menu

Parttime ondernemen

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Mede door het populaire deeltijdwerken en het nieuwe medium Internet waar het op veel manieren mogelijk is om ’s avonds een webwinkel te beginnen of eigen website te starten, beginnen veel mensen parttime met ondernemen.

Parttime ondernemen is geen eigen ondernemingsvorm. Voor de Belastingdienst ben je dan ook nooit parttime ondernemer. Of je wordt ondernemer of niet. Dat is dan afhankelijk van bijvoorbeeld een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en of er aan het BTW verkeer wordt meegedaan. Voor de meeste parttime ondernemers geldt dat het interessant is om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Business-to-Business
Om zakelijke klanten te krijgen is meestal een Kamer van Koophandel inschrijving nodig. Op die manier kunnen bedrijven zien dat ze met een bedrijf te maken hebben en niet met een natuurlijk persoon. Soms vragen ze ook om een VAR WUO verklaring. Daarmee zijn ze verzekerd dat de Belastingdienst de persoon niet als werknemer ziet wat enorme financiële gevolgen met zich mee kan brengen. Hierover verder in dit artikel meer.

Imago
Een Kamer van Koophandel nummer geeft een bedrijf meer imago. Iedereen kan via een online marktplaats spulletjes verkopen maar de personen die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn hier vaak serieuzer mee bezig.

Fiscale voordelen
Zo mag betaalde BTW worden verrekend en zelfs ontvangen BTW soms worden gehouden. Als dit per jaar minder dan +/- 1900 euro is, dan mag dit worden gehouden en wordt dit gezien als winst. Dat is het geval bij 10.000 of minder winst per jaar. Voor veel parttime ondernemers een realistisch beeld. Bij meer winst of indien er meer dan 1225 uur aan de onderneming wordt gewerkt zijn er ook zelfstandigenaftrek en startersaftrek voor de inkomsten belasting mogelijk.

Toch is inschrijving bij de Kamer van Koophandel, hoe graag deze instantie dat ook wil laten blijken, niet verplicht. Veel mensen willen rustig en naast hun bestaande werk parttime ondernemen. Eerst eens een dag in de week, of eerst in het weekend. Met veel beroepen is dat ook goed mogelijk. Om maar enkele voorbeelden te noemen: Kapper kun je zijn met een enkele klant. Belastingadviseur enkel in de maand april, of webwinkelier enkel savonds of in het weekend. Al deze mensen zijn parttime aan het ondernemen.

Vereisten voor het parttime ondernemen
In theorie zijn er eigenlijk geen vereisten om parttime te kunnen ondernemen. Iedereen mag zich parttime ondernemer noemen als hij of zij iets naast zijn normale bezigheden of werkzaamheden in loondienst doet. De inkomsten uit de onderneming kunnen bij de inkomsten belasting worden opgegeven als “inkomen uit overige werkzaamheden”.  En dat is dat! Aan de ene kant klinkt dat te mooi om waar te zijn en in de praktijk is het dat ook meestal wel. Zo zijn er wel zaken waarop gelet moet worden.

 • De werkgever
  Naast de onderneming is men veelal nog parttime in loondienst. Heel verstandig want zo blijft er vast inkomen in een tijd waarin het inkomen van het ondernemen misschien nog lang niet zeker is. Het is echter maar de vraag of de werkgever er ook zo over denkt.  Bij voldoende omzet wordt de baan misschien wel opgezegd. Als er naast de baan klanten worden geworven voor de eigen zaak kan er belangenverstrengeling optreden. Met een concurrentiebeding is dit soms zelfs verboden. Wij raden dan ook aan om initiatieven eerst openhartig met de werkgever te bespreken. Eerlijkheid geeft de grootste kansen!
 • Risico’s & verzekeringen
  Als er parttime wordt gewerkt aan een eigen zaak zijn verzekeringen soms relatief duur. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is met een baan naast de eigen zaak soms ook niet eens nodig, maar een aansprakelijkheidsverzekering juist weer wel. Kijk vooraf duidelijk wat de risico’s zijn van het ondernemen en of deze zo klein mogelijk kunnen worden gemaakt. Zie voor meer informatie ons artikel over verzekeringen.
 • Bedrijfsruimte
  Veel parttime ondernemers werken vanuit huis. Voor die ene dag in de week is het ook niet rendabel om een bedrijfsruimte te huren. Vaak is het geen enkel probleem om thuis te werken maar houd wel rekening met de eisen van de lokale overheid. Zo hebben gemeentes bijvoorbeeld een bestemmingsplan en kun je niet zomaar een “kapperszaak” van je huis maken. Lees voor meer informatie ons artikel over bedrijfsruimte.
 • Belastingdienst
  Als je eenmaal gaat ondernemen heeft de Belastingdienst enkele voorwaarden. Zo moeten ondernemers die veel voor bedrijven werken bij voorkeur meerdere opdrachtgevers hebben, wisselende uren hebben, prestatie gerichte doelen hebben en mogen zij anderen inschakelen om hen te helpen met de opdracht. Als aan een of meerdere voorwaarden niet voldaan wordt kan de Belastingdienst zeggen dat er geen bedrijf is maar dat de persoon in dienst van dat bedrijf is. Het gevolg kan zijn dat er opeens premies afgedragen moeten worden, pensioen en vakantiegeld geregeld moeten worden en er zo grote financiële gevolgen voor de ondernemer en opdrachtgever kunnen onstaan.

Freelance ondernemen
Omdat er een grijs gebied kan ontstaan tussen freelance ondernemen die kan werken voor een enkele opdrachtgever, en verkapte loondienst, heeft de overheid de VAR verklaring ontwikkeld. Voor mensen welke dan ook hun uren in rekening brengen bij een klant en op deze manier parttime willen ondernemen kan het noodzakelijk zijn dat er een VAR WUO verklaring wordt uitgegeven. Zie voor meer informatie freelance ondernemen.

Laatste tip: Denk eens aan een ondernemingsplan
De meeste ondernemers maken er wel een maar vooral parttime ondernemers denken: Mijn idee is nog zo pril, ik hoef nog geen krediet en weet nog niet of dit wel is wat ik wil, een ondernemingsplan is nog niet nodig. Ons advies is om hoe klein het idee ook is, maak toch een ondernemingsplan en laat deze zien aan een ervaren ondernemer of ervaren ondernemersadviseur als de Kamer van Koophandel of een boekhouder of accountant. Een ondernemingsplan is niet verplicht maar geeft een duidelijk beeld hoe de ondernemer denkt over de markt, keuzes, risico’s en financiën. Het is een gemakkelijke manier om alle facetten van het ondernemen even langs te gaan. Zie ook ons artikel: Een ondernemingsplan opstellen.