menu

Zakelijk netwerken via internet

Was de trend enige jaren geleden nog dat Nederland in een kenniseconomie zat, tegenwoordig is het wat meer uitgebreid naar kennisseneconomie. Je hoeft zelf lang niet overal kennis van te hebben, beter zelfs is het om je te specialiseren en voor alles waar je dan wat minder vanaf weet, een kennis te hebben. Zakelijk netwerken wil zeggen dat je zelf niet overal kennis van hebt, maar wel voor elk probleem een mannetje kent die precies dat probleem op kan lossen.

Historie van netwerken
Zakelijk netwerken is niet nieuw. Iedereen die voor zichzelf begint heeft wel een eigen netwerk waarmee hij of zij de klanten binnenhaalt. Over het algemeen wordt het overgrote deel van de orders binnengehaald via mond-op-mond reclame. Of dat nu is via een tevreden klant, een familielid of een goed gesprek op een verjaardagsfeestje; feit blijft dat netwerken tegenwoordig belangrijker is dan ooit. Zo snel je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt je er al mee geconfronteerd door uitnodigingen voor ontmoetingsdagen, seminars en feestjes. Je leert soms het een en ander over een bepaald aspect van je bedrijf, maar nog veel belangrijker; je ontmoet mensen die in hetzelfde stadium van hun bedrijf zitten als jij. Het MKB en bedrijfsleven heeft naast de Kamer van Koophandel duizenden netwerken in Nederland waar dit soort bijeenkomsten of lidmaatschappen mogelijk zijn.

Zakelijk netwerken via het Internet
Via het Internet is zakelijk netwerken in Amerika een echte rage geworden. Het werd in Nederland ontdekt door de populariteit van een website als http://www.Friendster.com. Een website waar je een profiel kunt maken, en zo kennis kunt maken met de vrienden van je vrienden. Die dan weer jouw vrienden worden, en je weer kennis kunt maken met de vrienden van hen. Op deze manier breid je al snel je netwerk uit.

Netwerken in Nederland
Al snel werd hier ook in Nederland het voordeel voor ondernemers van ingezien. Hoe meer mensen je kent of ontmoet, hoe meer kans dat hier een mogelijke partner, leverancier of klant voor je bij zit. In Nederland ontstonden dan ook al snel nieuwe manieren van netwerken. Een leuk initiatief is bijvoorbeeld http://www.FoodandFriends.nl, een website waar je je aan kunt melden voor een verrassend etentje. In eerste instantie is het een leuk avondje uit maar misschien ontmoet je op deze manier wel weer nieuwe zakelijke contacten.

Zakelijk netwerken gaat vaak vanzelf. Je ontmoet bij elk nieuw contact weer potentiële nieuwe mensen voor je zakelijke netwerk. Niet iedereen heeft dan ook tijd voor vrijblijvende etentjes waarvan het onzeker is of er ook werkelijk een nieuw interessant contact uit komt rollen. Zakelijk netwerken is zowel bij vrouwen als mannen populair. Zo heeft Planet een artikel geschreven over de verschillende netwerken voor onderneemsters. Ook op forums speciaal voor ondernemers blijken veel vrouwen online te zijn.

Het bekendste online forum voor ondernemers is HigherLevel. Zeker een aanrader om eens te gaan kijken als je net je onderneming op wilt starten. Dit forum is boordevol mensen die alle starters problemen die jij als startende ondernemer hebt, al hebben meegemaakt. Binnen de kortste keren maak je hier stapels vrienden, bespreek je de gekste zaken samen en ontmoet je tientallen mensen die je anders nooit ontmoet had. En voor je het weet ben je starters aan het helpen met zaken waar je zelf ook problemen mee hebt gehad. Wie weet komen ze volgende week wel terug om van je commerciële diensten gebruik te maken. Ze hebben tenslotte veel ervaring met je opgedaan en vertrouwen in je gekregen in een informele sfeer.

Zakelijke netwerken kunnen ervoor zorgen dat je je problemen sneller oplost, plezieriger kunt werken omdat je veel meer mensen op een dag spreekt, en uiteindelijk in een informele sfeer kunt werken aan je portfolio en marketing.

Meer informatie over netwerken
Wilt u meer weten over het ontmoeten van mensen via een zakelijk netwerk? Dan kunt u eens een kijkje nemen op de volgende websites:Eigenbedrijf.pagina.nl
Pagina met tientallen onafhankelijke links over het hebben van een eigen bedrijf. Helaas niet duidelijk een rubriek voor netwerken of advies maar tussen de links staan veel aanraders verborgen! Voor starters zeker een aanrader.Ondernemen.startkabel.nl
Veel links voor startende ondernemers met advies over waar een ondernemer kan starten als hij op een bepaald gebied informatie zoekt. Verder een interessante rubriek met ondernemers netwerken.