Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemer op wereldreis

We zijn allemaal wel een paar keer per jaar toe aan vakantie. Er even een weekje of twee tussenuit vormt vaak dan ook geen probleem bij het runnen van een onderneming. Maar wat nou als je er echt helemaal doorheen zit of als je op wereldreis wil?

Zo nu en dan vakantie is goed voor een mens!

Ondernemer op wereldreisNatuurlijk kan en moet je als ondernemer ook gewoon eens een keer een weekje vrij nemen. Dit zorgt niet alleen voor de gewenste ontspanning, maar kan er ook voor zorgen dat wanneer je weer aan het werk gaat je veel frisser, gemotiveerder en alerter bent.

Je hoeft niet bang te zijn dat er wat misgaat met je zaak, want de meeste klanten zullen het doodnormaal vinden dat je er één of twee weken per jaar ‘even niet bent’. Zeker niet als je dit midden in de zomer of tussen kerst en nieuwjaar doet bijvoorbeeld. Maar wat nou als je even een paar maanden thuis wil/moet zitten of op een lange reis wil?

Met een online boekhoudprogramma kun je overal je administratie doen. Toch graag hulp van een boekhouder uit Nederland? Online kun je makkelijk kosten vergelijken.

Als ondernemer op wereldreis

Het is apart, dat is zeker. Toch moet het eigenlijk kunnen. Want ook al lijkt het flink wat regelwerk, toch heb je het als zzp’er misschien veel gemakkelijker dan iemand met een kantoorbaan. Niet alleen ben je vrijer in de keuze en planning, maar als je terug komt kun je vaak ook weer sneller aan de slag. Daarnaast heb je als ondernemer niet opeens een groot gat op je CV gebrand.

Het heeft invloed op inkomsten en uitgaven, maar als ondernemer kun je gewoon op wereldreis!

In sommige beroepsgroepen kun je zelfs nog deels door kunnen blijven werken terwijl je van Cambodja naar Thailand reist, zo lang je maar je laptop bij je hebt en er een internetverbinding is. Als je als ondernemer collega’s hebt en hier al jaren mee samenwerkt, valt het soms ook prima uit te leggen. Andere ondernemers zijn maandenlang weg door zwangerschap, ziekte, of een lange zakenreis, en jij gaat op wereldreis. Apart misschien, maar het moet kunnen.

Als je online je geld verdient dan maakt het vaak weinig uit waar jij of jouw bedrijf gevestigd is. Met dropshipping kun je zelfs een webwinkel beginnen zonder voorraad.

Werken vanuit het buitenland?

Ondernemen in het buitenlandWil je niet alleen op vakantie, er tussenuit maar ook nog je financiën op orde houden en tussendoor nog werken als dat even kan? Als tekstschrijver of internetondernemer kun je vanuit elke locatie nog wel wat werk verrichten. Als je handig bent met je handen, kun je op reis meestal ook nog wel wat klusjes doen. Dat gaat dan meestal wel anders als thuis. Vooraf dus goed in kaart brengen hoe je dit gaat regelen tijdens je reis of pauze is daarom aan te raden!

Gemeente, belastingdienst, klanten…

Als ondernemer heb je altijd de vrijheid om ervoor te kiezen tijdelijk geen klussen aan te nemen, het rustiger aan te doen, of te ondernemen in het buitenland. Die wereldreis is wat extremer, maar kan dus ook best. Grootste nadeel is dat je minder tot misschien wel niets verdient terwijl de kosten wel doorlopen. Je moet het financieel dus goed plannen. Maar als dat goed zit, dan zijn er niet zoveel harde drempels meer.

Let erop dat wanneer je voor minimaal acht maanden naar het buitenland gaat je je verplicht moet uitschrijven bij de gemeente. En de belastingdienst vindt het best als je op vakantie gaat of even vanuit het buitenland onderneemt, maar wil wel dat jij je aangiften op tijd doet en je inkomsten en uitgaven doorgeeft. Mocht je alle facturen digitaal ontvangen dan is dit geen probleem, maar zijn er klanten die het op papier willen, dan kan het al met al nog best wat gedoe opleveren als je aan de andere kant van de wereld zit.

Hulp vanuit Nederland

Het kan dan handig zijn om hier in Nederland iemand te hebben die je machtigt voor handelen in jouw naam. Je hoeft dan niet gelijk het bedrijf op zijn of haar naam te zetten maar kan bijvoorbeeld de persoon wel machtigen tot een bepaald bedrag. En vergeet uiteraard niet om je klanten op voorhand te informeren over je wilde plannen, het kan slecht overkomen als ze het via een ‘ik ben er even niet’-mailtje horen.