Incubators

Definitie van incubators
“Incubators encourage entrepreneurship and minimize obstacles to new business formation and growth, particularly for high technology firms, by housing in one facility a number of fledging enterprises which share an array of services. These shared services may include: meeting areas, secretarial services, accounting, research library, on-site professional and management counseling, and computer word processing facilities.”
(bron: Office of Women’s Business Ownership)

Incubators in Nederland
Oftewel: Incubators ondersteunen beginnende ondernemingen en helpen hen de obstakels te overwinnen die jonge ondernemingen vaak tegenkomen. Ondersteuning bestaat vaak uit werkruimte. Incubators kopen een pand op en delen het op in verschillende kleine werkruimtes zodat meerdere ondernemers gebruik kunnen maken van een ruimte en de huur delen. Maar de ondersteuning kan ook bestaan uit adviezen, workshops en financiële middelen.

Incubators in de praktijk
Incubators worden vaak gevormd door (semi-)overheden in combinatie met een bedrijfsmatig adviesorgaan voor ondernemers. Deze laatste kan bijvoorbeeld werkruimte verhuren, management adviezen bieden en op die manier jarenlange ervaring met ondernemers delen. Lokale overheden werken graag mee omdat deze veel op maatschappelijk gebied bezig zijn met bijvoorbeeld huisvesting en regels. Gemeentes leren zo de problemen van ondernemers (werkgelegenheid) kennen in een bepaald gebied.

Verstandig?
Let vooraf goed op wat de Incubator precies van je wil, want de Incubator doet het niet voor niets. Een Incubator heeft altijd eigen doelstellingen en het is dan ook niet raar om hier gewoon even naar te vragen. Je kunt ook adviezen bij andere deelnemers opvragen. Wat zijn de ervaringen met de betreffende Incubator? Ga dit na! Wil hij een deel van je aandelen in je bedrijf? Dan valt hij waarschijnlijk niet meer onder de noemer Incubator maar is het gewoon een investeerder. 

Een echte Incubator heeft voornamelijk inkomsten uit subsidies van de overheid. Incubators zitten vaak op bedrijventerreinen waarin de overheid best bereid is te investeren. In dat geval zijn de huren en secundaire voorwaarden zoals een opzegtermijn en zaken als stroom, internet of vergaderruimte vaak goed geregeld. Samen met de extra expertise of workshops die veel Incubators aanbieden zorgt dit voor aantrekkelijke voordelen.

Verschillende Incubators
Er zijn in Nederland verschillende Incubators die zich vaak richten op een specifieke branche. Criteria voor starters verschillen per Incubator. De volgende Incubators zijn allen in een andere regio actief:

 • YES!Delft
  Deze grote Incubator is een initiatief van de TU Delft en heeft contacten met grote onderwijsinstituten als MIT, Cambridge University en Shanghai University. YES!Delft richt zich op technologische starters en biedt hen werkruimte, financiering en coaching aan.
 • New Energy Docks
  Deze Amsterdamse Incubator richt zich op duurzaam ondernemen. Starters met een innovatief idee gericht op duurzame energie en mobiliteit worden door New Energy Docks voorzien van kantoorruimte, faciliteiten en begeleiding. Er is plaats voor 20 ondernemingen.
 • ACE Venture Lab
  Het ACE Venture Lab op het Science Park Amsterdam is een nieuwe business accelerator om technologie-startups uit te laten groeien tot volwaardige bedrijven.  Het initiatief wordt ondersteund door de Amsterdamse universiteiten, hogescholen en NWO-instituten op het Science Park Amsterdam.
 • BViT
  BViT is gevestigd in Den Haag, Den Helder, Noordwijk en Rotterdam. Starters worden onderverdeeld in diverse clusters, zoals het maritieme cluster of het product design cluster. Elk cluster heeft zijn eigen manager die de starters van coacht.
 • Utrecht Inc.
  Utrecht Inc. ontstond uit een fusie van CUBE, StartImpuls en het CVOI Utrecht. UtrechtInc. werkt samen met de Universiteit en Hogeschool van Utrecht en biedt starters huisvesting, advies, financiering en begeleiding. Diverse succesvolle ondernemingen kwamen voort uit de stal van UtrechtInc., zoals bijvoorbeeld Eurolutions, het bedrijf achter Ondernemeneninternet.nl
 • International Incubator Center Almere
  Deze jonge incubator werd opgericht door World Trade Center Almere Area. Starters met een innovatief product en de wens om internationaal te ondernemen wordt een 2-jarig programma aangeboden met coaching, begeleiding en training. Ook worden de ondernemers lid van het netwerk van de internationale World Trade Center Association, een netwerk van ruim 300 WTC’s waarbij meer dan 750.000 bedrijven aangesloten zijn.
 • Dnamo
  Vanuit Rotterdam biedt deze incubator starters met een innovatief en duurzaam idee bedrijfsfaciliteiten, training, coaching, financieringsregeling en een netwerk.