Belastinginspecteur

Als ondernemer krijg je direct te maken met de belastingdienst. Dat is een enorme organisatie met veel mensen met elk hun eigen rol. De bekendste daarvan is waarschijnlijk de belastinginspecteur.

Wat is een belastinginspecteur?

belastinginspecteurSommige mensen zien ze als bloedhonden op zoek naar dat kleine foutje in jouw administratie. Anderen zien ze als soort politieagent die zelf geen fouten mag maken. En net als bij elke ambtenaar zijn er mensen die ze zien als de personen die elke dag weer Nederland mogelijk maken. Maar feit blijft dat de belastinginspecteur ook niets meer of minder dan een gewoon mens is.

Als ondernemer krijg je direct te maken met de belastingdienst. Dat is een enorme organisatie met veel mensen met elk hun eigen rol. De bekendste daarvan is waarschijnlijk de belastinginspecteur. Dit is de persoon die soms naar buiten treedt, contact zoekt met ondernemers en ook belastingcontroles op locatie uitvoert.

Taken van een belastinginspecteur

De belastinginspecteur is de persoon die in dienst van de belastingdienst werkt als boekhouder of accountant. Hij controleert de cijfers die door ondernemers of boekhoudkantoren zijn ingediend maar verzorgt ook de heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen ze fraude op, werken ze voor de douane en dragen ze zorg voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en toeslagen.

Daar zijn wel enorm veel verschillende gradaties tussen. Zo zal een pas afgestudeerde belastinginspecteur die in zijn proeftijd zit echt niet in de tweede week al in zijn eentje op de boekhouding van een beursgenoteerd bedrijf losgelaten worden.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Belastinginspecteur heilig?

Om belastinginspecteur te worden dien je, naast een passende opleiding en werkervaring, ook een goede reputatie als mens te hebben. Zo wordt het lastig als je een strafblad hebt of als ondernemer (recent) failliet bent gegaan. Als je aan de slag wilt bij de overheid en in aanraking kunt komen met privacy-gevoelige informatie of Nederlanders zelf, vanwege je functie dien je eerst een VOG (verklaring omtrent (goed) gedrag) te tekenen.

Je moet een ambtelijke eed afleggen en een positieve VOG aantonen voor je belastinginspecteur kunt worden.

Je dient akkoord te gaan met de rechten en plichten van de belastingdienst en uiteindelijk moet je ook de ambtelijke eed afleggen wat zoveel betekent als dat je erkent en belooft je te gedragen. Dat je betrouwbaar bent en niets doet dat het aanzien van het ambt schaadt.

Niet iedereen kan dus zomaar belastinginspecteur worden maar echt strenge regels zijn er verder niet. Heilig hoef je zeker niet te zijn. De minimale eisen zullen bij een groot administratiekantoor niet minder streng zijn!

Wat verdient een belastinginspecteur?

salaris inspecteur bij de belastingdienstBelastinginspecteur word je vooral door het volgen van allerlei trajecten binnen de belastingdienst zelf. Tijdens je studie verdien je al een klein HBO-salaris en dit kan uitgroeien tot een salaris van zo’n vijfduizend euro indien je enkele jaren relevante werkervaring in bezit hebt. Het zijn overigens vooral de secundaire arbeidsvoorwaarden die de meerwaarde bieden. Qua salaris zit de belastingdienst meestal wat lager dan wat grote accountancykantoren bieden voor vergelijkbare functies en ervaring.

Hoe wordt iemand belastinginspecteur?

Indien er vacatures verschijnen worden deze bekend gemaakt via de websites werkenvoornederland.nl en werken.belastingdienst.nl. Houd deze websites dus in de gaten als jij de functie van belastinginspecteur ambieert!

Het kan overigens zeker voorkomen dat je momenteel daar geen duidelijke instructies tot belastinginspecteur tegenkomt. Het is een functie waarvoor niet veel vacatures worden uitgezet. Vaak worden deze intern ingevuld door mensen die al enkele tijd voor bijvoorbeeld de Belastingtelefoon of andere zij-functies werkzaam zijn.