naar je werk, en komt thuis. Dit kan enorm helpen bij het scheiden van je werk en privé. Daarnaast kun je misschien met andere ondernemers samen lunchen of is er een vrijdagmiddagborrel. Het helpt bij het leren grenzen stellen, het houdt je gezond en voorkomt zaken als een burnout. Het kost natuurlijk wel geld in de maand maar als je een business-to-business bedrijf hebt kun je ook zo weer klanten vinden. Verdien je zelf je huur weer terug?

Branchevereniging

Door je aan te sluiten bij een branchevereniging stopt je ontwikkeling niet zomaar als je een eigen bedrijf begint. Veel zzp’ers starten omdat ze beter zijn dan hun collega’s en het zelf willen doen. Maar na een jaar of twee merken ze dat ze zonder training, updates, informatie uit de markt opeens ouderwets worden. Door je aan te sluiten bij een branchevereniging heb je een organisatie waar je met vragen naar toe komt. En je hoort over workshops, evenementen, ontwikkelingen en trends in de markt.

Netwerken

Netwerken kan op een kantoor of branchevereniging maar als deze voor jou duur is of niet is wat je zoekt kun je ook gewoon zelf netwerken. Dat kan overal. De ledenraad van de lokale Rabobank, of maandelijks lunchen bij een ondernemers netwerk in je buurt. Een andere manier is om te netwerken en te trainen. Bijvoorbeeld een eendaagse cursus voor iets dat voor jou van toepassing is. Zo leer je mensen in een vergelijkbare situatie kennen, kun je misschien netwerken, maar staat er weinig druk op. Want als je niemand hebt leren kennen heb je toch wat theorie op gedaan!

Ervaren

Ondernemen, zelf beslissingen maken en een beetje eigenwijs en solo door het leven gaan is een levensstijl. Het moet je passen. Daarom moet je het even leren kennen. Ben jij een echte teamspeler? Manager? Los je graag problemen op maar hoor je van iemand anders graag de rode lijn? Dan is ondernemen misschien niet direct iets voor jou. Daar kom je vanzelf achter.

Emoties van het ondernemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp