Parttime ondernemen

Parttime ondernemen is populair. Eind 2017 had ruim de helft van alle zzp’ers een inkomen naast het eigen bedrijf. De verschillen als je parttime gaat ondernemen naast een baan in loondienst, pensioen, uitkering of niet meer tijd hebt voor je eigen bedrijf.

Inhoud:

Wat is parttime ondernemen?

parttime ondernemingParttime ondernemen betekent dat je maar een deel van je tijd spendeert aan het ondernemerschap.

Veel studenten hebben bijvoorbeeld naast hun studie ook een parttime onderneming. Ook zijn er veel mensen die parttime een bedrijf starten naast een vaste baan in loondienst, pensioen of een uitkering.

Mede door internet, waar het op veel manieren mogelijk is om ’s avonds een webwinkel te beginnen of eigen website te starten, beginnen veel mensen parttime met ondernemen.

Veel mensen starten een bedrijf naast een baan in loondienst, pensioen of uitkering.

Als je ook in loondienst werkt maar voldoende tijd overhoudt om daarnaast nog iets voor jezelf op te zetten dan kun je hiermee een extra inkomen creëren. Van de 1,5 miljoen zzp’ers die eind 2017 actief waren vulde ruim 55 procent zijn inkomen aan met inkomsten uit bijvoorbeeld loon, pensioen of een uitkering.

Ook als je parttime gaat ondernemen moet je een administratie opzetten. Is jouw boekhouding beperkt? Regel het zelf met een goedkoop boekhoudprogramma.

Parttime ondernemen en belasting

parttime ondernemen naast vaste baan of uitkeringZes op de tien zzp’ers halen hun hoofdinkomen uit hun onderneming, de rest van hen ziet zijn onderneming als extra inkomsten naast hun reguliere inkomen. Dat mag, maar parttime ondernemen is geen eigen ondernemingsvorm. Voor de belastingdienst ben je dan ook nooit parttime ondernemer. Je bent zelfstandig ondernemer, of niet.

Voor de omzetbelasting ben je al snel ondernemer. Zodra je inschreven bent bij de KvK moet je omzetbelasting rekenen, ook als je hoofdzakelijk in loondienst werkt.

Deze belasting moet je afdragen aan de belastingdienst maar het betekent ook dat je betaalde btw weer terugkrijgt. Zie je toch op tegen de omzetbelasting en wil je jouw administratie en bedrijf echt tot een minimum beperken? Dan kun je ook een vrijstelling aanvragen via de KOR-regeling. Hiervoor moet je omzet wel jaarlijks onder de twintigduizend euro blijven.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Parttime ondernemen en belastingBij de aangifte van de inkomstenbelasting ziet de belastingdienst het pas als inkomen uit onderneming als je voldoet aan enkele voorwaarden omdat je hier ook fiscale voordelen kunt behalen.

Ook hier kijkt de belastingdienst naar de inschrijving bij de Kamer van Koophandel maar er zijn meer regels voor deze belasting. Een andere voorwaarde is of je voldoende gewerkte uren hebt voor het urencriterium. Je moet minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden. Als je parttime onderneemt is dat vrij lastig.

Minder belasting betalen? Voor enkele belastingvoordelen geldt een urenminimum.

Voldoe je hier niet aan? Dan moet je de inkomsten uit je bedrijf opgeven als ‘overige inkomsten’. Er verandert dan verder niets aan je bedrijf maar je mist dan wel enkele belastingvoordelen. Je kunt je dus gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een administratie opzetten en alles doen als parttime ondernemer maar kunt bijvoorbeeld geen zelfstandigenaftrek toepassen.

Ook als je parttime gaat ondernemen moet je belasting betalen. Is jouw boekhouding beperkt? Regel het zelf met een goedkoop boekhoudprogramma.

Een eigen bedrijf inschrijven bij de KvK

Kamer van KoophandelVeel parttime starters twijfelen of ze zich nu wel of niet moeten inschrijven bij de KvK. De werkgever is meestal al wel op de hoogte, maar ze zijn bang hun uitkering te verliezen of zien op tegen de financiële administratie. Ze stellen het daarom liever uit.

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is, hoe graag deze instantie dat ook wil laten blijken, meestal niet verplicht. Veel mensen willen rustig en naast hun bestaande werk parttime ondernemen. Eerst eens een dag in de week, of eerst in het weekend.

Parttime ondernemen als hobby

Met veel beroepen kun je ook goed starten als hobby. Zeker als je het urencriterium niet haalt is dat vaak een prima manier om te beginnen. Om maar enkele voorbeelden te noemen: kapper kun je worden met een enkele klant, boekhouder alleen in de maand april, of adviseur enkel in het weekend. Al deze mensen zijn parttime aan het ondernemen. Zolang de klant op de hoogte is dat jij niet ingeschreven bent bij de KvK en daar geen twijfels over bestaan is dit prima.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Een bedrijf starten naast een vaste baan of uitkering

Soms is een hobby geen mogelijkheid. Bij beroepen waar de klant kan twijfelen, bijvoorbeeld bij een webwinkel, mag dit niet. Dan is inschrijving altijd verplicht. Ook bij ondernemingen waarvoor vergunningen verplicht zijn, zoals een slager of schietschool, is het altijd verplicht om je in te schrijven. Ook als je slechts enkele uren aan je bedrijf kunt besteden vanwege een vaste baan of om persoonlijke omstandigheden.

Ook voor zakelijke inkopen, bijvoorbeeld bij een groothandel of leverancier, of voor zakelijke klanten is een Kamer van Koophandel inschrijving meestal nodig. Op die manier kunnen bedrijven zien dat ze met een onderneming te maken hebben en niet met een natuurlijk persoon.

Een KvK-nummer geeft ook een ander beeld. Iedereen kan via een online marktplaats spulletjes verkopen maar de personen die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn hier vaak serieuzer mee bezig. Als je het urenaantal niet haalt kun je de inkomsten dan bij de inkomstenbelasting opgeven als ‘overige inkomsten’.

De administratie regelen met een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Parttime vanuit huis ondernemen

zzp'ers werken veel parttime vanuit huis
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Veel parttime ondernemers werken vanuit huis. Voor die ene dag in de week is het ook niet rendabel om een bedrijfsruimte te huren.

Vaak is het geen enkel probleem om thuis te werken maar houd wel rekening met de eisen van de lokale overheid. Zo hebben gemeentes bijvoorbeeld een bestemmingsplan en kun je niet zomaar een kapperszaak van je huis maken.

Ga je parttime vanuit huis ondernemen? Zorg dan wel dat de buren hier geen overlast van hebben!

Ook gaat het mis als er overlast voor de buren kan ontstaan. Nu heb jij misschien goed contact met de buren, maar als mensen een paar huizen verderop last hebben omdat er telkens een vrachtwagen bij jou komt laden en lossen, of omdat er veel klanten op bezoek komen, dan kan dit voor problemen zorgen. Ook kun je niet zomaar een reclamebord in de tuin zetten of andere zaken regelen die bij een bedrijfspand geregeld zijn.
parttime ondernemer

Voorwaarden voor parttime ondernemen

In theorie zijn er eigenlijk geen regels waaraan je moet voldoen om parttime te ondernemen. Iedereen mag zich parttime ondernemer noemen als hij of zij iets naast zijn normale bezigheden of werkzaamheden iets onderneemt. Wel zijn er zaken waarop je moet letten:

  • De werkgever
    Naast de onderneming is men veelal nog parttime in loondienst. Zo blijft er vast inkomen in een tijd waarin het inkomen van het ondernemen misschien nog onzeker is. Het is echter maar de vraag of de werkgever er ook zo over denkt. Als je klanten werft die je ook kent via je baan kan er belangenverstrengeling optreden. Met een concurrentiebeding is dit soms zelfs verboden. Mogelijk wil je dit dus eerst met je werkgever bespreken. Eerlijkheid geeft de grootste kansen!
  • Risico’s & verzekeringen
    Als je parttime werkt aan je onderneming zijn verzekeringen soms relatief duur. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is met een baan naast de eigen zaak soms ook niet eens nodig, maar een aansprakelijkheidsverzekering juist weer wel. Onderzoek vooraf wat de risico’s zijn van het ondernemen en of je deze kunt beperken. Zie voor meer informatie ons artikel over verzekeringen.
  • Belastingdienst
    De belastingdienst stelt voorwaarden aan het ondernemerschap. Zo moeten ondernemers die veel voor bedrijven werken bij voorkeur meerdere opdrachtgevers hebben, wisselende uren hebben, prestatie gerichte doelen hebben en mogen zij anderen inschakelen om hen te helpen met de opdracht. .

Een ondernemingsplan

ondernemingsplan schrijvenDe meeste ondernemers maken er wel een maar vooral parttime ondernemers denken: Mijn idee voor een onderneming is nog zo pril, ik hoef nog geen krediet en weet nog niet of dit wel is wat ik wil, een ondernemingsplan is nog niet nodig.

Hoe klein het idee ook is, ook voor parttime ondernemers is een ondernemingsplan altijd nuttig. Het is niet verplicht maar geeft een duidelijk beeld hoe je als ondernemer denkt over de markt, keuzes, risico’s en financiën. Het is een gemakkelijke manier om alle facetten van het ondernemen even langs te gaan.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over werken als parttime ondernemer zijn:

Wat zijn de fiscale gevolgen als ik parttime ga ondernemen?

Voor de belastingdienst zijn er geen verschillen tussen een parttime ondernemer en een fulltime ondernemer. Wel kijkt de belastingdienst naar je gewerkte uren. Als je niet minimaal het urencriterium haalt dan verlies je enkele belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Kan ik thuis ondernemen?

Ja, je mag vanuit huis een onderneming oprichten. Wel zijn er beperkingen. Zo zijn er veel mensen die thuis een webshop beginnen of online verkopen via marktplaatsen en er is geen wet die zegt dat dat niet mag. Wel zijn er wetten voor de omgeving. Zo is een reclamebord in de tuin, of overlast voor buurtgenoten, soms niet toegestaan.

Zolang het binnen de muren van je woning blijft kun je prima in je vrije uren ’s avonds of in het weekend vanuit huis ondernemen en is er voor de wet en de belastingdienst geen verschil. Zodra jij deelneemt aan het economisch verkeer val je direct onder het zakelijk recht of de fiscale verplichtingen die gelden voor bedrijven.