menu
e-boekhouden

Ondernemer en zwanger

Ondernemer zijn en zwanger zijn, gaat dat samen? Natuurlijk. Alleen is het wel even passen en meten. Maar juist als zelfstandig ondernemer is er veel mogelijk om het ondernemerschap en het ouderschap te kunnen combineren!

ondernemer zwangerAls je in loondienst werkt, maar óók als je als zelfstandige ondernemer werkt, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof dankzij de ‘Zelfstandig en Zwangerregeling’ (ZeZ). Als zelfstandige ondernemer heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. Heb je in het voorgaande jaar minstens 1225 uur gewerkt, dan krijg je de maximale uitkering.

Hoogte van de ZeZ-uitkering

De ZeZ-uitkering is gelijk aan het minimumloon, mits je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per jaar). Voldoe je niet aan het urencriterium dan wordt de hoogte bepaald door de behaalde winst in het jaar van de uitkering. De ZeZ-regeling geldt ook voor een meewerkende echtgenoot van een zelfstandige.

De uitkering wordt 16 weken lang uitgekeerd, de ingangsdatum is vier tot zes weken voor de datum waarop je bent uitgerekend. Na de bevalling zijn er altijd nog tien weken, ook als de baby later wordt geboren. Je kunt de ZeZ-regeling aanvragen bij het UWV.

De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen keren ook uit tijdens zwangerschap. Op Yezzer vergelijk je de laagste premies en beste voorwaarden.

Zwanger en het urencriterium

Als je voldoet aan het urencriterium is de ZeZ-uitkering het hoogst, maar in het jaar dat de zwangerschapsverlof wordt opgenomen is het natuurlijk moeilijk om aan het criterium (1225 uur) te voldoen. In dit geval is er echter een uitzondering, in de periode van 16 weken dat er niet gewerkt wordt mogen de uren meetellen alsof je wel had gewerkt.

Tot zover de regeltjes, nu de praktijk. Want hoe ga je dat doen? Werken met een bolle buik, of –als de kleine eenmaal het levenslicht ziet- werken met een baby dichtbij je? En hoe/wanneer vertel je het aan je opdrachtgevers, klanten of leveranciers?

Zwangerschap aangeven

Als zzp’er kun je natuurlijk op elk moment besluiten om een tijdje niet of minder te werken (behalve dan als je enkele contracten hebt na te komen!). Hou dit in het achterhoofd als je besluit bijvoorbeeld je opdrachtgever op de hoogte te brengen. Want je hoeft ze, als je dat niet wil, niet per se op de hoogte te brengen van je zwangerschap en de datum waarop je uitgerekend bent. Want het kan altijd gebeuren dat je vroeger of juist eerder bevalt of dat er complicaties optreden. Ons advies is dan ook om van te voren niet gelijk van de daken te schreeuwen dat je op datum X bent uitgerekend en dat je nog wil werken tot zoveel weken van tevoren, want je weet nooit hoe het gaat lopen. Geef gewoon aan dat je voor een bepaalde periode, waarin je best wat speling mag opnemen, minder of niet wil gaan werken en dus ook minder of geen opdrachten aanneemt.

Na de zwangerschap weer aan de slag

Baby met stropdasAls je eenmaal bent bevallen en je hebt de eerste weken kunnen wennen aan het nieuwe leven dat je opeens leidt (en in je armen hebt) dan wordt het toch eens tijd om weer aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dit? Als thuiswerkende ondernemer heb je hierin aan de ene kant een voordeel ten opzichte van zzp’ers die ergens in een kantoortje zitten, maar aan de andere kant ook weer een nadeel. Een voordeel is dat je te allen tijde bij je kindje kan zijn als er iets is en dat je ‘rustig’ door kan werken als de baby slaapt. Maar dat is tegelijkertijd een nadeel. Want je zult zien dat je wel erg vaak gaat kijken of alles nog wel goed is, en bij elk geluidje uit de babykamer schiet je op uit je stoel. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je werk. Wat dat betreft hebben ondernemers die buitenshuis werken het misschien wel beter voor elkaar, want die worden niet constant geconfronteerd met de baby. Die is dan als het goed is in goede handen bij het kinderdagverblijf of bijvoorbeeld een oppassende moeder of vader.

Over het algemeen kan thuiswerken met een baby wel, maar dit is wel enorm persoonlijk. Zo zijn er ondernemers die aangeven dat het vooral in de eerste weken lukt en daarna, als de baby groter wordt en minder gaat slapen, een wel een erg tijdrovende klus wordt. Andere zelfstandige moeders geven juist aan dat je door de nachtelijke moedertaken je de eerste weken juist helemaal niet concentreren kan! Of werken mogelijk is, en je werk nog wel van de juiste kwaliteit blijft, hangt dus helemaal af van jou en je baby.

Het is in ieder geval iets om erg goed over na te denken als je nog met een bolle buik rondloopt!