Investeerders

Heb je veel geld nodig maar wil de bank je dit niet lenen? Dan kun je op zoek naar een investeerder. Investeerders zijn bedrijven of vermogende particulieren die jou tegen voorwaarden een bedrag lenen. Of ze kopen aandelen van jouw bedrijf.

Verschillende soorten investeerders

Investeerders vindenInvesteerders zijn financierders die over het algemeen bereid zijn meer risico te nemen dan banken en anders tegen je bedrijf aankijken. Zo zijn ze veel minder op zoek naar het verleden van het bedrijf of een solide onderpand. Investeerders kijken juist naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Veel mensen zien investeerders als een soort bank: een grote organisatie die een miljoen investeert en daarvoor rente krijgt. Natuurlijk bestaan dat soort investeringsbedrijven ook, maar het overgrote deel van de Nederlandse investeerders zijn gewoon ondernemers die zelf financieel succes hebben behaald.

Informele investeerder

Dit soort investeerders willen graag met een deel van hun kapitaal andere jonge ondernemers een kans geven. Deze mensen financieren via durfkapitaal (aandelen). Ze worden ook wel informal investors of business angels genoemd.

Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.

Informele investeerders zijn niet zo makkelijk te vinden. Maar als je een goed plan hebt, kan een incubator, investeringsclub of -netwerk je vaak wel vertellen hoe je met een business angel in contact kunt komen. Een overzicht vind je op investeerders.nl.

Business angels overtuigen

Een business angel of informal investor overtuigen? Deze investeerders zijn natuurlijk op zoek naar rendement en een goed financieel plan. Hoe zekerder en waterdichter het voorgelegde plan, hoe beter.

Maar bovenal zoeken zij investeerdereen sterk verhaal. Omdat de opbrengst van de investering vaak nog onzeker is, kijken investeerders dan ook naar de ondernemer zelf. Is die overtuigend? Zorg dus dat je jouw enthousiasme en overtuigingskracht laat zien.

In Dragon’s Den, een tv-programma waar ondernemers investeerders konden overtuigen, vielen de meeste ondernemers af omdat zij het plan niet duidelijk hadden, geen antwoorden hadden op vragen of omdat de dragons niet overtuigd waren door de ondernemer zelf.

Crowdfunding

De meest toegankelijke manier om investeerders te vinden, is door middel van crowdfunding. Je plaatst je aanvraag op een soort online marktplaats en iedereen die dat wil, kan jou via de website steunen. Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund zijn bijvoorbeeld bekende spelers in crowdfunding voor het mkb. In Nederland zijn er voor de kunst-, muziek- of creatieve sector ook allerlei initiatieven opgezet.

Even rondkijken voor de beste website is dus aan te raden. De investering kan in één keer tot stand komen, maar crowdfunding is vooral interessant bij kleine bedragen die een zeer grote gunfactor hebben. Heb jij een maatschappelijk doel of kun je een mooi verhaal brengen? Dan is crowdfunding misschien iets voor jou.

Heeft jouw bedrijf een hoge gunfactor? Via crowdfunding vind je particuliere investeerders.

Venture capital

Venture capital-bedrijven investeren in startende of snel groeiende bedrijven. Ze investeren bijvoorbeeld startkapitaal. Dit zijn vaak risicovolle investeringen met weinig onderpand of verleden. Daarom wil het hier nog wel eens mis gaan. Maar als het goed gaat en het bedrijf maakt zijn doelstellingen waar, kan er enorm rendement voor investeerders in zitten.

Van tevoren is niet altijd duidelijk wanneer het kapitaal kan worden terugbetaald. Daarom zijn er regels die stellen dat de investering meegroeit met het succes. De investeerder wordt uitbetaald in een stukje omzet of winstuitkering. Maar als het misgaat, is de investeerder ook echt de pineut.

Private equity

flexibel zakelijk kredietInvesteerders die geld stoppen in private equity hebben veel overeenkomsten met beleggers. Dit zijn vaak grote bedrijven, zoals het dagelijks bestuur van verschillende grote informele investeerders. Zij bespreken mogelijkheden om te investeren en doen dat in aandelen die niet beursgenoteerd zijn.

Beleggers op de beurs kunnen snel schakelen. Sommige professionals analyseren de beurs per minuut. Het geld in aandelen kan dan ook per uur verschillen. Natuurlijk doet een belegger vooraf onderzoek. Omdat alle informatie van beursgenoteerde bedrijven publiekelijk is, gaat dat vrij snel. Een investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf heeft ook veel vooronderzoek nodig. Dit noem je boekenonderzoek, in jargon ook wel due diligence genaamd.

Waarop letten bij private equity-investeerders?

Een groot bedrag van een private equity-investeerder ophalen? Het kan, maar heb geduld en zorg voor een interessant plan. Wil een investeerder in zo’n investering stappen, dan moet er wel een redelijk rendement in zitten. Dit met oog op het hoge risico, het onderzoek en de kosten vooraf.

Daarnaast is de ene investeerder de andere niet. Vaak zijn investeerders gespecialiseerd in een bepaalde branche of type onderneming. Zorg dus dat je met de juiste persoon om tafel zit.

Gerelateerde berichten