Faillissement

Een faillissement kan helaas elke zelfstandige ondernemer overkomen. Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer dan aansprakelijk voor de schulden. Dat kan betekenen dat je bij een faillissement niet alleen je inkomstenbron verliest, maar ook je privévermogen. Hoe ga je hiermee om?

Wat te doen?

Ondernemer en faillietAls je denkt dat je binnenkort failliet gaat kun je het beste direct in gesprek gaan met een boekhouder. Afhankelijk van hoe groot je onderneming is, kan een goed advies van een advocaat ook helpen.

Soms kunnen deze het noodlot vermijden. Mocht het faillissement wel een feit zijn, breng dan alle relevante partijen op tijd op de hoogte.

Wanneer ben je failliet?

Een faillissement kan op verschillende manieren ontstaan. Het betekent meestal dat je als ondernemer niet meer kan voldoen aan schulden. Bijvoorbeeld bij de bank, leverancier of klant. Je schuldeisers vragen dan een faillissement aan bij de rechtbank.

Die kan het faillissement uitspreken als blijkt dat je je bevindt ‘in de toestand van te hebben opgehouden te betalen’. De rechtbank benoemt dan een curator die je vermogen verkoopt en de opbrengst verdeelt onder de schuldeisers.

Onmogelijke schulden? Als je er op tijd bij bent kan een goed gesprek met een boekhouder, soms in combinatie met gesprekken met debiteuren en crediteuren je soms een faillissement besparen.

Zelf een faillissement aanvragen

Je kunt als ondernemer ook zelf een faillissement aanvragen. Zolang de kans bestaat dat je zonder schulden iets af kan ronden wil je dat natuurlijk eerst proberen. Met een faillissement verlies je namelijk niet alleen de regie aan een curator, maar weet je ook zeker dat je achteraf met lege handen staat. Maar soms is het duidelijk dat het niet meer goed komt. Dan kan jouw actie verder leed voorkomen.

Zelf een faillissement aanvragen is soms noodzakelijk.

Als je failliet gaat met een besloten vennootschap dan ben jij daar niet privé aansprakelijk voor. Met een eenmanszaak of vof ben jij aansprakelijk voor de schulden. Ook dan kun je zelf een faillissement aanvragen. Bijvoorbeeld om begeleiding te krijgen in het traject, als je zelf het overzicht bent verloren.

Surseance van betaling

Overweeg je om zelf een faillissement aan te vragen? Doe dit dan wel in overleg met een boekhouder of advocaat, want die kan je helpen. Bijvoorbeeld met alle stukken die je moet overleggen. Verder kan die ook oordelen of het beter is om voor een faillissement te gaan, of voor een surseance van betaling.

Bij een surseance van betaling hoef je schuldeisers bepaalde periode niet te betalen. Die tijd moet je dan gebruiken om orde op zaken te stellen. Ook kun je dan met schuldeisers onderhandelen over een akkoord of afbetalingsregeling. Al loopt een surseance van betaling uiteindelijk vaak uit in een faillissement.

Bij een persoonlijk faillissement start er een traject bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Als je door je financiële situatie zonder woonruimte komt te zitten kun je ook in aanmerking komen voor een urgentieverklaring op grond van financiële urgentie.

Onmogelijke schulden? Ondersteuning van een boekhouder kan soms een faillissement besparen. Juridisch Loket geeft persoonlijk advies aan mensen met een laag inkomen. Bel gratis: 0800 – 8020.

Hoe vertel je het klanten?

Vertellen aan klanten en familieHoe bereid je je voor op iets dat misschien wel onvermijdelijk is? Los van het juridische en financiële geregel moet je je klanten, leveranciers en – niet geheel onbelangrijk – het thuisfront informeren.

Het is moeilijk om aan je klanten te vertellen dat je failliet bent gegaan. Een gevoel van schaamte kan je overvallen. Toch is dit niet handig en meestal zelfs niet nodig. Veel klanten vinden het juist oprecht vervelend voor je. Klanten met wie je een goede relatie had willen je vaak op een of andere manier steunen. Bijvoorbeeld door bij een doorstart terug te keren.

Het thuisfront

En dan komt er nog iets wat nog veel lastiger is dan het faillissement aan je klanten te vertellen: het tegen je familie, partner en/of kinderen zeggen. Wacht het faillissment niet af, maar breng hen op tijd op de hoogte van wat er staat te gebeuren. Er is een grote kans dat zij (al eerder) iets merken van je situatie.

Los van het gemis van inkomsten heeft een faillissement ook veel invloed op jouw gemoedsrust. Bijvoorbeeld omdat je de komende tijd thuiszit. Denk aan gevolgen voor het huishouden, stress en gemaakte afspraken. Hoe eerder je hierover in gesprek gaat, hoe beter je je hierop kan voorbereiden.