Ondernemer op wereldreis

Iedereen is weleens toe aan vakantie. Een paar weken weg is vaak geen probleem als je een onderneming runt. Maar wat nou als je er voor langere tijd tussenuit wil, zoals op een wereldreis?

Vakantie is goed voor een mens

Ondernemer op wereldreisNatuurlijk kan en moet je als ondernemer ook gewoon eens een keer een weekje vrij nemen. Dit zorgt niet alleen voor de gewenste ontspanning, maar kan er ook voor zorgen dat wanneer je weer aan het werk gaat je veel frisser, gemotiveerder en alerter bent.

Je hoeft niet bang te zijn dat er iets misgaat met je zaak, want de meeste klanten zullen het doodnormaal vinden dat je een of twee weken onbereikbaar bent. Zeker niet als je dit midden in de zomer of tussen kerst en nieuwjaar doet, bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zijn je klanten dan ook met vakantie. Maar wat als je even een paar maanden thuis wil of zelfs moet zitten? En wat als je misschien op wereldreis wil?

Met een online boekhoudprogramma kun je overal je administratie doen. Toch graag hulp van een boekhouder uit Nederland? Online kun je makkelijk kosten vergelijken.

Ondernemer out of office

Het is niet standaard, dat is zeker. Toch moet het eigenlijk kunnen. Want ook al lijkt het flink wat regelwerk, als zzp’er is het veel makkelijker dan als je een kantoorbaan hebt. Je bent niet alleen vrijer in je planning, maar kunt ook sneller weer aan de slag als je terugkomt. Daarnaast heb je als ondernemer niet opeens een groot gat op je CV gebrand.

Het heeft invloed op je inkomsten en uitgaven, maar als ondernemer kun je gewoon op wereldreis.

Als je als ondernemer collega’s hebt en hier al jaren mee samenwerkt, is het ook prima uit te leggen. Andere ondernemers zijn misschien maandenlang weg door zwangerschap, ziekte of een lange zakenreis. En dat moet ook gewoon kunnen.

Als je online je geld verdient dan maakt het vaak weinig uit waar jij of jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.

Werken vanuit het buitenland?

Ondernemen in het buitenlandWil je niet alleen op vakantie, maar ook nog je financiën op orde houden en tussendoor nog werken als dat even kan? In sommige beroepsgroepen kun je deels doorwerken terwijl je van Cambodja naar Thailand reist, zolang je maar een goede internetverbinding en een laptop hebt. Als tekstschrijver of internetondernemer kun je ongeacht je locatie heel wat werk verrichten. Natuurlijk is er ook ander werk te vinden op reis. Breng vooraf wel goed in kaart hoe je dit gaat regelen.

Gemeente, belastingdienst, klanten…

Als ondernemer heb je altijd de vrijheid om ervoor te kiezen tijdelijk geen klussen aan te nemen, het rustiger aan te doen, of te ondernemen in het buitenland. Een wereldreis duurt misschien langer, maar kan dus ook best. Het grootste nadeel is dat je minder of misschien wel niets verdient, terwijl je kosten wel doorlopen. Je moet het financieel dus goed plannen. Maar als dat goed zit, dan zijn er niet zoveel drempels meer.

Ga je voor minimaal acht maanden naar het buitenland? Dan moet je je verplicht uitschrijven bij de gemeente. De belastingdienst vindt het best als je op vakantie gaat of even vanuit het buitenland onderneemt, maar wil wel dat jij je aangiften op tijd doet en je inkomsten en uitgaven doorgeeft. Mocht je alle facturen digitaal ontvangen dan is dit geen probleem. Maar zijn er klanten die het op papier willen, dan gaat dit een stuk moeilijker als je aan de andere kant van de wereld zit.

Hulp vanuit Nederland

Het is handig om in Nederland iemand te machtigen die kan handelen in jouw naam. Je hoeft dan niet gelijk het bedrijf op zijn of haar naam te zetten, maar kan bijvoorbeeld de persoon machtigen tot een bepaald bedrag. En vergeet natuurlijk niet om je klanten op voorhand te informeren over je wilde plannen. Het kan onprofessioneel overkomen als ze het pas horen door een automatische out-of-office-mail.