Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Ondernemer en ziek

Als zelfstandig ondernemer ben jij je belangrijkste werknemer. Maar wat als je nu ziek wordt? Voor langere tijd? Hoe kun je dan je bedrijf overeind houden zonder jezelf en je gezondheid daarbij te kort te schieten?

Elke ondernemer is weleens ziek

BurnoutZiekte kan elke ondernemer overkomen en een klein griepje pakken we allemaal wel eens. Dat is dan ook meestal geen probleem (op de lange termijn) voor het werk dat je doet. Maar wat als je als zzp’er werkt en een ziekte krijgt waardoor je langere tijd in bed ligt of die zelfs (een deel) van het werken onmogelijk maakt? Heb je dan recht op een uitkering?

Er is geen ziektewet die zzp’ers verplicht om dit goed te regelen, maar dat betekent helaas ook dat er geen standaard ziektewetuitkering is voor ondernemers. Met een eigen bedrijf moet je dus zelf bepalen wat jij zelf kunt opvangen en wat er gebeurt als je ziek raakt als zelfstandige.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Recht op uitkering bij ziekte

Of je als ondernemer recht hebt op een uitkering bij ziekte is helemaal afhankelijk van hoe jij het als zelfstandig ondernemer hebt geregeld. Je moet namelijk zelf voor je inkomen zorgen en dus ook tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je kunt hiervoor wel verzekeringen afsluiten.

Je moet als ondernemer zelf voor je inkomen zorgen. Ook tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Nu kun je zelf iedere maand geld opzij zetten voor de periode dat het ooit een keer misgaat met je gezondheid of je kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten. Heb je al een uitkering en wil je juist beginnen met ondernemen? Meestal is dat geen probleem, maar het kan geen kwaad om je dan extra te laten adviseren.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Verzekering afsluiten tegen langdurige ziektes

verzekeringenSinds 2004 moet je zelf zorg dragen voor een verzekering, want toen werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen afgeschaft. De premie daarvoor zat inbegrepen bij je belastingaanslag. Nu kun je zelf bepalen in hoeverre je de risico’s van het verlies van inkomen wil afdekken.

Maar als je zelf de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet betalen, kan dat nog best hoog uitvallen. Veel ondernemers zijn hier dan ook niet voor te porren. Maar toch is het verstandig om een verzekering af te sluiten (of om braaf iedere maand geld opzij te zetten, wat weer discipline vergt). Want mocht het nou een keer gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekerd, dan heb je vaak alleen nog maar recht op een bijstandsuitkering.

Heb je niets geregeld en raak je langdurig ziek? Dan is de bijstandsuitkering soms een laatste vangnet.

Vergelijk de verschillen

Via diverse verzekeringsmaatschappijen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten. Hiermee zorg je voor een inkomen mocht je ziek of arbeidsongeschikt worden. Vergelijk goed de verschillen tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen en de verzekeringen die zij aanbieden. Let hierbij onder andere op de criteria, de hoogte van het verzekerde bedrag en de premie.

Let er trouwens ook op dat wanneer je een beroep beoefent waarbij het risico op arbeidsongeschiktheid hoog is, dat sommige verzekeraar je wellicht niet willen verzekeren of dat je premies juist erg hoog zijn.