Uurtarief bepalen
Hoe kun je het ideale uurtarief bepalen? Als je een eigen bedrijf in de zakelijke dienstverlening begint, verkoop je vaak je eigen uren. Maar wat zijn jouw uren waard? Het uurtarief berekenen is iets waar veel starters mee stoeien. Niet voor niets, want het heeft veel invloed op het succes van jouw onderneming.
Het belang van je uurtarief
Het ideale uurtarief berekenen is lastig, maar wel erg belangrijk. Eind 2017 had de helft van de zzp’ers in Nederland een extra inkomen naast het inkomen uit het eigen bedrijf. Denk aan een uitkering, pensioen of werk in loondienst.
Daar is niets mis mee, tenzij het komt omdat ze niet genoeg verdienen met hun eigen bedrijf. Bijvoorbeeld omdat zij te weinig voor hun declarabele uren vragen. Of misschien rekenen deze zzp’ers wel een te hoog tarief, waardoor ze te weinig klanten krijgen. Je uurtarief heeft dus een grote invloed op je succeskansen. Maar hoe bepaal je nu je uurtarieven?
Het ideale uurtarief berekenen is moeilijk, maar ook erg belangrijk.
Uurtarief bepaal je vooral zelf
Voor een zzp’er die de luxe heeft om er een paar jaar over te doen voor die het beste uurtarief kiest, is er geen probleem. Uiteindelijk bepalen vraag en aanbod het tarief wel. Als het drukker wordt, stijgen de uurtarieven gewoon.
Voor de ondernemers die vaste lasten hebben zoals een hypotheek, auto of kinderen wordt het lastiger. Aan de ene kant wil je graag starten met een bedrijf en een uurtarief van honderd euro. Aan de andere kant wil je de eerste klant, die je juist zo hard nodig hebt, niet afschrikken met te hoge tarieven. Maar wat is te hoog of te laag?
Je kunt je uurtarief pas goed bepalen als exact weet hoeveel tijd je per klus of klant besteedt. Goede urenregistratie-programma’s kunnen je hierbij helpen.
Je uren registreren helpt
Een uurtarief bepaal je dus vooral zelf. Een goede manier om dat te doen, is door een urenregistratie gebruiken. Je ziet dan snel hoeveel uren je kunt factureren aan de klant, maar ook welke je uren je hier daadwerkelijk voor kwijt bent. Want door administratie, offerte-trajecten of andere randzaken ben je meestal meer tijd kwijt dan je zelf denkt.
Het nadeel van deze werkwijze is dat je pas achteraf kunt zien wat je had moeten rekenen. En als je een klant eerder bepaalde tarieven gerekend hebt, is het lastig om bij een volgend project opeens een hoger uurtarief in rekening te brengen.
Van tevoren een tarief voor je uren bepalen is dus lastig. Je kunt hiervoor kijken naar je concurrenten. Maar als deze al een goede naamsbekendheid en groot klantenbestand hebben opgebouwd, is het voor hen geen probleem als een klant afschrikt van een hoge prijs. Voor jou zijn de gevolgen veel groter. Je moet dan ook zelf kijken wat je uren waard zijn voor de klant.
Offertes, urenregistratie en je boekhouding in één programma? Probeer e-Boekhouden gratis. Zelf vergelijken? Zie ons boekhoudprogramma’s overzicht.
Bereken de waarde van je uren
Je kunt jouw uurtarief simpelweg berekenen. Iedereen heeft een bepaalde waarde. Dit kan beïnvloed worden door jouw ervaring, opleiding, autoriteit, patenten, specialismen en vooral door vraag en aanbod. Ga je veel adverteren? Dan is de kans groot dat de vraag wat zal stijgen. Je kunt dan gokken door iets meer te vragen. Het aanbod heeft ook veel invloed. Begin je parttime? Dan heb je weinig tijd en kun je dus iets meer vragen voor je uren.
Je kunt jouw uurtarief simpelweg uitrekenen.
Pas op met het geven van korting
Stel je eens voor dat je een offerte van 3.000 euro hebt uitgebracht. De klant is razend enthousiast. Hij wil je offerte aannemen maar heeft een probleem: zijn budget is maar 2.700. Als jij de prijs met tien procent verlaagt, gaat hij vandaag nog akkoord. Aan jou de keuze, 2.700 of niets. Die keuze is snel gemaakt, toch? Als je naar de korte termijn kijkt wel, maar de kans is groot dat je achteraf spijt krijgt.
Korting geven is risicovol. Het risico zit hem er namelijk in dat de klant best een paar duizend euro budget heeft. Budgetten zijn planschema’s. Hoe vaak komen schema’s en plannen nu precies uit? En als je toegeeft aan een vraag om korting, kan dit achteraf veel geld kosten. Deze klant doet morgen een vervolgaanschaf of brengt morgen weer een klant aan. Wat doe je dan? Reken je dan wel het oude bedrag?
Korting geven is risicovol. Wat doe je bij een vervolgaankoop?
Wat als de klant merkt dat een vriend minder betaald heeft? Voelt die zich dan niet belazerd? De aangebrachte klant zal proberen om nog minder te betalen. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Hele branches gaan hier soms aan kapot. Denk bijvoorbeeld aan de keukenbranche of de internetbranche, waar woekerprijzen tot een faillissementenregen leidde.
Je werkuren goed berekenen
Met weinig ervaring klinkt alles al gauw fantastisch. Als je timmerman bent en je krijgt 40 euro per uur, lijkt dat veel geld. Je kunt 40 uur werken in een week, dus dat lijkt een goed uurtarief. Maar reken jezelf niet te snel rijk. Meestal moet je ook heel wat uren gratis werken. Voordat je voor een opdrachtgever een klus van begin tot eind kunt afronden, moet je:
- Netwerken en zoeken naar een opdracht
- Een of twee keer op gesprek bij een gevonden klus
- Misschien een training volgen over het geven van presentaties
- Je moet de klant een offerte maken: 2-3 uur
- De offerte bespreken en ontdekken dat 1 op 3 klanten je offerte niet accepteert
- Naar de klant toe, wat reistijd en -kosten met zich meebrengt
- Tussentijdse aanpassingen en wijzigingen
- Achteraf moet je een factuur maken
- Misschien nog een herinnering versturen
- De financiële administratie verwerken
- Achteraf evalueren (daarbij pas je nog een klein puntje kosteloos aan)
Uiteindelijk kom je erachter dat je voor 40 uur werken bijna twee weken bezig bent geweest. Je verdiende dus geen 40 euro per uur, maar eerder 24 euro per uur bruto. En dat is nog een scenario waarin ziektes, feestdagen, vakanties, of andere vrije en onbetaalde dagen niet zijn meegerekend.
Uiteindelijk kom je erachter dat van de 40 uur per week er maar 24 declarabel zijn.
Vergeet niet kosten en niet-declarabele uren door te rekenen in je tarief
Wat nou als je bedenkt dat 1 op de 3 offertes niet wordt geaccepteerd? En je als timmerman regelmatig een dag niet kunt werken door het weer, ziekte of een kapotte auto? Veel ondernemers moeten er rekening mee houden dat 50 procent van de uren voor 100 procent van de inkomsten moeten zorgen. Een goede urenregistratie maakt dit helder.
En vergeet ook de kosten van je bedrijf niet. Want we hebben het hier niet over wat je verdient, maar over je omzet. En daar gaan al je kosten dus nog vanaf. De meeste zzp’ers hebben een goede winstmarge, maar goed gereedschap, een computer, internet, telefoon, boekhoudprogramma of marketingkosten zijn bij elkaar opgeteld al snel twintig tot dertig procent van je omzet.
En dan hebben we het nog steeds over je bruto-inkomen. Je moet hier dus nog inkomstenbelasting over betalen. Netto houd je van een uurtarief van 40 euro uiteindelijk amper iets over.
Stabiliteit levert uiteindelijk meer op
Als uurtarieven niet goed blijkt te zijn, moet je deze natuurlijk aanpassen. Maar bereken wel een uurtarief waarmee je verwacht het een jaar vol te houden. Mensen raken gewend aan je prijzen en het is moeilijk om deze achteraf te verhogen. Je kunt je uurtarief later wel weer verlagen, maar je hebt dan niet direct meer klanten. Waarschijnlijk doe je dit daarom niet graag. Je kunt natuurlijk wel aparte prijzen rekenen voor een proeftraining of een aanbieding, zolang maar duidelijk is wat je reguliere prijzen zijn.
Vraag mede-ondernemers hoe zij hun uurtarief bepalen
Als je er echt niet uitkomt, bespreek dan eens met enkele mede-ondernemers hoe zij op hun uurtarief zijn gekomen. Mensen zien prijzen vaak als iets dat vaststaat, terwijl deze gewoon door een ondernemer zijn gekozen. De ondernemer is ook maar een mens, dus vaak zit er meer emotie dan wijsheid achter. Andere ondernemers kunnen je vertellen hoe zij hun uurtarief hebben berekend.
Uiteindelijk wijst tijd en ervaring wel uit wat het juiste uurtarief moet worden. Maar een rondje maken langs andere ondernemers en vragen wat zij een normaal uurtarief vinden, kan daarbij zeker geen kwaad.