Ondernemen & internet
menu
e-boekhouden

Investeerders

Heb je veel geld nodig en wil de bank je dit niet lenen? Dan kun je op zoek naar een investeerder. Investeerders zijn bedrijven of vermogende particulieren die tegen voorwaarden jou een geldbedrag lenen of aandelen kopen van jouw bedrijf.

Investeerders vindenInvesteerders zijn financierders die over het algemeen bereid zijn meer risico te nemen dan banken, en anders tegen de onderneming aankijken. Zo zijn ze veel minder op zoek naar het verleden van het bedrijf of een solide onderpand. Investeerders kijken meer naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Verschillende soorten investeerders

Veel mensen zien investeerders als een soort bank. Een grote organisatie die een (half) miljoen investeert en daarvoor rente krijgt. Natuurlijk bestaan dat soort investeringsbedrijven ook, maar het overgrote deel van de Nederlandse investeerders zijn simpelweg ondernemers die zelf financieel succes hebben in hun leven.

Sommige van deze mensen willen graag met een deel van hun kapitaal andere jongere ondernemers een kans geven. Ze financieren via durfkapitaal (aandelen) en zijn vaak meer geïnteresseerd in de ondernemer, dan in de investering en het rendement zelf. Ze zijn te omschrijven als informal investors, of met de meer suggestieve term business angels.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Business angels zijn natuurlijk op zoek naar rendement maar vooral met een sterk solide plan. Ze zijn meestal niet zo makkelijk te vinden, maar als je plan goed is kan een incubator, investeringsclub of -netwerk je vaak wel vertellen hoe je met een business angel in contact kunt komen. Een overzicht vind je op investeerders.nl.

Crowdfunding

De meest toegankelijke manier om investeerders te vinden is door middel van crowdfunding. Je plaatst je aanvraag op een soort marktplaats en iedereen die wil, kan via die website jou helpen. Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund zijn bijvoorbeeld een bekende spelers in crowdfunding voor het mkb, maar in Nederland zijn er voor bijvoorbeeld de kunst-, muziek- of creatieve sector ook al eigen initiatieven opgezet.

Even rondkijken naar de beste website is dus aan te raden. De investering kan in een keer tot stand komen, maar meestal is crowdfunding interessanter bij kleine bedragen, die een zeer grote gunfactor hebben. Heb jij een maatschappelijk doel of kun je het mooi brengen? Dan is crowdfunding misschien iets voor jou!

Heeft jouw bedrijf een hoge gunfactor? Via crowdfunding vind je particuliere investeerders!

Venture Capital

Venture capital-bedrijven investeren in startende of snel groeiende bedrijven. Ze investeren bijvoorbeeld startkapitaal. Het wil hier nog wel eens mis gaan, en het zijn vaak risicovolle investeringen met weinig onderpand of verleden. Maar als het goed gaat en het bedrijf maakt zijn doelstellingen waar, kunnen hier enorme rendementen voor investeerders in zitten.

Omdat vooraf niet altijd duidelijk is wanneer het kapitaal kan worden terugbetaald worden er regels opgesteld die stellen dat bij een succes de investering meegroeit in het succes. De investeerder wordt uitbetaald in een stukje omzet of winstuitkering. Maar als het misgaat is de investeerder ook de pineut.

Een business angel of informal investor overtuigen? Zorg dat je jouw enthousiasme en overtuiging laat zien! Natuurlijk moet je met een goed financieel verhaal komen. Er moet rendement in zitten en het plan moet zo goed als mogelijk waterdicht worden gemaakt. Hoe zekerder het voorgelegde plan hoe beter. Maar vooral de ondernemer zelf moet overtuigen.

Bij Dragon’s Den, het TV programma waarin ondernemers investeerders mochten overtuigen, vielen de meeste ondernemers af omdat ze zelf het plan niet duidelijk hadden, geen antwoorden hadden op vragen, of omdat de dragons niet overtuigd waren door de ondernemer zelf.

Private Equity

Investeerders die investeren in private equity hebben veel overeenkomsten met beleggers. Het zijn vaak grotere bedrijven. Bijvoorbeeld een bedrijf dat voor verschillende grotere informal investors samen dagelijks bestuur vormt over de mogelijkheden van investeringen. Zij investeren geld in aandelen die niet beursgenoteerd zijn.

Beleggers op de beurs kunnen snel schakelen. Sommige professionals analyseren de beurs per minuut. Het geld in aandelen kan per uur verschillen. Natuurlijk doet een belegger vooraf onderzoek, maar omdat alle informatie van beursgenoteerde bedrijven publiekelijk is kan dat vrij snel. Een investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf heeft meestal vooronderzoek nodig. Boekenonderzoek, in jargon ook wel due diligence genoemd.

Een groot bedrag van een private equity investeerder ophalen? Het kan, maar heb geduld en zorg voor een interessant plan! Door het hogere risico, het onderzoek en de kosten vooraf moet er een redelijk rendement in zitten wil een investeerder in zo’n investering stappen. Daarnaast is de ene investeerder de andere niet. Vaak zijn investeerders gespecialiseerd in een branche of type onderneming. Zorg dat je met de juiste persoon om tafel zit.

Investeerders - de laatste berichten:

Alle berichten over dit onderwerp