menu
e-boekhouden

Innovatief ondernemen

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. In het bedrijfsleven worden ondernemingen die vernieuwend werken innovatieve bedrijven genoemd. Bedrijven die veel innovatie realiseren worden over het algemeen gezien als de motor van de toekomst. Voor innovaties stelt de overheid extra geld beschikbaar.

Innovatie vs. uitvinding

Innovatief ondernemenEen innovatie hoeft nog niet te betekenen dat het echt om een nieuwe uitvinding gaat. Een uitvinding is werkelijk iets nieuws. Er kan vaak een patent of rechten op worden aangevraagd en ontleend. Bij een innovatie hoeft dat lang niet altijd zo te zijn. Als een bedrijf in een specifieke markt het net even anders aanpakt als tot nu toe door concurrenten het geval was, en klanten zien dit als een voordeel, dan kunnen we soms al spreken over een innovatie.

Innovatief ondernemen

Ondernemen heeft veel overeenkomsten met innoveren. Stilstaan wordt vaak gezien als achteruitgaan. De concurrent staat nooit stil en dus zul je moeten blijven moderniseren en vernieuwen om je positie te kunnen behouden of uitbreiden.

De meeste ondernemingen zijn in zekere zin dan ook aan het innoveren. Ook al zijn ze niet bezig met het verbeteren van hun dienst of product dan is de kans toch groot dat ze bezig zijn met het verlagen van de kosten of het uitbreiden van service naar klanten.

Een simpel voorbeeld is internet en de mobiele telefoon. Als bedrijven de afgelopen tien jaar deze techniek links hebben laten liggen mag het duidelijk zijn dat ze in veel branches een concurrentienadeel hebben gekregen.

Innovatieve ondernemers snelle groeiers?

Bedrijven die sterk innoveren en bijvoorbeeld een nieuw product of dienst in de markt kunnen zetten zijn vaak meer gewild door incubators, banken, investeerders of de overheid. Ze hebben een sterker groeiperspectief dan gemiddeld en worden vaak gezien als de Tom Tom, Google of Facebook van morgen.

Innoveren en de overheid

Ook de overheid heeft het innovatief ondernemen hoog in het vaandel staan. De overheid ziet het noodzakelijk dat het Nederlandse bedrijfsleven blijft innoveren en stelt extra geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties. Voor kleine innovaties zijn er belastingvoordelen zoals de investeringsaftrek of de WBSO-subsidie. Voor grotere innovaties kunnen ondernemers die van de overheid extra ondersteuning wensen aankloppen bij speciaal voor hen opgerichte instanties.

Is de WBSO onvoldoende om jouw groei of innovatie te financieren? Zie dan ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Technostarters

Ondernemingen die starten omdat ze verwachten met een goede innovatie snel een markt open te kunnen breken worden ook wel eens technostarters genoemd. Voor technostarters zijn soms specifieke subsidies of andere financiƫle mogelijkheden. Incubators zijn gek op technostarters en ook de overheid heeft met technopartner een instantie opgericht die zich specifiek richt op deze doelgroep. Technostarters komt heel letterlijk van technologische starters maar, in de praktijk wordt de term breder genomen dan enkel starters die bezig zijn met een nieuwe techniek.

Innovatief ondernemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp