Parttime ondernemen

Ruim de helft van alle zzp’ers zijn parttime ondernemers met een inkomen naast het eigen bedrijf. Soms uit keuze, soms is er niet meer tijd voor een eigen bedrijf. De verschillen tussen fulltime ondernemen en parttime ondernemen naast een baan in loondienst, pensioen, uitkering of studie.

Inhoud:

Wat is parttime ondernemen?

parttime ondernemingParttime ondernemen betekent dat je maar een deel van je tijd besteedt aan het ondernemerschap. Zo zijn er veel mensen die parttime een eigen bedrijf starten naast een vaste baan in loondienst, pensioen of een uitkering. Ook starten studenten vaak een parttime onderneming naast hun studie.

Parttime ondernemen is populair. Mede door internet, waar het op veel manieren mogelijk is om ’s avonds een webwinkel te beginnen of eigen website te starten, ondernemen veel mensen parttime.

Als je deels in loondienst werkt maar voldoende tijd overhoudt om daarnaast nog iets voor jezelf op te zetten dan kun je hiermee een extra inkomen creëren. Van de 1,5 miljoen zzp’ers die eind 2017 actief waren vulde ruim 55 procent zijn inkomen aan met inkomsten uit bijvoorbeeld loon, pensioen of een uitkering.

Veel mensen starten een bedrijf naast een baan in loondienst, pensioen of uitkering.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

parttime ondernemen vanuit huis

Parttime ondernemen en belasting

Zes op de tien zzp’ers halen hun hoofdinkomen uit de onderneming, de rest van hen ziet de onderneming als extra inkomsten naast hun reguliere inkomen. Dat mag, maar parttime ondernemen is geen eigen ondernemingsvorm. Voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting ben je nooit parttime ondernemer.

Voor de omzetbelasting ben je al snel ondernemer. Zodra je inschreven bent bij de KvK moet je omzetbelasting rekenen, ook als je vooral in loondienst werkt. Deze belasting draag je af aan de belastingdienst bij de btw-aangifte, waarbij je betaalde btw weer terugkrijgt. Je kunt ook een vrijstelling aanvragen via de KOR-regeling. Hiervoor moet je omzet wel jaarlijks onder de twintigduizend euro blijven.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Parttime ondernemen en belastingBij de aangifte van de inkomstenbelasting ziet de belastingdienst het pas als inkomen uit onderneming als je voldoet aan enkele voorwaarden omdat je hier ook fiscale voordelen kunt behalen.

De belastingdienst kijkt naar de inschrijving bij de Kamer van Koophandel maar bij de aangifte inkomstenbelasting heb je pas maximale ondernemersaftrek als je ook het urencriterium behaalt. Hiervoor moet je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden. Als je parttime onderneemt is dat vrij lastig.

Minder belasting betalen? Voor enkele belastingvoordelen geldt een urenminimum.

Inkomsten uit ‘overig werk’

Voldoe je hier niet aan? Dan moet je de inkomsten uit je bedrijf opgeven als ‘overige inkomsten’. Er verandert dan verder niets aan je bedrijf maar je mist dan wel enkele belastingvoordelen. Je kunt je dan inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een administratie opzetten en alles doen als parttime ondernemer maar bijvoorbeeld geen zelfstandigenaftrek toepassen.

Ook als je parttime gaat ondernemen moet je belasting betalen. Is jouw boekhouding beperkt? Regel het zelf met een goedkoop boekhoudprogramma.

Een eigen bedrijf inschrijven bij de KvK

Kamer van KoophandelVeel parttime starters twijfelen of ze zich nu wel of niet moeten inschrijven bij de KvK. De werkgever is meestal al wel op de hoogte, maar ze zijn bang hun uitkering te verliezen of zien op tegen de financiële administratie. Ze stellen het daarom liever uit.

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is, hoe graag deze instantie dat ook wil laten blijken, meestal niet verplicht. Veel mensen willen rustig en naast hun bestaande werk parttime ondernemen. Eerst in deeltijd, bijvoorbeeld één dag in de week, of eerst in het weekend.

Parttime ondernemen als hobby

Met veel beroepen kun je starten als hobby. Zeker als je het urencriterium niet haalt is dat een prima manier om te beginnen. Heel veel mensen ondernemen parttime zonder dat ze zijn ingeschreven bij de KvK. Zolang de klant dat weet en daar geen moeite mee heeft, is dit prima.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Een bedrijf naast een vaste baan of uitkering

parttime ondernemen naast vaste baan of uitkeringBij beroepen waar de klant kan twijfelen, bijvoorbeeld bij een webwinkel, mag dit niet. Dan is de inschrijving bij de KvK altijd verplicht. Ook bij ondernemingen waarvoor vergunningen verplicht zijn, zoals een slager of schietschool, is het verplicht om je in te schrijven.

Ook voor zakelijke inkopen, bijvoorbeeld bij een groothandel of leverancier, of voor zakelijke klanten is een Kamer van Koophandel inschrijving meestal nodig. Daarmee zien bedrijven dat ze met een onderneming te maken hebben en niet met een natuurlijk persoon.

Een KvK-nummer geeft ook een ander beeld. Iedereen kan via een online marktplaats spulletjes verkopen maar de personen die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn hier vaak serieuzer mee bezig. Als je het urenaantal niet haalt kun je de inkomsten bij de belasting opgeven als ‘overige inkomsten’.

De administratie regelen met een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Parttime vanuit huis ondernemen

zzp'ers werken veel parttime vanuit huis
Veel zzp’ers werken vanuit huis.

Veel parttime ondernemers werken vanuit huis. Voor die ene dag in de week is het soms niet rendabel om een bedrijfsruimte te huren.

Vaak is het geen enkel probleem om thuis te werken maar check vooraf wel de voorwaarden van de lokale overheid. Zo hebben gemeentes bijvoorbeeld een bestemmingsplan en kun je niet zomaar een kapperszaak van je huis maken.

Ga je parttime vanuit huis ondernemen? Zorg dan wel dat de buren hier geen overlast van hebben.

Ook gaat het mis als er overlast voor de buren kan ontstaan. Nu heb jij misschien goed contact met de buren, maar als mensen een paar huizen verderop telkens last hebben als er een vrachtwagen bij jou komt laden en lossen, of als er veel klanten op bezoek komen, dan kan dit problemen opleveren. Ook mag je niet zomaar een reclamebord in de tuin zetten of andere zaken regelen die bij een bedrijfspand logisch zijn.

parttime ondernemer

Voorwaarden voor parttime ondernemen

Eigenlijk zijn er geen regels waaraan je moet voldoen om parttime te ondernemen. Iedereen die naast de normale werkzaamheden of bezigheden iets onderneemt mach zich parttime ondernemer noemen. Wel zijn er zaken waarop je moet letten:

  • De werkgever
    Naast de onderneming is men veelal nog parttime in loondienst. Zo blijft er vast inkomen in een tijd waarin het inkomen van het ondernemen nog onzeker is. Kijk wel vooraf of de werkgever er ook zo over denkt. Als je klanten werft die je ook kent via je baan kan er belangenverstrengeling optreden.
  • Risico’s & verzekeringen
    Als je parttime aan je onderneming werkt zijn verzekeringen relatief duur. Met een baan naast de eigen zaak is een arbeidsongeschiktheidsverzekering soms niet nodig, maar een aansprakelijkheidsverzekering juist weer wel. Onderzoek vooraf wat de risico’s van de onderneming zijn en of je deze kunt beperken.
  • Belastingdienst
    De belastingdienst stelt voorwaarden aan het ondernemerschap. Zo moeten ondernemers die voor bedrijven werken bij voorkeur meerdere opdrachtgevers en prestatie gerichte doelen hebben. Ook kijkt de belastingdienst of de ondernemer anderen kan inschakelen om hen te helpen met de opdracht.

Een ondernemingsplan maken

ondernemingsplan schrijvenDe meeste ondernemers maken er wel een maar vooral parttime ondernemers slaan het over. Vaak denk ze dat de onderneming nog te klein is of zijn ze nog niet overtuigd dat dit wel is wat ze willen. Zonder financiering is een ondernemingsplan niet altijd nodig.

Toch is een ondernemingsplan altijd nuttig, ook voor parttime ondernemers. Het is niet verplicht maar geeft een duidelijk beeld hoe je als ondernemer denkt over de markt, keuzes, risico’s en financiën.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over parttime werken als ondernemer zijn:

Wat zijn de fiscale gevolgen als ik parttime ga ondernemen?

Voor de belastingdienst zijn er geen verschillen tussen een parttime ondernemer en een fulltime ondernemer. Wel kijkt de belastingdienst naar je gewerkte uren. Als je niet minimaal het urencriterium haalt dan verlies je enkele belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek.

Kan ik thuis ondernemen?

Ja, je mag vanuit huis een onderneming oprichten. Zo zijn er veel mensen die thuis een webshop beginnen of online verkopen via marktplaatsen en er is geen wet die zegt dat dat niet mag. Wel zijn er wetten voor de omgeving. Zo is een reclamebord in de tuin, of overlast voor buurtgenoten, soms niet toegestaan.

Zolang alle activiteiten in de woning plaatsvinden kun je prima in je vrije uren ’s avonds of in het weekend vanuit huis ondernemen en is er voor de wet en de belastingdienst geen verschil. Zodra jij deelneemt aan het economisch verkeer val je direct onder het zakelijk recht of de fiscale verplichtingen die gelden voor bedrijven.