Bedrijfskrediet

Snel bedrijfskrediet nodig? Online zijn er verschillende oplossingen en financiers te vinden. De aanvraag is vaak snel en eenvoudig en meestal heb je 24 uur na je zakelijk krediet-aanvraag het geld al op je rekening. Wel is het slim om vooraf de afsluitkosten en rente te vergelijken.

Wat is bedrijfskrediet?

online bedrijfskrediet aanvragenEen bedrijfskrediet is een zakelijke lening met een flexibele looptijd en aflossing. Tijdens de looptijd van het krediet kun je tot een maximum bedrag flexibel geld lenen (rood staan op je zakelijke rekening).

Een doorlopend zakelijk krediet is ideaal als lening voor werkkapitaal. Het is een financiering voor als je vooraf nog niet weet hoeveel geld je bedrijf de komende periode exact nodig heeft.

Je kunt een zakelijk krediet vergelijken met rood staan.

Online bedrijfskrediet aanvragen

Online zijn er financiers die eenvoudig en snel bedrijfskrediet leveren aan het mkb. Vaak met soepele voorwaarden en een snelle en eenvoudige kredietaanvraag. Bijvoorbeeld via:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

zakelijke krediet-mogelijkheden

Flexibel geld voor elke situatie

Waar een bedrijfslening meestal wordt gebruikt voor een specifieke financiële situatie, zoals de aankoop van een bedrijfsauto of machines, biedt een bedrijfskrediet vooral uitkomst wanneer je regelmatig – of zelfs doorlopend – financiering nodig hebt.

Bijvoorbeeld omdat je vanwege de groei van je bedrijf de voorraden moet aanvullen of omdat je de salarissen van medewerkers moet betalen in periodes waarin je wacht op het geld van debiteuren.

Bedrijfskrediet aanvragen via de bank

Bovenstaande drie partijen bieden veel financiering aan het mkb. Je kunt ook een bedrijfsfinanciering aanvragen bij de bank. Hoewel die streng is bij een aanvraag van een rekening courant-krediet is er voor financieel gezonde bedrijven ook hier nog altijd een bedrijfskrediet beschikbaar. Zeker voor bedrijven die al langer bestaan en een serieuze omzet (miljoenen) hebben is de bank nog marktleider in zakelijke kredieten.

De bekendste partij voor het aanvragen van bedrijfskrediet is nog altijd de bank.

Dit is ook te zien aan de afname van het totale kredietvolume van banken aan het bedrijfsleven. Ter vergelijking; in 2012 hadden de banken iets minder dan 313 miljard euro uitstaan aan krediet, terwijl dit in 2018 was afgenomen tot een kleine 265 miljard euro. Dat is een serieuze afname maar de regelgeving voor krediet is in die jaren enorm veranderd en ook de vraag vanuit de markt is niet elk jaar hetzelfde.

Als je een bedrijfskrediet nodig hebt moet je eerst een zakelijke rekening openen. Bij sommige banken kun je direct een creditcard aanvragen of klein krediet aanvragen.

zakelijk krediet nodig

Alternatieve financieringen winnen terrein

De afname van zakelijk krediet bij de bank is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken deels te verklaren door de groei van alternatieve financieringsvormen. Zo geven bedrijven steeds vaker obligaties uit om hun plannen te financieren. Ook financieren ondernemers afgelopen jaren werkkapitaal vaker zelf. Ze bouwen buffers op en lossen meer af dan verplicht is vanuit de bank.

Uit het Survey on the Access to Finance of Enterprises in the Euro Area (SAFE)-onderzoek blijkt dat het aantal kredietaanvragen de afgelopen jaren in Nederland fors is afgenomen. In 2019 vroeg bijvoorbeeld 60 procent van de Nederlandse ondernemers uit het mkb geen financiering aan vanwege voldoende eigen middelen, terwijl dit tien jaar eerder nog rond de 34 procent lag.

flexibele lening voor je onderneming

Voordelen bedrijfskrediet

Een belangrijk kenmerk van zakelijk krediet is de mate van flexibiliteit. Zo kun je niet alleen geld opnemen als je bedrijf liquide middelen nodig heeft, je bepaalt ook zelf – binnen een bepaalde bandbreedte – de hoogte van je krediet. In tegenstelling tot een lening, waarbij je onderneming het gehele bedrag bij aanvang op je rekening krijgt gestort, kijk je bij een bedrijfskrediet dus gewoon hoeveel je nodig hebt op dat moment.

Een belangrijk kenmerk van zakelijk krediet is de hoge mate van flexibiliteit van de financiering.

Een voordeel hiervan is dat je niet steeds losse leningen hoeft aan te vragen, terwijl je wel doorlopend een beroep kunt doen op extra kapitaal. Vooral wanneer je binnen jouw bedrijf veel moet voorfinancieren kan dit veel rust geven. Zeker in de b2b-sector is het gebruikelijk dat je (lang) moet wachten voordat klanten hun factuur betalen. En dat terwijl je processen als de inkoop van artikelen en het voldoen van je eigen financiële verplichtingen niet zomaar kunt stopzetten.

Flexibiliteit met een prijskaartje

flexibel zakelijke leningMet een bedrijfskrediet leen je naar de financieringsbehoefte van dat moment. Omdat je maandelijks een deel van het geleende bedrag terugbetaalt (plus rente), kun je dit net zo vaak herhalen als wenselijk is (en je limiet niet is bereikt). Je kunt een krediet vergelijken met de mogelijkheid om rood te staan op een privérekening. Hoeveel je in de min mag staan, is onder meer afhankelijk van je inkomen. Ook kan de financier een onderpand vragen, bijvoorbeeld in vorm van machines of debiteuren.

Een nadeel van bedrijfskrediet is dat het niet erg geschikt is voor grotere uitgaven. Al was het alleen maar vanwege de relatief hoge rente die samenhangt met deze lening. Soms is ook de rente variabel, waardoor de kans bestaat dat die tijdens de looptijd stijgt. Daarnaast zorgt de flexibele manier van geld lenen ervoor dat veel mensen het krediet niet (snel) helemaal aflossen.

Bedrijfskrediet middels factoring

Komt je bedrijf helaas niet in aanmerking voor een bedrijfskrediet? Voor een klein bedrijf dat moeite heeft met het ophalen van een krediet is factoring soms een goede eerste stap. Hierbij kun je debiteuren voorfinancieren. Openstaande facturen dienen soms als onderpand voor bedrijfskrediet, maar het is ook mogelijk om onbetaalde facturen te verkopen.

Wil je niet langer wachten op debiteuren? B2b-facturen kun je laten voorschieten door factoring. Een financier als Floryn kan de volgende werkdag al jouw factuur betalen.

Daarnaast zijn er grote verschillen in de risico’s die deze partijen bereid zijn te nemen. Er zijn factormaatschappijen die naast het krediet het gehele debiteurenbeheer van je overnemen. Maar er zijn ook partijen die zich volledig focussen op de financiering en geen interactie met jouw debiteuren willen.

American factoring versus traditionele factoring

flexibel geld opnemen met je ondernemingBinnen factoring zijn American factoring en traditionele factoring populair. Bij American factoring kies je eenvoudig zelf welke vorderingen je indient, terwijl bij de traditionele variant het bedrijfskrediet wordt bepaald aan de hand van de openstaande facturen. Traditionele factoring lijkt hiermee het meest op een zakelijk krediet waarbij je continu een bedrag kunt opnemen op basis van je debiteurenstand.

Bij American factoring kies je zelf welke vorderingen je wilt indienen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een bedrijfskrediet zijn:

Kan ik online een krediet aanvragen voor mijn onderneming?

Zeker. Als je bij de aanvraag inzage geeft in een deel van je zakelijke rekening zijn er verschillende spelers die op basis hiervan een inschatting maken van jouw toekomstige omzet en daarop een bedrijfskrediet verlenen. In dit artikel vergelijken we de meest populaire online financiers.

Hoeveel geld kan ik lenen met mijn bedrijf?

De hoogte van het krediet is meestal afhankelijk van je toekomstige omzet en financiële gezondheid. Meestal heb je minimaal een omzet nodig tussen de 50.000 en 100.000 om een bedrijfskrediet te krijgen.

Die is allesbehalve zeker, maar online financiers maken hierop wel een inschatting met behulp van jouw bankrekening, enkele vragen en een eigen algoritme.

Wat is het verschil tussen een bedrijfskrediet en een bedrijfslening?

Een bedrijfskrediet hoef je niet in één keer op te nemen. Deze is dus wat flexibeler en vooral bedoeld als je vooraf nog niet zeker weet hoeveel je nodig hebt. Ondernemers gebruiken een krediet meestal om problemen met werkkapitaal op te vangen of om groei te financieren.

Voor een eenmalige uitgave van een vast bedrag, zoals machines, een auto of andere grote uitgave, kun je meestal beter een bedrijfslening afsluiten.