e-boekhouden

Ecommerce fulfilment

Ecommerce-fulfilment biedt snelgroeiende webwinkeliers de oplossing voor de opslag en logistieke werkzaamheden. Fulfilment-bedrijven zijn gespecialiseerd in alles wat met de voorraad, orderverwerking of het magazijn te maken heeft.

Inhoud:

Wat is webwinkel fulfilment?

Webshop fulfilmentFulfilment betekent eigenlijk alleen het opslaan van de producten, het orderpicken en het klaarzetten van de bestellingen. Als je puur en alleen fulfilment voor je webwinkel afneemt dan besteed je eigenlijk simpelweg je magazijn en de werkzaamheden daarvan uit. Al bieden e-fulfilmentbedrijven meestal ook aanvullende diensten aan.

De opslag en orderverwerking uitbesteden? Een cut-offtijd van 23:59 en verzending met alle bekende vervoerders? Active Ants biedt hulp via robots en inpakmachines.

Taken die vallen onder e-fulfilment

Met e-fulfilment neemt het fulfilmentbedrijf je voorraad of de orderverwerking uit handen. Naast het inpakken van de producten valt ook het pakket versturen er meestal onder. Een andere veelvoorkomende taak is het in ontvangst nemen van retouren.

Daarnaast kun je bij webwinkel fulfilment denken aan het in ontvangst nemen van artikelen van je leverancier, het uitzoeken of die alle producten correct heeft geleverd tot het bijhouden van jouw voorraadadministratie, verzekeringen, aanschaffen verpakkingsmateriaal of meedenken over je assortiment, verpakking en communicatie.

Webshop-fulfilment kan bestaan uit veel verschillende logistieke services.

Soms kun je bij webshop-fulfilment ook klantenservice of zelfs onderhoud aan de webwinkel zelf uitbesteden. Het kan dus het gehele logistieke deel omvatten. Met dropshipping is dit zelfs letterlijk het geval. Je hebt dan een webwinkel zonder eigen voorraad.

PicqerJe voorraad en logistiek in eigen beheer inrichten en automatiseren?  Picqer biedt magazijnsoftware voor webshops met een eigen magazijn.

Fulfilment niet alleen voor e-commerce

opslag van voorraadFulfilment bestond als dienst al lang voordat er webwinkels kwamen. Postorderbedrijven bijvoorbeeld besteedden toentertijd hun logistiek uit. Ook de enveloppen van de belastingdienst, de telefoon- of gouden bedrijfsgidsen en ander print- of verzendwerk kwamen regelmatig bij een fulfilmentbedrijf vandaan.

Ecommerce heeft het wel weer een nieuwe impuls gegeven. Door het groeiend aantal webwinkels zijn dus ook het aantal fulfilment-bedrijven toegenomen. Zowel in omvang als aantal.

Je voorraadbeheer uitbesteden? Een cut-offtijd van 23:59 en verzending met alle bekende vervoerders? Active Ants biedt hulp via robots en inpakmachines.

Voordelen fulfilment uitbesteden

fulfilment kan jou veel tijdwinst opleverenHet magazijn of de verwerking van orders door een ander bedrijf laten afhandelen neemt jou natuurlijk zorgen uit handen en levert extra tijdwinst op. De zorg voor het veilig, efficiënt en betrouwbaar opslaan van artikelen is soms een dagtaak. Die kun je nu besteden aan ondernemen, marketing of uitbreiding. Daarnaast heeft een fulfilmentbedrijf meestal betere software, een duurzamere operatie en bieden ze meer inzicht en automatisering op het gebied van voorraadbeheer.

Ook jouw klant kan er soms op winnen als je logistieke zaken uitbesteedt. Fulfilment-aanbieders bieden meestal wel wat extra voordelen. Omdat ze gespecialiseerd zijn in logistiek en de orders regelen voor meerdere webshops, kunnen ze soms deze al deels voorsorteren en perfect volgens de richtlijnen van vervoerders aanleveren. Dit kan extra voordelen opleveren. Het deels voorsorteren zorgt bijvoorbeeld vaak voor een betere cut-offtijd, wat wil zeggen dat deze de pakketten later bij vervoerders als PostNL of DHL kunnen afgeven. Daardoor kunnen bestellingen die ’s avonds laat zijn gedaan toch al de volgende dag worden afgeleverd.

Het uitbesteden van fulfilment brengt flexibiliteit, bespaart tijd en biedt soms meer mogelijkheden.

Bedrijven die fulfilment aanbieden zijn goed op de hoogte van de juiste verpakking, werken vaak met lage foutmarges en staan meestal wel open voor een stukje flexibiliteit. Natuurlijk is die wel altijd beperkter dan wanneer jijzelf alles zou regelen. Het meesturen van een persoonlijk geschreven briefje bij een bestelling van die leuke vaste klant zit er bijvoorbeeld waarschijnlijk niet meer in. Maar ook als een klant belt over een retourzending van afgelopen maandag, dan kun jij nu niet even snel dat artikel erbij pakken om te overleggen wat er precies mee aan de hand was.

De opslag en orderverwerking uitbesteden? Een cut-offtijd van 23:59 en verzending met alle bekende vervoerders? Active Ants biedt hulp via robots en inpakmachines.

Kosten fulfilment uitbesteden

kosten fulfilment uitbestedenAan het uitbesteden van fulfilment zitten uiteraard kosten voor de webwinkelier. Als je de allergoedkoopste oplossing zoekt, kun je dus in de meeste gevallen beter zelf je pakketjes blijven opslaan, inpakken en naar het postkantoor brengen. Al moet je, om dan een eerlijke vergelijking te maken, wel je eigen uren meerekenen.

Bedrijven rekenen voor al deze zaken geld. Toch vallen de kosten van fulfilment soms nog behoorlijk mee. Om te beginnen is het bedrijf gespecialiseerd in de werkzaamheden dus het vinden van het juiste artikel of het inpakken en klaarzetten van de order hebben zij soms zo gedaan terwijl jij er daarvoor misschien best wel wat tijd aan kwijt was. Daarnaast bieden ze soms veel mogelijkheden voor het optimaliseren van je voorraadbeheer. Als jij minder voorraad nodig hebt en toch minder vaak hoeft aan te geven dat iets is uitverkocht, kan dat uiteindelijk veel geld opleveren!

Meer efficiëntie en hogere volumes kunnen soms veel kosten besparen!

Daarnaast hebben ze soms enorme volumevoordelen. Als jij voor je webwinkel ergens een kleine loods moest afhuren voor de opslag, is de kans groot dat je daarvoor al snel een flink bedrag moest betalen. Fulfilment-partijen hebben soms enorme loodsen, die ze enorm efficiënt kunnen inrichten waardoor het per meter eigenlijk niet veel meer hoeft te kosten.

Met de verzendkosten is het natuurlijk hetzelfde verhaal. Als je één pakketje naar het postkantoor brengt kost die ruim zeven euro. Maar als een fulfilmentbedrijf voor meerdere webwinkels samen een vrachtwagen van PostNL laat langskomen zijn de kosten van een pakket versturen natuurlijk veel lager. Dat kan tientallen procenten verschillen!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over e-commerce fulfilment zijn:

Wat is fulfilment?

Fulfilment gaat over het opslaan van je voorraad en het verwerken van de order. Je besteedt je magazijn en de werkzaamheden daarvan uit aan een bedrijf dat in deze logistieke taken is gespecialiseerd. Vaak zijn er ook aanvullende diensten mogelijk waarmee fulfilment-bedrijven zichzelf onderscheiden.

wat zijn de kosten van fulfilment voor mijn webshop?

De kosten van fulfilment zijn écht maatwerk maar de kosten van fulfilment zijn gemiddeld zo’n 7 euro per order. Maar dat is slechts een gemiddelde. De werkelijke kosten zijn sterk afhankelijk van jouw volume, type producten, hoeveelheid magazijnruimte, retouren en aanvullende diensten.

Wat is e-fulfilment?

Fulfilment kan bestaan uit pure opslag of orderverwerking, maar de meeste webshops besteden de complete logistiek uit. Voor webshops is e-fulfilment in het leven geroepen:  hierbij levert jouw leverancier direct bij het fulfilmentbedrijf en PostNL haalt daar dagelijks de pakketten op.