e-boekhouden

Innovatief ondernemen

Innovatie betekent letterlijk vernieuwing. In het bedrijfsleven worden ondernemingen die vernieuwend werken innovatieve bedrijven genoemd. Bedrijven die veel innovatie realiseren worden over het algemeen gezien als de motor van de toekomst. Voor innovaties stelt de overheid extra geld beschikbaar.

Innovatief ondernemen

Een innovatief bedrijf is een onderneming die iets vernieuwd. Dat kan van alles zijn. Van het lanceren van een totaal nieuw product, tot het vernieuwen van de interne salarisadministratie.   Ondernemen heeft veel overeenkomsten met innoveren en de meeste bedrijven doen dat in meer of mindere mate.

De meeste bedrijven innoveren in meer of mindere mate.

Stilstaan wordt vaak gezien als achteruitgaan. De concurrent staat nooit stil en dus moet je blijven moderniseren en vernieuwen om je positie te kunnen behouden of uitbreiden. Ook al zijn ze niet bezig met het verbeteren van hun dienst of product dan is de kans toch groot dat ondernemers innovatief ondernemen omdat ze bezig zijn met het verlagen van de kosten, het uitbreiden van service naar klanten of het verbeteren van de marketing.

Is de WBSO onvoldoende om jouw groei of innovatie te financieren? Zie dan ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Innovatief ondernemen klinkt als een keuze. Alsof al deze bedrijven op een ochtend een fantastisch nieuw idee hebben en dat willen uitvoeren. Voor een deel is dat van toepassing, maar voor de meesten gaat het deels vanzelf. Als je als ondernemer de afgelopen tien jaar niets hebt gedaan met de opkomst van internet of de mobiele telefoon, dan heb je in veel sectoren inmiddels een concurrentienadeel gekregen.

Innoveren en de overheid

Ook de overheid heeft het innovatief ondernemen hoog in het vaandel staan. De overheid vindt het noodzakelijk dat het Nederlandse bedrijfsleven blijft innoveren en stelt extra geld beschikbaar voor het stimuleren van innovaties. Omdat veel bedrijven innovatief ondernemen heeft de overheid hier wel een splitsing gemaakt. Voor kleine innovaties zijn er belastingvoordelen zoals de investeringsaftrek. Je financiert alles dan zelf maar krijgt een stukje belastingvoordeel omdat je investeert in je bedrijf. Voor de meeste ondernemers is dit voldoende.

Wil jij het wat serieuzer aanpakken en er meer dan gemiddeld veel tijd in steken? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WBSO-subsidie. Hiermee kun je een deel van (loon)kosten die nodig zijn voor een innovatie terugkrijgen. De vernieuwing zelf hoeft geen totale nieuwe uitvinding te zijn maar je moet er wel serieus onderzoek voor doen en dat aan kunnen tonen.

Voor grotere innovaties kunnen ondernemers die van de overheid extra ondersteuning wensen aankloppen bij speciaal voor hen opgerichte instanties.

Is de WBSO onvoldoende om jouw groei of innovatie te financieren? Zie dan ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Het verschil tussen een innovatie en een uitvinding

Innovatief ondernemenEen innovatie hoeft nog niet te betekenen dat het echt om een nieuwe uitvinding gaat. Een uitvinding is werkelijk iets nieuws. Er kan vaak een patent of rechten op worden aangevraagd en ontleend. Bij een innovatie hoeft dat lang niet altijd zo te zijn. Als een bedrijf in een specifieke markt het net even anders aanpakt als tot nu toe door concurrenten het geval was, en klanten zien dit als een voordeel, dan kunnen we soms al spreken over een innovatie.

Innovatieve ondernemers snelle groeiers?

Bedrijven die sterk innoveren en bijvoorbeeld een nieuw product of dienst in de markt kunnen zetten zijn vaak meer gewild door incubators, banken, investeerders of de overheid. Ze hebben een sterker groeiperspectief dan gemiddeld en worden vaak gezien als de Tom Tom, Google of Facebook van morgen.

Technostarters

Ondernemingen die starten omdat ze verwachten met een goede innovatie snel een markt open te kunnen breken worden ook wel eens technostarters genoemd. Voor technostarters zijn soms specifieke subsidies of andere financiële mogelijkheden. Incubators zijn gek op technostarters en ook de overheid heeft met technopartner een instantie opgericht die zich specifiek richt op deze doelgroep. Technostarters komt heel letterlijk van technologische starters maar, in de praktijk wordt de term breder genomen dan enkel starters die bezig zijn met een nieuwe techniek.

Innovatief ondernemen - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp