Ondernemer en ziek

Als zelfstandig ondernemer ben jij je belangrijkste werknemer. Maar als je als zzp’er ziek wordt voor langere tijd dan moet je dit zelf opvangen. Iedereen is weleens ziek. Maar als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, hoe hou je dan je inkomen op peil zodat niet ook je financiële gezondheid eronder lijdt?

Inhoud:

Elke ondernemer is weleens ziek

als ondernemer zzp en ziekZiekte kan elke zzp’er overkomen en een griepje heeft iedereen wel eens. Met een eigen bedrijf bepaal je zelf wat je kunt opvangen en hoe je zaken financiert als je ziek raakt.

Zzp en ziek: meestal is dit geen probleem. Maar als je langdurig ziek raakt als zelfstandige, en langere tijd ziek op bed ligt, kun je onmogelijk werken. Als zzp’er heb je dan vaak geen recht op een uitkering.

Je kunt je verzekeren tegen inkomstenverlies door ziekte, maar dit is een vrijwillige verzekering. Je bent niet automatisch verzekerd. Er zijn plannen om dit te veranderen, maar momenteel is er geen ziektewet die zelfstandigen verplicht om dit goed te regelen. Voor ondernemers is er geen standaard ziektewetuitkering.

Als zieke zzp’er heb je vaak geen recht op een uitkering.

Insify biedt AOV-verzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp'ers en freelancers. Met ZZUPER verzeker je een vast bedrag dat uitgekeerd wordt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

uitkering zelfstandig ondernemer

Ziekte en zzp’er: wel of geen uitkering?

Of je als ondernemer recht hebt op een uitkering of inkomen is afhankelijk van hoe jij het als zzp’er zelf hebt geregeld. Heb je op dit moment een uitkering en wil je juist starten met ondernemen? Meestal is dat geen probleem, en vaak ben je dan tijdens de startperiode zelfs tijdelijk verzekerd via het UWV zelf.

Als ondernemer kun je zelf verzekeringen afnemen die voor inkomen zorgen als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten, of zelf iedere maand geld opzij zetten voor als het ooit een keer misgaat met je gezondheid.

Je moet als ondernemer zelf voor je inkomen zorgen. Ook bij ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Insify biedt AOV-verzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp'ers en freelancers. Met ZZUPER verzeker je een vast bedrag dat uitgekeerd wordt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

financiële gevolgen als je niet kunt werken

Verzekering tegen langdurige ziektes

In 2004 is de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen afgeschaft. De premie daarvoor zat inbegrepen bij je belastingaanslag. Sindsdien moet je als zzp’er zelf bepalen in hoeverre je de risico’s van inkomensverlies wil afdekken.

Verzekeraars accepteren niet iedereen, en de premie hangt sterk af van je gezondheid, leeftijd en beroep.   Toch is het ook bij een risicovol beroep verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Als je onverzekerd arbeidsongeschikt raakt heb je vaak alleen nog maar recht op een bijstandsuitkering.

Heb je niets geregeld en raak je langdurig ziek? Dan is de bijstandsuitkering je enige vangnet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

aov-verzekeringenEr zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen kunt afsluiten. Bekende namen zijn Univé, Klaverblad en Interpolis.

Met zo’n aov-verzekering garandeer je een inkomen tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Vergelijk goed de verschillen tussen aanbieders. Niet alleen op de premie en het verzekerde bedrag, maar ook op andere verschillen.

Bekende verzekeraars zijn Univé, Klaverblad en Interpolis.

hoogte van de premie en uitkering

Premie en uitkering vergelijken

Als je zelf de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet betalen, kan dat tegenvallen. Gelukkig is de premie fiscaal aftrekbaar en vaak kun je zelf ook al stappen nemen om een lagere premie te krijgen. Zo is het gebruikelijk dat je maximaal tachtig procent van je huidige inkomen verzekerd.

Ten eerste is de belastingdruk bij langdurige ziekte vaak lager. Als zzp’er zijn soms ook de kosten van je onderneming, zoals reiskosten of andere onkosten, lager als je niet werkt. Vaak kun je ook een bepaalde periode als eigen risico nemen. Die eerste week, of misschien zelfs maand, kun je zelf nog opvangen.

Let er wel op dat als je werk doet met een hoog risico op arbeidsongeschiktheid, zoals een fysiek zwaar beroep, sommige verzekeraars je niet willen verzekeren. Doet een verzekeraar dit wel, dan vraagt die waarschijnlijk een hogere premie.