e-boekhouden

Ondernemer en ziek

Als zelfstandig ondernemer ben jij je belangrijkste werknemer. Maar wat nou als je als zzp’er ziek wordt voor langere tijd? Hoe kun je dan je bedrijf overeind houden zonder jezelf en je gezondheid daarbij te kort te schieten?

Elke ondernemer is weleens ziek

BurnoutZiekte kan elke zzp’er overkomen en een griepje heeft iedereen wel eens. Meestal is dit op de lange termijn dan ook geen probleem. Maar wat als je zelfstandige bent en langdurig ziek wordt? Misschien lig je langere tijd op bed en kan je onmogelijk werken. Heb je dan recht op een uitkering?

Er is geen ziektewet die zzp’ers verplicht om dit goed te regelen. Dat betekent helaas ook dat er geen standaard ziektewetuitkering is voor ondernemers. Met een eigen bedrijf moet je dus zelf bepalen wat je kunt opvangen en wat er gebeurt als je ziek raakt.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Ziekte en zzp’er: wel of geen uitkering?

Of je als ondernemer recht hebt op een uitkering bij ziekte is afhankelijk van hoe jij het als zzp’er hebt geregeld. Je moet namelijk zelf voor je inkomen zorgen, als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hiervoor wel verzekeringen afsluiten.

Je moet als ondernemer zelf voor je inkomen zorgen. Ook bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Nu kun je zelf iedere maand geld opzij zetten voor als het ooit een keer misgaat met je gezondheid. Je kan ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten.

Heb je op dit moment een uitkering en wil je juist starten met ondernemen? Meestal is dat geen probleem, maar het kan geen kwaad om je dan extra te laten adviseren.

Ben jij al verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid? Op Yezzer kun je de laagste premies en beste voorwaarden van AOV verzekeringen vergelijken.

Verzekering tegen langdurige ziektes

verzekeringenSinds 2004 moet je als zzp’er zelf zorg dragen voor een verzekering. Toen is de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen namelijk afgeschaft. De premie daarvoor zat inbegrepen bij je belastingaanslag. Nu kun je zelf bepalen in hoeverre je de risico’s van inkomensverlies wil afdekken.

Als je zelf de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet betalen, kan dat nog best hoog uitvallen. Veel ondernemers zijn hier dan ook niet voor te porren. Toch is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Of tenminste braaf iedere maand geld opzij te zetten, als je daar de discipline voor hebt.

Want mocht het nou een keer gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt en je bent niet verzekerd, dan heb je vaak alleen nog maar recht op een bijstandsuitkering.

Heb je niets geregeld en raak je langdurig ziek? Dan is de bijstandsuitkering je enige vangnet.

Vergelijk de verschillen

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen kunt afsluiten. Zo garandeer je een inkomen mocht je ziek of arbeidsongeschikt worden. Vergelijk wel goed de verschillen tussen aanbieders. Let hierbij onder andere op de vereisten, de hoogte van het verzekerde bedrag en de premie.

Let er ook op dat als je werk doet met een hoog risico op arbeidsongeschiktheid, zoals een fysiek zwaar beroep, sommige verzekeraars je niet willen verzekeren. Doet een verzekeraar dit wel, dan vraagt die waarschijnlijk een hogere premie.