Boekhouden voor beginners

Als je ondernemer wordt voor de belastingdienst betekent dat gelijk dat je moet beginnen met boekhouden. Gelukkig is dat niet moeilijk. Verschillende aanbieders helpen bij het boekhouden voor beginners. Richt je in het begin vooral op de kernzaken!

De gemiddelde ondernemer besteedt zijn administratie uit. Ondernemers willen zelf de facturen of bonnetjes nog wel in een programma invoeren maar vervolgens gaat een boekhouder ermee aan de slag.

Boekhouding voor dummies vaak onnodig moeilijk

De gemiddelde nagelstudio-eigenaar, timmerman of glazenwasser heeft weinig verstand van boekhouden.  als grootboekrekeningen, afschrijven, afletteren of marge-regelingen en haalt al snel zaken als debiteuren en crediteuren of juist solvabiliteit en liquiditeit door elkaar.

Het vreemde is, dat deze posten en termen vaak helemaal niet nodig zijn. De overheid vraagt jou helemaal niet om jouw liquiditeit of grootboekrekening. Bedrijven vullen deze alleen in om aan het einde van het jaar grafiekjes voor de jaarrekening te kunnen maken. Daarnaast zijn veel zaken pas nodig bij een zeer uitgebreide boekhouding, bijvoorbeeld als je een investeerder, medewerkers, en buitenlandse klanten hebt.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf vergelijken? Zie ons overzicht van boekhoudprogramma’s.

Het bijhouden van een simpele boekhouding

Als jij net bent begonnen en niet op zoek bent naar een mooi boekwerk van je cijfers maar je administratie alleen regelt voor de Belastingdienst is een hele simpele boekhouding voldoende. Dan wil je zelf boekhouden en alleen een boekhouding voor dummies.

Voor de basis is alleen het regelen van de aangifte voor de omzet- en de inkomstenbelastingaangifte verplicht. Deze laatste is als ondernemer wat lastiger omdat je opeens te maken kan krijgen met een balans, jaarrekening en de scheiding tussen privé en het bedrijf. Maar een btw-aangifte is meestal eenvoudig. Hiervoor heb je eigenlijk alleen je inkomsten en uitgaven nodig.

Voor de btw-aangifte kan iedereen zijn eigen boekhouding regelen. Een boekhouder of ingewikkelde constructies zijn helemaal niet verplicht!

Voor de basis is alleen het regelen van de omzet- en de inkomstenbelastingaangifte verplicht.

Boekhouden voor beginners

Je kunt prima boekhouden in Excel. Zorg dan wel dat je de basis van het boekhouden leert. Want het nadeel is dat alles in zo’n spreadsheet-programma kan dus je kunt er ook heel makkelijk fouten in maken. In dat geval is een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers meestal een beter idee. De volgende aanbieders zijn prima geschikt voor beginnende ondernemers zonder kennis van fiscale zaken. Ideaal dus voor mensen die net beginnen met boekhouden!

e-Boekhouden (15 maanden gratis!)
Wil je geen fiscaal expert worden maar wil je de boekhouding wel op een wat meer traditionelere manier invoeren? Ben je bereid om de eerste stappen van het boekhouden te leren en is de kans groot dat je op termijn een boekhouder inschakelt? Dan is e-Boekhouden een zeer populair pakket onder startende ondernemers. Deze speler biedt momenteel een startersactie waarbij nieuwe klanten 15 maanden gratis gebruik mogen maken van de software.

e-Boekhouden is gericht op bedrijven die best zelf inkomsten en uitgaven willen opvoeren maar die de verschillende aangiftes vaak toch door een boekhouder laten controleren en/of aanvullen. De software biedt daarbij dan ook iets meer traditionele boekhoudtermen zoals het grootboek, de balans en de jaarcijfers. Maar dit heb je zo onder de knie, als je bereid bent om even de stappen op Gratis-Cursus-Boekhouden.nl door te lopen.

Moneybird
Dit is in de basis puur een facturatieprogramma, wat betekent dat je hiermee rekeningen kunt sturen naar klanten. Die kunnen gemakkelijk betalen via iDeal, je krijgt netjes een oplopend factuurnummer en het programma voorziet je van alle cijfers die nodig zijn voor de Belastingdienst. Moneybird heeft naar verhouding iets minder overzichten dan sommige andere systemen maar is daardoor wel overzichtelijk en simpel in gebruik en biedt zeker een complete boekhouding voor beginners.

Acumulus
Bij elke invoering worden enkele simpele vragen gesteld waardoor de software voor jou alle cijfers in de juiste vakjes plaatst. Het werkt online en vrijwel elk klein bedrijf zou hiermee overweg moeten kunnen, al richt de organisatie zich met name op ZZP’ers die in eerste instantie geen boekhoudkennis hebben. Als je geen boekhouder hebt kun je je vragen ook op het forum, of per e-mail aan deze aanbieder stellen. Dit is écht boekhouden voor beginners.

Andere boekhoudprogramma’s voor beginners

Starten met boekhoudenBovenstaande pakketten zijn enkele voorbeelden waarvan wij veel positieve recensies hebben vernomen van ondernemers. Werk jij liever met een ander boekhoudpakket of is een ander pakket jou aangeraden door een collega-ondernemer? Er zijn zeker meer voorbeelden te vinden! Zie ook ons complete overzicht met online boekhoudprogramma’s.

Vraag altijd altijd wel eerst om een probeeraccount en probeer de software even uit. Ondanks dat bijna alle administratiesoftware voldoet voor de belastingdienst, wil dat niet zeggen dat elke beginner er even prettig in kan boekhouden.