Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Parttime ondernemen

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Eind 2017 had meer dan de helft van alle zzp’ers een inkomen uit een uitkering of werk naast het eigen bedrijf. Natuurlijk zijn er wel grote verschillen als je parttime gaat ondernemen naast een baan, pensioen, uitkering of omdat je simpelweg niet meer tijd hebt voor je eigen bedrijf.

Inhoud:

Wat is parttime ondernemen?

parttime ondernemenParttime ondernemen betekent dat je maar een deel van je tijd gebruikt om te ondernemen. Veel studenten ondernemen bijvoorbeeld naast hun studie. Ook zijn er veel mensen die een bedrijf starten naast een baan in loondienst, pensioen of een uitkering.

Mede door internet, waar het op veel manieren mogelijk is om ’s avonds een webwinkel te beginnen of eigen website te starten, beginnen veel mensen parttime met ondernemen. Ze hopen hiermee een extra inkomen te creëren Van de 1,5 miljoen zzp’ers die eind 2017 actief waren vulde ruim 55 procent zijn inkomen aan met inkomsten uit bijvoorbeeld loon, pensioen of een uitkering.

Veel mensen starten een bedrijf naast een baan in loondienst, pensioen of uitkering.

Parttime ondernemen en de belastingdienst

belastingdienstZes op de tien zzp’ers halen hun hoofdinkomen uit hun onderneming, de rest van hen ziet zijn onderneming als extra inkomsten boven hun reguliere inkomen. Dat mag, maar parttime ondernemen is geen eigen ondernemingsvorm. Voor de belastingdienst ben je dan ook nooit parttime ondernemer. Je bent ondernemer, of niet.

Voor de omzetbelasting ben je al snel ondernemer. Zodra je inschreven bent bij de KvK zul je omzetbelasting moeten rekenen. Dit geld moet je afdragen aan de belastingdienst maar het betekent ook dat je betaalde btw weer terugkrijgt. Zie je toch op tegen de omzetbelasting en wil je jouw administratie en bedrijf echt tot een minimum beperken? Dan kun je ook een vrijstelling aanvragen via de KOR-regeling. Hiervoor moet je omzet wel jaarlijks onder de twintigduizend euro blijven.

Ook als je parttime gaat ondernemen moet je een administratie opzetten. Is jouw boekhouding beperkt? Regel het zelf met een goedkoop boekhoudprogramma.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bij de aangifte van de inkomstenbelasting ziet de belastingdienst het inkomen pas als inkomen uit onderneming als je voldoet aan enkele voorwaarden. Ook hier kijkt de belastingdienst naar de inschrijving bij de Kamer van Koophandel maar er zijn meer regels. Een andere voorwaarde is of je voldoet aan het urencriterium. Je moet minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden per kalenderjaar. Als je parttime onderneemt is dat vrij lastig.

Voldoe je hier niet aan? Dan moet je de inkomsten uit je bedrijf opgeven als ‘overige inkomsten’. Er verandert dan verder niets aan je bedrijf maar je mist dan wel enkele fiscale voordelen. Je kunt je dus gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een administratie opzetten en alles doen als ondernemer maar kunt bijvoorbeeld geen zelfstandigenaftrek toepassen.

Inschrijven bij de KvK

Kamer van KoophandelVeel parttime starters twijfelen of ze zich nu wel of niet moeten inschrijven bij de KvK. De werkgever is meestal al wel op de hoogte, maar ze zijn bang hun uitkering te verliezen of zien op tegen de financiële administratie. Ze stellen het daarom liever uit. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is, hoe graag deze instantie dat ook wil laten blijken, meestal niet verplicht. Veel mensen willen rustig en naast hun bestaande werk parttime ondernemen. Eerst eens een dag in de week, of eerst in het weekend.

Met veel beroepen is dat ook goed mogelijk als hobby. Om maar enkele voorbeelden te noemen: kapper kun je worden met een enkele klant, boekhouder enkel in de maand april, of adviseur enkel in het weekend. Al deze mensen zijn parttime aan het ondernemen. Zolang de klant op de hoogte is dat jij niet ingeschreven bent bij de KvK en daar geen twijfels over bestaan is dit prima.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Om zakelijke klanten te krijgen is meestal een Kamer van Koophandel inschrijving nodig. Op die manier kunnen bedrijven zien dat ze met een onderneming te maken hebben en niet met een natuurlijk persoon. Een KvK-nummer geeft ook een ander beeld. Iedereen kan via een online marktplaats spulletjes verkopen maar de personen die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn hier vaak serieuzer mee bezig.

De inkomsten kun je dus bij de inkomstenbelasting opgeven als ‘overige inkomsten’. Bij beroepen waar de klant zou kunnen twijfelen, bijvoorbeeld bij een webwinkel, mag dit niet. Dan is inschrijving altijd verplicht. Ook bij ondernemingen waarvoor vergunningen verplicht zijn, zoals een slager of schietschool, is het altijd verplicht om je in te schrijven.

De administratie regelen met een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Ondernemen vanuit huis

zzp'er
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Veel parttime ondernemers werken vanuit huis. Voor die ene dag in de week is het ook niet rendabel om een bedrijfsruimte te huren. Vaak is het geen enkel probleem om thuis te werken maar houd wel rekening met de eisen van de lokale overheid. Zo hebben gemeentes bijvoorbeeld een bestemmingsplan en kun je niet zomaar een kapperszaak van je huis maken.

Ook gaat het mis als er overlast voor de buren kan ontstaan. Nu heb jij misschien goed contact met de buren, maar als mensen een paar huizen verderop last hebben omdat er telkens een vrachtwagen bij jou komt laden en lossen, of omdat er veel klanten op bezoek komen, dan kan dit voor problemen zorgen. Ook kun je niet zomaar een reclamebord in de tuin zetten of andere zaken regelen die bij een bedrijfspand geregeld zijn.

Ga je ondernemen vanuit huis? Zorg dan wel dat de buren hier geen overlast van hebben!

Voorwaarden voor parttime ondernemen

In theorie zijn er eigenlijk geen regels waaraan je moet voldoen om parttime te kunnen ondernemen. Iedereen mag zich parttime ondernemer noemen als hij of zij iets naast zijn normale bezigheden of werkzaamheden iets onderneemt. Wel zijn er zaken waarop je moet letten:

  • De werkgever
    Naast de onderneming is men veelal nog parttime in loondienst. Heel verstandig want zo blijft er vast inkomen in een tijd waarin het inkomen van het ondernemen misschien nog lang niet zeker is. Het is echter maar de vraag of de werkgever er ook zo over denkt. Bij voldoende omzet wordt de baan misschien wel opgezegd. Als je klanten werft die je ook kent via je baan kan er belangenverstrengeling optreden. Met een concurrentiebeding is dit soms zelfs verboden. Wij raden dan ook aan om initiatieven eerst openhartig met de werkgever te bespreken. Eerlijkheid geeft de grootste kansen!
  • Risico’s & verzekeringen
    Als er parttime wordt gewerkt aan een eigen zaak zijn verzekeringen soms relatief duur. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is met een baan naast de eigen zaak soms ook niet eens nodig, maar een aansprakelijkheidsverzekering juist weer wel. Kijk vooraf duidelijk wat de risico’s zijn van het ondernemen en of je deze kunt beperken. Zie voor meer informatie ons artikel over verzekeringen.
  • Belastingdienst
    Als je eenmaal gaat ondernemen heeft de Belastingdienst enkele voorwaarden. Zo moeten ondernemers die veel voor bedrijven werken bij voorkeur meerdere opdrachtgevers hebben, wisselende uren hebben, prestatie gerichte doelen hebben en mogen zij anderen inschakelen om hen te helpen met de opdracht. Als je aan een of meerdere voorwaarden niet kunt voldoen kan de Belastingdienst besluiten dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Het gevolg kan zijn dat de opdrachtgever extra premies moet afdragen, pensioen en vakantiegeld moet regelen en dat er zo grote financiële gevolgen voor de ondernemer en opdrachtgever kunnen ontstaan.

Een ondernemingsplan

De meeste ondernemers maken er wel een maar vooral parttime ondernemers denken: Mijn idee is nog zo pril, ik hoef nog geen krediet en weet nog niet of dit wel is wat ik wil, een ondernemingsplan is nog niet nodig.

Ons advies is om hoe klein het idee ook is, maak toch een ondernemingsplan en laat deze zien aan een ervaren ondernemer of ervaren ondernemersadviseur als de Kamer van Koophandel of een boekhouder. Een ondernemingsplan is niet verplicht maar geeft een duidelijk beeld hoe de ondernemer denkt over de markt, keuzes, risico’s en financiën. Het is een gemakkelijke manier om alle facetten van het ondernemen even langs te gaan.