menu
e-boekhouden

Incubators

Een business incubator is erop gericht om obstakels weg te nemen als deze de groei of ontwikkeling van jonge bedrijven kunnen belemmeren. Het Engelse woord incubator is het beste te vertalen als broedmachine, of couveuse. Het is een omgeving voor bedrijven die nog jong zijn en snel willen groeien. Elk van deze eerste groeifases is zeer belangrijk voor de levensvatbaarheid van de onderneming en goede zorg en begeleiding kan hierbij van grote invloed zijn. Business incubators zijn daarom met name geschikt voor snelle startups en scaleups die in korte tijd veel omzet, medewerkers of marktontwikkelingen willen realiseren.

Incubators in Nederland

IncubatorsIncubators ondersteunen beginnende ondernemingen en helpen hen de obstakels te overwinnen die jonge ondernemingen vaak tegenkomen. Ondersteuning bestaat vaak uit werkruimte. Incubators kopen een pand op en delen het op in verschillende kleine werkruimtes zodat meerdere ondernemers gebruik kunnen maken van een ruimte en de huur delen. Maar de ondersteuning kan ook bestaan uit adviezen, workshops en financiële middelen.

Het huren bij een incubator is al snel interessant als je je alleen met je eigen business wilt bezighouden en niet met randzaken. Zo is de kantoorruimte vaak al helemaal ingericht en meestal ook nagedacht aan lunch- of vergaderruimtes. Soms zelfs inclusief planten, telefoons en computers! Daarnaast bieden incubators een groot netwerk van adviseurs. Wil je overleggen met een boekhouder, of zelfs een accountant met internationale ervaring? Of ben je op zoek naar investeerders of groeipartners? Dan ben je een ideale kandidaat voor een incubator.

Ga je een werkplek huren bij een incubator? Check dan ook de tips, adviezen en artikelen van Coolblue. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Incubators in de praktijk

Incubators worden vaak gevormd door (semi-)overheden, bedrijven die startups graag adviseren en het onderwijs. Veel startups komen ook direct uit de schoolbanken, waar ze tijdens hun studie een gat in de markt ontdekten. Lokale overheden werken graag mee omdat deze veel op maatschappelijk gebied bezig zijn met bijvoorbeeld huisvesting en regels. Gemeentes leren zo de problemen van ondernemers (werkgelegenheid) kennen in een bepaald gebied.

Verstandig?

Let vooraf goed op wat de incubator precies van je wil, want deze doet het niet voor niets. Het heeft altijd eigen doelstellingen en het is dan ook niet raar om hier gewoon even naar te vragen. Je kunt ook adviezen bij andere deelnemers opvragen. Wat zijn de ervaringen met de betreffende incubator? Ga dit na! Wil hij een deel van je aandelen in je bedrijf? Dan valt hij waarschijnlijk niet meer onder de noemer incubator maar is het gewoon een investeerder.

Een echte incubator heeft voornamelijk inkomsten uit subsidies van de overheid of het onderwijs. Incubators zitten vaak op bedrijventerreinen waarin de overheid best bereid is te investeren. In dat geval zijn de huren en secundaire voorwaarden zoals een opzegtermijn en zaken als stroom, internet of vergaderruimte vaak goed geregeld. Samen met de extra expertise of workshops die veel incubators aanbieden zorgt dit voor aantrekkelijke voordelen.

Verschillende incubators

Er zijn in Nederland verschillende business incubators die zich meestal richten op een specifieke branche. Criteria voor starters verschillen daarom sterk per incubator. Een bekende regionale incubator is YES!Delft dat een initiatief is van de TU Delft en contacten heeft met grote onderwijsinstituten als MIT, Cambridge University en Shanghai University. YES!Delft richt zich op technologische starters en biedt hen werkruimte, financiering en coaching aan.

Ook Utrecht Inc., dat ontstond uit een fusie van CUBE, StartImpuls en het CVOI Utrecht werkt samen met het onderwijs en biedt starters huisvesting, advies, financiering en begeleiding. Diverse succesvolle ondernemingen kwamen voort uit de stal van UtrechtInc., zoals bijvoorbeeld Eurolutions, het bedrijf achter Ondernemeneninternet.nl.

Incubators - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp