Incubators

Heb je een innovatief bedrijf(sidee) maar nog niet de juiste faciliteiten om de groei te realiseren? Een business incubator biedt werkplekken, een groot netwerk rond investeerders, universiteiten of contact met overheden of andere stakeholders.

Wat is een business incubator?

Een business incubator is erop gericht om obstakels weg te nemen die de groei of ontwikkeling van jonge bedrijven belemmeren. Soms noemen ze zichzelf accelerator. Het Engelse woord incubator is het beste te vertalen als broedmachine, of couveuse. Het is een omgeving voor bedrijven die jong en kwetsbaar zijn en snel willen groeien.

Incubators en accelerators helpen bedrijven die snel willen groeien.

Elk van deze eerste groeifases is zeer belangrijk voor de levensvatbaarheid van de onderneming en goede zorg en begeleiding kan hierbij van grote invloed zijn. Business incubators zijn daarom vooral geschikt voor snelle startups en scaleups die in korte tijd veel omzet, medewerkers of marktontwikkelingen willen realiseren.

Business incubators in Nederland

IncubatorsIncubators ondersteunen beginnende ondernemingen en helpen hen de obstakels te overwinnen die jonge ondernemingen vaak tegenkomen. De eerste stap daarin is een compleet ingerichte bedrijfsruimte. Incubators kopen een pand op en delen het op in verschillende kleine werkruimtes zodat meerdere ondernemers de kosten delen, en bij groei snel extra meters kunnen toevoegen.

Het huren bij een incubator is al snel interessant als je je alleen met je eigen business wilt bezighouden en niet met randzaken. Zo is de kantoorruimte vaak al helemaal ingericht en meestal ook nagedacht aan lunch- of vergaderruimtes. Soms zelfs inclusief planten, telefoons en computers!

Doel van een incubator is innovatie en werkgelegenheid

Maar de ondersteuning bestaat uit meer dan een kantoor. Incubators bieden ook adviezen, workshops en financiële middelen. Zo hebben incubators een groot netwerk van adviseurs. Wil je overleggen met een boekhouder, een accountant met internationale ervaring of ben je op zoek naar investeerders of groeipartners? Dan ben je een ideale kandidaat voor een incubator. Want die zoekt bedrijven die willen groeien en willen innoveren.

Ga je een werkplek huren bij een incubator? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Incubators worden vaak gevormd door (semi-)overheden, bedrijven die startups graag adviseren en het onderwijs. Veel startups komen ook direct uit de schoolbanken, waar ze tijdens hun studie een gat in de markt ontdekten. Lokale overheden werken graag mee omdat deze ondernemers relatief snel werkgelegenheid en innovaties realiseren.

Hoe prettig is een incubator?

Let vooraf goed op wat de incubator precies van je wil, want deze doet het niet voor niets. Het heeft altijd eigen doelstellingen en het is dan ook niet raar om hier gewoon even naar te vragen. Je kunt ook adviezen bij andere deelnemers opvragen. Wat zijn de ervaringen met de betreffende incubator? Ga dit na! Wil hij een deel van je aandelen in je bedrijf? Dan valt hij waarschijnlijk niet meer onder de noemer incubator maar is het gewoon een investeerder.

Een echte incubator heeft voornamelijk inkomsten uit subsidies van de overheid of het onderwijs. Incubators zitten vaak op bedrijventerreinen waarin de overheid best bereid is te investeren. In dat geval zijn de huren en secundaire voorwaarden zoals een opzegtermijn en zaken als stroom, internet of vergaderruimte vaak goed geregeld. Samen met de extra expertise of workshops die veel incubators aanbieden zorgt dit voor aantrekkelijke voordelen.

Een goede incubator heeft prima huurvoorwaarden en faciliteiten. Maar check deze wel even vooraf!

Bekende Nederlandse incubators

Er zijn in Nederland verschillende business incubators die zich meestal richten op een specifieke branche. Criteria voor starters verschillen daarom sterk per incubator. Twee bekende internationale incubators, met vestigingen in Nederland, zijn Antler en Startup Bootcamp.

Criteria verschillen sterk per incubator.

Waar ondernemers zich bij de meeste programma’s zelf kunnen aanmelden, scout Antler de potentiële deelnemers. Degenen die door de selectie komen worden in twee maanden klaargestoomd om, samen met andere deelnemers, een eigen startup op te richten.

Startup Bootcamp helpt startups om in een vroeg stadium op te schalen door geselecteerde ondernemers toegang te bieden tot een internationaal netwerk van mentoren, partners en investeerders. De incubators is actief in een twintigtal branches. Een programma duurt drie maanden. Tijdens deze maanden moeten de deelnemers wonen in de stad waar het programma wordt gehouden.

Regionale incubators

Een bekende regionale incubator is YES!Delft dat een initiatief is van de TU Delft en contacten heeft met grote onderwijsinstituten als MIT, Cambridge University en Shanghai University. YES!Delft richt zich op technologische starters en biedt hen werkruimte, financiering en coaching aan.

Ook Utrecht Inc., dat ontstond uit een fusie van CUBE, StartImpuls en het CVOI Utrecht, werkt samen met het onderwijs en biedt starters huisvesting, advies, financiering en begeleiding. Diverse succesvolle ondernemingen kwamen voort uit de stal van UtrechtInc., zoals Eurolutions, het bedrijf achter Ondernemeneninternet.nl.

Incubators - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp