Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Zakelijk netwerken

Was Nederland enkele jaren geleden nog een kenniseconomie, tegenwoordig is het eerder een kennisseneconomie. Je hoeft zelf lang niet overal kennis van te hebben. Beter zelfs is het om je te specialiseren en voor alles waar je dan wat minder vanaf weet een kennis te hebben. Zakelijk netwerken kan je helpen om voor elk probleem ‘een mannetje te kennen’ die dat op kan lossen.

Historie van netwerken

Zakelijk netwerkenZakelijk netwerken is niet nieuw. Iedereen die voor zichzelf begint heeft wel een eigen netwerk waarmee hij of zij de klanten binnenhaalt. Over het algemeen wordt het overgrote deel van de orders binnengehaald via mond-tot-mondreclame. Of dat nu is via een tevreden klant, een familielid, of een goed gesprek op een verjaardagsfeestje; feit blijft dat netwerken tegenwoordig belangrijker is dan ooit.

Zo snel je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel wordt je er al mee geconfronteerd door uitnodigingen voor ontmoetingsdagen, seminars en feestjes. Het kan aan te raden zijn om er hier enkele van te overwegen. Je leert dan het een en ander over een bepaald aspect van je bedrijf, maar nog veel belangrijker; je ontmoet mensen die in hetzelfde stadium van hun bedrijf zitten als jij. Het mkb en bedrijfsleven heeft naast de Kamer van Koophandel duizenden netwerken in Nederland waar dit soort bijeenkomsten of lidmaatschappen mogelijk zijn.

Zoek je goede CRM-software voor het mkb? Teamleader biedt klantenbeheer, projectmanagement en facturatie. Ruim 11.000 mkb-bedrijven gingen je voor.

Zakelijk netwerken via het internet

Bij online netwerken denken mensen al snel aan social media-kanalen als Facebook, Twitter of Linkedin. Inderdaad bieden deze platformen goede mogelijkheden om met je netwerk in contact te blijven. Maar alleen een site waarop je contacten kunt volgen is natuurlijk niet genoeg. Je zult ze moeten voeden en je netwerk uit moeten breiden. Bijvoorbeeld door je netwerk op de hoogte te houden door af en toe ontwikkelingen te delen, maar zeker ook door te kijken hoe jij jouw netwerk kunt ondersteunen. Wat kun jij doen voor al die online contacten?

Netwerken in Nederland

Sociale media bieden zeker mogelijkheden maar blijken in de praktijk zelden genoeg. Veel ondernemers spenderen er wel veel tijd, maar blijven in een vaste bubbel van bekende contacten die jou toch al alle succes van de wereld gunnen. Je zult je dus ook moeten begeven op terreinen waar je niet omringt wordt door allemaal bekende mensen. Denk aan Linkedin-discussiegroepen, online fora of offline evenementen. Ga daarbij niet direct naar een evenement die voor jou direct van toepassing is, zoals die van de branchevereniging of die specialistische workshop, maar kijk ook naar bijeenkomsten waar vooral jouw potentiële klanten te vinden zijn.

Het bekendste online forum voor ondernemers is HigherLevel maar zo zijn er wel meer te vinden. Dit soort platformen zijn zeker een aanrader om eens te gaan kijken als je net je onderneming op wilt starten. Higherlevel is een forum boordevol mensen die alle starters problemen die jij als startende ondernemer hebt, al hebben meegemaakt. Binnen de kortste keren maak je hier stapels vrienden, bespreek je de gekste zaken samen en ontmoet je tientallen mensen die je anders nooit ontmoet had.

Netwerken in een bedrijfsverzamelgebouw

Als je deze mensen het liefst letterlijk tegen het lijf loopt, zou je ook een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw kunnen overwegen. Of nog intensiever: in een incubator. Daar wisselen huurders elkaar snel af, maar dat heeft ook als voordeel dat je snel nieuwe jonge ondernemers leert kennen. Als je liever netwerkt met mensen met vakkennis, kun je ook eens informeren bij een branchevereniging. Vaak zijn zij ook goed op de hoogte van netwerkkansen.

Voor je het weet ben je starters aan het helpen met zaken waar je zelf ook ooit tegenaan bent gelopen. Wie weet komen ze volgende week wel terug om van je commerciële diensten gebruik te maken. Ze hebben tenslotte veel ervaring met je opgedaan en vertrouwen in je gekregen in een informele sfeer. Zakelijke netwerken kunnen ervoor zorgen dat je je problemen sneller oplost, plezieriger kunt werken omdat je veel meer mensen op een dag spreekt, en uiteindelijk in een informele sfeer kunt werken aan je portfolio en marketing.

Zakelijk netwerken - de laatste berichten: