Investeerders
Heb je veel geld nodig en kun je dit niet lenen bij de bank? Dan kun je op zoek naar een investeerder. Investeerders zijn bedrijven of vermogende particulieren die jou tegen voorwaarden een bedrag lenen, of geld investeren in ruil voor aandelen van jouw onderneming.
Inhoud:
Verschillende soorten investeerders
Investeerders zijn financiers die over het algemeen bereid zijn meer risico te nemen dan banken en anders tegen je bedrijf aankijken. Zo zijn ze veel minder op zoek naar het verleden van het bedrijf of een solide onderpand. Investeerders kijken juist naar de toekomst en het mogelijke rendement.
Veel mensen zien investeerders als een soort bank: een grote organisatie die een miljoen investeert en daarvoor rente krijgt. Natuurlijk bestaan dat soort investeringsbedrijven ook, maar het overgrote deel van de Nederlandse investeerders zijn ondernemers die zelf financieel succes hebben behaald.
Informele investeerder
Dit soort investeerders willen graag met een deel van hun kapitaal andere jonge ondernemers een kans geven. Ze worden ook wel informal investors of business angels genoemd. Ze zijn bereid om risico te lopen en financieren ook durfkapitaal door te investeren in aandelen.
Informele investeerders zijn niet eenvoudig te vinden via een zoekmachine of online tool. Meestal moet je hiervoor netwerken. Als je een goed plan hebt, kan een incubator, investeringsclub of -netwerk je ook in contact brengen met een business angel. Op Investeerders.nl staat een overzicht met netwerklocaties.
Benieuwd welke zakelijke financiering de beste keuze is voor jouw bedrijf? Zie ook onze info over startkapitaal, een bedrijfslening of de verschillen met bedrijfskrediet.
Business angels overtuigen
Het in contact komen met een investeerder is soms al niet eenvoudig. Maar het overtuigen is nog veel moeilijker. Een business angel of informal investor ziet vaak veel plannen. Om ze te overtuigen heb je om te beginnen daarom een duidelijk verhaal nodig. Inclusief een goed financieel plan.
Zonder financieel plan, waaruit blijkt hoe de investeerder rendement kan maken, is de kans klein dat die investeert. Maar nog belangrijk is je eigen verhaal. Omdat de toekomst van je onderneming vaak onzeker is kijken investeerders ook naar de ondernemer zelf. Ze moeten vertrouwen krijgen in jouw kwaliteiten.
Wees niet bang om jouw enthousiasme te delen. In Dragon’s Den, een tv-programma waar ondernemers investeerders konden overtuigen, vielen de meeste ondernemers af door een onduidelijk plan, omdat ze geen antwoorden hadden op vragen of omdat ze hun verhaal niet overtuigend konden vertellen.
Crowdfunding
Naast dat je op zoek kunt gaan naar één investeerder, die in in één keer een heel bedrag investeert, kun je ook kiezen voor crowdfunding. Voor de meeste ondernemers is dit de meest toegankelijke manier om investeerders te vinden. Je plaatst je aanvraag op een soort online marktplaats waarop iedereen die dat wil kan investeren in jouw financiering.
Geldvoorelkaar.nl en Collin Crowdfund zijn bijvoorbeeld bekende spelers in crowdfunding voor het mkb. In Nederland zijn er voor de kunst-, muziek- of creatieve sector ook eigen platforms. Zeker bij een hoge gunfactor kun je hierop veel geld ophalen. Even rondkijken voor de beste website is dus aan te raden.
Heeft jouw bedrijf een hoge gunfactor? Via crowdfunding vind je particuliere investeerders.
Venture capital
Venture capital-bedrijven investeren in startende of snel groeiende bedrijven. Dit zijn vaak risicovolle investeringen met weinig onderpand of verleden. Ze omschrijven het zelf ook als startkapitaal, al moet je vaak wel al een werkend businessmodel hebben en is het vooral om een bestaande groei te versnellen.
Van tevoren is niet altijd duidelijk wanneer het kapitaal kan worden terugbetaald. Daarom zijn er regels die stellen dat de investering meegroeit met het succes.
Private equity
Investeerders die geld stoppen in private equity hebben veel overeenkomsten met beleggers. Al gaat het hier om investeringsmaatschappijen met een eigen bestuur die soms handelen namens een grote groep informele investeerders. Zij bespreken mogelijkheden om te investeren en doen dat in aandelen die niet beursgenoteerd zijn.
Een investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf heeft ook veel vooronderzoek nodig. Dit noem je boekenonderzoek, in jargon ook wel due diligence genoemd. Bij private equity is dit boekenonderzoek vaak vrij uitgebreid.
Waarop letten bij venture capital of private equity?
Een groot bedrag van een private equity- of venture capital-investeerder ophalen? Het kan, maar heb geduld en zorg voor een interessant plan. Voor een professionele investeringsmaatschappij instapt heb je meestal al wat stappen gemaakt.
Meestal heb je dan al ervaring met individuele investeerders, of een goed werkend businessmodel dat werkt. Daarnaast is de ene investeerder de andere niet. Vaak zijn investeerders gespecialiseerd in een bepaalde branche of type onderneming. Zorg dus dat je met de juiste persoon om tafel zit.