Innovatief ondernemen

Innovatie betekent vernieuwing. Een innovatief bedrijf moet dus vernieuwend zijn. Dat kan in de vorm van een nieuw product of nieuwe manier van werken. Bedrijven die innoveren worden gezien als de motor van de toekomst. Zij krijgen daarom extra geld van de overheid.

Innovatief ondernemen

innovatieve ondernemerEen innovatief bedrijf is een onderneming die iets vernieuwd. Dat kan van alles zijn: van het lanceren van een totaal nieuw product, tot het vernieuwen van de interne salarisadministratie.

Het ondernemen heeft veel overeenkomsten met innoveren. De meeste bedrijven doen dit wel in meer of mindere mate.

De meeste bedrijven innoveren in meer of mindere mate.

Stilstand wordt vaak gezien als achteruitgang. De concurrent staat nooit stil, en dus moet je blijven moderniseren om je positie te kunnen behouden of vergroten. Concurrenten die hun product of dienst niet vernieuwen, doen dat wel op andere gebieden. De kans is groot dat zij innovatief bezig zijn door kosten te verlagen, klantenservice uit te breiden of marketing te verbeteren.

Is de WBSO onvoldoende om jouw groei of innovatie te financieren? Zie dan ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Innovatief ondernemen klinkt als een keuze. Alsof al deze bedrijven op een ochtend een fantastisch nieuw idee hebben en dat willen uitvoeren. Voor een deel is dat inderdaad zo, maar voor de meesten gaat het  vanzelf. Als je als ondernemer de afgelopen twintig jaar niets hebt gedaan met de opkomst van internet of de mobiele telefoon, bijvoorbeeld, dan heb je in de meeste sectoren een grote achterstand opgelopen.

je onderneming vernieuwen

Innoveren en de overheid

Ook de overheid heeft innovatief ondernemen hoog in het vaandel staan. Die vindt het belangrijk dat het Nederlandse bedrijfsleven blijft innoveren en stelt extra geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties. Omdat veel bedrijven innovatief ondernemen heeft het hier wel een selectie in gemaakt.

Voor kleine innovaties biedt de overheid belastingvoordelen zoals de investeringsaftrek. Je financiert alles dan zelf, maar krijgt een beetje belastingvoordeel omdat je investeert in je bedrijf. Voor de meeste ondernemers is dit genoeg.

Wil jij je innovatie serieuzer aanpakken en er veel meer tijd in steken? Dan kom je misschien in aanmerking voor de WBSO-subsidie. Hiermee kun je een deel van de (loon)kosten die je maakt voor een innovatie terugkrijgen van de overheid. De vernieuwing zelf hoeft geen totaal nieuwe uitvinding te zijn, maar je moet er wel serieus onderzoek voor doen en dat aan kunnen tonen.

Ondernemers die extra geld van de overheid nodig hebben voor grote innovaties, kunnen daarvoor aankloppen bij speciale instanties.

Is de WBSO onvoldoende om jouw groei of innovatie te financieren? Zie dan ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Innovatie of nieuwe uitvinding?

Innovatief ondernemenEen innovatie hoeft nog niet te betekenen dat het ook echt om een nieuwe uitvinding gaat. Een uitvinding is iets wat daarvoor nog helemaal niet bestond. Daar kan je een patent of rechten op aanvragen en ontlenen. Maar voor een innovatie hoeft dit lang niet altijd zo te zijn.

Als een bedrijf in een bepaalde markt het net even anders aanpakt dan concurrenten het altijd deden, en klanten zien dit als een voordeel, dan kan je soms al spreken van een innovatie.

Groeien innovatieve ondernemers sneller?

Bedrijven die sterk innoveren en bijvoorbeeld een nieuw product of dienst in de markt kunnen zetten, zijn meestal zeer gewild door incubators, banken, investeerders of de overheid. Ze hebben een sterker groeiperspectief dan gemiddeld en worden vaak gezien als de Tom Tom, Google of Facebook van morgen.

Technostarters

Ondernemingen die starten met de verwachting een markt open te breken met een slimme innovatie, worden ook wel eens technostarters of tech-startups genoemd. Voor technostarters zijn soms specifieke subsidies of andere financiële mogelijkheden.

Incubators zijn gek op technostarters en ook de overheid heeft veel regelingen gericht op deze groep. Een technostarter hoeft geen technologische starter zijn, zoals de naam suggereert. In de praktijk is de term veel breder dan alleen starters die een nieuwe techniek bedenken.

Gerelateerde berichten