Durven ondernemen

Een onderneming starten is spannend. Ben je onzeker of bang om te falen? Dat gevoel kent vrijwel elke ondernemer en is zeker geen probleem, tenzij de angst overheersend is en je plannen dwarsboomt. Durven ondernemen betekent dat je ondanks je onzekerheid toch voor jezelf wil en kunt beginnen.

Valkuilen als je start met ondernemen

Starten met ondernemen valkuilenBeginnen met ondernemen klinkt zo simpel. Alsof het alleen maar draait om wat lef in combinatie met de juiste diploma’s, vaardigheden en kansen in de markt.

Toch zijn er genoeg dingen die je niet ontdekt met het schrijven van je ondernemingsplan. Zo herkennen vrijwel alle startende ondernemers wel de angst voor kritiek uit de omgeving of onvoldoende inkomsten om je partner of gezin te kunnen onderhouden.

En dan is er ook nog de angst voor succes. Wat nu als je mensen moet aannemen, je vrijheid verliest en continu besluiten moet nemen over zaken waarvan je de gevolgen maar amper kunt overzien?

Er zijn genoeg zaken die je niet beschrijft in je bedrijfsplan.

Wil je een eigen bedrijf starten? Het begint met het inschrijven bij de KvK. Wil je vooral wat extra inkomsten vanuit huis? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Bang voor afgang of kritiek vanuit je omgeving

Dat jij de eerste stap hebt durven zetten, kan voor je omgeving confronterend zijn en een gevoel van beperking in hun eigen leven opwekken. Een eigen bedrijf starten is misschien een stap die zij niet (durven of kunnen) maken. Dit heeft een directe weerslag op jou als ondernemer, want deze druk is voelbaar.

Als startende ondernemer ben je soms onzeker. Als je dan het gevoel hebt dat je omgeving niet achter jouw onderneming staat of dat vrienden, familie of je partner het een afgang vinden als het je niet lukt, kan dat je succes enorm beperken.

twijfels bij je familie, vrienden of partner

Kans op armoede en onregelmatige inkomsten

Durven ondernemen betekent dat je accepteert dat je niet weet wat je verdient. Dat is een grote stap, want wat is er fijner en veiliger dan een vast maandsalaris? Zeker voor ondernemers die in loondienst hebben gewerkt. Dat vaste inkomen opgeven en in ruil daarvoor een eigen bedrijf starten is dan een grote stap. 

Angst voor het zwarte gat als je faalt

Een eigen bedrijf starten is voor veel mensen een droom waar ze al lang naar uitkijken. Maar het nemen van actie maakt het spannend. De droom verschilt opeens niet zoveel meer met een nachtmerrie: wat nou als het niet lukt, wat als ik faal? Ik zou niet weten wat ik dan met mijn leven en talenten aan moet.

Dit is een hele logische valkuil. Ongeveer de helft van nieuwe ondernemingen stopt binnen twee jaar. Maar een focus op het niet halen kan die angst juist realiteit maken. Daarnaast hoeft het ook geen falen te zijn. Soms leer je de markt, je kansen of jezelf pas kennen als je er zelf actief in bent. Misschien ontdek je tijdens het ondernemen juist wel iets dat nog veel beter bij je past. Dan heb je juist iets gewonnen, toch?

Je huishouden niet kunnen onderhouden

Voor startende ondernemers die niet alleen zichzelf maar ook een partner of zelfs een heel gezin moeten voorzien van inkomsten kan het financiële aspect een grote drempel zijn om te beginnen. Er is een grotere financiële druk die de consequenties van falen buitenproportioneel groot kan maken. Zo kan je heel lang voor de ondernemingsdrempel blijven piekeren.

Angst voor succes

Deze angst lijkt een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. De angst voor succes is vaak even groot als de angst voor het falen. Waarom? De mens zit complex in elkaar. Want wat als de onderneming nu eens gigantisch succesvol wordt? Moeten er dan mensen worden aangenomen?

Wat betekent dat voor de ondernemer zelf? Misschien blijft er niets meer over van die mooie onderneming waarmee je begon. Kan je wel omgaan met dat succes? Neemt de druk dan geen buitengewone proporties aan? Het verwachtingsniveau van iedereen stijgt. En wie hoog klimt, kan veel harder en dieper vallen.

Durven ondernemen, ondanks de risico’s

Durven ondernemen

Herken jij je in de bovenstaande punten? Geen paniek. Bijna elke ondernemer heeft wel een of meerdere angsten. Breng die angst onder controle en je hebt een kracht.

Vaak is dat al genoeg, want er is niet heel veel nodig om te starten met ondernemen. Eigenlijk kunnen heel veel mensen dat, maar er zijn maar weinig mensen die ook durven ondernemen.

Je kunt ondernemen zonder diploma. Maar het kan geen kwaad om te leren ondernemen en te leren boekhouden voordat je officieel voor jezelf begint.

Bedenk eens goed wat de reden is om een eigen bedrijf te starten. Waarschijnlijk heb je een goede reden om niet met de stroom mee te willen gaan. Is het om een product of dienst wat er nog niet is? Of door ervaring met een product of dienst wat beter kan? Wil je graag je eigen keuzes maken?

Veel mensen kunnen ondernemen, maar weinig mensen durven het ook.

Wat jouw drijfveer ook is, deze is persoonlijk en daarom uniek. Als ondernemer ga je in plaats van een vaste baan de uitdaging aan om het heft in eigen handen te nemen. Maar weinig mensen weten precies wat ze willen, of wat ze kunnen. Voor de mensen die dit wel weten, is dit iets om waanzinnig trots op te zijn.

Word je ondernemer? Lees dan ook over een eigen bedrijf starten, of het inschrijven bij de KvK. Start je een internetbedrijf? Zie dan hoe je online geld kunt verdienen.

Maak buffers voor slechtere tijden

Zorg voor voldoende buffersDe angst om het niet te halen of een onregelmatig inkomen te hebben, blijft aanwezig. Maar een ondernemer die hier van tevoren al mee bezig is, kan zich er op verschillende manieren tegen indekken.

Houd bijvoorbeeld je zakelijk geldverkeer gescheiden met een aparte rekening. Zet ook elke maand wat geld opzij voor de maanden dat het wat minder gaat. En met een spaarrekening als buffer, slaapt het al heel wat rustiger. Zo zijn er op alle bovenstaande angsten een paar oplossingen te bedenken.

Zet nu eens die stap en ga met je ondernemersplan naar de bank. Ondernemers hebben vaak een heel pakket van verzekeringen, rekeningen, leningen of andere zaken nodig. Voor de bank ben je een interessante klant. Ook als je eerst een vrijblijvend gesprek of advies wil, zal de bank graag willen vertellen hoe de valkuilen, waar je nu nog onzeker over bent, opgelost kunnen worden.

Faalangst omzetten in het behalen van je dromen en doelen

Om je dromen en doelen te behalen, moet je eerst je ondermijners kennen. Wat zijn die ondermijners zoal? De top vijf valkuilen zijn hierboven genoemd. Andere drempels houden vaak verband met jezelf niet slim of handig genoeg vinden, een te klein netwerk hebben, niet communicatief genoeg zijn, etc.

Succes en zelfbewustzijn gaan hand in hand.

Zet alles wat jou in de weg zou zitten voor een gouden toekomst eens op een rijtje, en schrijf het op. Succes en zelfbewustzijn gaan namelijk hand in hand. Om te ondernemen moet je lef hebben, en dus ook het lef om goed naar jezelf te kijken. Vaak komen je onzekerheden uit ervaringen. Deze ervaringen hebben meestal te maken met je opvoeding, vrienden of andere gebeurtenissen.

Als je ondermijners en doelstellingen bekend zijn, is het eenvoudig om de eerste te vervangen door de laatste. Daardoor begint alles wat je denkt, zegt en doet bij hetzelfde achterliggende succesgevoel. Dit focust je aandacht en energie van het ondernemen en creëert rust, zelfvertrouwen en uiteindelijk succes.

Do’s en don’ts

Do’s 

 • Maak een lijst van ondermijners
 • Visualiseer de gewenste toekomst
 • Zie het beeld van een succes felicitatie van naasten
 • Bouw in rust en ontspanning aan de toekomst
 • Vertrouw in eigen kracht
 • Ga ervoor en stap over die drempel

Don’ts

 • Wachten bij de ondernemingsdrempel in angst
 • Vervallen in controle en stress
 • Geld oppotten uit angst voor investering
 • Overdreven focus op de concurrentie
 • Te snel opgeven
 • Blijven zitten met eigen angst en onzekerheid
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is eigenaar van Zietuwel, het bedrijf achter sites als Ondernemen & Internet.nl, investeerders.nl, ecommercenews.nl en enkele andere titels.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten