Boekhouden voor beginners

Ben jij een zelfstandige zonder personeel en zoek je een oplossing voor jouw boekhouding? Voor een kleine eenmanszaak, met Nederlandse omzet, is de financiële administratie best eenvoudig. Zeker als je kiest voor een simpel boekhoudpakket dat is gericht op boekhouden voor beginners.

Een simpele boekhouding bijhouden

Starten met boekhouden in je eigen tempoAls ondernemer moet je boekhouden. Als jij net bent gestart met ondernemen, en de administratie alleen regelt voor de belastingdienst, is een hele simpele boekhouding voldoende.

Met een simpel boekhoudprogramma kan iedereen een eerste zakelijke boekhouding opzetten. Je hebt daarvoor eigenlijk alleen je inkomsten en uitgaven nodig.

Zelf boekhouden en aangiftes indienen

Als ondernemer kun je zelf boekhouden in je eigen tempo. Voor de basis is alleen het regelen van de aangifte voor de omzetbelasting verplicht. Daarvoor heb je alleen een boekhouding voor dummies nodig. De aangifte kun je eenvoudig indienen via de site van de belastingdienst.

Een btw-aangifte is meestal eenvoudig. De aangifte inkomstenbelasting is als ondernemer wat lastiger, omdat je opeens te maken kan krijgen met een balans, jaarrekening en de scheiding tussen privé en het bedrijf. Maar als je zelf alle administratie hiervoor doet, kun je de aangifte hiervan eenvoudig uitbesteden.

Voor de basis is alleen het regelen van de omzet- en de inkomstenbelastingaangifte verplicht.

Gratis online cursus boekhouden volgen.

Boekhouden voor beginners

Je kunt prima boekhouden in Excel, al moet je dan wel zelf leren boekhouden. Want het nadeel van zo’n spreadsheet is dat je er snel fouten in maakt. Met een simpel boekhoudprogramma voor zzp’ers gaat dat vaak al beter. Enkele aanbieders voor beginnende ondernemers zonder kennis van fiscale zaken zijn:

Met e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren. De eerste 15 maanden van je onderneming is het programma volledig gratis. Het biedt ook ondersteuning per telefoon of e-mail en handige koppelingen.

Met SnelStart inKaart regel je de volledige boekhouding voor 18 euro per maand. Inclusief scan- en herkenfunctie en onbeperkt factureren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voor starters heeft het handige instructievideo's. Voor het mkb veel koppelingen en handige dashboard-functies.

Met MoneyMonk zet je eenvoudig een eigen administratie op. Software is gericht op dienstverlenende zzp'ers. Klanten waarderen vooral de eenvoud van het programma en de ondersteuning vanuit de helpdesk. De software is de eerste maand gratis, daarna 7,50 euro per maand.

Andere boekhoudprogramma’s voor beginners

Bovenstaande pakketten zijn voorbeelden waarvan wij veel positieve recensies hebben gezien van ondernemers. Werk jij liever met een ander boekhoudpakket of is een ander pakket jou aangeraden door een collega-ondernemer? Er zijn zeker meer voorbeelden te vinden. Zie ook ons complete overzicht met online boekhoudprogramma’s.

Vraag altijd wel eerst om een probeeraccount en probeer de software even uit. Ondanks dat bijna alle administratiesoftware voldoet voor de belastingdienst, wil dat niet zeggen dat elke beginner er even prettig in kan boekhouden.

Uitbesteden of zelf doen

Veel ondernemers besteden de administratie uit. Ze willen zelf de facturen of bonnetjes nog wel in een programma invoeren maar verder neemt een boekhouder het over. De gemiddelde zzp’er haalt al snel debiteuren en crediteuren door elkaar. Zaken als grootboekrekeningen, afschrijven, liquiditeit of afletteren klinken dan ingewikkeld.

Maar als zzp’er weet je vaak wel of er voldoende saldo is. En als je zelf je facturen stuurt is afletteren helemaal niet nodig. Als je een simpele boekhouding voor dummies wilt opzetten heb je vooral een goed overzicht van je omzetbelasting (btw-aangifte) nodig, en moet je na elk jaar een jaarrekening kunnen maken. Met een boekhoudpakket is dat vaak zo geregeld.