Ondernemer en zwanger

Ondernemen en zwanger zijn, gaat dat samen? Natuurlijk. Juist als zelfstandig ondernemer is er veel mogelijk om het ondernemerschap en het ouderschap te combineren. Wel gelden er andere regels rond je verlof en zwangerschapsuitkering.

Ondernemer heeft zwangerschapsuitkering

ondernemer zwangerOok als je als zelfstandige ondernemer werkt, heb je recht op een uitkering tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof. Hiervoor is de Zelfstandig en Zwangerregeling (ZeZ).

Als zelfstandig ondernemer heb je daarom recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal 16 weken. Heb je in het voorgaande jaar ten minste 1.225 uur gewerkt, dan krijg je de maximale uitkering tijdens je verlof.

Hoelang en hoeveel ZeZ-uitkering?

De ZeZ-uitkering is gelijk aan het minimumloon, mits je voldoet aan het urencriterium. In het kalenderjaar voorafgaand aan je uitkering moet je dus minimaal 1.225 uur gewerkt hebben.

Voldoe je niet aan het urencriterium, dan wordt de hoogte bepaald door de winst die je behaalde in dat jaar. Goed om te weten: de ZeZ-regeling geldt ook voor een meewerkende partner van een zelfstandige.

De uitkering wordt 16 weken lang uitgekeerd, de ingangsdatum is 4 tot 6 weken voor de datum waarop je bent uitgerekend. Na de bevalling zijn er altijd nog 10 weken, ook als de baby later wordt geboren. Je kunt de ZeZ-regeling aanvragen bij het UWV.

Zwanger en het urencriterium

Als je voldoet aan het urencriterium, is de ZeZ-uitkering het hoogst. Maar in het jaar dat je zwangerschapsverlof opneemt, is het natuurlijk moeilijk om aan het criterium van 1.225 uur te voldoen. Daarom gelden de gewerkte uren uit het vorige kalenderjaar, en dus niet het jaar waarin jij je verlof opneemt.

Voor het urencriterium gelden de gewerkte uren van het kalenderjaar voorafgaand aan je verlof.

Zwangerschap melden bij klanten en relaties

Tot zover de regeltjes, nu de praktijk. Moet je je opdrachtgevers, klanten of leveranciers het heugelijke nieuws vertellen? En hoe en wanneer doe je dat?
Als zzp’er kun je natuurlijk op elk moment besluiten om een tijdje niet of minder te werken, zolang je geen contracten hebt lopen. Als je dat niet wilt, hoef je je opdrachtgever dus niet per se op de hoogte te brengen van je zwangerschap en de datum waarop je uitgerekend bent.

Het kan altijd gebeuren dat je vroeger of juist later bevalt dan verwacht. Of dat er bepaalde complicaties optreden. Het is dus verstandig om niet meteen van de daken te schreeuwen wanneer je bent uitgerekend en hoelang je nog gaat werken. Je weet namelijk nooit hoe het precies gaat lopen. Geef gewoon aan dat je voor een bepaalde periode – en daar kan je gerust ruimhartig mee zijn – minder of niet werkt. En dat je dus minder of geen opdrachten aanneemt.

Na de zwangerschap weer aan de slag?

Baby met stropdasBen je bevallen? En heb je de eerste weken kunnen wennen aan het nieuwe leven dat je opeens leidt en in je armen hebt? Dan is het volledig aan jou wanneer het tijd is om weer aan de slag te gaan.

Als thuiswerkende ondernemer heb je aan de ene kant een voordeel ten opzichte van zzp’ers met een bedrijfsruimte. Je kunt namelijk je te allen tijde bij je kind zijn. En je kunt doorwerken als de baby slaapt.

Na de bevalling weer aan de slag? Dat bepaal je als zelfstandige vooral zelf.

Maar thuiswerken heeft ook zijn nadelen. Je zult zien dat je bij elk geluidje uit de babykamer uit je stoel springt om te kijken of alles wel goed gaat. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je werk. Wat dat betreft hebben ondernemers die buitenshuis werken het misschien wel beter voor elkaar. Je kind is dan als het goed is in goede handen bij het kinderdagverblijf of een oppas, bijvoorbeeld.

Tijdens je verlof toch een beetje thuiswerken?

Ondernemers zijn meestal vrij flexibel in hun uren. Hierdoor kun je misschien al een paar uurtjes meepakken tijdens je verlof. Ook dan heb je gewoon nog recht op je uitkering. Hoeveel je werkt is dus echt aan jou.

Over het algemeen kan thuiswerken met een baby wel, maar dit is heel persoonlijk. Zo zijn er ondernemers die aangeven dat het vooral in de eerste weken lukt en daarna, als de baby groter wordt en minder gaat slapen, een tijdrovende klus wordt. Andere zelfstandige ouders geven juist aan dat je door de nachtelijke taken je de eerste weken juist helemaal niet kan concentreren.

Over het algemeen kan thuiswerken met een baby wel, maar dit is heel persoonlijk.

Of werken überhaupt mogelijk is en nog wel van dezelfde kwaliteit blijft, hangt dus helemaal af van jou en je baby. Het is in ieder geval iets om goed over na te denken als je nog met een zwangere buik rondloopt.