Durven ondernemen

Elke ondernemer is wel eens onzeker of bang om te falen. Dat is alleen maar goed: het brengt je dichterbij je doel. Tenzij de angst overheersend is en je plannen dwarsboomt. Durven ondernemen betekent dat je je onzekerheid kan omzetten in kracht. Maar hoe doe je dat?

Valkuilen als je start met ondernemen

Starten met ondernemen valkuilenDurven ondernemen, dat klinkt zo simpel. Alsof het alleen maar draait om de juiste diploma’s, vaardigheden en kansen in de markt. Toch zijn er genoeg zaken die je niet kunt ontdekken met het schrijven van je ondernemingsplan.

Zo herkennen vrijwel alle startende ondernemers wel een of meerdere van de volgende angstpatronen:

  1. Angst voor kritiek van en afgaan voor de directe en indirecte omgeving
    Een startende ondernemer wordt met argusogen in de gaten gehouden door zijn of haar omgeving. Dat jij de eerste stap hebt durven zetten, kan voor je omgeving confronterend zijn en een gevoel van beperking in hun eigen leven opwekken. Het is een stap die zij nooit zouden durven of kunnen maken. Dit heeft een directe weerslag op de ondernemer, want deze druk is voelbaar.
  2. Angst voor armoede en onregelmatige inkomsten
    Wat is er makkelijker en veiliger dan een vast salaris elke maand? Dit is een van de grootste valkuilen voor een startende ondernemer. En dat geldt zeker voor ondernemers die eerst in loondienst hebben gewerkt. Durven ondernemen is dan een grote stap. De omschakeling is niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal en emotioneel. Zal het gaan lukken?
  3. Angst voor het zwarte gat als je faalt
    Een droom gaat vaak gepaard met een nachtmerrie, namelijk: wat nou als het niet lukt, wat als ik faal? Ik zou niet weten wat ik dan met mijn leven en talenten aan moet. Dit is een hele logische valkuil. Maar teveel focus op het niet halen kan die angst juist realiteit maken.
  4. Angst om je gezin, kind en partner niet te kunnen onderhouden
    Voor startende ondernemers met een gezin of alleen een partner om te onderhouden, is de drempel om te beginnen alleen maar groter. Er is een grotere financiële druk en de consequenties van falen worden buitenproportioneel groot gemaakt. Zo kan je heel lang voor de ondernemingsdrempel blijven piekeren.
  5. Angst voor succes
    Deze angst lijkt een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. De angst voor succes is vaak even groot als de angst voor het falen. Waarom? De mens zit complex in elkaar. Want wat als de onderneming nu eens gigantisch succesvol wordt? Wat betekent dat voor de ondernemer zelf? Moeten er dan mensen worden aangenomen? Misschien blijft er niets meer over van die mooie onderneming waarmee je begon. Kan je wel omgaan met dat succes? Neemt de druk dan geen buitengewone proporties aan? Het verwachtingsniveau van iedereen stijgt. En wie hoog klimt, kan veel harder en dieper vallen.

Durven ondernemen, ondanks de risico’s

Durven ondernemen

Herken jij je in de bovenstaande punten? Geen paniek. Bijna elke ondernemer heeft wel een of meerdere angsten. Breng die angst onder controle en je hebt een kracht.

Vaak is dat al genoeg, want er is niet heel veel nodig om te starten met ondernemen. Eigenlijk kunnen heel veel mensen dat, maar er zijn maar weinig mensen die ook durven ondernemen.

Je kunt ondernemen zonder diploma. Maar het kan geen kwaad om te leren ondernemen en te leren boekhouden voordat je officieel voor jezelf begint.

Bedenk eens goed wat de reden is om een eigen bedrijf te starten. Waarschijnlijk heb je een goede reden om niet met de stroom mee te willen gaan. Is het om een product of dienst wat er nog niet is? Of door ervaring met een product of dienst wat beter kan? Wil je graag je eigen keuzes maken?

Veel mensen kunnen ondernemen, maar weinig mensen durven het ook.

Wat jouw drijfveer ook is, deze is persoonlijk en daarom uniek. Als ondernemer ga je in plaats van een vaste baan de uitdaging aan om het heft in eigen handen te nemen. Maar weinig mensen weten precies wat ze willen, of wat ze kunnen. Voor de mensen die dit wel weten, is dit iets om waanzinnig trots op te zijn.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Beginnen met ondernemen: maak buffers voor slechtere tijden

Zorg voor voldoende buffersDe angst om het niet te halen of een onregelmatig inkomen te hebben, blijft aanwezig. Maar een ondernemer die hier van tevoren al mee bezig is, kan zich er op verschillende manieren tegen indekken.

Houd bijvoorbeeld je zakelijk geldverkeer gescheiden met een aparte rekening. Zet ook elke maand wat geld opzij voor de maanden dat het wat minder gaat. En met een spaarrekening als buffer, slaapt het al heel wat rustiger. Zo zijn er op alle bovenstaande angsten een paar oplossingen te bedenken.

Zet nu eens die stap en ga met je ondernemersplan naar de bank. Ondernemers hebben vaak een heel pakket van verzekeringen, rekeningen, leningen of andere zaken nodig. Voor de bank ben je een interessante klant. Ook als je eerst een vrijblijvend gesprek of advies wil, zal de bank graag willen vertellen hoe de valkuilen, waar je nu nog onzeker over bent, opgelost kunnen worden.

Faalangst omzetten in het behalen van je dromen en doelen

Om je dromen en doelen te behalen, moet je eerst je ondermijners kennen. Wat zijn die ondermijners zoal? De top vijf valkuilen zijn hierboven genoemd. Andere drempels houden vaak verband met jezelf niet slim of handig genoeg vinden, een te klein netwerk hebben, niet communicatief genoeg zijn, etc.

Succes en zelfbewustzijn gaan hand in hand.

Zet alles wat jou in de weg zou zitten voor een gouden toekomst eens op een rijtje, en schrijf het op. Succes en zelfbewustzijn gaan namelijk hand in hand. Om te ondernemen moet je lef hebben, en dus ook het lef om goed naar jezelf te kijken. Vaak komen je onzekerheden uit ervaringen. Deze ervaringen hebben meestal te maken met je opvoeding, vrienden of andere gebeurtenissen.

Als je ondermijners en doelstellingen bekend zijn, is het eenvoudig om de eerste te vervangen door de laatste. Daardoor begint alles wat je denkt, zegt en doet bij hetzelfde achterliggende succesgevoel. Dit focust je aandacht en energie van het ondernemen en creëert rust, zelfvertrouwen en uiteindelijk succes.

Do’s en don’ts

Do’s 

  • Maak een lijst van ondermijners
  • Visualiseer de gewenste toekomst
  • Zie het beeld van een succes felicitatie van naasten
  • Bouw in rust en ontspanning aan de toekomst
  • Vertrouw in eigen kracht
  • Ga ervoor en stap over die drempel

Don’ts

  • Wachten bij de ondernemingsdrempel in angst
  • Vervallen in controle en stress
  • Geld oppotten uit angst voor investering
  • Overdreven focus op de concurrentie
  • Te snel opgeven
  • Blijven zitten met eigen angst en onzekerheid

Durven ondernemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp