menu
e-boekhouden

Ondernemer en ziek

Als zelfstandig ondernemer ben jij je belangrijkste werknemer. Maar wat als je nu ziek wordt? Voor langere tijd? Hoe kun je dan je bedrijf overeind houden zonder jezelf en je gezondheid daarbij te kort te schieten?

Een klein griepje pakken we allemaal wel eens. Dat is dan ook geen probleem (op de lange termijn) voor het werk dat je doet. Maar wat als je nou een ziekte krijgt die je wat langer aan bed gekluisterd houdt of die je zelfs (een deel) van het werken onmogelijk maakt? Heb je dan recht op een uitkering?

Recht op uitkering als ondernemer?

Of je recht hebt op een uitkering bij ziekte is helemaal afhankelijk van hoe jij het als zelfstandig ondernemer of freelancer hebt geregeld. Je moet namelijk zelf voor je inkomen zorgen als je ziek or arbeidsongeschikt wordt. Je hebt immers geen baas meer via wie de verzekeringen en premies lopen. Nu kun je zelf iedere maand geld opzij zetten voor de periode dat het ooit een keer misgaat met je gezondheid of je kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten. Heb je al eenĀ uitkering en wil je juist beginnen met ondernemen? Meestal is dat geen probleem, maar het kan geen kwaad om je dan extra te laten adviseren.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden vanĀ AOV verzekeringen vergelijken.

Verzekering afsluiten

Sinds 2004 moet je zelf zorg dragen voor een verzekering, want toen werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen afgeschaft. De premie daarvoor zat inbegrepen bij je belastingaanslag. Nu kun je zelf bepalen in hoeverre je de inkomenrisico’s wil afdekken.

Maar als je zelf de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet betalen, kan dat nog best hoog uitvallen. Veel ondernemers zijn hier dan ook niet voor te porren. Maar toch is het verstandig om een verzekering af te sluiten (of om braaf iedere maand geld opzij te zetten, wat weer discipline vergt). Want mocht het nou een keer gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekerd, dan heb je vaak alleen nog maar recht op een bijstandsuitkering.

Vergelijk de verschillen

Via diverse verzekeringsmaatschappijen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten. Hiermee zorg je voor een inkomen mocht je ziek of arbeidsongeschikt worden. Vergelijk goed de verschillen tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen en de verzekeringen die zij aanbieden. Let hierbij onder andere op de criteria, de hoogte van het verzekerde bedrag en de premie.

Let er trouwens ook op dat wanneer je een beroep beoefent waarbij het risico op arbeidsongeschiktheid hoog is, dat sommige verzekeraar je wellicht niet willen verzekeren of dat je premies juist erg hoog zijn.