Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Durven ondernemen

Bijna elke echte ondernemer is ergens onzeker over, of heeft een angst om te falen. Dat is alleen maar goed: Het brengt je naar je doel. Tenzij die angst gaat domineren en natuurlijke stappen en plannen dwarsboomt. Durven ondernemen betekent het omzetten van angst en onzekerheid in kracht en richting. Wat heb jij nodig om te starten met ondernemen en het realiseren van je doelstellingen en dromen?

Valkuilen voor het starten met ondernemen

Durven ondernemen. Het klinkt zo simpel. Toch herkennen vrijwel alle startende ondernemers één of meerdere combinaties van de volgende angstpatronen:

 1. Angst voor kritiek van en afgaan voor de directe en indirecte omgeving
  Elke startende ondernemer kan met argusogen in de gaten gehouden worden door zijn of haar omgeving. Het zetten van de eerste stap kan voor de omgeving een directe confrontatie met een gevoel van beperking in hun eigen leven zijn, een stap die zij nooit zouden durven of kunnen maken. Dit heeft een directe weerslag op de echte ondernemer, want deze druk is voelbaar.
 2. Angst voor armoede en onregelmatige inkomsten
  Wat is er makkelijker en veiliger dan een vast salaris elke maand? Dat is een van de grootste valkuilen voor een startende ondernemer. Dit geldt zeker voor diegenen die eerst in loondienst hebben gewerkt. Durven ondernemen is dan een grote stap. De omschakeling is niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal en emotioneel. Zal het gaan lukken?
 3. Angst voor het zwarte gat als men faalt
  Een droom gaat vaak gepaard met een nachtmerrie, namelijk ‘Wat als het nu niet lukt? Wat als ik faal, ik zou niet weten wat ik dan met mijn leven en talenten aan moet.’ Dit is een hele logische valkuil. Maar teveel focus op het niet halen kan die realiteit dichterbij halen.
 4. Angst om het gezin, kind & partner, niet te kunnen onderhouden
  Voor de startende ondernemer met een gezin of alleen een partner om te onderhouden, is de drempel om te beginnen alleen maar groter. Er ligt een grotere financiële druk en de consequenties van een mogelijk falen worden vaak buitenproportioneel opgeblazen. Zo kan men heel lang voor de ondernemingsdrempel blijven zitten piekeren…
 5. Angst voor succes
  Vreemde eend in de bijt? Nee. De angst voor succes is vaak even groot als de angst voor het falen. Waarom? De mens zit complex in elkaar. Wat als de onderneming nu eens gigantisch succesvol wordt? Wat betekent dat voor de ondernemer zelf? Moeten er dan mensen worden aangenomen en blijft er niets meer over van die mooie onderneming waarmee men begon? De angst voor succes is een even belangrijke ondermijner als de angst om te falen. Kan men wel omgaan met het succes? Neemt de druk dan geen buitengewone proporties aan? Het verwachtingsniveau van iedereen stijgt en wie hoog klimt kan veel harder en dieper vallen.

Durven ondernemen, ondanks de risico’s

Durven ondernemen

Herken jij bovenstaande punten? Geen nood. Bijna elke ondernemer heeft een of enkele angsten. Het is nu een angst. Breng hem onder controle en je hebt een kracht. Vaak is dat al voldoende, want er is niet heel veel nodig om te starten met ondernemen. Eigenlijk kunnen heel veel mensen dat, maar er zijn maar weinig mensen die durven ondernemen.

Je kunt ondernemen zonder diploma. Maar het kan geen kwaad om te leren ondernemen en te leren boekhouden voordat je officieel voor jezelf begint.

Denk goed na wat de reden is om een eigen onderneming te starten. Het niet in de grote stroom mee willen gaan heeft waarschijnlijk een hele gegronde reden. Is het om een product of dienst wat er nog niet is? Of door ervaring met een product of dienst, en kan dit beter? Graag eigen keuzes willen maken?

Veel mensen kunnen het, maar weinig mensen durven te ondernemen.

Wat de drijfveer ook is, deze is persoonlijk en daarom is hij ook uniek. De een gaat uit zijn dak tijdens het sporten, de ander heeft een hobby waar hij zijn ei in kwijt kan. De ondernemer heeft in plaats van een vaste baan de uitdaging genomen om het heft zelf in handen te nemen. Maar weinig mensen weten precies wat ze willen, of wat ze kunnen. Voor de mensen die dit wel weten is dit juist een stap verder en iets om waanzinnig trots op te zijn.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Maak, zodra je gaat starten met ondernemen, buffers aan voor slechtere tijden

Zorg voor voldoende buffersDe angst om het niet te halen of een te onregelmatig inkomen, blijft ook dan aanwezig. Maar een ondernemer die hier vooraf al mee bezig is, kan zich hiertegen op verschillende manieren indekken. Probeer zakelijk geldverkeer gescheiden te houden via een aparte rekening, en zet elke maand wat geld opzij voor die maanden dat het wat minder gaat. Met een spaarrekening als buffer, slaapt het al heel wat rustiger. En zo zijn op alle bovenstaande angsten oplossingen te bedenken.

Zet nu eens die stap en ga met het ondernemersplan naar de bank. Ondernemers hebben vaak een heel pakket van verzekeringen, rekeningen, leningen of andere zaken nodig. Voor de bank een interessante klant. Ook indien eerst een vrijblijvend gesprek of advies gewenst is, zal de bank graag willen adviseren hoe de valkuilen, waarover u nu nog onzeker bent, opgelost kunnen worden.

Faalangst  omzetten in creatie en realisatie van dromen en doelstellingen

De kern van het realiseren van dromen en doelstellingen zit altijd in het eerst lokaliseren van de ondermijners. Wat zijn die ondermijners zoal? De top 5 valkuilen zijn hierboven genoemd. Andere ondermijners houden vaak verband met zich niet slim genoeg vinden, niet handig genoeg, een te klein netwerk, niet communicatief genoeg etc.

Alle ondermijners voor een gouden toekomst moeten worden opgezocht en worden opgeschreven. Succes en introspectie gaan hand in hand. Lef en ondernemen horen bij elkaar: het lef om te kijken naar de eigen innerlijke wereld. Vaak liggen aan de ondermijners ervaringen ten grondslag en aan deze ervaringen vaak weer opvoeders, vrienden of andere informatiebronnen.

Als de ondermijners en de doelstellingen bekend zijn, dan is het een eenvoudige kwestie om de ondermijners te vervangen door de doelstellingen en dromen. Dit heeft tot gevolg dat aan alles wat de startende ondernemer denkt, zegt en doet hetzelfde succesmodel en het zelfde succesgevoel ten grondslag liggen. Dit focust de aandacht en de energie van het ondernemen en creëert rust, zelfvertrouwen en uiteindelijk succes.

Do’s en don’ts om dromen en doelstellingen om te zetten in realiteit

 • Do’s 
  • Maak een lijst van ondermijners
  • Visualiseer de gewenste toekomst
  • Zie het beeld van een succes felicitatie van naasten
  • Bouw in rust en ontspanning aan de toekomst
  • Vertrouw in eigen kracht
  • Ga ervoor en stap over die drempel
 • Don’ts
  • Wachten bij de ondernemingsdrempel in angst
  • Vervallen in controle en stress
  • Geld oppotten uit angst voor investering
  • Overdreven focus op de concurrentie
  • Te snel opgeven
  • Blijven zitten met eigen angst en onzekerheid

Durven ondernemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp